EAGLES OF DEATH METAL - Brutális terrortámadások Párizsban, 118 halott a koncerten

Franciaországban szükségállaptot hirdettek

2015. november 14. (szombat) 05:38

Péntek éjszaka több helyszínen is terrortámadás történt Párizsban. Egy focistadion közelében, ahol Franciaország éppen Németország válogatottjával játszott, több robbantás történt, az egyik párizsi étteremnél egy férfi nyitott tüzet, a Bataclanban pedig, ahol éppen a hamarosan Budapestre érkező Eagles Of Death Metal koncertje zajlott, szintén tüzet nyitott két fegyveres terrorista.


A teltházas, 1500 fős koncertteremben 10-15 percen keresztül lőtték az embereket, 118-an életüket vesztették, és több tucatnyian kerültek kórházba. A két támadó kézigránátokkal támadt a kiérkező rendőrökre, akik lelőtték őket. Más helyszíneken legalább negyvenen vesztették életüket.
(Fotó: Philippe Wojazer/Reuters)

Az Eagles Of Death Metal zenészeinek sikerült kimenekülnie a klubból, és az osztrák előzenekar, a White Miles tagjai is sértetlenül túlélték a terrortámadást.Szemtanúk beszámolói:

"Két fickót láttam. A nagyobbik azt mondta: 'Mit csináltok Szíriában? Most megfizettek érte.' Aztán tüzet nyitott. Láttam, ahogy körülöttem elzuhannak az emberek. Engem lábon lőttek. Vérontás folyt. Sosem láttam még ennyi halottat." - Yasmin, The Telegraph.

"Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek" - mondta a Le Monde-nak egy szemtanú, aki a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint. Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek. Találomra lőttek a bent lévő emberekre. Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak."

"Tíz percig tartott, tíz horrorisztikus percig mindenki arccal a föld felé feküdt. Két embert láttam, nagyon nyugodtak és elszántak voltak. Fekete ruhát viseltek, maszkjuk nem volt. 25 évnél nem voltak idősebbek. Véletlenszerűen lőttek." - Julien Pierce rádiós a CNN-nek.

"Úgy 30 perce zajlott a koncert, amikor azt láttam, hogy két ember elkezdi gépfegyverekkel lőni a tömeget. Először egy hangláda mögé bújtam el. A fickók vadul lőtték a tömeget, de még a földön fekvőket is. Ezután követtem néhány embert, akik egy ajtón keresztül kimenekültek a színpad jobb oldalánál. A lépcsőház azonban lefelé le volt zárva, és úgy 10 percen át oda voltunk beszorulva, mintegy harmincan, negyvenen. Aztán elindultunk felfelé és eljutottunk a tetőhöz. Egy ablakon keresztül jutottunk ki, és láttuk, hogy a szomszéd épületből egy férfi integet. A tetőn keresztül jutottunk át hozzá, és a tetőablakán keresztül bejutottunk hozzá, majd ott is maradtunk, amíg a rendőrség meg nem érkezett..." - Frederic Nowak, The Telegraph.


A koncerten jelen volt egy barátunk, volt Hammeres kollégánk, az évek óta nemzetközi turnékon dolgozó Horváth Tibor, a barátnőjével.együtt. Szerencsére mindketten sértetlenül megúszták a támadást.

Tibor beszámolója:

"...Koncertkezdés után érkeztünk, és egyből az emeletre mentünk. A koncert olyan 40 perce ment, amikor két dal között hangokat lehetett hallani, elsőre nem tudtuk hogy mi az, nagyjából senki, aki az emeleten volt. Olyan 20-30 másodperccel később már lehetett tudni hogy mi van, hogy lőnek. Eredetileg olyannak tűnt hogy valami a hangcuccal nincs rendben.

Ekkor mindenki próbált kijutni az emeletről is, az egyetlen szerencsénk az volt, hogy én turnékkal többször dolgoztam ezen a helyen, így tudtam, hogy merre lehet menni az erkélyről. Mindenki próbált lassan a backstage-ajtó felé kúszni (ami az erkélyről a 3. emeletre a backstage-be vezetett). Lassan oda tudtunk kúszni, és így kijutottunk. Akkor én két embert láttam lent gépfegyverekkel, az egyiknél volt még extra töltényes zsák is.Amikor a backstage-be értünk, akkor sokan álltak ott, mindenki tanácstalan volt, hogy merre menjen. Páran annyira pánikoltak, hogy kiugrottak a harmadikról. Mi, amikor azon a backstage ajtón át hallani kezdtük a lövéseket (nem tudom hogy feljött-e valaki, vagy csak lentről lőtte az ajtót), akkor indultunk meg lefelé, ahol a színpad mellett van vészkijárat, és ott kirohantunk, ott már sokan kijutottak, de közel sem mindenki, emberek feküdtek már az utcán, és nagyon sokan véresek is voltak.

Teltházas buli volt, kb 1000-1200 emberrel, és nagyon sokan voltak, akik még bent voltak, amikor mi kijutottunk, a lenti közönségtéren mindenki a földön feküdt vagy a pánik miatt, vagy mert megsérültek. Az egész város le van sokkolva, nem lehetett taxit fogni, senki nem tudott semmit még félórával azután sem hogy mi kijutottunk."


Nincsenek szavak. Gyász van.

 

 

Hammer TV

 
CARCASS - Végighallgatható az új album: Torn Arteries
2021. szeptember 17. (péntek) 07:47

Eredetileg 2020 augusztusában jelent volna meg az új Carcass albun, a 2013-as visszatérő lemezük, a Surgical Steel utódja, de a világjárvány miatt végül egy EP kiadása mellett döntöttek. A 4 dalt rejtő Despicable EP-t 2020 őszén adták ki, a nagylemez pedig, a Torn Arteries a mai napon jelent meg. Máris megismerkedhetsz vele!     www.facebook.com/OfficialCarcass    Jeff Walker basszer/énekes: "Úgy gondolom, hogy hetedik albumunk mind a hangzását, mind a stílusát tekintve kiemelkedik a többi közül. Azt persze határozottan meg lehet mondani, hogy ez a Carcass... amikor a tűt ráengeded a lemezre, amikor meghallod a gitárhangzást, egyből megismered, hogy ez Bill Steer, ugyanakkor minden album mindig a maga korának terméke."   CARCASS - Torn Arteries (a 2021-as album) 01. Torn Arteries 02. Dance Of Ixtab (Psychopomp & Circumstance March No. 1) 03. Eleanor Rigor Mortis 04. Under The...

ENSIFERUM - A Dark Tranquillityvel jönnek hozzánk, és van egy friss klipjük is
ENSIFERUM - A Dark Tranquillityvel jönnek hozzánk, és van egy friss klipjük is

Tavaly nyáron jött ki az epikus folk metalt mesterien nyomató finn Ensiferum új albuma, a Thalassic, amellyel jövő tavasszal turnéra is indulnak majd Európában a Dark Tranquillity...

BRING ME THE HORIZON - Új dal és videoklip: DiE4u
BRING ME THE HORIZON - Új dal és videoklip: DiE4u

DiE4u címmel egy meglehetősen erőszakos klippel kísért új dallal jelentkezett a Bring Me The Horizon. A tavaly őszi Post Human: Survival Horror című EP utódja egy újabb EP lesz, 2022...

CRADLE OF FILTH - Nézd meg az új nóta hivatalos klipjét: Necromantic Fantasies
CRADLE OF FILTH - Nézd meg az új nóta hivatalos klipjét: Necromantic Fantasies

Existence Is Futile címmel október 22-én jelenik meg az új Cradle Of Filth album, a 2017-es Cryptoriana - The Seductiveness of Decay lemez utódja. Ismerkedj meg a második első előzetes...

OZZY OSBOURNE - Újabb komoly műtét vár a legendás énekesre
OZZY OSBOURNE - Újabb komoly műtét vár a legendás énekesre

A Daily Mailnek adott friss interjújában Sharon Osbourne arról is beszámolt, hogy a férje, Ozzy Osbourne egy komoly műtétre készül, mert orvosolni kell a 2019-es esését követő nyak-...

SKILLET - Januárban jön az új album, klippel az első dal: Surviving The Game
SKILLET - Januárban jön az új album, klippel az első dal: Surviving The Game

Dominion címmel január 14-én jelenik meg az új Skillet album, a 2019-es Victorious lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért Surviving The Game dallal lehet ismerkedni. Az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS