HERPAI SÁNDOR - 60 évesen elhunyt a V'Moto-Rock alapító tagja

Az ismerősök, barátok szerint nem lehetett segíteni rajta

2014. február 15. (szombat) 07:05

Hatvan éves korában elhunyt Herpai Sándor dobos, a V'Moto-Rock alapító tagja, aki a Barbaróban, a P. Mobilban és a Kormoránban is zenélt, többek között.


A Blikk információi szerint a járőröző rendőrök Leányfalun, egy Duna-parti padon találtak rá Herpai Sándorra rendkívül leromlott állapotban. Sürgősségi intézkedés keretében szállították be az erősen kihűlt dobost egy fővárosi kórházba, ahol elhunyt. Halálának körülményei egyelőre ismeretlenek, csupán feltételezni lehet, hogy keringési, légzési probléma végzett vele, de az alkoholos, gyógyszeres befolyásoltság sem zárható ki.


Herpai Sándorról először tavaly ősszel kezdtek érkezni az aggasztó hírek, akkor depresszióval került pszchiátriára, egyes sajtóhírek szerint végezni akart magával, bár a zenész ezt határozottan cáfolta:

"Néhány napja minden előjel nélkül értem jött egy csávó, azt mondta, hogy körzeti megbízott, és elvinne engem a szentendrei pszichiátriára - mondta akkor a Blikknek. - Ott kaptam egy beutalót, és ide hozott. Állítólag depresszió és öngyilkosság gyanúja miatt hoztak be, pedig eszem ágában sincs megölni magam. Szerinted mit csináljak itt? Beszélgessek a káposztákkal?"

Herpai ugyanakkor elismerte, hogy valóban melankolikussá vált, mivel – állítása szerint – nem tudta fizetni a házára felvett hitelét, ezért a bank már végrehajtást is kezdeményezett. "A minap megpróbáltam megszökni. Pizsamában átugrottam a kerítésen, de aztán értem jött két hapsi. Mondtam, hogy eszüknél legyenek, mert ha valamelyik megüt, mind a kettőt széttépem. Kilencven kiló szín­izom vagyok, nekem a két pasas mindössze négy másodperc.

Nem nekem való ez a hely, ezért abban bízom, hogy az orvos hamarosan kienged saját felelősségre. Nem bírom itt tovább, előbb-utóbb nagyon komoly probléma lesz velem, mert valakire rátámadok. Az ember kap egy injekciót, és karfiol lesz belőle."

"Mindennap szürkületkor felébredek, és járőrszolgálatot teljesítek. Olyan vagyok, mint egy csőre töltött fegyver."


Herpai Sándor nem sokkal ezután meg is szökött az intézetből, visszatért korábbi házába, ahonnan felesége és fia is elköltözött.

"Borzalmas, ami Herpaival történt, de sajnos mi, a barátok már nem tudunk rajta segíteni. Itt egy kiadós beszélgetés már nem old meg semmit - mondta akkor a Blikknek Demjén Ferenc, aki az utóbbi években többször is megpróbált hatni egykori kollégájára. - Sajnos az a tapasztalat, hogy ­ideig-óráig tartja benne a lelket, ha kibeszéli magából a problémákat, de aztán eltelik egy kis idő, és mintha az a beszélgetés meg sem történt volna.

Nem tudom megmagyarázni, hogy mi történhetett vele; azt hiszem, ezt úgy szokás meghatározni, hogy bekattant. Orvosi segítség kell neki, mi kevesek vagyunk ehhez. Sanyinak szüksége van egy emberre, aki állandóan mellette van."


"Megrendültem, de... nem csodálkozom – mondta a zenész halála kapcsán a Blikknek Nyíri Csaba leányfalui polgármester, aki a lap szerint az utóbbi időben minden tőle telhetőt megtett, hogy Herpai Sándor emberhez méltó körülmények közt élhessen. Megkérte a közterület-felügyelőt és az igazgatási előadót, hogy naponta többször nézzenek rá, és ételszállításról is gondoskodott.

Sándor nem vette át a kályhát, amelyet a baptista szeretetszolgálat akart neki kiszállítani. Hívtam a rendőröket, és így derült ki, hogy kórházba szállították, ahol meghalt. Néhány napja Sándor órákon át ücsörgött itt, a polgármesteri hivatal melletti parkban. Kollégáimat megkértem, vigyenek neki tejet, üdítőt, ő pedig azt mondogatta nekik, hogy 'Nem bírom már sokáig...' Sajnálom, hogy neki lett igaza."


Herpai Sándor először gitározni kezdett, majd gimnazistaként megismerkedett a dobokkal is. Schwarcz Jánostól, az Operaház ütősétől klasszikus dobot, később Kovács Gyulától jazzdobot tanult. Ezután a jazzkonzervatórium következett, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában a jazz tagozaton végzett.

Az 1970-es évek elején a Hétfő, majd a Meteor, 1974 és 1977 között a V’73 zenekarokban játszott, ahol Lerch Istvánnal és Sáfár Józseffel (később P. Box) játszott együtt. 1977-ben a Bergendy-együttesből távozó Demjén Ferenccel megalakították a V’Moto-Rock zenekart. Demjénnel még a Meteor együttesből ismerték egymást. Sáfár helyére végül Menyhárt János érkezett.

A V'Moto-Rock zenekarnak az 1989-es feloszlásig tagja volt. 1998 és 2001 között a P. Mobilban dobolt, 2001 és 2002 között pedig a Keresztes Ildikó Bandben. 1987-ben alapító tagja volt a Barbarónak, amely két albumot készített. 2010-ben a Barbaro nem koncertezett, ekkor a Kormorán tagja lett.


Nyugodjék békében!

 

Hammer TV

 
OZZY OSBOURNE - Újabb komoly műtét vár a legendás énekesre
2021. szeptember 16. (csütörtök) 05:21

A Daily Mailnek adott friss interjújában Sharon Osbourne arról is beszámolt, hogy a férje, Ozzy Osbourne egy komoly műtétre készül, mert orvosolni kell a 2019-es esését követő nyak- és gerincproblémáit. Többek között ezek a sérülések akadályozták meg Ozzyt abban, hogy még a járvány előtt turnéra indulhasson 2019-ben. A legendás énekes már nagyon szeretne újra a közönség elé állni. "A legjobban azért izgulok, hogy a férjem újra színpadra állhasson. Ezért imádkozom." Ozzy Osbourne tizenkettedik szólóalbuma, a 2020 februárjában kiadott Ordinary Man a napokban aranylemez lett, miután több mint félmillió példány kelt el belőle az USA-ban. A lemezen számos neves vendég is közreműködött, például Elton John, Post Malone, Slash, Tom Morello, akárcsak a Red Hot Chili Peppers dobosa, Chad Smith és a Guns N' Roses-ból Duff McKagan is feltűnt a lemezen.   Ozzy már dolgozik az Ordinary Man utódján,...

SKILLET - Januárban jön az új album, klippel az első dal: Surviving The Game
SKILLET - Januárban jön az új album, klippel az első dal: Surviving The Game

Dominion címmel január 14-én jelenik meg az új Skillet album, a 2019-es Victorious lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért Surviving The Game dallal lehet ismerkedni. Az...

CRADLE OF FILTH - Új dal az októberi albumról: Necromantic Fantasies
CRADLE OF FILTH - Új dal az októberi albumról: Necromantic Fantasies

Existence Is Futile címmel október 22-én jelenik meg az új Cradle Of Filth album, a 2017-es Cryptoriana - The Seductiveness of Decay lemez utódja. Ismerkedj meg a második első előzetes...

THULCANDRA - Hat év után új album jön, klippel az első dal: Funeral Pyre
THULCANDRA - Hat év után új album jön, klippel az első dal: Funeral Pyre

A Dying Wish címmel október 29-én jelenik meg a melodikus black/death vonalas Thulcandra negyedik nagylemeze, a 2015 elején kiadott Ascension Lost album utódja, első előzetesként pedig már...

MONOLORD - Jön a svéd doom/stoner trió új albuma, klippel az első dal: The Weary
MONOLORD - Jön a svéd doom/stoner trió új albuma, klippel az első dal: The Weary

Your Time To Shine címmel október 29-én jelenik meg doom/stoner vonalas svéd Monolord trió ötödik albuma, a 2019-es No Comfort lemez utódja. Az öt tételes, de 39 perc játékidejű új...

TWELVE FOOT NINJA - Videoklip a közös dalukhoz a Jinjer énekesnőjével: Over And Out
TWELVE FOOT NINJA - Videoklip a közös dalukhoz a Jinjer énekesnőjével: Over And Out

Vengeance címmel október 15-én jelenik meg az ausztrál Twelve Foot Ninja harmadik albuma, a 2016-os Outlier lemez utódja, harmadik előzetesként pedig az Over And Out dalt tették közzé,...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS