OVER MY DAWN - Dalpremier: A hajnal vagyunk

Mellé pedig egy öninterjú

2014. december 24. (szerda) 17:05 | utoljára módosítva: 2014. december 24. (szerda) 19:59

Két énekessel és magyar szöveggel nyomja a metalcore muzsikát a szolnoki Over My Dawn, akik a májusban bemutatott idei EP-jük után most egy friss dalt tettek közzé, méghozzá szöveges videóval együtt.


A Hajnal vagyunk dal mellé egy részletes öninterjút is küldtek, aki válaszol, az egyik frontember, Firka, valamint a basszer Hidasi.


A videót készítette: Gálik András.


www.facebook.com/overmydawn
Az eddigi témáitokhoz képest, ez az anyag kilóg a sorból. Minek köszönhető ez az éles váltás?


Hidasi: "A szöveg visz mindent ebben a projektben, hiszen mindennek ez lett az alapja. Én személy szerint nem gondoltam volna, hogy éppen ez, és így fog megszületni -de úgy érzem a hallgatóink többségének ez az újítás nem okoz majd problémát. Kilóg a sorból, ezt észre lehet venni szövegileg, és persze zeneileg is, hiszen törekszünk rá, hogy ne fulladjunk önismétlésbe, mint annyi zenekar."

Firka: "Ez a téma már egy jó ideje bennem van, és egészen mostanáig tartott, mire megértek ezek a sorok. Még itt az elején tisztáznám, hogy a bajom nem azzal van, hogy ki-ki, saját maga mit gondol, hogyan vélekedik a világról, netán miben hisz. Épp ellenkezőleg. A baj, egész egyszerűen az ostobasággal van, és az erre építő intézményekkel, az egyházakkal, melyek máig előírják, miről hogyan kell(ene) gondolkodnod.OVER MY DAWN - A Hajnal vagyunk (szöveges videóval a 2014-es single)A lelki, szellemi, és anyagi kizsákmányolás a probléma, melyet itt főként, egy egyáltalán nem európai gyökerű vallás tesz nap, mint nap, ráadásul állami támogatással. Nem igényel túl sok utánajárást, hogy rájöhessen az ember, a kereszténységnek semmi európai gyökere nincs. Egy bizonyos, a közel-keletről jól ismert vallási csoport erőszakolta saját 'értékrendjét' az európai emberekre, annak idején (na hogy ez az 'értékrend' mit is takar, az meg maga a horror, érdemes utánanézni).

Tették ezt csellel, népirtással, ünnepeink és népszokásaink megerőszakolásával, átnevezésével -hiszen akinek nincs múltja, jövője sincs, és ezt ők is jól tudták. Ez egy hódítási folyamat kezdete volt, mely a mai napig tart. Európa sötétségben és szolgasorban tartása nem kis üzleti és hatalmi érdek számukra. Nem csoda, hogy van, akinél betelik a pohár, vagy épp lángra kap néhány templom, mint a kilencvenes években."A kereszténység már több mint kétezer éve jelen van Európában, ez alatt akár mondhatjuk, hogy részévé is vált az európai kultúrának, például a keresztényi értékek közvetítésével.


Firka: "Tévedés. A fogalom, hogy 'keresztény értékek', nem létezik. Egyetemleges, általános emberi értékeket próbálnak kisajátítani és magukénak tulajdonítani, melyek létrejöttéhez semmi közük, mint vallás, vagy közösség. Hogy mondjak is példát, véletlenszerűen; az önzetlenség már jóval előttük is önzetlenség volt, vagy ahogy a család 'szentsége' is létezett, nem kellett hozzá se isten, se egyház.

Másfelől meg javítsatok ki, de az meg nem tudom mennyire keresztény cselekedet, ha elmegyek hozzád vendégségbe, aztán fogom, ledózerolom a házadat, és a sajátomat építem a helyére. Mert ugye itt ez történt anno, főleg északon (templomok felhúzása). Nem tudom azt sem igazán, hogy mennyire keresztény-cselekedet rendezni egy nem gyenge holokausztot, aztán csak lazán 'keresztes hadjáratok' címszó alatt tanítani róla az iskolákban. A szeretet igéje, hát persze."A dalotok egy nagyon erős állásfoglalás, tartotok tőle, hogy lesz, aki emiatt elpártol tőletek?

Firka: "Aki elpártolna a dal miatt, azt ezúton én magam is kérem, hogy határolódjon el a zenekartól. A mi zenénk nem ostoba, csőlátású embereknek szól, akik ilyen egyszerű dolgokat sem képesek átlátni, mint amiről ebben a dalban szólunk. Tekinthetjük ezt a single-t egyfajta közönség-szűrőnek is. Ezzel a dallal egyfajta szikra szeretnénk lenni, ami az arra fogékonyak fejében elindíthat valamiféle újraértelmezési folyamatot, egyházak és Európa tekintetében.

A fiatalok között már jellemzően nem beszéd tárgya a vallás/egyház kérdéskör, és mivel a mi zenénk első sorban talán a fiatalabb/huszonéves korosztálynak szól, így ez egy remek lehetőség, hogy kicsit be legyen dobva a téma ezzel a dallal. Ha nem foglalkozunk a jelenséggel, magunk ellen dolgozunk. Épp eléggé kijátszották már Európa nemzeteit egymás ellen, (uzsora szintű pénzügyintézetek, nemzetmegosztó kisebbségpolitika, szomszédos népek egymás ellen hangolása, celeb/bulvár-kultúra kialakítása, 'gumicsont-politizálás', különböző identitások erőszakos összemosása, stb.) itt lenne az idő, hogy visszájára forduljon ez a dolog; mi ezzel a dallal járulunk hozzá az ügyhöz.

Véleményem szerint, Európának harmonikus egységet kéne alkotnia, ezzel szemben látjuk, hogy leginkább csak széthúzás van - és ezen állapot kialakulása/fenntartása pontosan lekövethető, hogy mely csoport(ok)nak az érdeke. Az Európai Unió kérdéskörébe meg hadd ne menjek bele, az egy külön fejezet lenne és már így is eléggé elkanyarodtam a kérdéstől, azt hiszem."

Hidasi: "Csak azt tudom mondani, amit Firka, lesznek dolgok, amik más és más reakciót váltanak ki az emberekből. Erre a dalra azt tudom mondani, hogy egy kis kóstoló. Meglátjuk, ki hogyan emészti ezt az irányt, illetve mennyire jön be ez a receptünk, de ez sok mindentől függ persze."

Firka: "Valóban, ez egy 'teszt-üzem', de engem például, személy szerint, nem igazán érdekel, hogy milyen reakciót kapunk rá. Ezt el kellett mondanunk, és kész."


Több, az internetes felületeteken megjelenő grafikátokban helyet kap a fordított kereszt, ami eredetileg egy keresztény jelkép. Hogy van ez?


Firka: "Tisztában vagyunk a dolog eredetével (szent péter kereszt), de a modern szimbolikában ez a jel egészen mást jelent; a fordított kereszt mára csupán egy provokatív üzenetet testesít meg az emberek szemében -az egyik legfélreérthetetlenebb jele, az egyházzal való szembenállásnak. Sokkal többen ismerik ezt a szimbólumot, mint például az örökség rúnáját, (ami egyébként szintén helyet kap, például a single borítóján is) és így talán többen felkapják a fejüket a jel láttán, hamar letisztázva, mit is képvisel ez a fejezet.

A fordított kereszt gyakran sátánista szimbólumként is funkcionál; de mivel a sátán fogalma is egy keresztény 'találmány', amivel szintén csak az emberek ijesztgetése és félelemben tartása a céljuk, így nyilván nem vállalunk semmiféle közösséget a sátánizmus egyik ágazatával sem. Ahogy nem vagyunk 'Kis Hableány-isták', vagy 'Szörnyella de Frász-isták' sem, pedig azok is pont annyira valósak, mint az egyház(ak) sátánja, vagy istene: semennyire."Beszéljünk kicsit a single zenei oldaláról is, hiszen nem csak szövegileg, de zeneileg is megváltozott a produkció. Arculatváltás történik?

Hidasi: "Nem történt arculatváltás, csak más szemszögből lettek elkezdve a dolgok. A Tükörjég single lecsengése utáni korszakra, mint egy fajta mérföldkőre lehetett tekinteni, mert amikor bekerültem a bandába, rám hárult a feladat, hogy folytassam a zenei alapok írását. Vannak ötletek, amik bárhol befejeződhetnek és ez a mostani single, az 'A Hajnal vagyunk' ilyenné forrta ki magát. Lényegre törő dallamvilág volt a cél a megírás közben, ami persze kacsintgat erre-arra. A későbbiekben is lehet számítani ehhez hasonló újításokra, …de mindent a maga idejében."

Firka: "Így van, konkrét arculatváltásról szó sincs, ez a dal csak egy kitekintés, melyet szükségesnek éreztünk megtenni. Mindamellett, hogy nyilvánvalóan messze állunk a black metal vonaltól a zenénkkel, ezzel a szöveggel viszont szerettük volna felvállalni a stílus (talán) lényegi részének közvetítését, egy általános mentalitást, gondolatot. Semmilyen szinten nem lettünk és nem is leszünk black metal csapat (felmerült pár haverban, amikor a nyersnyagot hallották), mi egy másik színtérhez tartozunk, ilyen irányú törekvéseink nincsenek. Inkább egyfajta tisztelgésnek szánjuk ezt - amiért biztos kapunk majd savat jobbról és balról is, de tudjuk, hogy csak azt nem éri kritika, aki nem csinál semmit."Bár elég bőven beszéltetek itt mindenről, ha szeretnétek még valamit megosztani velünk, az utolsó válasz kereteiben, tiétek a szó.

Firka: "Olvassatok, járjatok utána mindennek, kérdezzetek, ne fogadjatok el semmit vakon. Azért, mert valami régóta rossz, még nem lesz automatikusan jó, vagy a sajátunk. Európa nem keresztény. Európán, a kereszténység eszközével idegen érdekek élősködnek. Pont azok az idegen érdekek, akik törekvései ellen jellemzően a nemzeti/jobb oldal emeli fel a hangját -miközben kereszténynek vallja magát. Egy morbid vicc az egész. Tessék szépen utánajárni, hogy honnan ered az a vallás, amit vallasz. Vagy minimum annak, hogy eredetileg Európában mit is ünneplünk december végén („karácsonykor”) - biztos lesz, aki majd meglepődik, hogy nem egy mesekönyv főszereplőjét."

Hidasi: "Én csak annyit mondok, hallgassátok egészséggel a számot!"


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BALÁZS FECÓ - Koronavírusban hunyt el a legendás zenész
2020. november 27. (péntek) 10:12

69 éves korában elhunyt Balázs Fecó, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész, a Korál és a Taurus zenekar alapítója, frontembere, a Neoton egykori tagja. Balázs Fecó négy évvel ezelőtt életveszélyes állapotba került a szívritmus-zavara miatt, majd műtétek sora, hosszú ideig tartó lábadozás következett, de felépült a betegségből. November 14-én még a saját lábán ment kórházba, koronavírussal, miután napok óta rosszul érezte magát, másnap már lélegeztetőgépre került, azóta küzdöttek az életéért az orvosok. A tragikus hírt az Apostol együttes osztotta meg a Facebooon: "Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó, nyugodj békében! Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled."   "Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, édesapa, férj és kolléga tegnap este...

SCOUR - Új EP Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől, hat dallal itt a Black EP
SCOUR - Új EP Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől, hat dallal itt a Black EP

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour a mai napon jelentette meg a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t máris...

EPICA - Február végén érkezik az Omega album, dalpremier: Freedom - The Wolves Within
EPICA - Február végén érkezik az Omega album, dalpremier: Freedom - The Wolves Within

A Simone Simons énekesnő vezette holland Epica új albuma Omega címmel jön majd ki február 26-án, második előzetesként pedig a Freedom - The Wolves Within dallal lehet ismerkedni. Az...

SODOM - Végighallgatható az új album, itt a Genesis XIX
SODOM - Végighallgatható az új album, itt a Genesis XIX

Megjelent és végig is hallgatható a Sodom új stúdióalbuma, a 12 nótás Genesis XIX. Az új Sodom lemez borítóját Joe Petagno (Motörhead, Led Zeppelin, Nazareth stb.) készítette, a...

PSYCROPTIC - Videóval az új EP címadó dala: The Watcher Of All
PSYCROPTIC - Videóval az új EP címadó dala: The Watcher Of All

The Watcher Of All címmel egy új EP-vel jelentkezik holnap a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic, és a két számos anyagról most már a klippel kísért címadó dallal is...

SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State
SICK OF IT ALL - Egy kis karantén-zúzda: Deep State

Megérkezett a Sick Of It All karanténos videósorozatának hatodik és egyelőre utolsó darabja, a Deep State dal előadása. Ez a nóta a legutóbbi, Wake The Sleeping Dragon! című...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS