KYLFINGAR - "Ahhoz, hogy jó zenét írj, nem kell sok pénz..."

Már dolgoznak a második album dalain

2014. december 18. (csütörtök) 14:44

Halhatatlanok címmel a júniusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként látott napvilágot a viking/folk metal vonalas hazai Kylfingar első nagylemeze, legutóbb pedig az Eluveitie és az Arkona előtt lehetett látni a bandát.


A Kylfingar olyan csapatokat sorol a kedvencei közé, mint az Ensiferum, a Wintersun, a Finntroll, az Equilibrium, az Amon Amarth, avagy a Korpiklaani, és már neki is látott a Halhatatlanok album folytatásának.


A novemberi Hammerben megjelent Kylfingar interjú teljes verzióját olvashatod most el. Aki válaszol: Váczi Viktor énekes/billentyűs.www.facebook.com/KylfingarHungary

 


Amikor az ember először hall arról, hogy van egy fiatal magyar csapat, amelyik vikingekről énekel folk metal stílusban, ráadásul magyar nyelven, nyilván úgy gondolja, hogy ennél képtelenebb ötlet aligha juthat eszébe bárkinek is. Nálatok honnan jött ez a kattanás a feldolgozásos zenekarindítás után?

"Először is érdemes tisztázni, hogy az Asgard nevű banda sem tribute zenekarként indult. Akkoriban egy gyors ötlettől vezérelve egy projektnevet kellett kitalálnunk, hogy mégse 'Anonymusként' kelljen tevékenykednünk, és én már az elején nekiláttam a saját nóták írásának. Miután gyorsan kiválogattuk a megfelelő 'pácienseket', megkezdődött a betanulás, ami gyorsan is ment. Ezzel párhuzamosan én már írtam a saját nótákat; legelsőnek az Út a Valhallába és a Halhatatlanok készült el.

A zenekar alapításához a kattanás az én fejemből indult ki. Már régen szerettem volna pagan/folk metal bandát csinálni. És hogy miért pont viking témákkal? Mert imádok mindent, ami velük kapcsolatos, legyen szó olvasmányokról, képekről, filmekről stb. És mivel szerény országunkban igencsak gyéren fordulnak elő viking témájú zenekarok, úgy gondoltam, hogy ezzel kicsit ki is tűnhetünk a közegben.

Magyar vonatkoztatású folk metal zenekarok bőven vannak idehaza, lásd például a Dalriada vagy épp a KerecsenSólyom, és még sorolhatnám, ők pedig érzésem szerint jól lefedik e koncepciót, így felesleges lett volna még egy magyar témájú csapatot csinálni. Ezeknek a zenekaroknak a nyomába sem érhetnénk, így hát nem is akartam egy újabb bőrt lenyúzni szeretett hazánk mondáiról, eposzairól…"Miért váltottatok Asgardról Kylfingarra?

"Mint említettem, az Asgard egy hirtelen jött név volt, előre tudtam, hogy hamar el fog hamar az az idő, amikor váltanunk kell. A zenekar megalakulása után nem sokkal megismerkedtem Péderi Tamással, aki igencsak jártas a történelmi, többek közt a viking és pogány témákban, így hát az ő segítségét kértem: találjunk ki egy olyan zenekari nevet, ami egyedi, mégis kötődik valamilyen formában a Kárpát-medencei történetekhez. Innen jött a Kylfingar név, aminek bizony van köze a magyarokhoz. Aki nem hiszi el, járjon utána!" (nevet)Mennyi megbízható írásos emlék maradt fenn a kölpényekről? Milyen források alapján tudtatok utánanézni a sztorinak?

"Sajnos nem sok írásos emlék maradt fent róluk, ezek is szinte csak utalásszerűek, így abból kell dolgoznunk, amit találunk. A legismertebb, vélhetően kölpény (származású) személyről, Botondról maradt fenn annyi mondai anyag, hogy abból lehet pár nótát írni, a többit pedig nyugodtan bízhatjuk a mitológiára, valamint a fantáziánkra. Az akkori hadjáratok, fosztogatások így is elég bonyodalmasak voltak, több sztorinkban itt-ott fel fognak tűnni a kölpények, hogy elagyabugyálják a népet!" (nevet)KYLFINGAR - Észak Népe (szöveges videó a Halhatatlanok albumhoz)
Elsőként egy EP-vel jelentkeztetek még az alakulás évében. Annak milyen volt a fogadtatása?

"A fogadtatás felülmúlta a várakozásainkat. Annyi pozitív kritika, levél és megkeresés érkezett mind itthonról, mind külföldről, hogy úgy éreztük, most nem szabad lassítani, meg kell jobban nyomni, ha már ennyire tetszik a hallgatóságnak az, amit csinálunk, úgy, ahogyan csináljuk. Persze megkaptuk azt is, hogy milyen baromság már ez, a magyarok nem is vikingek, nem is volt semmi közünk hozzájuk, miért nem zenélünk olyan dolgokról, mint a már korábban említett hazai csapatok.

Persze ez olyanoktól jött, akik nem olvasták el a zenekari Facebook oldalon is olvasható leírást a kölpényekről és a magyar kapcsolatukról… De egyébként is, miért ne szólhatnának a dalaink olyan témákról, amiket magunkénak érzünk? Akit meg valójában érdekelt a zenekar előtörténete, háttere, az utánanézett a dolognak, akit pedig nem, az úgyis csak a rosszmájú véleményét ismételgette – szerencsére ők voltak kevesebben..."A Halhatatlanok amolyan tematikus album, noha nem egy konkrét sztorit mesél el. Mennyire kapcsolódnak egymáshoz a dalok?

"A Halhatatlanok koncepciója számomra úgy indult, hogy írni akartam egy olyan történetet, ami részben valós, részben kitalált elemekből áll. Ismerje meg mindenki az album végére azt a világot, amiben a vikingek, a kölpények találkozhattak a kalandozó magyarokkal. Ezért egészen szorosra fűztem ezeket a szálakat, és elindultunk messzi északról, ahogy az az albumnyitó Észak Népe dalban is hallható. Végül pedig elértünk egy hosszú út végére, mikor is azokra emlékezünk, akik e nagy kalandozások során elestek.

Így nyugodtan mondhatom, a dalok kapcsolódnak egymáshoz, még ha nem is konceptlemezről van szó. Persze ott van a Helheim, ami egy egyéni, kitalált történetet mesél el egy aggastyán északiról, a kölpények kalandozásaihoz pedig semmi köze, de a mitológiához, ami az album szinte minden egyes dalában felbukkan, szorosan kapcsolódik. Természetesen a második lemez is részben továbbviszi e vonulatot, de erről majd később..."KYLFINGAR - Helheim (szöveges videó a Halhatatlanok albumhoz)
Hammer-mellékletként jött ki a lemez még júniusban, tehát sokakhoz eljutott. Éreztétek ennek hatását?


"Rendkívül örültünk a megkeresésnek, és annak, hogy mellékletként jelent meg az anyagunk! Enélkül biztosan nem sikerült volna ennyi emberhez eljuttatni a korongot. Így még sokkal több emberhez el tudott jutni és a lemez megjelenését követően még több olyan kritikát kaptunk, legyen szó most akár pozitívról vagy negatívról, ami még inkább megerősítette a hitünket abban, hogy érdemes továbbvinni a Halhatatlanok lemez vonalát. Köszönjük a rajongóknak is a sok támogatást!"Külföldről is kaptatok visszajelzéseket?

"Külföldről érdekes módon majdhogynem több visszajelzést kaptunk, mint itthonról. Egy francia online versenyt például már akkor megnyertünk, mikor még kint se volt az album! De mondhatom, hogy Európán kívül még Észak- és Dél-Amerikából, valamint Oroszországból is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, és már sokszor alig bírtuk elolvasni az e-maileket és üzeneteket, annyian írtak a CD miatt, meg hogy van-e pólónk, egyéb ajándéktárgyaink és hasonlók."Melyik Kylfingar dal a legnépszerűbb és szerintetek miért? Számotokra melyik a legkedvesebb?


"Erre elég nehéz válaszolni. Ahány rajongónkkal beszéltem, annyiféle válasz jött nekem is. Mindnek megvan a maga szépsége, hangulata és története, így mindenki megtalálja szerintem azt a nótát, ami kicsit közelebb áll hozzá. Talán az Út a Valhallába tetszik a legjobban az embereknek, bár amikor meg látom, hogy a Sörtánc nótánk közben majdnem kibontják a koncertterem falait, akkor úgy érzem, azt szeretik a legjobban! (nevet) Tényleg nem tudom megmondani melyik a közönség kedvence, de majd egyszer talán tartunk egy szavazást, hogy kiderüljön."

Zenekarilag amúgy nagy kedvencünk a Helheim. Az egy olyan témájú és hangsúlyú dal, ami mindegyikünket nagyon megérint, mikor játsszuk – akár próbán, akár koncerten. A története borongós és magánnyal teli, csak egy piciny szikra lángol fel, ami aztán gyorsan el is alszik. A zenei rész, a hangok és akkordok pedig ezeket számomra tökéletesen éreztetik."KYLFINGAR - Sörtánc (szöveges videó a Halhatatlanok albumhoz)


 

Van esély arra, hogy valamelyik dalhoz klipet készítetek? Szerintetek melyik lenne a legalkalmasabb erre?

"Esélyt látunk… Amit nem látunk, az az összeg, amit rá kellene áldozni! (nevet) Sajnos Magyarországon nagyon nehéz zenésznek lenni, ha nem kapnak fel a tévék vagy nincs a háttérben egy milliomos apuci, anyuci... Így hát nekünk a klippel még várni kell, de reményeink szerint nem olyan sokat. Hogy melyik dalhoz, az még nem eldöntött, persze ötletek már vannak, de többet nem is szeretnék elárulni erről. Ha készen leszünk vele, Ti fogjátok először látni, ezt elhihetitek!"A koncerteken is meg tudjátok szólaltatni úgy a dalokat, ahogy a lemezen?

"Egy-két kivételt eltekintve sikerül úgy eljátszanunk őket, ahogy a lemezen vannak, hiszen az első lemez népi és szimfonikus témái szintetizátorral kerültek feljátszásra. Talán a Helheim az egyetlen olyan tétel, amihez jobb lenne egy komolyabb technikai háttér, de még jobban örülnénk annak, ha egy szimfonikus zenekar kísérne minket ennél a nótánál. Nagy álmunk egyszer úgy koncertezni, hogy egy komplett nagyzenekar van mögöttünk. Persze, kinek nem?" (nevet)KYLFINGAR - Halhatatlanok (szöveges videó a Halhatatlanok albumhoz)

 Melyik volt az eddigi legjobb bulitok és miért?


"A lemez megjelenése előtt is voltak koncertjeink, de a megjelenés után tényleg eléggé beindultak a bulik, többek között két nagy nyári fesztiválra is sikerült eljutnunk. A legjobb élményünknek talán a 2014-es Rockmaratont mondanám. A korai kezdés és a rossz idő ellenére is nagyon sokan eljöttek megnézni minket és fergeteges hangulatot sikerült csinálnunk így együtt. De említésre méltó az októberi Folk-Rock-Maraton is, ahol igen sok neves hazai zenekar mellett nyúzhattuk a hangszereinket."És melyik volt az, amelyik a legkevésbé sikerült?


"A legkevésbé sikeresnek talán egy régebbi észak-komáromi bulit említenék meg, aminek a szervezése kissé gyérül sikerült, így akik szerettek volna minket megnézni, azok nem is nagyon tudtak arról, hogy mi is fellépünk ezen a minifesztiválon."Sokan mondják, hogy idehaza kevés a nyitottság a fiatal bandák irányában. Ti is ezt tapasztaljátok?

"Mi azt tapasztaljuk, hogy van nyitottság, de anyagi háttér és befolyásos cimbik nélkül lehúzhatod a rolót vagy legalábbis igen nehéz a dolgod. Ahhoz, hogy jó zenét írj, nem kell sok pénz. Elég egy hangszer, egy jó téma, a többit pedig úgy össze tudod rakni, hogy az élvezetes legyen és akár még 'eladható' is. Viszont ha nincs pénzed, akkor nincs album, nincs terjesztés, nincs klip, nincs világkörüli turné… Elbújhatsz a remek nótáddal otthon és énekelgetheted a reggeli zuhanyzáskor.

Külföldön sokkalta könnyebb érvényesülni és előrejutni. Rengeteg támogató, szponzor fellelhető, akik segítségével könnyebben lehet felmászni a létrán. Az első pár szint itthon sem olyan nehéz ügy, de pénz híján ott ragadsz egy adott fokon, vagy rosszabb esetben leesel a mélybe...

A fogadtatás, hála Odinnak, nekünk nagyon jól sikerült. Egy kezdő zenekar félhet attól, hogy senkit nem fog érdekelni a szerzeménye és hiába feccölt bele heteket-hónapokat, abba kell hagyni és nekilátni valami másnak. Így szerintem a mi egyedüli hatalmas gátunk az a fránya pénz, de persze a vidéki koncertezés ügye sem egyszerű..."Van egy a sagákból ismert sztori, amely szerint a vikingek között volt egy magyar is, Tyrker, aki Észak-Amerikába is átjutott Leif Erikssonékkal. Őt nem tervezitek megénekelni valamikor?

"Terveink között szerepel ő is, mint ahogy minden olyan sagákban fellelhető egyén, akinek bármilyen köze lehet a magyarokhoz vagy másik oldalról nézve a vikingekhez. Az első ilyen személy Botond vezér. Viszonylag sok információ maradt fent róla, így a kölpények 'áradata' vele kezdődik. Vagyis már elkezdődött; a Halhatatlanok albumunkon már szó esik róla az Új Haza – Kölpény Vihar I. című nótánkban."Talán korai még a kérdés, de második albumot konceptanyagnak tervezitek, ha jól tudom. Van már elképzelésetek, hogy mi lenne a sztorija?

"Egyáltalán nem korai a kérdés! Az első album írása közben az agyam már annyira kattogott a sztorikon, hogy a koncepciók és a történetek jó előre 'meg lettek tervezve'! (nevet Így, amikor az első albummal elkészültünk, neki is láttam megírni a következőt.

Az első albummal a kölpények megérkeztek a Kárpát-medencébe, megismerkedtek az itteni harcosokkal és egyezségre jutottak a további hadjáratok terén. A következőn pedig a hegyek megnyílnak előttük, és elindulnak leigázni Kelet-Európát. A második lemezt ez fogja leginkább kitölteni, de lesz rajta mitológiai és egy-két vérbeli bulizós nóta is, olyan, mint a Sörtánc, csak kétszer jobb! (nevet) Egyelőre többet nem is akarok mondani, idővel meg fogjátok tudni, pontosan miről is beszéltem..."KYLFINGAR - Halhatatlanok (a teljes 2014-es album)

 

 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS