WATCH MY DYING - "...egy Elvis nevű lóval beszélgettem..."

Duplikált predesztinatív miahalál?

2014. február 3. (hétfő) 16:44

Még Karácsony előtt hozta ki 4.1 című friss EP-jét a Watch My Dying, ami az első anyaguk Maczák Márk (ex-Leander) dobossal.

A hat dalt tartalmazó EP-hez már egy mókás és egy hivatalos klipet is bemutattak, most pedig elolvashatod Uzseka Norbi interjúját a WMD énekesével Gaobrral és a basszer Imivel.


www.facebook.com/WatchMyDying
A Watch My Dying nem siette el a 4. albumot (mely már a Led Zeppelin vagy a Black Sabbath esetében is vízválasztó és kiemelkedő volt ugye), olyannyira nem, hogy múlt év Karácsonyára csak az első fele, a 4.1 EP jelent meg, rajta hat új dallal. Ennek ellenére nem váltak funeral doom zenekarrá, az irány nem igazán módosult, de változások azért történtek a Moebius album óta. Ezekről, és sok minden másról Uzseka Norbert kérdezgette Gaobr énekest és Imi basszert.


A Moebius album és a -1 EP óta ijesztően sok idő, több, mint 4 év telt el, és most egy 6 számos EP-vel jelentkeztetek. Jó munkához idő kell, de mi egyéb okok miatt kellett ennyit várni?

Imi: "Más ok nincs. A hat nótát is azért hoztuk ki, hogy ne kelljen tovább ijedezni mindenkinek."Szabó Viktor gitáros már jó ideje tagja a csapatnak, Maczák Márk dobos viszont nem olyan nagyon rég érkezett. Mit kell tudni róluk? És mennyire vannak jelen az új EP dalaiban?


Gaobr: "Viktor a Pannónia stúdió hangmérnöke, kézenfekvőnek tűnt vele dolgozni a lemezen. Imivel együtt készítették el az elektronikus részek végleges formáját, Imi zenei ötleteit is ketten rakták össze, ő hangszerelte a fúvós részeket a Fekete dobozon, plusz írt egy dalt, ami már nem készült el teljesen a kiadásig, de a következő anyagon rajta lesz.

Az eddigi 'Sanyis' lemezek után ez most egy kicsit 'Viktoros-Imis'. Márk egyelőre a saját részeit dolgozta ki, de alapvetően az ő játékstílusára íródott az egész anyag. Az eddigi összes lemez megírásánál a dobos volt mindig a kiindulópont. Legközelebb szeretnénk őt jobban bevonni a hangszerelésbe is, mert nagyon jó érzéke van az elektronikához."
Hogy készültek a dalok és a felvételek?


G: "Mivel messze lakunk egymástól, a dalait szokás szerint mindenki összerakta és elküldte a többieknek, akik megtanulták. Vagy nem. Egyedül Imi és Viktor jártak össze rendszeresen.

A felvételeknél az eddigi szőrszálhasogató-maximalista hozzáállást átvette egy rockosabb, lazább hangulat. Két oldalon két gitár az eddigi riff-betonfal helyett, középre basszus, dob. Az énekkel egyetemben minden felment elsőre-másodikra."Voltak most is vendégek, mint a Moebius esetében?

I: "A stúdióban? Igen, de most csak fotózhattak!" (nevet)Az EP letölthető a Bandcamp oldalról, ahol fizetni is lehet érte, ha valaki támogatni akarja a WMD-t. Mik a tapasztalatok?

I: "Nagyon meglepő, és itt meg is ragadnám az alkalmat arra, hogy kifejezzem elismerésemet a WMD közönségének, rajongóinak! Nem gondoltam volna, hogy ha ingyen is elérhető az anyag, bárki is akar majd fizetni érte! És akar, sokan támogatják a zenekart felelősségük teljes tudatában.

És ha már itt tartunk, kifejezném pozitív csalódásomat a fórumozók táborában is. Nem azért, mert egy rakás dicsérő hozzászólást kaptunk, hanem azért is, mert aki nemtetszését fejezte ki valami iránt, még az is kifejezetten kulturáltan tette.

Olyan, mintha a WMD tábora teljesen értelmes felnőtt emberekből állna, pedig mindig meg voltam győződve, hogy amilyen a zenekar, olyan a közönség is! (nevet) Szóval ezúton is köszi mindenkinek a sok pozitív dolgot, amit kapunk tőletek. És ne feledjétek, a WMD lemezeket elsősorban magunknak csináljuk, és nem a közétkeztetésnek!" (nevet)
A Harmatátkozóhoz készült egy meglepő klip, a Szombat esti láz című klasszikus diszkó mozifilmből vett jelenetekkel. Honnan az ötlet meg a többi?


I: "Gábornak jött valahonnan a bogár, ő csinálta az egészet, nekünk is meglepi volt."

G: "A zenekar tudta nélkül dobtam össze szilveszteri tréfának és egész addig jókat röhögtünk rajta, amíg sok helyen meg nem jelent hivatalos videónak titulálva."

I: "Pedig készült olyan is. Sőt még 2-3 ötletük is van további klipre, vagy valami olyasmire. Majd kiderül mennyire lesz kapacitásunk, meg hogy fogy a bandcamp!" (nevet)WATCH MY DYING - Harmatátkozó (a 2013-as 4.1 EP-hez)Átvehetnénk, melyik dal milyen és miről szól?

G: "Nem az én feladatom a dalok minősítése, ezt meghagynám a kritikának. Az első a Duplikált Predesztinatív Kooperáció. Nem sok mondanivalóm van mostanában az embereknek, ami akad, azokból meg jobb nem dalt írni. Így megkérdeztem Sanyit, hogy mi jut eszébe a zenéről. Azt mondta, az, amikor elromlik a munkahelyén a fénymásoló, ezért egy darabig ez is volt a munkacíme.

Ezt továbbgondolva eljutott a dolog a történelemből jól ismert fotóretusálásokig. Tőlünk mosolygósabb országokban a mai napig alkalmazzák ezt a jól bevált trükköt. A címére nem volt semmi értelmes ötlet, a többieknek odamondtam ezt a halandzsát, viccesnek gondolták, maradt ez.

A Harmatátkozóban X.Y. kisiparos a hétvégén haránt terpeszben feszítő rocksztárt játszik a kisújberérnyi kultúrházban, majd nagy sikerű fellépése után hajnali 4.42-kor megáll a szíve az energiaitaltól, szalagkorlátnak csapódik, majd szénné ég. Ezzel a kisstílű húzásával kivonja magát a munkaszerződésében vállalt további kötelezettségei alól.

A Fekete doboz olyan emberekről szól, akik szívükön viselve lakóközösségük sorsát, kiutat mutatnak a szántóvetőknek a hanyatló nyugat materialista posványából. Kis közösségük hálásan magánrepülőgépekkel támogatja tevékenységüket, amiken demonstrálni tudják, hogyan is jut a gazdag ember a mennyek országába.

Az országút istene a mi háromtonnás szörnyetegünk, Ford Prefect, ő az úgynevezett turnébuszunk. Olyan mint mi, sötét, lassú, koszos és sosincs kedve semmihez. Ha valami értelmes mondanivalót kéne blöffölnöm, ez a dal a honvágyról szólhatna. Valahová. De nem kell. Itt a zenét is én írtam, és Sanyin kívül egyik Klausztrofónia-fan se vette észre, hogy ugyanazt a szintiszólamot raktam bele, mint ami a Túladagolt időben volt.

A Száraz felhők egy kétéves dal, a megírása után három hónapig nem esett az eső. A szövege egyfajta gyülekező a furcsa és különc embereknek. Az Ameddig kell egy cirkuszi medve táncáról szól és nem is magyaráznám tovább, mert minek..."A Harmatátkozó és Az Országút Istene dalokban is érzek némi keserűséget a zenészléttel kapcsolatban, és meg is tudom érteni. De mi az, ami itt tart titeket?

I: "Régóta mondjuk, hogy 'túl vagyunk jón és rosszon', minden jónak egyre komolyabb ára van, de valahogy mindig az derül ki, hogy ezt csinálni kell. Nem is logikus."

G: "Szeretném mondani, hogy meg nem értett művész vagyok, de nem vagyok művész. Semmi értelme az egésznek, komolyan. Egymást szórakoztatjuk és ha bárki másnak is tetszik, annak csak örülünk."
Mire utal a 4.1 cím? Talán bizony lesz 4.2 EP is?

I: "Igen, és egyben fog megjelenni kézzelfogható CD formátumban 4. lemezként... valamikor."

G: "Két éve mondom be minden gitárhangolásnál, hogy jön az új album. Szerinted?"Megint a Cadaveres-szel mentek turnézni, bár egyelőre nincs sok dátum a Facebook oldalatokon. Szerveződnek még bulik? És mire lehet számítani a koncerteken?

I: "Januártól márciusig vagy 10 koncert lesz. Nagyon én sem tartom fejben, általában csütörtökönként megnézem, hova is megyünk a hétvégén!" (nevet)

G: "Acélos biztos erre gondolt, amikor bemondta Kecskeméten, hogy a WMD punk mentalitással koncertezik, mert mindenhonnan elkésik."

I: "Hogy melyik koncerten mit fogunk játszani, ennek sincs meg a pontos setlistje. Fél szemmel azért figyeljük, hogy mennyire van lírai hangulatban a közönség, mert olyankor több romantikus hangvételű dalt veszünk elő, vagy ha kell a death metalos orcánkat fordítjuk oda, és csak grindcore dalokat játszunk, néha feláldozunk valakit.

Néha el kell fognunk Krisztának egy szűz fiút, hogy a vérében fürödhessen, bár azt mondta, hogy ezt ne híreszteljük, mert rontja az image-ét. Pedig Robert Rodriguez is elpironkoda, ha olyankor belépne az öltözőbe... Többet nem is merek mondani.

Az biztos, hogy 3-4 új dalt eljátszunk, de ez függ a közönségtől is, hol mennyire érdeklődőek. A tüzes show szintén helyfüggő, sajnos sok klubban nem lehet tüzezni, vagy csak egyszer.. Aztán nyárig pihi. A fesztiválokat pedig csak ésszel csináljuk, nem kell félni, nem fogunk a csapból is folyni!" (nevet)De ki az a Kriszta? És hogy jött ez az egész tüzes show dolog?

G: "Imi régi ismerőse volt Fekete Brigi, aki tribal fusion táncot tanult Téglás Krisztától, és ha jól emlékszem, valamelyik Düreres koncerten kezdődött ez a vendégszereplés, először tűz nélkül. Később Kriszta állandó résztvevője lett a fellépéseknek, és fokozatosan jöttek képbe a tűzzsonglőr-elemek is.

Kriszta gyakorlatilag a WMD-család tagja lett az utóbbi években, de amikor ráér, Brigi is be szokott ugrani, ha ráér."
Gaobr, az utóbbi időben sűrűn lehetett látni Téged zenekari fotókon és koncerteken elegáns öltönyben. Bár divatdiktátorként egyelőre nem funkcionálsz túl jól, hiszen a metalosok még mindig nem váltottak erre az öltözködési stílusra, de azért érdekelnének a miértek.

G: "Az elegáns nagyon erős túlzás, már úgy néz ki, mintha a kutya szájából szedték volna ki! Nem volt semmi különös oka, egy fotózáson megpróbáltunk karakteres képeket készíteni, és oda vittem el egy régi öltönyt, amit még nagyapámtól örököltem, azóta viszem néha koncertekre is.

Az alja a Moebius lemezbemutató koncerten szétszakadt egy nagyobb ugrásnál a seggemen, de a zakó borzasztó jól bírja. A mélypont egy régi Marco Polo Club-os előadás volt, amikor fehér öltönyben, fehér westernkalapban sikerült kiállni, de akkoriban sokkal többet adtunk az ilyen hülyeségekre."Szintén felmerül a kérdés, hogy ez a legutóbbi, feketére festett dolog mi volt? Black metal hatások?

G: "A Harmatátkozó című klipünkben van egy szereplő, aki teljesen fehérre volt festve, és úgy gondoltam, hogy ezt a hangulatot jó lenne a koncertre is átvinni, ha már jönnek Krisztáék pár liter petróleummal együtt. A fehérrel nem szimpatizáltam annyira. Lett volna hozzá egy tradicionális japán ruha is, hogy alkalmazkodjon a táncosokhoz, de az végül elmaradt.

Black metal hatások meg persze, vannak, mostanában rengeteg izgalmas zenével találkoztam, és egy ideje csak olyanokat tudok hallgatni, mint a Nachtmystium, a Hail Spirit Noir, az Oranssi Pazuzu, a Valkyrja, a So Hideous. Ezek nem feltétlenül trve hordák, de zeneileg sokkal izgalmasabbak, mint akármi, amit sokan az utóbbi pár évben extrém metal címkével tömegtermelnek."Az előző album óta eltelt időről még annyit kérdeznék, hogy melyek voltak még a kiemelkedően emlékezetes pillanatai? És igen, bármi turnésztorinak is nagyon örülnék.

G: "Ilyenkor elmondjuk mindig, hogy nem vagyunk bulizós zenekar, ritkán szoktunk belehúzni és gyorsan lebetegszünk, így 40 felé már sokkal jobban motivál az, hogy halljuk-e magunkat a színpadon és jól játsszunk, mint hogy van-e catering. Évente két-három gyászos pillanat megesik persze, a legtöbbje Debrecenben, ahol legtöbbször szarul játszunk, de azt igen felfokozott hangulatban.

A legkutyább esték mindig a Cadaveres zenekarhoz kapcsolódnak. Erdélyben volt egy igen szalonképtelen pontgyűjtős játékuk, amit nem szeretnék részletezni. Épp játszottunk, és megjelent a színpadon a Cada-brigád és négy oldalról dörgölőztek hozzám valami elcseszett hastáncot imitálva, amivel szerintem fejenként vagy négy pontot gyűjtöttek be. Igazából egész este ezt csinálták, vadidegenekkel is...

A következő este az ő koncertjük alatt felragasztottunk Balázska hátára egy A4-es méretű Gay Pride feliratot, utána meg ledobáltuk vécépapírral, persze a nézők nem értették, de remekül szórakoztak. A Conan's First Date-tel pedig Lengyelországban sikerült egy olyan fellépést összerakni, ahol a 'polak-venger-dva-bratanki' felkiáltással instant módon lehetett italokhoz jutni.

Az utolsó dal után még vissza tudtam rakni az állványra a mikrofont, eljutottam egy kanapéig, és az egyik pillanatról a másikra másnap délután lett, ott álltam egy hatalmas hegy lábainál és egy Elvis nevű lóval beszélgettem..."Milyen a kapcsolatotok a volt tagokkal? Énekest és basszert kivéve már összejöhetne belük több anti-WMD is... (nevet)

G: "A legtöbbjükkel nem nagyon vagyunk kapcsolatban, mindenki éli a maga életét. Kovács Attila kivételével, mert ő Viktor elfoglaltságai miatt gyakran segíti ki a zenekart. Vele is sokkal jobb lenne a viszonyunk, ha végre hidegre tenné azt a nyamvadt Halálfej Együttest!"
WATCH MY DYING - 4.1 EP (2013)

 

 

Hammer TV

 
U.D.O. - Új klipes dal az októberi Game Over! lemezről: Prophecy
2021. szeptember 17. (péntek) 18:54

Game Over! címmel október 22-én jelenik majd meg az új U.D.O. album, Udo Dirkschneideréktől pedig már itt is a harmadik előzetes dal, a videoklippel kísért Prophecy. "Game Over! - A kijelentés többféle jelentést is hordoz. Egy dolog azonban biztos: a U.D.O. nem végez félmunkát, mindig beleadnak apait-anyait. A világszerte adott több száz koncert során, Oroszország és Dél-Amerika legeldugottabb helyein is játszva, a U.D.O. egy igazi egységgé, szenvedélyes zenészek és barátok konglomerátumává vált. Mindenki pontosan tudja, hogy mi a feladata, hogyan illeszkedjen a zenekar hangzásába a lehető legtökéletesebben. A Game Over! lemez összes dala jellegzetes karakterrel bír..."     www.facebook.com/udoonline U.D.O. - Prophecy (a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Kids And Guns (szöveges videó a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Metal Never Dies (a 2021-es Game Over! lemezhez)...

IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem
IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem

Máris itt van két Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta nem is...

HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"
HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"

Hobo, azaz Földes László a Facebook oldalán emlékezett meg egykori zenésztársáról, a pár nappal ezelőtt, 68 éves korában elhunyt Póka Egonról, aki 1978 és 1993 között 12 Hobo...

EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait
EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait

November 19-én jön majd ki a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, és máris itt a második előzetes dal, a szöveges videóval kísért Clickbait. Eredetileg már...

INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer
INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer

Argent Moon címmel megjelent és végig is hallgatható a négy tételes új EP a melodikus death metal egyik kiváló északi képviselőjétől, a finn Insomniumtól. Mi több, a nem éppen...

IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel
IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel

Máris meghallgatható két új Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS