DALRIADA - Interjú az ősrajongó Hartmann Kristóffal

Szombaton a Dürer Kertben Jubileumi Dalriada gigabuli

2014. január 15. (szerda) 15:54

Január 18-án, azaz most szombaton 10 éves Születésnapi Nagykoncertje lesz a Dalriadának a Dürer Kertben, vendégekkel, különleges, 3 részből álló programmal és DVD felvétellel.


"Az eddigi legfontosabb és legnagyobb szabású Dalriada koncert!"


Dátum: Január 18.
Helyszín: Budapest, Dürer Kert
Kapunyitás: 19hVendégek:
Kun Anita - Ideas
Mikus Tamás (Tass) - Agregator
Schrott Péter (Schroti) – Tűzmadár
Kemencei Balázs - Wall of Sleep, StonedirtA jubileumi koncert a Facebookon


www.facebook.com/Dalriadahu


Az epikus folk metalt játszó soproni csapat 2003 decemberében rögzítette első anyagát,  A Walesi Bárdokat, amelyen Arany János híres balladájának feldolgozása volt hallható három tételben. A bemutatkozás azonnali sikert aratott, így a következő évben már az első nagylemez is megjelenhetett Fergeteg címmel.


A csapat jubileuma kapcsán készült az alábbi mininterjú a Nail Records vezetőjével, kollégánkkal, Hartmann Kristóffal, aki az első album óta dolgozik a csapattal.Hogyan és mikor kerültél először kapcsolatba a Dalriadával?

"A 2004. márciusi Hammerben írt a Walesi Bárdok demóverziójáról Uzseka Norbi kollégám - nagyon lelkesen. Tőle hallottam először a zenekarról, nem sokkal később pedig valamelyik korabeli fesztiválunkra jelentkeztek is. Akkor hívtam fel Andrist először, hogy találjunk ki közösen valamit.

Együtt okoskodtuk ki az első lemez, a Fergeteg megjelenését. A Dalriada azon ritka hazai bandák közé tartozik, amelyik megelőzte a korát, hiszen 2004-ben kész koncepcióval volt egy naprakész folk metal bandánk, a nagy európai folk metal áttörés viszont csak a 2008-as Paganfest turnéval lett egyértelmű.

Általában itthon ez fordítva megy, sokszor 4-5 év késéssel jön a válasz egy-egy kinti hullámra. Ha úgy tetszik, a Dalriada trendteremtő és nem trendkövető zenekar. Ez a csapat különösen fontos a kiadói istállóban és nekem személyesen is az. Az egyik első olyan zenekar, amelyikkel a kezdetektől együtt dolgozunk és azt hiszem, messzebbre jutottunk már most is, mint azt bárki remélte volna az elején.

Az sem titok, hogy ezt a a zenét nagyon szeretem és a csapat gondolatvilága, üzenete is nagyon közel áll a saját gondolkodásomhoz."A Dalriada lemezek közül hozzád melyik áll a legközelebb?


"Ez jó nehéz kérdés, mivel ősrajongó vagyok, tehát a demó volt a legjobb! (nevet) De komolyra fordítva a szót, igazából mindet szeretem. A Fergeteg is nagy kedvenc, mivel az volt az első közös munka. Még annak dacára is, hogy a hangzása menthetetlen. Amikor nemrég a Jégbontót a Denevér Stúdió és Cserfalvi Töfi újragyúrta, ennek az anyagnak is nekifutott, de az eredmény rosszabb lett mint volt - ez a lemez úgy klasszikus, ahogy van.

A kedvenc Dalriada dalom a Téli ének, de a Jégbontó CD összes dalát nagyon szeretem. Annak már a hangzása is egész jó volt. Az aktuális kedvenc a legutóbbi album, a Napisten hava, ami egy nagyon erős, egységes anyag. Szakmai szempontból pedig a közös munka újrakezdése volt, annak sok terhével, ugyanakkor nagyon szép sikert hozott a nemzetközi színtéren is!"

És melyiket lemezüket kedveled a legkevésbé? És miért?


"Az Ígéretet kellene mondanom, mert az a 'zabigyerek'. A megjelenése előtt a csapatot megkereste egy kinti promóciós ember, akivel a Szelek nemzetközi promócióját intéztük, és elég inkorrekt módon lényegében a hátunk mögött leszerződtette a csapatot az AFM kiadóhoz. Jogi értelemben az Ígéret is Nail Records lemez, elvben a megjelenését is meg lehetett volna nehezíteni, de ez hatalmas lehetőség volt a bandának. És az AFM végül is elévülhetetlen érdemeket szerzett a Dalriada név elhintésében az európai metal sajtóban.

Ez aztán óriási segítséget jelentett a Napisten hava esetében is, amikor újra 'közös lábra' álltunk. Ha a banda egy kicsit jobban hallgat a tanácsainkra a külföldi szerződés előtt, akkor ebből még többet is ki lehetett volna hozni. Az Ígéret megjelenése kapcsán tehát volt egy kis 'bizalmi válság', és ez persze akaratlanul is hat az emberre egy lemez kapcsán. De ettől még az Ígéret egy nagyon jó album, a Hajdútánc dal pedig odakint 'A Dalriada sláger'."DALRIADA - Hajdútánc (a 2011-es Ígéret albumhoz)


 Hosszú évek közös munkája van már mögöttetek. Mi volt a legjobb és a legrosszabb dolog, amit valaha is gondoltál a csapatról? :)


"A legrosszabbról az előbb már szó esett, kár volna megismételni. Sokszor mondják, hogy a zenekarosdi olyan, mint egy házasság, és ez egy szoros és alapvetően barátságon alapuló kiadó - zenekar együttműködés esetében is így van.

Legjobb pillanatból sokkal-sokkal több van! (nevet) Visszafelé haladva az időben az utolsó nagyon nagy élmény a Metal Female Voices Festivalos koncert volt, egy jókora Pecsa méretű helyen, a délutáni időpont ellenére is komoly názőszámmal. A világ minden pontjáról összegyűltek a csajos bandákért rajongók, és ott az általam látott legjobb Dalriada koncertet adta a csapat. Hatalmas színpad, brutál fények, elképesztően jó hang és hozzáállás a helyi stáb részéről. Lauráék nem beijedtek, hanem haraptak, mint egy pitbull. Az egész fesztivál legjobb koncertje volt, nemcsak szerintem, hanem a hatalmas tömeg szerint is. A merchpultnál is sorjáztak és aztán a hivatalos dedikáláson is.

Bár a tavalyi Arkonás turnéból végül csak a pesti koncertet láttam, ami elég felemás volt a technikai gondok és Laura átmeneti és örömteli - mégis keserédes búcsúja miatt, de az idei lengyelországi 'hazatéréshez' volt szerencsém, több állomáson is. Jó volt érezni a lengyel barátok kézzel fogható szeretetét.

Vicces volt a Hegyaljás buli is az atomrészeg Jonnéval (Korpiklaani), és persze az első komolyabb videóanyagon  is megörökített Pecsás pogányfeszt bulit sem szabad kihagyni a felsorolásból.

A Paganfesten a banda már nyitó pozícióban kezdte az estét, de vastagon megérdemelte volna az egyik főzenekari státuszt is. Marketingszagú duma, de a január 18-i koncertet nagyon várom! Az ős-Dalriadára is baromi kíváncsi vagyok és nagyon tetszik az egy zenekaros, több műsoros, egész estés koncepció!

Boldog szülinapot Dalriada!"
 


"10 év. Hosszú idő, jó alkalom egy kis visszapillantásra, múltidézésre. 10 évvel ezelőtt, 2003- ban jelent meg a Dalriada zenekar első, szélesebb körben is promotált kiadványa, a Walesi bárdok demó, amelyen Arany János azonos című balladája szerepelt megzenésítve.

A zenekar felállása is változott, és a világ is nagyot fordult azóta, de az ezen a kiadványon szereplő dalok kiállták az idő próbáját, máig előkerül koncerteken a Walesi bárdok.

Az azóta eltelt bő 10 évben a zenekar kiadott 7 nagylemezt, megjelentetett 7 videóklipet, kiadványaival rendszeresen megjárta a Mahasz- listát, visszatérő vendégévé vált a hazai fesztiváloknak, lebonyolított több országos,és Európa turnét, komoly nevet szerezve magának itthon és külföldön egyaránt.

A 2011- ben megjelent Ígéret albumtól a zenekar lemezei világszerte hozzáférhetővé váltak fizikai formátumban a lemezboltokban, és digitálisan is. A lezajlott több száz koncert során a Dalriada játszott Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovéniában, egy teljes, 9 állomásos turné keretein belül Lengyelországban, és természetesen Szlovákia, Ukrajna, Románia, és Szerbia magyarlakta területein is, Magyarországon kívül 13 európai országban, mindvégig magyar nyelvű dalokkal, és lemezekkel.

A Dalriada céljai a kezdetektől változatlanok: a magyar irodalom, népzene, és népköltészet kincseit közérthető formában feldolgozni, megismertetni, megszerettetni, gyönyörű dalaink, gazdag népművészetünk hírét vinni itthon, és szerte a világon.


A jubileumi koncertre minden régi, és új Barátunkat sok szeretettel várjuk, annál is inkább, mert a zenekar összes fontos dala felcsendül, az egészen koraiaktól a jelenkorig bezárólag, köztük néhány olyan dallal is, amelyek még soha nem kerültek eljátszásra élőben, vagy ebben a formában csak ezen a különleges eseményen lesznek meghallgathatóak."

Belépő: 2.500 Ft (csak a helyszínen, a koncert estéjén, nincs elővétel)
Dátum: Január 18.
Helyszín: Budapest, Dürer Kert
Kapunyitás: 19h


Vendégek:
Kun Anita - Ideas
Mikus Tamás (Tass) - Agregator
Schrott Péter (Schroti) – Tűzmadár
Kemencei Balázs - Wall of Sleep, StonedirtProgram:
19:30 - Fajkusz Banda
20:00 - Dalriada I. blokk - korai évek
21:00 - Dalriada II. blokk - Össz-Népi
22:00 - Dalriada III. blokk - Sűrű Magyaros


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS