ROCKTRAGÉDIÁK - Új könyv a titokzatos zenészhalálokról

Az olasz szerző könyve a Cser Kiadó gondozásában jelent meg

2015. február 9. (hétfő) 09:03

Rocktragédiák - Titokzatos zenészhalálok címmel jelent meg a Cser Kiadó gondozásában az olasz Michele Primi könyve, amelyben 63, a rock'n'roll világában elhíresült halálesetet vesz sorra a szerző.


A könyvbe bele is olvashatsz, ha ide kattintasz.


"Olyan életekről olvashatsz a könyvben, amelyeket kreativitásuk zenitjén vágott ketté a sors, és olyan halálesetekről, amelyeknek szenvedő alanyai éveken át küzdöttek démonaikkal. A démonokkal, amelyek egyre követelőzőbbek lettek, és amelyek elől idővel már nem volt menekvés.

Buddy Hollytól Whitney Houstonig olyan zenészlegendákról van szó, akik – bár más és más korban alkottak, másképp éltek, és másképpen fejezték ki tehetségüket – abban nagyon hasonlítottak egymásra, hogy koruk ikonikus alakjai voltak. Sokan közülük a 27-esek klubjába tartoznak: a társaságba, amelynek tagjait az köti össze, hogy 27 éves korukban haltak meg. Az első Robert Johnson volt, aki 1938. augusztus 16-án vesztette életét, az eddigi utolsó pedig Amy Winehouse, aki 2011. július 23-án távozott közülünk.

A 27-esek klubja a hetvenes évek elején „alakult meg”, amikor a kor zenéjének kulcsfontosságú figurái: Brian Jones, Janis Joplin, Jimi Hendrix és Jim Morrison pár éven belül, mindannyian 27 éves korukban haltak meg. A névsor azután egyre hosszabbá vált: Peter de Freitas az Echo & The Bunnymenből, Dave Alexander a The Stoogesből, Ian Curtis a Joy Divisionből, Mia Zapata a The Gitsből, Kristen Pfaff a Hole-ból, Jean Michel Basquiat a Grayből és Freaky Tah a The Lost Boyzból is a klub „tagja” lett.

1995. február 1-jén a Manic Street Preachers gitárosa, Richard Edwards 27 éves korában tűnt el, és azóta sem találják. 2008-ban hivatalosan is halottá nyilvánították. Mindez csupán a véletlen műve lenne? Lehet. A média azonban legendát gyártott hozzá. Titokzatos FBI-tervekről, gátlástalan menedzserekről és producerekről (mint például Mike Jeffreyről, akit egyszerre gyanúsítottak maffiakapcsolatokkal és hoztak hírbe a brit titkosszolgálattal, és akit azzal vádoltak, hogy az életbiztosításáért végzett Jimi Hendrix-szel) cikkeztek.

A nagyközönség pedig előbb-utóbb kíváncsi lett. Még a tudományos közösség is megpróbált valamiféle racionális magyarázatot adni a dologra: a liverpooli John Moores Universityn ezer esetet vizsgáltak meg, és nem túl meglepő módon arra jutottak, hogy a rocksztároknak kétszer nagyobb esélyük van arra, hogy fiatalon haljanak meg, mint a föld többi lakójának. Ha a rock'n'roll is egy kulcs az elmúlt hatvan év megértéséhez, akkor ezek a tragikus halálesetek azt is megmutatják, hogyan változott meg a világunk hat évtized alatt.

A rock ötvenes évekbeli úttörői olyan körülmények között vesztették életüket, amelyek ma már elkerülhetők lennének. A hatvanas években elhunytakat a kábítószer és életstílusuk vitte el, a 20. század utolsó és a 21. század első évtizedének áldozatait a kétségbeesés és a magány mindent elnyelő sötétsége ölelte magához. Otis Redding sötétben lezuhant repülőgépe, John Bonham és Bon Scott üvegei, Hillel Slovak és Andrew Wood fecskendői, vagy Kurt Cobain puskája mind ugyanannak a szabad, lázadó életstílusnak, az élet és halál határán való egyensúlyozásnak a jelképei, amelyért a legnagyobb árat kellett fizetniük.

A zenészek életének feldolgozása azt is jelenti, hogy megpróbáljuk felfedezni az embert a színpadi figura mögött – azt, akinek kétségei vannak, aki tagadhatatlan kreativitása ellenére is tökéletlen. Teljesen normális reakció, ha az olvasó dühös, értetlen vagy szomorú lesz a történetek olvasása közben, hiszen olyan emberekről van szó, akiket látszólag ellenállhatatlan vágy sarkallt az önpusztításra, mint Sid Vicioust és Layne Staleyt, vagy akiknek felfoghatatlan sors jutott, mint Jaco Pastoriusnak, Cliff Burtonnek vagy Jeff Buckleynak, az angyalhangú zenésznek, aki mindössze egy albumot tudott felvenni, mielőtt belefulladt volna a Mississippi folyóba.

Úgy tudjuk legjobban legyűrni ezeket az érzéseket, hogy megpróbáljuk felfedezni, mennyi kiváló zenedarab született a végzetes nap előtt, hány lépés kellett ahhoz, hogy ezek a zsenik a mennyországba vezető lépcső legfelső fokára érjenek. Ezért foglalkozik kötetünk a rockzenészek életével is, nem csak halálukkal, még akkor is, ha végzetüket a titokzatosság homálya övezi a mai napig, vagy véres körülmények között vesztették életüket. Ilyen például Dimebag Darrell, Peter Tosh vagy John Lennon meggyilkolása.

Együtt nézve ezek az esetek – amelyek közül sokat még mindig nem tártak fel teljesen, másokat jó előre meg lehetett jósolni és elkerülhetők lehettek volna, megint mások pedig egészen váratlanok és meglepőek voltak – sajátos képet festenek a rock ’n’ roll-életformáról. A világról, amelyben minden addig ég, míg ki nem alszik, és amelyben nem szokás elhalványulni – ahogy azt Kurt Cobain írta búcsúlevelében, Neil Youngot idézve.

És - amint a The Who megénekelte a My Generation című számukban - a világról, ahol ahhoz, hogy hős lehess, meg kell halnod, mielőtt megöregednél.


ROBERT JOHNSON [1938], BUDDY HOLLY [1959], EDDIE COCHRAN [1960], STU SUTCLIFFE [1962], SAM COOKE [1964], BOBBY FULLER [1966], OTIS REDDING [1967], BRIAN JONES [1969], JIMI HENDRIX [1970], JANIS JOPLIN [1970], JIM MORRISON [1971], KING CURTIS [1971], DUANE ALLMAN [1971], RON MCKERNAN [1973], GRAM PARSONS [1973], MAMA CASS [1974], NICK DRAKE [1974], TIM BUCKLEY [1975], ELVIS PRESLEY [1977], MARC BOLAN [1977], RONNIE VAN ZANT [1977], STEVE GAINES [1977], KEITH MOON [1978], SID VICIOUS [1979], BON SCOTT [1980], IAN CURTIS [1980], JOHN BONHAM [1980], DARBY CRASH [1980], JOHN LENNON [1980], BOB MARLEY [1981], JOHN BELUSHI [1982], JAMES HONEYMAN-SCOTT [1982], PETE FARNDON [1983], DENNIS WILSON [1983], MARVIN GAYE [1984], CLIFF BURTON [1986], PETER TOSH [1987], JACO PASTORIUS [1987], CHET BAKER [1988], HILLEL SLOVAK [1988], PETE DE FREITAS [1989], ANDREW WOOD [1990], STEVIE RAY VAUGHAN [1990], STEVE CLARK [1991], DEAD [1991], EURONYMOUS [1993], JOHNNY THUNDERS [1991], FREDDIE MERCURY [1991], KURT COBAIN [1994], SHANNON HOON [1995], JEFF BUCKLEY [1997], MICHAEL HUTCHENCE [1997], COZY POWELL [1998], LAYNE STALEY [2002], DEE DEE RAMONE [2002], ELLIOT SMITH [2003], DIMEBAG DARRELL [2004], MICHAEL JACKSON [2009], MARK LINKOUS [2010], PAUL GRAY [2010], SCOTT COLUMBUS [2011], AMY WINEHOUSE [2011], WHITNEY HOUSTON [2012]
 

Hammer TV

 
OZZY OSBOURNE - Újabb komoly műtét vár a legendás énekesre
2021. szeptember 16. (csütörtök) 05:21

A Daily Mailnek adott friss interjújában Sharon Osbourne arról is beszámolt, hogy a férje, Ozzy Osbourne egy komoly műtétre készül, mert orvosolni kell a 2019-es esését követő nyak- és gerincproblémáit. Többek között ezek a sérülések akadályozták meg Ozzyt abban, hogy még a járvány előtt turnéra indulhasson 2019-ben. A legendás énekes már nagyon szeretne újra a közönség elé állni. "A legjobban azért izgulok, hogy a férjem újra színpadra állhasson. Ezért imádkozom." Ozzy Osbourne tizenkettedik szólóalbuma, a 2020 februárjában kiadott Ordinary Man a napokban aranylemez lett, miután több mint félmillió példány kelt el belőle az USA-ban. A lemezen számos neves vendég is közreműködött, például Elton John, Post Malone, Slash, Tom Morello, akárcsak a Red Hot Chili Peppers dobosa, Chad Smith és a Guns N' Roses-ból Duff McKagan is feltűnt a lemezen.   Ozzy már dolgozik az Ordinary Man utódján,...

SKILLET - Januárban jön az új album, klippel az első dal: Surviving The Game
SKILLET - Januárban jön az új album, klippel az első dal: Surviving The Game

Dominion címmel január 14-én jelenik meg az új Skillet album, a 2019-es Victorious lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért Surviving The Game dallal lehet ismerkedni. Az...

CRADLE OF FILTH - Új dal az októberi albumról: Necromantic Fantasies
CRADLE OF FILTH - Új dal az októberi albumról: Necromantic Fantasies

Existence Is Futile címmel október 22-én jelenik meg az új Cradle Of Filth album, a 2017-es Cryptoriana - The Seductiveness of Decay lemez utódja. Ismerkedj meg a második első előzetes...

THULCANDRA - Hat év után új album jön, klippel az első dal: Funeral Pyre
THULCANDRA - Hat év után új album jön, klippel az első dal: Funeral Pyre

A Dying Wish címmel október 29-én jelenik meg a melodikus black/death vonalas Thulcandra negyedik nagylemeze, a 2015 elején kiadott Ascension Lost album utódja, első előzetesként pedig már...

MONOLORD - Jön a svéd doom/stoner trió új albuma, klippel az első dal: The Weary
MONOLORD - Jön a svéd doom/stoner trió új albuma, klippel az első dal: The Weary

Your Time To Shine címmel október 29-én jelenik meg doom/stoner vonalas svéd Monolord trió ötödik albuma, a 2019-es No Comfort lemez utódja. Az öt tételes, de 39 perc játékidejű új...

TWELVE FOOT NINJA - Videoklip a közös dalukhoz a Jinjer énekesnőjével: Over And Out
TWELVE FOOT NINJA - Videoklip a közös dalukhoz a Jinjer énekesnőjével: Over And Out

Vengeance címmel október 15-én jelenik meg az ausztrál Twelve Foot Ninja harmadik albuma, a 2016-os Outlier lemez utódja, harmadik előzetesként pedig az Over And Out dalt tették közzé,...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS