POKOLGÉP - "Van olyan, hogy koncertekkel álmodom"

Villáminterjú Pazdera György basszusgitárossal

2014. február 23. (vasárnap) 14:22

Ma délután lesz az első zenekari fotózás a Pokolgép 30 - Jubileumi Nagykoncert kapcsán (június 7 - Petőfi Csarnok), úgyhogy a jövő hét folyamán remélhetőleg már friss fotókat is tudunk mutatni itt, a Hammer honlapon.


Közben készül a márciusi HammerWorld magazin is, amelyben megszólalnak majd a klasszikus felállás tagjai, és még Pazdera Gyurit, a basszusgitárost is utolértük egy kis villámbeszélgetés erejéig.


Akárcsak a dobos Tarca Laci, Pazdera Gyuri is felhagyott az aktív zenéléssel az 1992-es Vedd el ami jár album után, és leszámítva azt, hogy pár nóta erejéig vendég volt Kalapács Józsi 2012-es 50-es jubileumi koncertjén, utoljára 2003 októberében, a Pokolgép 20 éves Nagykoncertjén állt színpadon.


"Miután eljöttem, eljöttünk a zenekarból, én úgy éreztem, hogy a Pokolgép után nincs értelme folytatni - mondta a Hammernek Pazdera Gyuri. - Nem akartam újból elkezdeni előlről az egészet, de az akkori helyzet is nagyon bizonytalan volt. Rettentő rosszak voltak a körülmények. Ez a '90-es évek közepe volt. Bezártak a klubok, nem volt terepe ennek a zenének, egyáltalán az élő zenének, minden olyan kilátástalan volt.

Volt ugyan, aki hívott ide vagy oda, de a Pokolgép után én már nem akartam máshol játszani. És aztán ez évekkel később sem változott. A zenekarosdi már nem hiányzott, de maga a zene a mai napig is hiányzik. Van olyan, hogy koncertekkel álmodom. De mindaz, ami a zenekarozással jár, a taposás, a vergődés, az nem hiányzik. Zenét persze szoktam hallgatni, sőt, készítettem magamnak egy basszusgitárt, a júniusi koncerten is azon fogok játszani.

Maga a zenélés, a próbálás az jó dolog, de a körülmények már az utolsó időszakban sem voltak ideálisak, de hát ezt mindenki jól tudja, aki akkoriban rockot, metalt hallgatott vagy játszott."Sok zenésznek teljesen félresiklik az élete, miután kiszáll az aktív muzsikálásból. Te hogy tudtad elkerülni az ismert buktatókat? Volt eleve valamiféle B-terved?

"Amikor annak idején, tizenéves srácként elkezdtem zenélni, én is csak álmodoztam arról, hogy valami jó bandában, valami nagy zenekarban fogok játszani. De azt is láttam, ahogy figyelgettem a magyar rockzenekarokat, hogy a siker azért elég múlandó. Ha minden be is jön egy zenésznek, az nem tart örökké, vagy csak nagyon kivételes esetben. Emiatt tudatosan próbáltam készülni arra, hogy ha netán sikeres is lesz a zenekarunk, ami akkor még nem is a Pokolgép volt, mihez fogok kezdeni, ha már nem megy úgy a banda."Ezt azért szerintem kevesen látják így át vagy fogják fel így.

"Nézd, a siker múlandó, ezt el kell fogadni. És erre nekem fel kellett készülnöm, hogy amikor eljön a pillanat, az ne okozzon gondot. Mentálisan, magánéletileg, satöbbi. Nagyon sok zenész tragédiáról hallani manapság is. Sokan megsiklanak. Emberi életek torkollnak tragédiába.

Ha nézi az ember ezeket a mai tehetségkutatókat, vagy nem is tudom, hogy minek nevezzem őket... Felfuttatják ezeket az énekeseket, sztárolják őket, amíg lehet, utána meg eltűnnek a süllyesztőben. És ezt a helyzetet sokan nem tudják kezelni, ami nem is csoda. Muszáj két lépéssel előre is látni, hogy mi fog történni.

Én egy rendes polgári életet választottam a Pokolgép után, ami független a zenéléstől. Szakmám szerint órás vagyok, de nem azon a területen dolgozom már régóta. Számítógépes grafikával foglalkoztam, internetes honlapokkal, ilyesmivel. Számítógép-közeli a munkám."Meglepetésként ért, hogy végül is 2014-re összeállt ez a jubileumi koncert?

"Erre azért már hosszabb ideje készültünk, csak számos nehézség merült fel. Már egy jó éve folyik a szervezőmunka. Mi nagyon szerettük volna összehozni a dolgot. Most már tényleg csak az van hátra, hogy összejöjjünk próbálni, hogy összecsiszoljuk a dalokat. A lehető legjobb formában akarunk színpadra állni júniusban."Korai még a várható program felől kérdezni?

"Természetesen van elképzelés, de azért ezt még egyeztetni kell mindenkivel. Nyilván azokat a számokat fogjuk eljátszani, amiket mi a legjobban szeretünk, illetve amiket a közönség mindenképpen hallani akar. Ez nagyjából azért egy mederben van. Van tehát egy váz, de még szükséges egy pontosítás, egy alapos átbeszélés. Összesen négy zenekar lép majd színpadra, de mi minimum egy másfél órás programmal számolunk, ami persze még valamivel hosszabb is lehet. Én azért jobban szeretném, ha legalább kétórás lenne a koncertünk!" (nevet)Odahaza már elkezdtél készülni a koncertre?


"Egyelőre még csak lélekben. De elővettem újra a nótákat, végighallgattam őket, a hangszer is megvan ugyebár... Természetesen van mit feleleveníteni, hiszen Kalapács Józsi 2012-es koncertjén csupán pár dalban basszusoztam. Ugyanakkor ezek a dalok annyira belém vannak rögzülve, hiszen annak idején rengeteget próbáltunk, koncerteztünk. Szokták mondani, hogy ez olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni. És ez tényleg így is van."Koncertekre azért el szoktál járkálni nézőként?

"Nem igazán. Inkább csak a Pokolgép bulikra, vagy a Pokolgép vonzáskörzetébe tartozó zenekarok koncertjeire. Ami utoljára nagy élményt jelentett nekem nézőként, az az AC/DC volt az Arénában. Fenomenális volt a csapat! Minden szempontból. Olvastam róla sok negatívumot a neten, de számomra az valami fantasztikus volt. Ugyanakkor például a Purple koncertre nem mentem el, mert úgy érzem, hogy biztosan csalódnék. Nem azt látnám, hallanám, amit számomra annak idején a Deep Purple jelentett.

Az 1987-es koncertjükön kint voltam, és jó is volt, de mégis az van bennem, hogy a legendás időszakban kellett volna őket látni. Csak hát akkor nem lehetett. Valahogy az AC/DC-nek sikerült megőriznie mindazt, amitől a '70-es években világsztárok lettek. Volt ugyan töréspont, amikor Bon Scott meghalt, de mégis sikerült ugyanúgy a csúcson maradniuk. Voltak gyengébb időszakaik, de igazi törés nem következett be. A mai napig is nagyon ott vannak a topon."Van még olyan zenekar, amelynek gondolkodás nélkül elmennél a koncertjére, ha eljönnének Magyarországra?


"Én csakis a régi bandákban tudok gondolkodni, mert nem vagyok képben a mai zenekarokat illetően. Ha teszem azt, a Led Zeppelin elindulna koncertezni, mondjuk Bonzo fiával, azt bizonyosan nem hagynám ki. Amikor 2007-ben adtak egy koncertet Londonban, azért az nagyon felemelő volt. Még felvételről is.

Manapság ha zenét hallgatok, az sem igazán metal vagy hard rock. Nagyon sok klasszikust hallgatok például. Vagy régebbi progresszív zenéket. Még leginkább akkor hallok mai dolgokat, ha Tarca Laci átjön hozzám. Odaül a Youtube elé és hihetetlen lelkesedéssel tudja mutatni a zenéket. 'Ezt nézd meg, ezt hallgasd meg!' Elismerem, hogy nagyon sok jó zenekar van, de egyiknél sem érzem azt, hogy húha.

Inkább úgy szoktam hallgatni zenéket, hogy dolgozom, olvasok, vagy éppen a kocsiban ülök és akkor szól a háttérben a zene. Odaülni és úgy hallgatni inkább csak a klasszikusokat szoktam." A június 7-i koncerten fellép a mai Pokolgép, az Omen és a Words Of Blood is.

A klasszikus Pokolgép felállást 2003 októberében lehetett együtt látni a színpadon. A Petőfi Csarnokban a Pokolgép korai időszakában meghatározó szerepet játszó Paksi Endre (Ossian) is énekel majd a zenekar vendégeként, de ott lesz Rudán Joe is, továbbá Jung Norbert gitáros és Szilágyi Ede dobos.


www.pokolgep.hu


 

POKOLGÉP - Újra megszületnék (az 1987-es Pokoli színjáték albumról) 

Hammer TV

 
U.D.O. - Új klipes dal az októberi Game Over! lemezről: Prophecy
2021. szeptember 17. (péntek) 18:54

Game Over! címmel október 22-én jelenik majd meg az új U.D.O. album, Udo Dirkschneideréktől pedig már itt is a harmadik előzetes dal, a videoklippel kísért Prophecy. "Game Over! - A kijelentés többféle jelentést is hordoz. Egy dolog azonban biztos: a U.D.O. nem végez félmunkát, mindig beleadnak apait-anyait. A világszerte adott több száz koncert során, Oroszország és Dél-Amerika legeldugottabb helyein is játszva, a U.D.O. egy igazi egységgé, szenvedélyes zenészek és barátok konglomerátumává vált. Mindenki pontosan tudja, hogy mi a feladata, hogyan illeszkedjen a zenekar hangzásába a lehető legtökéletesebben. A Game Over! lemez összes dala jellegzetes karakterrel bír..."     www.facebook.com/udoonline U.D.O. - Prophecy (a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Kids And Guns (szöveges videó a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Metal Never Dies (a 2021-es Game Over! lemezhez)...

IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem
IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem

Máris itt van két Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta nem is...

HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"
HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"

Hobo, azaz Földes László a Facebook oldalán emlékezett meg egykori zenésztársáról, a pár nappal ezelőtt, 68 éves korában elhunyt Póka Egonról, aki 1978 és 1993 között 12 Hobo...

EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait
EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait

November 19-én jön majd ki a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, és máris itt a második előzetes dal, a szöveges videóval kísért Clickbait. Eredetileg már...

INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer
INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer

Argent Moon címmel megjelent és végig is hallgatható a négy tételes új EP a melodikus death metal egyik kiváló északi képviselőjétől, a finn Insomniumtól. Mi több, a nem éppen...

IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel
IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel

Máris meghallgatható két új Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS