EARTH - A drone metal alapcsapata szerdán az A38 Hajón lép fel

1989-ben indult a csapat, most először jutnak el hozzánk

2015. február 2. (hétfő) 09:23

Szerda estére igazi zenei csemegét kínál az A38 Hajó, ugyanis első ízben lép fel Magyarországon a belassult drone zenék királya, műfajalapítója, a Dylon Carlson gitáros vezette seattle-i Earth.


A '80-as évek végén elindult csapat súlyos, torzított gitárokra és embertelen szubbasszusokra épülő, monumentális kompozícióiban február 4-én mélyedhetsz el, és fontos infó, hogy elővételes, kedvezményes árú jegyet holnap válthatsz utoljára.

Az Earth a szeptemberben kiadott, Primitive And Deadly című friss lemezét mutatja be az A38 Hajón, előzenekarként pedig a noise-duó Black Spirituals és az egykori Earth-tag, Don McGreevy lép fel, utóbbi a neves avantgárd dobos, Rogier Smal társaságában.


A koncert Facebook oldalaEARTH - From The Zodiacal Light (a 2014-es Primitive And Deadly albumról)"Az amerikai iparváros, Seattle a kilencvenes évek elején nem csupán a mindent elsöprő grunge-hullámot adta a világnak, hanem egy jóval kompromisszummentesebb műfajt is: a drone metalt. Ennek a belassult, súlyos gitárokkal, szubbasszusokkal és noise-hoz közelítő torzításokkal brutális hatást gyakorló irányzatnak máig az egyik legnevesebb, műfajteremtő zenekara az Earth. Negyedszázados pályafutásuk során most először lépnek fel Magyarországon.

Az alapító, Dylan Carlson minimalista gitárjátékát sokan ma is etalonnak tartják - a sors iróniája, hogy Carlson nem elsősorban arról lett híres, hogy ő találta ki a drone-t, hanem arról, hogy ő vette azt a puskát, amivel jó barátja, Kurt Cobain öngyilkos lett. (Egy korai Earth demón Cobain énekelt is.)

Az Earth egyébként is ezer szállal kapcsolódik a seattle-i grunge-hoz, első lemezeit a stílus legfontosabb kiadójánál, a SubPopnál jelentette meg, a legutóbbi albumon pedig nem más énekel vendégként, mint a február végén az A38 Hajón szintén fellépő Mark Lanegan.

Nehéz elmondani, hogy az Earth - amely folyamatosan változó tagsággal végig Carlson megaprojektje maradt - mekkora hatással volt az amerikai drone-doom rock-metal színtérre. A legtöbbet persze a Sunn O))) tanult Carlsonéktól. Stephen O'Malley több borítót is tervezett a zenekarnak, amely a kilencvenes évek közepén majd' egy évtizedre tetszhalálba és heroinmámorba menekült. 2003 környékén azonban az Earth feltámadt hamvaiból, némiképp megváltozott hangzással és felfogással, de a legfontosabb drone-alapelvekből, mindenekelőtt a gitárközpontú minimalizmusból mit sem engedve.

A 2014-es Primitive And Deadly albumon már valósággal 'rokkol' az Earth, nevéhez méltón egyfajta Black Sabbath-csontvázat előállítva (az Earth a Black Sabbath korábbi neve volt). Mi több, már énekhangok, vendégek, valamint egészen dalszerű képződmények hallhatók rajta. Ettől függetlenül az Earth a színpadon éppen olyan erőteljes szónikus csapást mér a közönségre, mint régen. Erről az A38 Hajó közönsége is meggyőződhet majd február 4-én.Az Earth előzenekara egy kompromisszumokat valóban kevéssé ismerő duó, a Black Spirituals lesz, amely nevével ellentétben korántsem áhítatos gospelek előadásával foglalkozik. Sokkal inkább jóféle noise-zal döngöli földbe a hallgatóságát. Szinte száz százalékig improvizatív produkció ez: egyfajta merzbow-i fehér zajból, megkínzott gitárhangokból, valamint Trammer elegáns, szvinges dobolásából emel nagyszabású hang-építményeket, a kontakthibát művészi kifejezőeszközként kezelve.

"A zenénk egy érző gépezet" - mondja a kortárs komolyzenével foglalkozó Zachary James Watkins, és ennél pontosabban talán nem is lehet leírni a Black Spirituals produkcióját."


 

Hammer TV

 
U.D.O. - Új klipes dal az októberi Game Over! lemezről: Prophecy
2021. szeptember 17. (péntek) 18:54

Game Over! címmel október 22-én jelenik majd meg az új U.D.O. album, Udo Dirkschneideréktől pedig már itt is a harmadik előzetes dal, a videoklippel kísért Prophecy. "Game Over! - A kijelentés többféle jelentést is hordoz. Egy dolog azonban biztos: a U.D.O. nem végez félmunkát, mindig beleadnak apait-anyait. A világszerte adott több száz koncert során, Oroszország és Dél-Amerika legeldugottabb helyein is játszva, a U.D.O. egy igazi egységgé, szenvedélyes zenészek és barátok konglomerátumává vált. Mindenki pontosan tudja, hogy mi a feladata, hogyan illeszkedjen a zenekar hangzásába a lehető legtökéletesebben. A Game Over! lemez összes dala jellegzetes karakterrel bír..."     www.facebook.com/udoonline U.D.O. - Prophecy (a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Kids And Guns (szöveges videó a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Metal Never Dies (a 2021-es Game Over! lemezhez)...

IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem
IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem

Máris itt van két Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta nem is...

HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"
HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"

Hobo, azaz Földes László a Facebook oldalán emlékezett meg egykori zenésztársáról, a pár nappal ezelőtt, 68 éves korában elhunyt Póka Egonról, aki 1978 és 1993 között 12 Hobo...

EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait
EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait

November 19-én jön majd ki a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, és máris itt a második előzetes dal, a szöveges videóval kísért Clickbait. Eredetileg már...

INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer
INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer

Argent Moon címmel megjelent és végig is hallgatható a négy tételes új EP a melodikus death metal egyik kiváló északi képviselőjétől, a finn Insomniumtól. Mi több, a nem éppen...

IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel
IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel

Máris meghallgatható két új Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS