RÉVÉSZ SÁNDOR - "Szó van arról, hogy hamarosan újból megmutatkozom..."

A Piramis és a Generál legendás énekese a Szabad Földnek nyilatkozott

2012. november 23. (péntek) 18:18 | utoljára módosítva: 2012. november 23. (péntek) 18:23

Révész Sándorról, a Piramis legendás énekeséről már évek óta keveset hallani, bár augusztus 20-án ő is az állami díjazottak között szerepelt, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét kapta meg.

Néhány éve egy dunántúli falucskába vonult vissza az énekes a családjával, de a Szabad Földnek nemrég adott interjújában megpedzette azt is, hogy van esély arra, hogy visszatér a zenei életbe."Már a hetvenes években felfigyeltem a nyugati szaksajtóban arra, hogy a rockzene óriásai közül sokan elhagyták a nagyvárosokat. Engem is megérintett a vidéki lét, a Piramis-korszak sűrűjéből kikerülve kifejezetten vágytam a nyugalomra. Mennyire más a szabadban hallani a megpendített gitár hangját vagy az emberi szó mélységét. A természet gyönyörűsége egyébként is maradéktalanul kínálja a kreatív élet feltételeit, mindazonáltal a végtelen dimenziók fürkészésére, a szellemtudományok feltérképezésére, meditálásra is alkalmas. Tősgyökeres budapesti vagyok, minden emlékem oda köt, mégis képes voltam elköltözni egy ásotthalmi tanyára."


Sikerült teljesen elrejtőznie?


"Nem is kísérleteztem ezzel, mégis rám sütötték, hogy remeteként élek. Mindent az egyéni időrendemhez és hangoltságomhoz mérek. Igyekszem megtalálni a belégzés és a kilégzés analogikus ütemét mindenben. Ami pedig a felkéréseket illeti, különc módjára tudok nemet mondani. Ebben a megérzéseim vezetnek. Ha alhasi rezdüléseket okoznak, azt biztosan nem vállalom el, ha viszont a szívemig érnek, azzal foglalkozom. Szakmailag szeretném magam tartani – ha már közel hatvanéves koromig sikerült – az ars poeticámhoz. Nekem a zene még mindig az öröm egyik legfelsőbb fokának forrása. Ünnep számomra, amikor művelem. Nem engedem devalválódni."


Elárulja, hogy mi okoz önnek alhasi rezdüléseket?

"Például a tehetségkutatók zsűrijében való bohóckodás. Mindkét kereskedelmi csatorna hívott, de végig sem hallgattam az ajánlatukat. Időnként megkeresnek különböző zenekarok, nekik azért mondok nemet, mert két éve magam is létrehoztam egy fiatalokból álló akusztikus formációt. Utólag visszagondolva, fölöttébb bátor lépés volt ez tőlem."


Mindennapjaiban ott a zene?


"Két és fél esztendős lányommal, Ráhellel minden nekünk tetsző pillanatot zenével koronázunk meg. Ahogy kibújik az ágyból, máris előkerül a csörgődob. Énekelünk, tapsolunk, táncolunk. Ami pedig engem illet: mostanában inkább a saját zenei ötleteim foglalkoztatnak. Szó van arról, hogy hamarosan újból megmutatkozom, ahhoz pedig olyan zenével és szöveggel kell előrukkolnom, ami a mai énemet tükrözi."


És nagyot szól!

"Nézze, a Piramisnál egyikünk sem tud külön-külön nagyobb teljesítményt nyújtani. Ezt én is tudomásul veszem. Nem élem meg bukásként, ha az akusztikus koncertemre „csak” háromszázan jönnek el, hiszen az így létrejövő meghitt hangulat zenésznek és közönségnek is egyaránt élményt jelent. Amikor kilépek a színpadra, öt percig zúg a taps. Nyilván a múltamnak szól, de akkor is megtisztelő."


PIRAMIS - Másnap olyan hatalmas lett a világ (az 1978-as Piramis 2 albumhoz)

 


Sokakkal ellentétben ön nem lovagolja meg a múltbeli sikereit, nem is válik szánalmassá, mint egyik-másik régi kollégája.

"Miután nincs televízióm, ilyen ügyekben nem vagyok képben. Saját értékrendem szerint haladok az utamon. Kerülöm a mérgezettet, fürkészem a tisztát. Nekem az a fontos, hogy azt adhassam, ami igazán a szívemből jön. Nem akarok másnak mutatkozni, mint amilyen most vagyok. Ízléstelen lenne, ha ennyi idősen kidagadt nyaki erekkel vicsorognék és ugrándoznék a színpadon. Egy időben bődületes pénzeket kínáltak, hogy haknizzak a legnagyobb slágereimmel, de következetesen nemet mondtam."


Most izgalommal tölti el a visszatérés?

"Más időket él a szakmánk, senkinek sem könnyű. Minden erőmmel azon vagyok, hogy jól sikerüljön a visszatérés. Zenei felfogásomat illetően is hatalmas változáson mentem keresztül, és ha ez érdekli a publikumot, annak nagyon fogok örülni. De úgy is boldog ember maradok, ha zeneileg 'csendre leszek kárhoztatva'."


Akkor majd kedvére meditálhat?


"Ezt most is megteszem. Egyetértek Szepes Máriával: 'Az ember legyen két lábon járó kérdőjel'. És én az vagyok. Eddig is kellő időben feltettem magamnak a megfelelő kérdéseket. Amikor úgy éreztem, hogy végéhez ért egy kapcsolatom, békességben elváltam. Ezt addig könnyen megtehettem, amíg nem volt gyermekem. Ráhel születése óta azonban mindent másként látok, miközben teljességgel vállalom a múltamat. Gyökeresen megváltoztam, magasabb etikai fémjelet kaptam."

 

RÉVÉSZ SÁNDOR - Tűz és vér (a Révész 1993 albumról)

 Így aztán életműve elismerésének is felfoghatjuk a nemrég átvett Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét?


"Gyanítom, hogy a pályán eltöltött negyven évemet méltányolták. Volt mit számba venni: Generál, Piramis, szólólemezek, koncertek. Mára a kormány tagjai közt is ott találhatók azok, akik éppenséggel a mi zenénken nőttek fel. Hogy elismerik a rock kulcsfiguráinak teljesítményeit, azért csak köszönettel tartozhatunk. Ami pedig a kitüntetések hátterében zajlik, netán politikai vonatkozásban, az engem soha nem érdekelt."


A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.
 

Hammer TV

 
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
2021. május 15. (szombat) 09:57

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo" Andersson volt a Mardukból. A 2008-ban elindított King Of Asgard frontembere, Karl Beckmann a 90-es évek végén feloszlott Mithotyn oszlopos tagja, gitárosa, egyik fő zeneszerzője volt, a csapattal pedig egy alapos interjút is találsz a májusi HammerWorld magazinban. A két hét múlva érkező friss lemez harmadik előzetes dala a klippel kísért Ammobiærg - ismerkedj meg vele!   www.facebook.com/kingofasgard   Részlet a májusi HammerWorld magazinban olvasható interjúból:   A Sartrviðr alapján azt kell mondanom, hogy a zene jóval keményebb éllel rendelkezik az átlagos ’viking’ metalnál, s közben egy monumentális, epikus vonulata is tapasztalható. Mit gondolsz erről? "Úgy vélem, tökéletesen igazad van, ez egészen...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj
KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj

Csatazaj címmel megjelent és vlgig is hallgatható a Kárpátia zenekar új albuma. "A Csatazaj lemezt szerettük volna úgy időzíteni, hogy akkor már elindulhatnak a koncertek is. Bíztunk...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, legfrissebb előzetesként pedig itt a klippel kísért Ny Lucky Card dal. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben...

PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul
PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul

A Hypocrisy-vezér Peter Tägtgren másik csapata, a Pain még 2016-ban adta ki a legutóbbi albumát, a Coming Home-ot, de a banda nagyon is aktív, lesz majd új lemez is a hírek szerint, a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS