DEEP PURPLE - Don Airey interjú a Zalai Hírlapban

Február 17-én újra Budapesten játszanak

2014. február 2. (vasárnap) 16:12

A február 17-én Budapestre érkező brit hard rock legenda Deep Purple billentyűsével, Don Airey-vel készített interjút kollégánk, Gyuricza Feri a Zalai Hírlap számára.


Egy kis részlet a beszélgetésből, amit ide kattintva olvashatsz el."Fél évvel ezelőtt jártunk utoljára Magyarországon, egy nyári fesztiválon játszottunk, most pedig egy aréna-koncerten lépünk fel. Lesznek egyéb eltérések is, így ezúttal több dalt játszunk az új lemezünkről, s lesz néhány igazi meglepetés is, amivel a régi rajongóknak szeretnénk kedvezni. Persze, aki a Smoke On The Watert akarja hallani, az sem fog csalódni.

Azt kell mondjam, nagyon jó formában van most a zenekar, a tavaly megjelent Now What?! album fogadtatása igen kedvező volt, ezért szeretnénk élőben több dalt is bemutatni róla. Ha minden igaz, lesz egy speciális fény-show is, amit a turné legtöbb helyszínén be tudunk vetni, de függ attól is, hogy hol lépünk fel, milyenek az adott koncertterem lehetőségei."Mi alapján áll össze egy-egy koncert repertoárja?


"Van egy bő keret, amiben jóval több dal, szerepel, mint amennyit egy koncerten el tudunk játszani. Általában a fellépés előtt az öltözőben, vagy még azt megelőzően, a repülőn összeülünk, s megbeszéljük, hogy mi legyen az adott este programja. Néhány dalt mindig kicserélünk, hogy estéről estére változzon valamelyest a műsor, így legyen bármilyen hosszú is a turné, mi sem unjuk meg.

A másik fontos szempont a spontaneitás, a természetesség. Amikor valamelyikünk csak úgy elkezd játszadozni a hangszerén, s a többiek csatlakoznak hozzá. Sosem tudjuk, hogy mi fog kisülni belőle, így sokkal érdekesebb a dolog, mintha ragaszkodnánk ahhoz, hogy hangról hangra úgy adjunk elő mindent, ahogy az a lemezeken szerepel. A dalok közül amúgy az én személyes kedvencem a Bloodsucker, mondom is mindig a többieknek, hogy azt is játsszuk el, de valami okból sosem kerül be a programba."A Deep Purple hangzását meghatározó Jon Lord helyén játszik. Érzett emiatt bármi különleges elvárást a rajongók részéről?

"A Hammond-orgona valóban védjegy a Deep Purple hangzásában. Keményen kell dolgoznom azért, hogy megfeleljek a zenekar és a rajongók elvárásainak. Jon Lord az egyik meghatározó alakja volt a zenekarnak, én azonban kicsit másképp játszom, más oldalát is megpróbálom bemutatni a hangszernek.

A saját improvizációm során mindig figyelembe veszem, hogy éppen hol játszunk, ezért lehet, hogy Magyarországon belecsempészek egy kis csárdást a szólómba. A zenekarunk sikerének amúgy is az élő koncertek során nyújtott teljesítmény a titka."Mit gondol, születhetnek ma is olyan tehetséges és karakteres zenekarok, mint annak idején a Deep Purple vagy a Black Sabbath volt?

"Igen, azt hiszem, erre mindig van esély. Fel is fedeztem magamnak egy-két nagyon jó zenekart, akiknek jó ötleteik vannak. A Black Stone Cherry és a The Black Keys dalait például nagyon szeretem hallgatni. De van több jó zenekar is, a rock tehát sosem hal meg, mindig lesznek újabb és újabb előadók, akik továbbviszik ezt a műfajt.

A fiatal zenekaroknak meg kell tanulniuk, hogy csak kitartás árán lehet előbbre jutni. Ez a titok. Annyit kell turnézni amennyit csak lehet, s közben vegyenek fel annyi dalt, amennyit csak tudnak. Nem szabad feladni, még akkor sem, ha úgy érzik, hogy nagyon nem megy. A lemezeladás visszaesése miatt a lehetőségek most sokkal limitáltabbak, mint korábban, de az igazán jók biztosan ki fognak tűnni a tömegből. Ez a műfaj sosem halhat ki."

A teljes interjúhoz kattints ide!


A Deep Purple koncertje a Papp László Sportarénában lesz február 17-én, a
koncertet a Live Nation szervezi. A hazai előzenekar az Ivan & The Parazol lesz.
Jegyekkel kapcsolatos információ -
katt ide!

 


 

Hammer TV

 
U.D.O. - Új klipes dal az októberi Game Over! lemezről: Prophecy
2021. szeptember 17. (péntek) 18:54

Game Over! címmel október 22-én jelenik majd meg az új U.D.O. album, Udo Dirkschneideréktől pedig már itt is a harmadik előzetes dal, a videoklippel kísért Prophecy. "Game Over! - A kijelentés többféle jelentést is hordoz. Egy dolog azonban biztos: a U.D.O. nem végez félmunkát, mindig beleadnak apait-anyait. A világszerte adott több száz koncert során, Oroszország és Dél-Amerika legeldugottabb helyein is játszva, a U.D.O. egy igazi egységgé, szenvedélyes zenészek és barátok konglomerátumává vált. Mindenki pontosan tudja, hogy mi a feladata, hogyan illeszkedjen a zenekar hangzásába a lehető legtökéletesebben. A Game Over! lemez összes dala jellegzetes karakterrel bír..."     www.facebook.com/udoonline U.D.O. - Prophecy (a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Kids And Guns (szöveges videó a 2021-es Game Over! lemezhez) U.D.O. - Metal Never Dies (a 2021-es Game Over! lemezhez)...

IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem
IGNITE - Klippremier, bemutatkozik Téglás Zoli utódja: Anti-Complicity Anthem

Máris itt van két Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta nem is...

HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"
HOBO - Megható búcsú Póka Egontól, "Most ő ment el, de a zenéje marad"

Hobo, azaz Földes László a Facebook oldalán emlékezett meg egykori zenésztársáról, a pár nappal ezelőtt, 68 éves korában elhunyt Póka Egonról, aki 1978 és 1993 között 12 Hobo...

EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait
EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: Clickbait

November 19-én jön majd ki a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, és máris itt a második előzetes dal, a szöveges videóval kísért Clickbait. Eredetileg már...

INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer
INSOMNIUM - Itt az új EP, és mellé egy friss klip is: The Wanderer

Argent Moon címmel megjelent és végig is hallgatható a négy tételes új EP a melodikus death metal egyik kiváló északi képviselőjétől, a finn Insomniumtól. Mi több, a nem éppen...

IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel
IGNITE - Az első két dal Téglás Zoli utódjával, az új énekessel

Máris meghallgatható két új Ignite dal az új énekessel, Téglás Zoli utódjával. Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy távozik a kaliforniai dallamos punk/HC csapat éléről, azóta...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS