JANETH R.I.P. - Emlékezés és búcsú I.

Legyen neki könnyű a föld...

2015. április 26. (vasárnap) 17:47

A 44 éves korában örökre eltávozott Land Of Charon frontember megrázó halála kapcsán Uzseka Norbert megkeresett zenésztársakat, ismerősöket, hogy segítségükkel felidézhessük Janeth személyiségét és hogy végső búcsút vehessünk tőle.

Veress János, azaz Janeth haláláról mi is csak annyit tudunk, hogy egyik napról a másikra váratlanul elment. Egyik nap lefeküdt, a másikon már nem ébredt fel.


A Land Of Charon a '90-es évek elején alakult meg, az 1996-os Örökmécses demót követően két albumuk jött ki, az 1998-as Asztrálgép és a 2001-es A láz.


Megemlékezésünk első része után egy dupla videóbeszélgetést is találsz, amit Srég készített Jánossal, még 2009-ben a footer.hu számára.Holly Balázs (Land Of Charon basszusgitáros):

„Azt hiszem, hogy Janeth, a magyar dark/goth életben betöltött szerepéről nincs nagyon mit írni. Egyértelmű, hogy annak az egyik legmeghatározóbb és sokat formáló alakja volt és lesz is véleményem szerint, amíg világ a világ. Inkább az emberi oldaláról írnék néhány sort.

1996 óta rengeteg dolog történt velünk együtt. Szinte össze sem tudom számolni, mennyi minden. Mégis a legutóbbi néhány évről szeretnék írni (amikor hivatalosan már nem voltam az LOC tagja - bár aki az igazi LOC család része, az az is marad, amíg él), ami szerintem legjobban jellemezte az igazi énjét. Leginkább a nálunk, a családomnál általa eltöltött időkre és a perbáli búcsún tett sétáinkra emlékszem szívesen, ahol megbeszéltük a világ történéseit és ki mit csinál éppen, kivel mi történt az elmúlt időszakban, amíg nem találkoztunk.

Mindig éreztem rajta a megnyugvást, amikor családommal (lányommal és feleségemmel és velem) találkozott. Nagyon büszke voltam, hogy ezt váltjuk ki belőle. Olyan volt, mintha úgy érezte volna, megérkezett valahova, és látszott rajta, hogy remekül érzi magát ebben a közegben. Mi is nagyon jól éreztük magunkat Vele. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy befizette Laurát az ugrálóba (újra és újra), ahogy dodzsemeztünk együtt (imádta :-) ), vagy fagyiztunk és közben nevettünk ironikusan a világ szánalmasságán és kisstílűségén.

Csupa szív ember volt. Ez most nincs többet… PÓTOLHATATLAN!!! Múlt héten beszéltünk utoljára. Hétvégén jött volna főzni hozzánk egy rakott krumplit 'Janeth módra'. Már nem tudjuk meg, hogy mi az a 'Janeth módra'. Pedig mondta a telefonban, hogy nagyon király lesz, Brother! Janeth mindig velem és a családommal fog maradni. A konyhánk falán lógó, perbáli búcsún tőle kapott vásárfia, egy 'Házi áldás' is védeni fog minket, amíg élünk:

’Hol hit, ott szeretet,
Hol szeretet, ott béke,
Hol béke, ott áldás,
Hol áldás, ott Isten
Hol Isten, ott szükség nincsen. Ámen!’

Csocsesz Brother, találkozunk még..."
Énekes "FeFe" Ferenc (Land Of Charon gitáros):


„Arra a kérdésre, hogy milyen ember volt Ő, elég nehéz és végtelenül egyszerű a válaszom: tisztességes, rendes, becsületes, mély érzésű ember volt... Ennek ellenére mégis nehéz leírni pontosan az érzéseim, a tudatom, a tudatalattim megnyilvánulásait Janeth-el kapcsolatban. Ő volt az az ember, aki megismertette és felébresztette bennem azt a vágyat, ami csírájában már megvolt bennem, a mély, olykor sötét érzelmek megnyilatkoztatását, egy hangszer segítségével zenévé formálva.

Tisztességre, becsületre tanított. Nem tudatosan, nem akaratosan, csak úgy magától, a cselekedeteivel és néha a már 'filozófiai' magasságokba szökellő beszélgetésekkel... Rengeteg dolog jár a fejemben, emlékek... jók és rosszak, érzések, életszakaszok, vidám, önfeledt pillanatok, amiket Janeth-tel és a többiekkel (Bika, Ernő, Balázs, Csabi, Castro, Zsófi...) együtt éltünk át.

Vég nélkül sorolhatnám a koncertélményeket, az utazásokat, a nyaralásokat, a hétvégi sütögetéseket, az egyszerű kocsmai iszogatásokon keresztül a családi tragédiákon át, a gyermekek születéséig. Ugyanis ez egy család volt, mármint a Land of Charon. Aki ebbe a megtisztelő helyzetbe került, hogy játszott a zenekarban, mind családtagként tiszteljük egymást a mai napig, és ez így is lesz mindörökké. Ettől is volt olyan ez az egész, amilyen... Mi tettük ilyenné... ez a pár ember.

Végtelenül boldog vagyok, amikor arra gondolok, hogy a zenénkkel mély érzéseket mozgatunk, mozgattunk meg a minket hallgatókban, és ezeknek a gondolatoknak, érzéseknek az alapját Janeth adta. Tisztellek, szeretlek, becsüllek drága Testvérem! Sajnos ebben a világban már nem találkozunk, de fel a fejjel!!! A Szférák zenéje hívogat... Isten veled Janeth!"

 

LAND OF CHARON - Az árnyék (a 2001-es A láz albumról)


 


Farkas "Castro" János (Land Of Charon/ex-A Kert dobos):


„Mélyen lesújtott a hír. Elment a harcos testvérem. Életem legszebb éveit töltöttem a Land of Charonban, nekem ugyanolyan küldetés volt a zenekar, mint Janeth-nek. Nem volt könnyű csak úgy otthagyni. Lelkileg nagyon együtt voltam vele.

Amikor az Asztrálgép lemezt csináltuk, és a Csillagút szerelemesei nótát írtuk, ami számomra arról szólt, hogy hogyan zarándokolunk az életen át, harcolva, elesve, de mindig felállva és a célt követve. Na, azok voltunk mi, amit nem lehet szavakkal leírni, csak érezni, egy összetartozó éteri energia, egy vibrálás, egy lélek. Ha csak ebben az egy nótában vettem volna részt alkotótársként, azt mondanám, már nem éltem hiába.

Amikor megjártam a Santiago de Compostela-i zarándokutat és visszatértem porosan, mocskosan, lefogyva, az első ember, akit megkerestem, Janeth volt. Hoztam neki egy réz kagylót, mert mondta, hogy az övé eltörött, és szinte nem jutott szóhoz, annyira örült neki. Elvittem az Asztrálgép lemezt magammal, és az utat járva fogalmazódott meg bennem, hogy ott kell, hogy hagyjam a lemezt Compostelában, mindegy, hogy hol, csak eljuttassam oda. Ez lett az utam egyik célja.

Amikor elértem Compostelába, bementem a katedrális melletti kocsmába, a Crazadas De Crecsazba, és otthagytam a pultosnál a CD-t, hogy tegye be a zenei kínálatba a többi CD közé. A Láz CD-vel is ezt tettem. Janeth hangja és a Land of Charon immáron ott van Compostelában a katedrális mellett. Ha valaki eljut oda, talán kérheti, hogy tegyék be neki a CD-t, és emlékezhet Janeth-ra és a Land of Charonra. Most lepereg előttem az összes koncert, az összes élmény, amit együtt töltöttünk. Most már nincs kivel emlékezni azokra az időkre.

A Nagy Szellem elhívta, az örök fényesség világába. Segítsünk neki szeretetünkkel, hogy hazataláljon."Kiss Péter (CLUE, Cantara, ex-Autumn Twilight):


"A Land Of Charont 16 éves koromban ismertem meg az Asztrálgép albummal. Bérelt helyem lett a LOC koncertek első sorában, és megismerkedtünk a tagokkal. Később rengeteg közös koncertet adtunk és turnéztunk is együtt a zenekarainkkal. Barátság szövődött köztünk, ami több mint másfél évtizede tartott, még tavaly is volt olyan buli, ami után nálunk aludt Janeth. (A mellékelt kép 2001-ben készült Nyíregyházán egy Land Of Charon koncert után, ahol hajnalig dumáltunk ketten a pultnál.)

Ezek azok az alkalmak, amikor igazán volt lehetőség elmélyülten beszélgetni, hülyéskedni. Janeth egy igazi művész volt, akit kínzott valami belülről, de a művészete ebből a szomjúságból táplálkozott. Úgy gondolta, hogy neki vezekelni kell valamiért ebben az életében, és ha a pokolian őszinte dalszövegeit ismerjük, tudhatjuk, hogy milyen iszonyatos súlyt hordott a lelkében. Nagyon sokakat indítottak el a szövegei spirituális úton, talán ez is volt a karmája. Ezerből is felismerhető, utánozhatatlan és egyedi stílusa volt, mindig magát adta. Őt aztán tényleg mindenki önmaga, a kivételes egyénisége miatt szerette.

Óriási hatással volt rám emberileg és zeneileg is életemnek meghatározó korszakában. Habár a zenei munkássága is felbecsülhetetlen értékű és főként hatású, számomra elsősorban költő volt Janeth. Halhatatlan, örökérvényű igazságok rejlenek a soraiban. Hosszú idő után, április 11-én ismét együtt koncerteztünk a zenekarainkkal, akkor láttuk, hallhattuk utoljára őt. Mindannyian örültünk, hogy újra zenél, tervekről mesélt, szerintem ő sem tudhatta hogy búcsúzni jön.

Kegyes a sorstól hogy ezáltal a koncert által sokak el tudtak búcsúzni tőle, s talán neki is sikerült. De fájdalmas, pótolhatatlan és betölthetetlen űrt hagytál magad után Cimbora, és örökké hiányozni fogsz! Köszönjük, hogy ismerhettünk és gazdagabbá tetted az életünket a lelked, a lényed által! Remélem, megtalálod az Égi Szerelmet, odaát...!"JANETH - Interjú, 2009 I.
JANETH - Interjú, 2009 II

 

Hammer TV

 
OZZY OSBOURNE - Újabb komoly műtét vár a legendás énekesre
2021. szeptember 16. (csütörtök) 05:21

A Daily Mailnek adott friss interjújában Sharon Osbourne arról is beszámolt, hogy a férje, Ozzy Osbourne egy komoly műtétre készül, mert orvosolni kell a 2019-es esését követő nyak- és gerincproblémáit. Többek között ezek a sérülések akadályozták meg Ozzyt abban, hogy még a járvány előtt turnéra indulhasson 2019-ben. A legendás énekes már nagyon szeretne újra a közönség elé állni. "A legjobban azért izgulok, hogy a férjem újra színpadra állhasson. Ezért imádkozom." Ozzy Osbourne tizenkettedik szólóalbuma, a 2020 februárjában kiadott Ordinary Man a napokban aranylemez lett, miután több mint félmillió példány kelt el belőle az USA-ban. A lemezen számos neves vendég is közreműködött, például Elton John, Post Malone, Slash, Tom Morello, akárcsak a Red Hot Chili Peppers dobosa, Chad Smith és a Guns N' Roses-ból Duff McKagan is feltűnt a lemezen.   Ozzy már dolgozik az Ordinary Man utódján,...

SKILLET - Januárban jön az új album, klippel az első dal: Surviving The Game
SKILLET - Januárban jön az új album, klippel az első dal: Surviving The Game

Dominion címmel január 14-én jelenik meg az új Skillet album, a 2019-es Victorious lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért Surviving The Game dallal lehet ismerkedni. Az...

CRADLE OF FILTH - Új dal az októberi albumról: Necromantic Fantasies
CRADLE OF FILTH - Új dal az októberi albumról: Necromantic Fantasies

Existence Is Futile címmel október 22-én jelenik meg az új Cradle Of Filth album, a 2017-es Cryptoriana - The Seductiveness of Decay lemez utódja. Ismerkedj meg a második első előzetes...

THULCANDRA - Hat év után új album jön, klippel az első dal: Funeral Pyre
THULCANDRA - Hat év után új album jön, klippel az első dal: Funeral Pyre

A Dying Wish címmel október 29-én jelenik meg a melodikus black/death vonalas Thulcandra negyedik nagylemeze, a 2015 elején kiadott Ascension Lost album utódja, első előzetesként pedig már...

MONOLORD - Jön a svéd doom/stoner trió új albuma, klippel az első dal: The Weary
MONOLORD - Jön a svéd doom/stoner trió új albuma, klippel az első dal: The Weary

Your Time To Shine címmel október 29-én jelenik meg doom/stoner vonalas svéd Monolord trió ötödik albuma, a 2019-es No Comfort lemez utódja. Az öt tételes, de 39 perc játékidejű új...

TWELVE FOOT NINJA - Videoklip a közös dalukhoz a Jinjer énekesnőjével: Over And Out
TWELVE FOOT NINJA - Videoklip a közös dalukhoz a Jinjer énekesnőjével: Over And Out

Vengeance címmel október 15-én jelenik meg az ausztrál Twelve Foot Ninja harmadik albuma, a 2016-os Outlier lemez utódja, harmadik előzetesként pedig az Over And Out dalt tették közzé,...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS