OMEN - "Büszke is vagyok rá, hogy csak két érdemleges zenekarom volt, vagy van"

Elkészült a Villámokkal jönnöd dal szöveges videója is

2015. szeptember 27. (vasárnap) 16:46 | utoljára módosítva: 2015. szeptember 27. (vasárnap) 16:57

Az idén negyedszázados Omen zenekar új albuma két hete jelent meg 25 év címmel, és a Mahasz-lista 3. helyén debütált.


A lemezről bővebben is olvashatsz a szeptemberi Hammerben, és a lapban egy alapos interjút is találsz Nagyfi Lacival, de Kiss T. Attila is készített vele egy online interjút


Továbbá elkészült a Villámokkal jönnöd című friss dal szöveges videója is. Azzal is megismerkedhetsz.www.facebook.com/Omenzenekar

Az első löketet kitől kaptad a rockzenében?

Nagyfi Laci: "A hetvenes évek közepe-vége táján az AC/CD volt rám nagy hatással, illetve magának Angus Youngnak a rock'n'roll, blues alapú gitározása."


Jártál zeneiskolába vagy magántanárhoz?

"A Postás zeneiskolába jártam, majd Lengyel Gáborhoz. Isten nyugosztalja, mert épp a napokban hallottam, hogy elhunyt. Ő is egy hegedűs, gitáros volt és egymásra találtunk, elég könnyen szót értettünk."


Kezdőként, fiatal korodban milyen gitárosok voltak még a kedvenceid Angus-on kívül? Változott ez az idők során, vagy te is azok közé tartozol, akik a régi favoritokat szeretik továbbra is?

"Mindenképpen meg kell még említenem Ritchie Blackmore-t a Deep Purple korszakból. Aztán persze később, ahogy nyiladozott az ember füle, jöttek a további gitárhősök. Jimmy Page-et feltétlenül ide kell sorolnom, a későbbiekben pedig – akit a mai napig is szeretek – Zakk Wylde lett az, aki nálam a Guitar God. (nevet) Az eltelt évek során nyilván rengeteg friss zenét hallgattam, számtalan új zenekar tetszik is nekem, de ahogy mondtam, az újabb generációból – bár ma már őt is idézőjelben öregnek becézik – Zakk az, aki még bejött nekem a képbe."


Én elsőként 1983-ban 'találkoztam' veled, egy akkor kiadott 1.2.3…Start válogatás LP-n, egy Ninive nevű zenekar Játszunk egy kicsit című száma által. Nagy bánatomra az évek során ez a lemezem szőrén-szálán eltűnt, így nem tudtam felfrissíteni az emlékeimet, de te biztos jobban emlékszel erre a dalra és csapatra…

"Sajnos nekem sincs meg, bár meglenne… ma már muzeális érték. A Ninive volt az első, idézőjelben komolyabban vehető amatőr zenekarom. Először trióként indult, Csohány Gabi volt a basszusgitáros, énekes, Bodó Karcsi a dobos, és én gitároztam. Ez is egyébként egy progresszívebb szerű rockzene lett volna. Gábor egy csodálatos tehetségű zenész volt, a Rush-ból Geddy Lee volt az istene, és tanulta is szorgalmasan a tőle hallott páratlan, és különböző variáltabb ritmusképleteket, amiket fel is használt a számainkban."


Ez az egy hivatalos felvételetek maradt csak meg az utókornak?

"Igen, ez az egy volt. Nyertünk egy tehetségkutatón, és annak az volt a díjazása, hogy felvehetünk egy számot, és az felkerül egy válogatás lemezre. Később, egy kis ideig Vértes Attila is volt az énekesünk, de aztán megállt a dolog."


Innen már egyenes út vezetett a Pokolgépbe?

"Annyira egyenes nem volt, mert teljesen váratlanul jött ez a lehetőség. (nevet) A Ninive-nek vége volt, nem csináltam semmit. Az egyik nyári, másnapos vasárnap délelőtt beállított egy haverom, hogy gyere már, a Pokolgépnek egy hét múlva lesz egy Ifjúsági Parkos koncertje, és sürgősen gitáros meg dobos kell nekik. Lejátszod a koncertet, és utána majd meglátjuk… Így mentem oda. Ez még a Darth Vader sisakos korszak volt, tehát 1984-ben történt."


Ismerted már a számaikat vagy teljesen mélyvíz volt számodra ez a bizonyos koncert?

"Olyan értelemben mélyvíz volt, hogy közelről nem ismertem a dalokat. Jártam már ezt megelőzően is Pokolgép koncerten, de fogalmam nem volt a nótákról. Viharos tempóban kellett megtanulni, nem is tudom, talán 18 számot. Aztán ottragadtam..."


1984-től 1990-ig voltál a zenekar tagja, megélted a csúcsidőszakot, a legnagyobb sikereket. Azon túl, hogy megvolt a helyzeti előnyötök azzal, hogy az első heavy metal zenekar voltatok Magyarországon, akinek nagylemeze lehetett (Totális metal – 1986), szerinted mi volt még az a plusz, amiért szerettek titeket az emberek, rajongók?


"Így belülről nehéz erre válaszolni… Nem tudom. Talán lejött az energia, az akarás, meg a tenni vágyás, a muzsikánk pedig színtiszta heavy metal volt a maga kis kezdetlegességeivel együtt. Ezek összessége egy összeforrt társaságot mutathatott, mert az is voltunk. Abszolút egyben voltunk, rengeteget koncerteztünk, és tényleg, mint a mesében, felépült valami a nullától egészen a csúcsig.

Ahogy azt a könyvekben olvastuk, hogy játszottunk egy faluban adott év őszén, aztán visszamentünk oda a következő év nyarán, és kétszer annyian voltak, amikor meg harmadszor voltunk, akkor pedig már háromszor annyian jöttek a bulira. Hogy miért mi jutottunk elsőként lemezhez? Talán azért, mert megkerülhetetlenné vált a zenekar.

Akkor már tömegek jártak a Pokolgépre, és abban az időszakban már lazult egy kicsit a rendszer. Persze nekünk is megvolt, hogy – ahol botrányok voltak a koncerteken – innen-onnan is kitiltottak, betiltottak. (nevet) De azért haladtunk előre, lépcsőfokról lépcsőfokra." OMEN - Most, amíg vannak (szöveges videó a 2015-ös 25 év albumhoz)
Nem vagy egy zenekarokba, produkciókba ki-be járkáló ember. Szoktál egyáltalán ilyen jellegű felkérést kapni, vagy mindenki tiszteletben tartja, hogy te csak az Omenért élsz?

"Ez így van, ahogy mondod, és büszke is vagyok rá, hogy csak két érdemleges zenekarom volt, vagy van. A Pokolgép volt az első, és huszonöt éve már az Omenben vagyok. Vendégként szoktak ide-oda hívni pár nótára. Ha van kedvem, időm, türelmem, akkor el szoktam fogadni az ilyen felkéréseket, de hosszútávra nem mennék, ezt mindenki tudja. Nekem itt van a helyem, ez az én zenekarom, ez az én szívügyem. Hűséges vagyok." (nevet)És amúgy figyelemmel kíséred a hazai és külföldi metal élet eseményeit, történéseit? Vásárolsz-e CD-ket?


"Abszolút! A nagyfiam 18 éves, és dobos, most végezte el a dzsesszkonzit. Mivel nagy rock és metal rajongó, általa is kapom az újdonságokat, de azt tudom mondani, hogy a mai világban szinte kikerülhetetlen a dolog, mert akinek van ilyen jellegű irányultsága, érdeklődése, akkor elég, ha felmegy a világhálóra, és azon mindent megtalál. Tehát mondhatjuk, hogy mindennel naprakész vagyok, és vannak a mai bandák közül is kedvenceim."


A családban csak a fiad zenél?

"Nem, van egy 22 éves lányom is, ő zongorista, most Ausztriában tanul. És egyébként van egy 32 éves lányom is, ő Kanadában él, és neki köszönhetően már három unokám is van."

 Visszatérve a te zenei közegedbe… Ha dalokat írsz, riffeken agyalsz, ezt hogy kell elképzelni? Szinte állandóan alkotsz, és ha van valami jó téma, akkor azt rögzíted, és elmented, vagy csak akkor ülsz neki komolyan a feladatnak, ha mondjuk egy lemezanyagot terveztek?

"Változó, van amikor egyszer csak 'beesik' valami jó téma, riff, vagy dallamfoszlány. Ha van a közelemben valamilyen eszköz, például egy telefon, máris felveszem és 'raktározom. (nevet) Aztán, ha közeledik a stúdió időszak, előveszem és kidolgozom, vagy megy a kukába… Valami zene mindig megy az agyamban, van, hogy rám is szoktak szólni: 'Hé, te most itt vagy?' (nevet) …na, ilyenkor alkotok!"


A teljes interjúhoz kattints ide!OMEN - Villámokkal jönnod (szöveges videó a 2015-ös 25 év albumhoz)Amit a Hammernek mondtak a Villámokkal jönnöd dalról, a 25 év című album zárótételéről:

Nagy Máté gitáros:
"Ez volt az első dal, amit összeraktunk az új lemezre, s végül ez lett az album záródala. A szemfülesebb koncertre járóknak ismerős lehet, annak idején egy pár bulin játszottuk ezt a nótát még az én szövegemmel, 8 ösvény címen. Később úgy döntöttünk, hogy a lemez egységessége érdekében erre is egy Horváth Attila szöveg kerüljön. A dal riffjét én hoztam, a többit Lacival közösen dolgoztuk ki. Az énekdallamért (mint a lemez legnagyobb részén) itt is Kori a felelős.

Ha jellemeznem kéne röviden a dalt, azt mondanám, hogy ez egy apokaliptikus hangulatú teologikus mű! (nevet) Nálam nagyon betalált a szöveg.

A szólónál itt sem erőltettem a virgázást, de nem is hiányzik belőle szerintem. Minden szólómnál arra törekszem, hogy a zene részévé váljon, abból következzen és vezesse tovább a dalt. Nagyon büszke vagyok, erre a lemezre, szívesen hallgatom. Megtiszteltetés, hogy egy ilyen illusztris zenekarban szerzőként is lerakhattam a névjegyemet. Rengeteg munkánk van ebben az anyagban, fogadjátok szeretettel!"


Nagyfi Laci: "Jó kis zárónóta, egy Máté dal, én a gitárszólamokat tettem hozzá. Egy újabb 'Istenes' vers Attillától. Szertem. Nagy köszönet Töfinek és Boros Bécinek a Denevér stúdióban, nagyon jól szól a cucc!"


Horváth Attila szövegíró: "Az Itt és most, a Bízd rám magam, és a Szólj, hogyha vagy negyedik tétele. Lehet még akár majd ötödik és hatodik is, határ a csillagos ég. Szó szerint."Lesz majd hivatalos Omen lemezbemutató buli is, november 28-án a Dürer Kertben.


A Düreres koncert Facebook oldala - jegyvásárláshoz katt ide!

 

  

Hozzászólások

[016201]
pekka
Már vagy ezer éve nem jártam itt, de most muszáj!
Büszke vagyok az OMEN-re, minden egyes lemezükkel magasra teszik a mércét! Amit nem is nagyon ér el senki!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS