OSSIAN - Kétrészes videóinterjú a szövegírásról Paksi Endrével

Szeptember 12-én nyári turnézáró buli a Barba Negra Trackben

2015. június 28. (vasárnap) 13:21

Ma este Nyíregyháza-Sóstón játszik az Ossian, méghozzá egy másik legendás csapat, a P. Mobil társaságában.

A Mobil este 7-kor kezd, Endréék pedig este 9-kor lépnek majd színpadra.


Budapesten legközelebb szeptember 12-én lesz Ossian koncert, ismét a Barba Negra Trackben. Hétfőtől már kaphatóak lesznek a kedvezményes "early bird" jegyek (2200 Ft), július 7-től augusztus 30-ig 2700 Ft lesz az elővételes jegyár, utána viszont már csak 3300 Ft-ért lehet majd belépőt venni.

Online jegyvásárlás -
metalshop.hu

"A májusi sikeres lemezbemutató koncert után visszatérünk a Barba Negra Track-be a szokásos éves nagy Ossian koncertre!

A szeptemberi Barba Trackes buli Facebook oldala

 www.facebook.com/OssianOfficial

A zeneszöveg.hu egy új videóinterjú sorozatot indított nemrég:

"A 'beszélgetések' sorozatban dalszerzőket kérdezünk, akik a legkülönfélébb zenei stílusokból érkeznek. Lesznek dalszövegírók, akik a háttérben írják a nap mint nap dúdolt sorokat, és lesznek előadók, akik saját szavaikat éneklik. Bár a beszélgetések elsősorban a dalszerzésről és a dalszerző pályájáról szólnak, a különböző személyiségek végül kibújnak a kérdések sora mögül, és abban a formában mutatkoznak, ahogy talán ritkán látni őket. Az első beszélgetésünk az Ossian frontemberével, Paksi Endrével készült, két részben.
 


PAKSI ENDRE - Beszélgetések I
PAKSI ENDRE - Beszélgetések II

 A Lélekerő az első lemez, amit már a tavaly óta érvényes négyes felállásban (Paksi Endre énekes, Rubcsics Ricsi gitáros, Erdélyi Krisztián basszusgitáros és Kálozi Gergely dobos) rögzített a zenekar. Az alábbiakban egy friss interjút olvashatsz el, amit Kiss T. Attila barátunk készített Endrével.


Az interjúra készülve feljegyeztem azt a kérdést is, hogy szerinted van-e esélye a Lélekerőnek arra, hogy platinalemez legyen? De időközben ez már aktualitását vesztette, mert néhány napja az lett! Mielőtt elindultak volna a CD előrendelések, megfordult a fejetekben, hogy ennyire sikeres lehet ez az album? Tudom, nincs rá recept, de ez mitől függhet?

"Nagyszerű érzés, ha az ember ötletei, elképzelései pozitív fogadtatásra lelnek! Szerintem minden zenész, minden előadó úgy indul neki az aktuális produkciójának, hogy igyekszik magából a lehető legjobbat kihozni és reménykedik benne, hogy ez másoknak is ugyanolyan fontos lesz. Elég régóta már otthon írjuk a dalainkat, ahol a technika segítségével szépen fel lehet díszíteni az ötleteket, de az előző, A Tűz jegyében albumnál úgy döntöttünk Ricsivel, hogy kicsit visszamegyünk az alapokhoz.

Ez alatt azt értem, hogy első körben csak egy alap harmóniakörrel és az énektémával ellátott demókat küldözgettük egymásnak és csak azokkal az ötletekkel foglalkoztunk tovább, amelyek ilyen állapotban is megállták a helyüket. Ez a módszer remekül bevált, ebben a szellemben dolgoztunk most is. Nem volt egymással felesleges udvariaskodás, ezer éve ismerjük egymást, nyugodtan bemondtuk a másik arcába, hogy ez és ez a téma nem elég erős…"Az új lemez kiadásakor a Lélekerővel és a többi korábbi megjelenésetekkel alaposan megszálltátok a Mahasz-listát. Miként tekintetek erre az eredményre? Igazolva látjátok a befektetett munkátokat, csattanós válaszként értékelitek a titeket lenézőkkel szemben, vagy egyszerűen "csak" büszkék vagytok az eredményre?

"Elsősorban az utóbbi, tehát örülünk nagyon, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs bennünk némi elégtétel érzés…" (nevet)


OSSIAN - Mind itt vagyunk (szöveges videó a 2015-ös Lélekerő albumhoz)

A közönség a vásárlásával demonstrálja véleményét az albumról, de kaptatok már érdemi visszajelzéseket az újságíróktól, zenész barátoktól, tehát szakmai kritikákat a Lélekerőre?

"Néhány zenész gratulált, de alapvetően ez nem igazán szokás, én legalábbis úgy tapasztaltam az elmúlt harminc évben!" (nevet)Az Ossiant hogy kell elképzelni a stúdióban? Mindenki pakkra felkészülve, komoly arccal teszi a dolgát, és csak precízen annyi időt tölt a stúdióban, amíg az ő feladatai be nem fejeződnek, vagy vannak olyan munkafázisok, amikor egy kis vidámság, netán közös hülyéskedés is belefér az időbe?

"Nincs feszülés, és bár nagyjából felkészülten, egy-egy nagyon komoly demó után szoktunk stúdióba menni, azért még ott is sokat kísérletezünk a hangzásokkal és jönnek még plusz ötletek. Sokat poénkodunk, de többségében ezek ilyen belső humorok, csak mi értjük őket..."OSSIAN - Visszajövök (szöveges videó a 2015-ös Lélekerő albumhoz)Én úgy érzem, hogy az előző, A Tűz jegyében albumra került számokban egy kicsit kritikusabban, sőt mondhatni dühösen fogalmaztál jó néhány helyen, most viszont sugárzik a pozitív hangulat a dalokból. Hogy állsz neki egy következő lemezanyagnak? Szándékosan választasz más témákat, mint a legutolsó szövegeid, vagy „véletlenszerűen” jön az aktuális mondanivaló?

"Egyik sem. Mindig az aktuális hangulataim, életérzéseim inspirálnak, amik egyébként szinte minden egyes embernek mást és mást közvetít. Te például így látod és nagyjából egyet is értek veled, de volt olyan kritikus, aki komornak találta az album hangulatát. Varga Zoli, az album hangmérnöke, még az idei közös munka előtt meglátogatott, közösen végighallgattuk a demót, ő azt mondta, hogy ez egy nagyon kiegyensúlyozott anyag, én ezt tartom a legtalálóbbnak."Az utóbbi két album összes számához szöveges videók készültek, és ha jól emlékszem szereplős (vagy imidzs) klipetek utoljára az Egyszer az életben CD-vel kiadott Időutazás 1998-2008 gyűjteményes DVD-n jelent meg. Most sem terveztek ilyet?

"A videóklip, mint műfaj, engem manapság már kifejezetten idegesít, még a külföldi, nagy költségvetésű klipek jó része is… hang nélkül nézve pedig a legtöbb egyenesen katasztrofális. A legnagyobb gondom az velük, hogy nagyon ritkán adnak már valami pluszt a zenéhez. Inkább elvesznek, zavarnak és megölik az emberek fantáziáját.

A Ha Te ott leszel velem és az Ahányszor látlak dalokhoz is kaptam szinopszisokat, de nem tetszettek és azt mondtam, hogy ezek az egyszerű szöveges verziók, amik fent vannak a YouTube-on, gyönyörűen működnek, mert néha több tízezerrel lekörözik más bandák a miénkkel egy időben felrakott milliós költségvetésű klipjeit, tehát nem kell 'mindenáron' klip.

Én anno egy olyan korszakban kezdtem zenét hallgatni, amikor még lemezborítókhoz sem juthattunk, hosszú évekig nem tudtam például, hogyan néz ki a Black Sabbath vagy a Uriah Heep zenekar, de a muzsikájukat imádtam!" (nevet)OSSIAN - A Barát (szöveges videó a 2015-ös Lélekerő albumhoz)


Volna néhány "nemszeretem" kérdésem is… Szerinted miért, mitől szálka még mindig néhány ember szemében az Ossian?


"A dolog több rétegű, vannak az 'általános' fikázók és trollok, ilyenek minden sikeres produkció körül felbukkannak, tesznek pár rosszindulatú megjegyzést és aztán továbbállnak, azt kell mondanom, hogy ezekkel nincs is különösebb gondom. Viszont van nálunk sajnos egy gyakorlatilag állandó kis kör is, akik évek, lassan évtizedek óta minden életjelünkre kitartó, kritikának álcázott gyalázkodással reagálnak. Ez elég beteges dolog a részükről, hiszen mindent utálnak bennünk, főleg, amit 1994 óta csináltunk, de mégis folyton rajtunk rugóznak. Itt nyilván személyes indokok, múltbeli emberek rágalmai és irigysége állnak a háttérben."Az év elején elvesztettétek Győrfi Andrást, a zenekar roadját, március végén pedig elhunyt Küronya Miklós hangmérnök, akivel jó néhány Ossian lemezen együtt dolgoztatok. Ezeken a sajnálatos eseményeken hogyan tudtátok túltenni magatokat, mennyire voltak befolyással a napi feladataitokra, munkátokra?

"Sajnos az idő haladtával egyre több veszteséggel kell szembesülnünk, személyes ismerősök és régi nagy kedvencek, ideálok egyaránt távoznak folyamatosan. Nagyon szomorú ez, de ez az Élet rendje, meg kell tanulni együtt élni vele…"Nagy tömegek látnak/hallanak titeket a koncerteken, a Facebookon több, mint 85 ezer követőtök van, többezres példányszámban fogynak a lemezeitek. Ha egy kicsit eljátszunk azzal a gondolattal, hogy a köz- és kereskedelmi rádiókban rendszeresen szóhoz jutnátok, netán egy-két televízió is érdeklődne irántatok, akkor "mivé válhatna" még az Ossian?

"Egyértelműen könnyebb lenne az utunk, de már berendezkedtünk az önellátásra! (nevet) A média cenzúrája nem műfaj, vagy szövegfüggő, ha benne vagy a 'körökben', akkor zöld az út, ha nem, akkor csinálhatsz bármit, ez így működik."OSSIAN - Egyszerűen (szöveges videó a 2015-ös Lélekerő albumhoz)


Wéber Attila gitáros tavaly novemberi kilépésére is rákérdeznék. Ő szorgalmazta, hogy elhagyja az Ossiant, vagy közösen döntöttetek a távozása mellett?


"Attus nem volt elégedett velünk, nem érezte jól magát a bandában. Úgy hallottam, most jól érzi magát és az fontos, hogy valaki jól érezze magát a bőrében, a saját útját járhassa. Állítólag eladta a hangszereit és most civil állása van. Az sosem jó, ha feszültség van egy zenekaron belül bármi miatt is.

Ez a feszültség most megszűnt és jó a hangulat a bandán belül, örömmel készülünk a koncertekre. Persze az első buli Attus nélkül nagyon furcsa volt, hiszen 14 évig két gitáros állt a színpadon. De ahogy megcsináltuk az első pár koncertet az új felállással, teljesen világossá vált számunkra, hogy ez így nagyon is jól működik. A sound most sokkal letisztultabb."A Lélekerő dalait is négyesben vettétek fel. A stúdióban egyértelműen meg lehet oldani, hogy egy gitáros játsszon fel mindent, de a koncertekre kellett valamilyen praktikát kitalálnotok a megszólalásotokat tekintve?


"Ricsi jelenleg két erősítővel dolgozik, amelyeknek némileg más a hangzásuk. Ez kifelé úgy szólal meg, mintha két különböző gitár játszana. Ugyanakkor a témák sokkal feszesebbek tudnak lenni. A két erősítővel meg lehet oldani, hogy ha van egy nyitó riff, akkor az csak az egyiken szóljon, aztán később jöjjön be a másik. Apró kis megoldások, de nagyon hatásosak és jól működnek, úgyhogy egy pillanatig sem gondolkoztunk azon, hogy keressünk egy másik gitárost Attus helyére."


Az interjú teljes szövegét ide kattintva olvashatod el.
 OSSIAN - Ahányszor látlak (szöveges videó a 2015-ös Lélekerő albumhoz)OSSIAN - Hajt a szív (szöveges videó a 2015-ös Lélekerő albumhoz)További Ossian koncertek 2015-ben:

Június 28. Nyíregyháza
Július 2. Magyarkanizsa (Vajdaság)
Július 3. Hajdúnánás
Július 4. Csókakő
Július 10. Siófok
Július 11. Tiszaföldvár
Július 17. Körmend
Július 18. Rockmaraton - Dunaújváros
Július 24. Debrecen
Július 25. Pusztaszabolcs
Július 30. Mezőtúr
Július 31. Vecsés
Augusztus 1. Váraszó
Augusztus 5. Gyergyószentmiklós (Erdély) EMI-Tábor
Augusztus 7. Csongrád
Augusztus 8. Balatonfüred
Augusztus 14. Fonyód
Augusztus 15. Csanádapáca
Augusztus 19. Kolozsvár
Augusztus 21. Bánk
Augusztus 22. Szatmárnémeti
Augusztus 28. Tiszatenyő
Augusztus 29. Alsóörs
Szeptember 5. Tószeg
Szeptember 12. Budapest, Barba Negra Track
Szeptember 19. Esztergom
Szeptember 25. Nagycenk
Szeptember 26. Mohács
Október 9. Hódmezővásárhely
Október 10. Veszprém
Október 17. Tatabánya
Október 23. Nyíregyháza
Október 24. Kecskemét
November 7. Pécs
November 13. Dunakeszi
November 14. Győr
November 21. Debrecen
December 5. Miskolc
December 12. Kaposvár
December 18. Pécs
December 27. Cegléd
December 28. Szombathely
December 29. Székesfehérvár
December 30. Békéscsaba
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
2020. november 28. (szombat) 09:16

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos (Megadeth, ex-Soilwork), 16 év után pedig megjelent a negyedik nagylemezük is. A 2004-es Necrosis lemez utódja Edder & Bile címmel jött ki, és végig is hallgatható. Az albumon két vendég is hallható: Jeff Becerra, a legendás Possessed főnöke, valamint Kam Lee, a floridai Massacre énekese, aki az egészen korai Death-ben is dobolt és hörgött.   www.facebook.com/cadavertheband Neddo: "Dirkkel még 2014-ben találkoztam, amikor a 70000 Tons Of Metal fesztiválon a Satyriconban helyettesítette Frostot. Gyorsan kiderült, hogy hatalmas rajongója a Cadavernek, én pedig akkoriban már dolgoztam pár új dalon, amelyeket egy esetleges szólóalbumra szántam. De aztán jött az ötlet, hogy Dirkkel összehozhatnánk a Cadaver harmadik...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon

Aeromantic címmel még február végén jelentkezett egy új albummal a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars)...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS