MISERY INDEX - Pénteken death/grind aprítás a Dürerben

Két hazai csapat játszik előttük, a Morhord és az Eradication

2014. augusztus 13. (szerda) 07:11

Augusztus 15-én, azaz most pénteken a Dürer Kertben koncertezik a marylandi death/grind négyes Misery Index, akik májusban adták ki az ötödik nagylemezüket The Killing Gods címmel.


A bulin két hazai vendégcsapat is színpadra lép, a dunaújvárosi Morhord és a székesfehérvári Eradication.


A koncert Facebook oldala

www.facebook.com/MiseryIndexAz új album kapcsán a nyári Hammerben megjelent egy interjú a Misery Index basszer-énekesével, Jason Nethertonnal, amit most itt, a honlapon is elolvashatsz.


Szokatlanul hosszú idő, négy év telt el a legutóbbi Misery Index album, Heirs To Thievery óta. Ez bizonyára nem a kiadóváltás miatt történt. Hanem miért?

„Jól látod a dolgot, mi magunk akartunk másfajta tempót diktálni. A Relapse egy nagyon jó kis kiadó, különösen a feltörekvő csapatok számára. De úgy éreztük, hogy az első négy lemezzel felraktuk magunkat a térképre, az emberek már tudják kik vagyunk, mit csinálunk, itt volt az ideje annak, hogy egy kicsit szélesítsünk a saját horizontunkon, hogy jobban koncentráljunk magukra a dalokra.

Magát a lemezt sem akartuk olyan rohammunkában felvenni, mint mondjuk a legutóbbit. A Season Of Mist is egy underground kiadó, de vannak igazán meghatározó bandáik is, a terjesztésük is erős. És fontos szempont volt az is, hogy náluk nem volt pontos anyagleadási határidő. Nagyjából belőttük együtt, hogy mikorra készülünk el az anyaggal, ők meg csak annyit mondtak, hogy legyen jó a lemez!" (nevet)
Jelentősen azért nem módosult a stílusotok, bár groove-osabb lett ez a lemez és valamivel dallamosabb is, azt hiszem.

„Továbbra is a death metal, a grindcore és bizonyos tekintetben a régisulis hardcore egyfajta egyvelege, amit játszunk. Ez a hármas nagyon jellemző az USA keleti partjára, ezért is volt fontos, hogy még inkább rámenjünk az egyediségre. Szeretjük a régebbi európai bandákat is, a dallamosabb, epikusabb vonalú death metalt, az Edge Of Sanitytől a Dissectionig, és ezek hatása is érezhető néhány új dalban."

 

 

MISERY INDEX - The Killing Gods album (2014)


 


Három-négy éven át azért csak nem tartott a dalírás. Vagy igen?


„Volt azért sok minden más. A legutóbbi lemezzel úgy egy-másfél éven át elég intenzíven turnéztunk, aztán Mark megnősült, megszületett az első gyermeke, majd visszament az egyetemre, és én is kedvet kaptam, hogy rágyúrjak a doktori fokozatra. Lényegében egyfajta kreatív szünetet tartottunk, de persze koncerteztünk is közben. A dobosunk, Adam meg ugye a Pig Destroyerben is játszik, szóval, neki is volt mit csinálnia."Új gitáros is érkezett hozzátok a legutóbbi lemez után. Darin Morris mit hozott a Misery Indexbe?


„Darin egy képzett, technikás gitáros, nagyon profi hozzáállással. Három új dal is tőle jött, a Cross To Bear, a Sentinels és a Heretics. A riffelésében van egy karakteres thrashes jelleg, ami csak tovább színesített a zenénken."Az kinek az ötlete volt, hogy bónuszként egy Ministry nótát gyúrjatok át a saját képetekre?

„Mark dobta fel az ötletet, amikor kiderült, hogy szükség volna egy bónuszdalra. Pontosabban már korábban is emlegette, hogy át kéne ültetni death metalba a Thievest, most meg itt volt a kiváló alkalom. Ezt persze ő is énekli."

 

MISERY INDEX - Thieves Of The New World Order
(Ministry, a 2014-es The Killing Gods album bónusztétele) 


Azt egyébként hogyan döntitek el, hogy melyik dalban ki énekeljen?

„Szerintem jó az, ha mindenki a saját szövegeit adja elő. A koncerteken meg úgy rakjuk össze a programot, hogy két-három nótánként váltsunk. Érdekesebb is így, meg azalatt az ember kifújhatja magát."Már annak idején a Dying Fetusban is társadalomkritikus szövegeket írtál, és ez jellemzi a Misery Indexet is. Az egyetemen is ezen a vonalon képzed magad?

„Média és információ a szakom, általánosságban ez azt jelenti, hogy miképpen mutatja be a média a mai valóságot, de igazából a zeneipar és a kultúra gazdasági hátterével foglalkozom, hiszen ez az a terület, amit egyébként is elég jól ismerek.

Érdekes ez a társadalomkritikus attitűd, mert nyakig vagyunk a kapitalizmusban, és ha nagyon lecsontozzuk a dolgot, lényegében a lemezünk is egy termék, mégsem tudjuk azt mondani, hogy a kapitalizmus egy jó rendszer. Mert kurvára nem az. Igazságtalan és kizsákmányoló, ahol az elit csak hízik, a nagy többség rovására. Elég csak megnézni, mi megy a világban. A Misery Index egy megfelelő pódium, hogy elmondjuk a véleményünket."Szerinted veszik ezt az üzenetet az emberek?


„Vannak, akik veszik, mások csak zúzni akarnak a bulikon. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy elmondhassuk, amit gondolunk. Egy társadalom akkor egészséges, ha van egy erős, önellátó középosztály, a profithajsza azonban ez ellen dolgozik, tehát folyik egy állandó harc. Mindenkinek meg kell tennie a magáét, hogy ez a kapzsiság elleni küzdelem ne lankadjon. Ha hagyjuk magunkat, ha engedünk az agymosásnak, akkor mi marad a következő generációknak? Csakis a rabszolgaság. Amikor már egyáltalán nem számítanak az országok, mert mindent a korporációk, a multik uralnak."A médiás tanulmányaidnak köszönhető, hogy tavasszal egy könyvet is kiadtál a death metalról?

„Inkább a turnés unalomnak! (nevet) A '80-as évek vége óta benne vagyok a metal undergroundban, és úgy gondoltam, hogy a turnékon, a fesztiválokon a színtér annyi érdekes arcával találkozom, hogy kár lenne kihagyni egy ilyen lehetőséget. A könyvem címe Extremity Retained: Notes From the Death Metal Underground és vagy 100 interjút, beszélgetést rögzítettem hozzá. Régebbi arcok is megszólalnak benne, meg az újabbak is, és úgy érzem, hogy összességében sikerült egy átfogó képet adnom erről a világról, meg arról is, hogy mennyit változott a '80-as évek óta."Szerinted jobb lett vagy rosszabb?


„Szerintem inkább csak nagyon más, hiszen a világ is változik. Közben meg a hajtóerő, a hozzáállás ma is nagyon hasonló. És van egyfajta fejlődés is. Ha úgy tetszik, mélyebb, okosabb, intellektuálisabb lett az egész underground. Megvan a helyük a belezős, sátános bandáknak is, de ha többre vágysz ennél, itt azt is könnyedén megtalálod."

 


MORHORD

 


A dallamos death metalt jobbára középtempóban megfogalmazó banda 2010-ben startolt Dunaújvárosban. 2011 szeptemberében vették fel első demót, ami a Colic címet kapta, idén tavasszal pedig kihozták az Undying Fire EP-t, amit szépen végig is hallgathatsz.

www.facebook.com/morhord.zenekar
 


MORHORD - Undying Fire EP (2014)


 
ERADICATION


A székesfehérvári banda éppen 10 éve tolja a death metalt, és olyan bandákkal léptek már fel, mint a Demonical és a Volturyion Svédországból, a Benighted Franciaországból, vagy éppen a Cryptopsy. 2011-ben jelent meg a Stigmatic Assessment lemezük, amit 2012-ben követett a Living In Sin Without God című négyszámos promóanyag. Új anyagot most ősszel akarnak majd rögzíteni.


www.facebook.com/eradicationhungary
 ERADICATION - A Metal Forever Fesztiválon (2013)

 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS