BLOODY ROOTS - "Hadd legyek már valamiben jobb!"

Holnap indul a Metal.hu turné

2012. november 23. (péntek) 08:32

November 24-én, szombaton indul a Metal.hu turné a székesfehérvári FeZen Klubban a Moby Dick, a Pokolgép, a Bloody Roots, a Dalriada, a Thornwill és a ScerrA részvételével. A Moby Dick frontembere, Smici által vezetett Bloody Roots számára lemezbemutató bulik lesznek ezek a koncertek, hiszen nemrég jött ki Az ígéretek földjén című második albumuk.


Smici mellett a nagyobbik fia, Schmiedl Balázs gitározik a Bloody Rootsban, a basszer Horváth Tamás, a dobos pedig Budai Béla.

A 11 tételes új lemezre felkerült egy Vörös Attila (Leander Rising) szerzemény is, de bónusz gyanánt készült két Sepultura feldolgozás, valamint felvételre került egy különleges Moby Dick dal is, ami annak idején még Molics Zsoltival született meg.

Smici szerint zeneileg és szövegileg sem akartak radikálisan elkanyarodni a 2010-es debütáló album, az 'Isten kezében' thrashes vonalától:

"Az első albumhoz képest mindenképpen változás, hogy ott csupán öt dalszöveget írt Ficzek András a Dalriadából, most azonban minden szöveg tőle származik. Az Isten kezében egy konceptalbum volt, ezt most nem terveztük annak, ám végül mégiscsak egy tartalmilag összetartozó, egységes dalcsokor állt össze."


A novemberi HammerWorldben nemcsak a lemezről olvashatsz bővebben, hanem egy alapos Smici interjút is találsz, amelynek egy része már nem is fért be a lapba. Ezt most itt böngészheted végig.
Az első lemez szövegeinek több mint a felét te írtad, most azonban minden szöveg Ficzek Andrástól jött. Nem volt kedved, időd szöveget írni, vagy András volt nagyon kreatív?


"Most sem jelentett volna problémát pár dalszöveg megírása, de Andrist egyértelműen jobb szövegírónak tartom magamnál, azért úgy gondoltam a lemezanyag javára válna, ha ő írná meg az összes szöveget. Így stílusilag, tartalmilag is egységesebb lett az album, ugyanakkor rengeteg más dologra tudtam koncentrálni a szövegek megírása helyett. Nálam azért ez egy stresszesebb lelkiállapotba kerülést jelent, amiről szívesen lemondtam, Andrisnak viszont sokkal gyorsabban, könnyedebben megy."A Moby Dick és a Bloody Roots szövegeit összevetve miben látod a legfőbb különbséget? Andrással vagy Pusztai Zolival kell többet meccselned egy-egy dalszöveg esetében?

"Minden szerzőnek vannak jobb és nehezebb pillanatai, vagy csak egyszerűen néha nem érzünk rá egymás gondolataira, elképzeléseire. Ezektől a kisebb hullámvölgyektől eltekintve én mindkét szerzővel kiválóan és eredményesen tudtam dolgozni. Előfordult, hogy egy-egy szöveg vagy téma félre lett téve és nekifutottunk újból, de ez lemezenként legfeljebb egy vagy két dal esetében fordult elő, amit én teljesen normálisnak tartok.

Andris zenész és énekes, ezért az énektémáknál jobban be tud segíteni. Zoli mögött meg rengeteg év rutin áll és pillanatok alatt tud más megoldást, ha valami nem úgy jön ki, ahogy én szeretném. Nem könnyű a dalszövegeket összehasonlítani... Úgy hangzik ez, mint valami verselemzés a suliban, amit mindig utáltam! (nevet)

A Moby Dick szövegei direktebbek, több bennük a cinizmus és nagyon tömörek. Az én dalszövegeim talán Zoli stílusára hasonlítanak jobban, ami nem véletlen ennyi év közös munka után... Andris szövegei kicsit burkoltabbak, talán kevésbé dallamosak a rímek, de nem érzem egymástól nagyon távolállónak a stílusokat. A Bloody Roots eddigi két albumára az is jellemző, hogy szorosabban kapcsolódnak a szövegek egymáshoz, egy téma köré épülnek."Hasonlóan dolgoztok mindkét szövegíróval? Tehát megkapják a zenét, aztán annak alapján megírják a szövegeket?

"Andrissal eddig a kész zenére szöveg munkamódszer alapján dolgoztunk, de Zolival már volt időnk mindenféle módszert végigpróbálni. Egyszer ez, egyszer az a célravezetőbb, de volt, hogy csak azért változtattunk a munkamódszeren, hogy kipróbáljunk mást is, hogy ne váljon unalmassá az életünk! (nevet)A Bloody Roots esetében koncepciózus szövegeket hallani. Ezt Andrással közösen határozzátok meg?

"Az első lemez előtt pontosan megbeszéltük, hogy milyen téma köré építjük a szövegeket, hiszen eleve az volt a cél, hogy tartalmilag egységes lemezt hozzunk létre. Az új lemeznél felvetettem, hogy nyithatunk más témák irányába is, lazítani akartam a kötöttségeken, szabadabb kezet adni Andrisnak, de végül mégiscsak egy konceptalbum jellegű dolgot sikerült összehozni! Amit egyébként cseppet sem bánok, mert igaz, hogy ez a nehezebb út, de emeli a produkció értékét is."Feltételezem, hogy ez a thrash-alapú muzsika a riffekből indul ki. Melyikőtök a nagyobb riffgyár, te vagy Balázs?

"Balázs nehezen lendült bele, és mondtam is neki, hogy ha szinte mindenben ennyire apja fia, olyan nincs, hogy ne tudna riffeket kitalálni! (nevet) A sok noszogatás után egyszer csak kibökte, hogy tele van a gépe témákkal... Volt is meglepetés, öröm és megnyugvás egyszerre, mert kiderült róla, hogy kész riffgyár!

Nálunk mindig témákból, riffekből indulnak ki a dalok, addig gitározgatunk, improvizálgatunk, amíg olyasmit nem hallunk, amiben igazán hinni tudunk. Aztán ha megvan a vezér riff, akkor már valamivel könnyebb. Szépen hozzáírjuk a többit, felépítjük a dalt, majd fel is vesszük. Miután megvannak a gitársávok, kidolgozzuk a dobokat, aztán jöhetnek az énektémák."Balázs nyilvánvalóan sokat tanult tőled. Miben látod a legfőbb különbséget kettőtök gitárjátéka, stílusa között?

"Balázs szólógitáros alkat, sokkal lazább a keze, gyorsabb, és nagyon érzi, hogyan tud megszólalni egy gitárszóló! Kreatív, nagyon muzikális szólókat ír. Egyből megfognak, hatnak a témái! Talán én feszesebben játszom, de e mögött sok évnyi rutin áll, meg hát, hadd legyek már valamiben jobb!" (nevet)Ami a kedvenceiteket illeti, van köztetek különbség? Balázs nyilván hallgat egy sor olyan csapatot is, ami amúgy esetleg hozzád már nem jutna el. Vannak olyan zenekarok, amelyeket kifejezetten Balázs javaslatára hallgattál vagy szerettél meg?

"Eléggé közel áll egymáshoz a zenei ízlésünk, szinte mindenről hasonló véleménnyel vagyunk, így zeneileg nagyon könnyen megértjük egymást. Ez sokat segít abban is, hogy megérezzük, mi fér bele a világunkba, mi kell a Bloody Rootsnak. A Trivium és Children Of Bodom például Balázs révén jött be nálam a képbe, én meg annak idején Metallica, Ozzy, Sepultura, Slayer lemezekkel oltottam be."Manapság nem a lemezeladási eredményeken lehet igazán lemérni egy csapat népszerűségét, inkább a bulikon, a fesztiválokon. Hogy látod, sikerült beágyazni, megismertetni a Bloody Rootsot? Vannak szerinted olyan rajongók, akik a Moby Dicket nem is hallgatják, de a Bloody Rootsot igen?

"A népszerűségnek ezernyi lépcsőfoka van. Az eddigi eredményekkel elégedettek vagyunk, de továbbra is nap mint nap azon dolgozunk, hogy egy-egy lépcsőfokkal feljebb léphessünk. Hiába az internet, hiába terjedhetnek elméletileg gyorsabban az infók, még ma is sok olyan rock, thrash vagy akár Moby Dick rajongó van, aki nem is tudja, hogy van egy ilyen zenekarom.

A Bloody Roots közönség egy jelentős hányadát teszik ki a Moby Dick rajongók, de nagyon sokan szeretik a zenénket olyanok is, akik Moby Dicket soha nem hallgattak, vagy nem is ismerik. Viszont több olyan visszajelzést kaptunk, hogy a Bloody Roots miatt kezdtek el Moby Dicket hallgatni! A koncerteken és a fesztiválokon jelentős nézőszámokat sikerült a színpad elé csalogatni, megmozgatni, de természetesen idő kell a daloknak és a zenekarnak a mélyebb beágyazódáshoz!"
 


A fesztiválok mennyire vevők a Bloody Rootsra? Könnyen be tudtok kerülni a nagyobb fesztekre, vagy azért komoly győzködés kell ehhez?


"A lobbizás a nagyobb csapatok számára is elkerülhetetlen, így mi is dolgozunk a zenekar sikerén, igyekszünk a kapcsolatokat fenntartani és eljuttatni a friss infókat a szervezőkhöz. Szerencsére több olyan eset is volt, amikor az adott fesztivál hívott minket."Melyik volt a Bloody Roots eddigi legjobb, legemlékezetesebb koncertje?


"A Hegyaljás koncertek nagyon emlékezetesek, hiszen mindkét évben nemzetközi zenekarok előtt illetve után léphettünk fel, nagyon jó technikai körülmények között játszhattunk és sokan láttak minket! De nagyon sok koncertet említhetnék még, szerencsére sok jó bulink volt már eddig is. Rockmaraton, MetalFest, Pannónia Fesztivál, Marosvásárhely, Esslingen, Rómeóval közös turné stb."Az új lemezről melyek a kedvenc dalaid?

"Annyira új a lemez, hogy ez még nem alakult ki egyértelműen, egyelőre jól esik hallgatni az albumot folyamatában. Nagyon jól jönnek egymás után a dalok, jól sikerült a sorrend is. Mégis, hogy mondjak valamit, a Hazugságok oltárán és a Fekete átok foglya dalokat nagyon kedvelem. Bitang, húzós, technikás riffek vannak bennük és a szövegek is nagyon erősek!"BLOODY ROOTS - Hazugságok oltárán
(Vörös Attila szólóval, a 2012-es Az ígéretek földjén albumról)
Klipet, lemezbemutató bulit terveztek?


"A Metal.hu turné koncertjein kívül egyetlen bulink van lekötve: november 30-án a kiskunfélegyházi Rocktárban játszunk, ahol fellép velünk a Horda is, Pavelka Gyuszi csapata. Tavasszal aztán, miután az új lemez várhatóan nagyrészt eljut a közönséghez, egy átfogóbb, sok állomásos turnét szeretnénk. A budapesti lemezbemutatót is tavaszra tervezzük. Klipet is szeretnénk, de minden sajnos nem megy egyszerre!"


Az új Bloody Roots albumot megrendelheted a metalshop.hu oldalon, ha ide kattintasz.
A limitált példányos első széria bónusz DVD-vel jelent meg (videók, koncertfelvételek, stúdió jelenetek, werkfilm, valamint a Bloody Roots feldolgozás vetélkedő, a  Cover Bloody Cover összes anyaga), de a CD/DVD csomagot akár pólóval is beszerezheted!

  


www.bloodyroots.hu

www.facebook.com/bloodyrootsband

  
 

Hozzászólások

[011146]
Rockazelet
Az egyik legjobb az anyag ebben az évben. Kétkedtem az elején, hogy egy újabb félvállról vett projekt lesz. Aztán megjelent az első album, egy nagy hátas. Aztán ez. tökéletes. Ficzek András kitett magáért, jó szövegek, jó kórus, illik hozzá a hangja
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TIMO TOLKKI'S AVALON - Új dal és klip a júniusi albumról: The Fire And The Sinner
2021. május 10. (hétfő) 16:47

The Enigma Birth címmel június 18-án lát majd napvilágot az egykori Stratovarius vezér, a gitáros Timo Tolkki 2012-ben elindított Avalon projektjének negyedik albuma. A 2019-es Return To Eden utódján olyan énekesek szerepelnek majd, mint pl. James LaBrie (Dream Theater), Jake E (ex-Amaranthe, Cyhra), Marina La Torraca (Phantom Elite, Exit Eden), Brittney Slayes (Unleash The Archers) és Fabio Lione (Angra, Turilli/Lione Rhapsody)- Producerként Aldo Lonobile dolgozott a lemezen, Tolkki mellé hangszeresként Andrea Arcangeli basszer, Marco Lazzarini dobos és Antonio Agate billentyűs sorakozott fel, néhány gitártémát pedig Federico Maraucci és Aldo Lonobile is feljátszott az albumra. Második előzetesként a klippel kísért The Fire And The Sinner dallal lehet ismerkedni, amelyben Brittney Slayes és Jake E. énekel.   www.facebook.com/avalonopera   TIMO TOLKKI'S AVALON feat. Jake E, Brittney Slayes - The Fire And The Sinner...

SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow
SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow

Defence Of Moscow címmel pár napja egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton, most pedig már a nóta hivatalos klipje is megérkezett. "Május 9-ét Oroszországban a...

LORD - Hat év után elbúcsúztak Beke Márk billentyűstől
LORD - Hat év után elbúcsúztak Beke Márk billentyűstől

A Facebook-oldalán jelentette be a Lord zenekar, hogy a továbbiakban már nem Beke Márk a billentyűsük. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a 2015-ben érkezett Márk utódja. "Kedves...

TILL LINDEMANN - A Rammstein énekesének új klipjét a szentpétervári Ermitázsban forgatták
TILL LINDEMANN - A Rammstein énekesének új klipjét a szentpétervári Ermitázsban forgatták

Любимый город (Kedvenc város) címmel pár hete bemutattunk egy orosz nyelvű új dalt Till Lindemannról, a Rammstein énekestől. A nótához most egy újabb videoklip született,...

METALLICA - James Hetfield sok barátja már megkapta az oltást, ő még egy kicsit szkeptikus
METALLICA - James Hetfield sok barátja már megkapta az oltást, ő még egy kicsit szkeptikus

A Metallica frontembere, James Hetfield még március végén volt vemdége a The Fierce Life podcastnek, ahol többek között arról is beszélt, hogy miért nem döntött még arról, hogy...

ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér
ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér

Pár napja derült ki, hogyí Tóth Tamás (Mytra, Nomad, ex-Wisdom stb.) lett a Road zenekar új dobosa, a friss stúdióalbum pedig június 11-én jelenik meg Senki kedvéért nem fékezünk...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS