MARÓTHY ZOLTÁN - "A fiókban már sorakozik is egy pár új szám..."

Zoli szívesen készítene szólólemezt, ha lenne rá ideje

2015. november 23. (hétfő) 09:37

Maróthy Zolival, a KISS Forever Band "Ace Frehley-jével", az egykori Ossian gitárossal, a Fahrenheit frontemberével készített interjút Kiss T. Attila


"A KISS Forever Band – októberben sikeresen megünnepelt – 20. születésnapjának kapcsán kértük fel a hazai gitárosokat bemutató sorozatunk aktuális vendégének az ebben a formációban 'Space Ace' karakterét megtestesítő Maróthy Zoltánt. Zoli korábban az Ossian és a Fahrenheit gitárosa, zeneszerzője volt, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend a rajongók körében, de a szakma is elismeri tudását és tiszteli munkásságát, hiszen már lassan két évtizede a Kőbányai Zenei Stúdió egyik tanára, valamint a már említett KFB mellett Koncz Zsuzsa zenekarának is a tagja.

Az interjúban a zenei pályakép rövid ismertetése mellett azt is megkérdeztük tőle, hogy mit tart munkája legfontosabb eredményének, miért szeret színpadon állni, nem hiányzik-e neki, hogy újra rock/metal zenét komponáljon, valamint, hogy mennyi esélye van egy szólólemez megjelenésének."


Az Ossian gitárosaként lettél országosan ismert zenész. Ott alapvetően heavy metalt játszottatok, de mikor megalakult a Fahrenheit, már az első lemezen egy markánsabb zenei irányváltás volt megfigyelhető, mert inkább modern hard rock felfogásban szóltak a dalaitok. Melyik stílust érezted akkor a szívedhez közelebb állónak? Kérdezem ezt azért is, mert szinte egyidőben indult a KISS Forever Band is, ami ugye szintén nem egy metal banda. 

"Úgy gondolom, ahogy telnek az évek, az ember mindig megpróbál valami újat, valami mást csinálni. Biztos igazad van, hogy az egyik lemez keményebb lett, a másik meg kicsit lágyabb, vagy rockosabb, de ezt általában inkább a kor, vagy a világ változása hozta, nem kiskanállal adagoltuk a recepteket. Ha mérges vagy, harapósabb nótát írsz, ha boldog, akkor egy balladát. Persze azért ez nem ilyen egyszerű, de van benne igazság. Egyébként a műfajok 'szeretem-nem szeretem' megítélését én a közönségre bíznám. Én a jó zenét szeretem, műfajok nélkül."


A mai napig elégedett vagy azokkal az Ossian albumokkal, amelyeken szerepeltél?

"Igazából soha nem voltam elégedett egy lemezzel sem, amin játszottam, mert még mindig tudnék rajtuk javítani valamit, de szeretem mindegyiket."


A Fahrenheit-es éveket hová helyezed a szakmai pályádon? Alapító, gitáros-énekes-frontember, dalszerző voltál egyszemélyben, a zenésztársaid pedig a barátaid voltak. 

"Volt is dolgom rendesen, de örültem neki. Számomra a komoly önkifejezés éveit jelentette ez az időszak. Szerencsére Gábor (Vörös Gábor, basszusgitáros – a szerk.) is sokat dolgozott a zenekarért, úgyhogy nem voltam egyedül. Nagyon szép esztendők voltak, nem akartunk mást, csak jókat zenélni és koncertezni. Rengeteget nevettünk, együtt jártunk nyaralni, sokat alkottunk. Talán még vannak, akik emlékeznek a Lágymányosi Közösségi Házban tartott Fahrenheit klubokra. Mi nagyon szerettük."


A csapat sosem oszlott fel hivatalosan, jó néhány éve adtatok is egy pár bulit. Valószínűleg nincs otthon kristálygömböd, de szerinted eljöhet még az az idő, amikor újra színpadra fogtok állni, esetleg új számok is születhetnek?

"Tavaly majdnem eljött az az idő. Gabival komolyan beszélgettünk róla, mindkettőnknek nagyon hiányzik a banda, meg az együtt zenélés. Akkor nem jött össze, de nem kizárt, hogy egyszer még folytatjuk."


Néha beleszaladok én is, de biztos te is többször találkozol olyan rajongói kérésekkel, hogy a Fahrenheit eddigi albumai ismét elérhetőek legyenek. Valamilyen úton-módon nem lehet ezt megoldani?

"Meglepően sokan kérdezik még a mai napig is. Az első két lemezünk a Sony Music-nál jelent meg, ám amikor eljöttünk tőlük, nem forgalmazták tovább őket. Így aztán az online rendszerbe sem tudtak bekerülni. A harmadik album szerzői kiadásban jött ki, sajnos ez sincs már benne a terjesztésben. Nincs sok ötletem, hogy mit lehetne tenni, addig maradnak a YouTube-on a videóklipek."


Már 17 éve tanítasz a Kőbányai Zenei Stúdióban gitározást és zenekari gyakorlatot. Számomra ez azt jelenti, hogy megtaláltad a számításod. Mit tartasz az iskola és a te munkád legfontosabb eredményének?

"Már lassan húsz éve, hogy elkezdtük Póka Egon vezetésével a sulit. Akkor az alapvető célkitűzésünk az volt, hogy a következő években, évtizedekben olyan zenészeket képezzünk, akik nem csak szeretnek, hanem tudnak is zenélni. Olvasnak kottát, tudják a zeneelméletet és improvizálnak. Nem vagyunk műfajspecifikusak, nálunk megfér a blues, a rock, a metal és a jazz egymással. Egyszer csak azt vettük észre, ha bekapcsoljuk a tévét, a rádiót, vagy elmegyünk egy koncertre, szinte kikerülhetetlenül összefutunk régi tanítványainkkal szinte az egész szakmában, főként, ahol magas színvonalon muzsikálnak. Ennél jobb visszaigazolása nem is lehetne iskolánknak."


Figyelemmel kíséred a kortársaid tevékenységét, esetleg a régi zenésztársaid munkásságát? Veszel-e CD-ket, kilátogatsz-e néha egy-egy hazai vagy külföldi előadó koncertjére?

"Az utóbbi 10-12 évben körülbelül ezer (!) koncertet játszottam. Ezek mellett sajnos nem sok idő jut a koncertlátogatásra, de sokszor még zenehallgatásra sem. A turnébuszban szoktam leginkább zenét hallgatni, de akkor inkább a régi kedvenceket veszem elő, vagy az új felfedezetteket, ők inspirálnak a leginkább."


Nem hiányzik az, hogy saját rock/metal zenét komponálj újra? Vagy a munkád és a fellépéseid mellett nem marad időd, energiád erre? Teljesen mértékben kielégít a mások által írt dalok eljátszása és a tanítás?

"De, hiányzik. A fiókban már sorakozik is egy pár új szám. A rengeteg más munka miatt persze nem nagyon jut idő a magam dolgaira. A tanítás más ügy, az, hogy adhatok valamit az ott tanulóknak, vagy, hogy segíthetek nekik abban, hogy jobb zenészek legyenek, mindig örömmel tölt el. Egyébként a 2013-as Koncz Zsuzsa lemez (Tündérország – a szerk.) címadó dalának zenéjét – nagy büszkeségemre – én írtam. Így már az ő koncertjein is játszhatom a saját számomat!"


Sosem fordult meg a fejedben, hogy készíts egy szólólemezt?

"De, sokszor. Viszont a gondolaton kívül még nem történt semmi ez ügyben. Ha lesz egy kis szabad alkotóidőm, nagyon szeretnék ezzel is többet foglalkozni."


A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.


www.facebook.com/KissForeverBandOfficialSite
 


 

Hammer TV

 
VASMACSKA - Újjáalakultak, szöveges videóval a második dal: Gyere csak!
2021. szeptember 23. (csütörtök) 07:52

Még a nyáron egy Csend című új dalt mutatott be az újjáalakult Vasmacska zenekar, most pedig megérkezett a szintén egy szöveges videóval kísért friss nótájuk, a Gyere csak! "Néhány év szünet után újjáalakult a Vasmacska zenekar. Az öttagú csajbandában a gitárnál Králik Beáta, doboknál Vastag Viktória, basszusgitáron Horváth Kitti, az énekes pedig Sicu (Weiszné Koós Ilona Mónika)." Szombaton, szeptember 25-én élőben is elcsípheted őket a Dirty Dance társaságában a Big Bike Pubban. A belépés ingyenes!   www.facebook.com/Vasmacskazenekar VASMACSKA - Gyere csak! (szöveges videó, 2021) VASMACSKA - Csend (2021)  

TOM MORELLO - Közös dalban a Rage Against gitárosa és a Bring Me The Horizon énekese
TOM MORELLO - Közös dalban a Rage Against gitárosa és a Bring Me The Horizon énekese

The Atlas Underground címmel egy új szólólemezzel jelentkezik október 15-én a Rage Against The Machine gitárosa, Tom Morello. Az albumon neves vendégek sorjáznak majd, többek között...

DAVE ELLEFSON - A második dal a The Lucid nevű új bandától: Damned
DAVE ELLEFSON - A második dal a The Lucid nevű új bandától: Damned

A Megadethből kitett Dave Ellefson basszusgitárosa pár hete mutatta be új zenekarát, a The Lucidot, a Maggot Wind című első dal után pedig most itt a második nóta is, ennek Damned a...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, klipes új dal az októberi lemezről: Betrayal Of The Queen
NECROFIER - Dallamos black Texasból, klipes új dal az októberi lemezről: Betrayal Of The Queen

Prophecies Of Eternal Darkness címmel október 22-én jelenik meg a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze, harmadik előzetesként pedig a klippel kísért The...

OMNIUM GATHERUM - Klippel a finnek második lemezelőzetes dala: Reckoning
OMNIUM GATHERUM - Klippel a finnek második lemezelőzetes dala: Reckoning

Origin címmel november 5-én jelenik meg a melodikus death metalt nyomató finn Omnium Gatherum új albuma, a 2018 nyarán kiadott The Burning Cold  lemez utódja, amelynek második...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: Pillars Of Fire
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: Pillars Of Fire

Where Fear And Weapons Meet címmel október 22-én jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS