NIBURTA - Saját szavaikkal a Scream From The East album

November 23-tól Európa-szerte kapható lesz a CD

2012. november 4. (vasárnap) 09:11

A Steve Harris címlapos októberi HammerWorld egyik extra CD-mellékleteként jelent meg a balkáni és mongol népdal elemeket a mai modern metal, metalcore hangzással keverő budapesti Niburta első nagylemeze, a Scream From The East. Akárcsak az új Dalriada album, a Niburta lemeze is megjelenik Európa-szerte, mindkét CD november 23-tól lesz kapható a német Einheit gondozásában.


A 2009. óta létező banda két kifejezetten sikeres EP (Eredet, Awakening) kiadása után idén júniusban vonult stúdióba, hogy felvegye eddigi legnagyobb lélegzetvételű alkotását. A munkálatok az AC és az Old Busó stúdiókban kezdődtek, majd a zenekar leköltözött Szolnokra, hogy a Denevérben fejezze be az anyagot. A grafikai munkálatokat Fazekas "Cyrgaan" Árpád végezte.

Az októberi Hammerben egy interjút is olvashatsz a csapattal.


A Niburta lemezbemutató miniturnéjának utolsó hazai állomása egy underground folker buli lesz november 17-én a Kék Yukban.

A Niburta mellett fellép az első nagylemezén dolgozó Isatha, a pécsi Virrasztók, a nemrég megjelent Tükörterem anyagával koncertező Ankh, az Elanor pedig bemutatja új EP-jét. Az est külföldi fellépője az oriental-melodeath metalt játszó
török Gürz lesz, akik első ízben játszanak Magyarországon. Az isztambuli Gürz készülő albumába ide kattintva hallgathatsz bele.

"A koncerten már kapható lesz a Scream From The East album keménytokos, 12 oldalas booklettel ellátott verziója, amit persze dedikáltatni is lehet majd! Sőt, ha a belépő mellé veszitek meg, akkor a belépő árából kedvezményt biztosítunk!"

Belépő: 800 HUF
Kapunyitás: 19:30

A koncert Facebook oldala

NIBURTA:
Horváth Martina Veronika - énekesnő
Németh Anna - hegedűs, dudás
Krieser János - gitáros
Hajba Gergő - gitáros, akusztikus gitár
Hormai "Busó" Balázs - énekes, doromb, furulya, koboz
Kristóf István - koboz, akusztikus gitár, ének
Leindler Milán - dobos
Rab "Kráken" Attila - basszusgitáros, torokének

vendégzenészek:
Szilágyi Márton - kaval, tilinkó, furulyák, dudák, torokének
Zoltán Áron - kaval, furulya, mandolin
Bencsik "Becse" Gergely - torokének (Virrasztók, Rege) 

A máris számos remek kritikát kapott első Niburta nagylemez dalait most a frontember Hormai "Busó" Balázs mutatja be.


"Mielőtt belekezdenék a Scream From The East dalainak elemzésébe, egy dolgot szeretnék elárulni: minden albumunk egy koncepciósorba csatlakozik be:

Eredet - Ahonnan jöttünk, ahová tartozunk, az egész kezdete.

Awakening - Ahogyan felnyílik a szemünk az egyre több és több tapasztalat, tudás által.

Scream From the East - Ahogy meghalljuk a hangokat, amelyek kelet felől szűrődnek felénk. Ezt hozza a szél, mi pedig elindulunk felfedezni annak rejtekét.

???
- A következő Niburta album a fejemben már kész van, de a részleteket egyelőre megtartjuk magunknak..."

THE DESCENT


"Az album hangulatadója, magyarul alászállás, egy visszatekintés a jelenből a múltba. Martina és István remek közös énekét hallhatjuk benne. Az elején egy balkáni, templomi kóruselőadásból a mű szép lassan egy pogány szertartássá alakul át. Amikor legelőször hallottam a dalt, egyből tudtam, hogy tökéletes intrója lesz a lemeznek! Érdekesség, hogy noha ez az első albumunk, de intrókban sosem szűkölködtünk, többféle bevonulózenénk is van, amelyek sokszor élőben szólalnak meg, hála a remek népzenészeinknek."BALCANIC HEART

"Na, ez a zenekar eddigi pályafutásának legodab...ósabb dala! Érződik, hogy egy összeszokott erős magja van a csapatnak, akik tudják mit akarnak, és meg is tudják valósítani. Ennek az összhangnak az eredménye a 'Balkáni Szív'. A szám gerincét egy régebbi, tradicionális balkáni - sopluki - dal adja, amit Martina eredeti nyelven és kiejtésben énekel. A pincébe hangolt gitárok remekül követik a népzenét, Janink nagyot alkotott. Megint. Hangszerelését tekintve a furulya és a hegedű viszi végig a dalt, illetve meg-meg villan a csordavokál is.

Ha minden jól megy, erre a dalra idővel megszületik majd egy klip is. A történet egy öreg, megfáradt emberről szól, aki érzi az élete végét, és eszébe jut a régi dal, amit kiskorában dúdoltak neki. Maradék idejében igyekszik átadni unokájának azt az erőt, ami az ő szívében is dobogott egykor. A női ének és a vokálok más-más nyelven (sopluki, angol) követik egymást, a modern felváltja az ősit, és fordítva, a legvégső refrénben pedig a vokál is beleolvad az ősi nyelvbe és együtt énekelve-üvöltve érik el a kiteljesedést."


NIBURTA - Balkanic Heart (a 2012-es Scream From The East albumról)NAP ÉS HOLD


"Az egyik legrégebbi dalunk. Három év alatt három énekesnő is énekelte, de azt hiszem, hogy Martina hangja illik a legjobban a koncepcióba. Régi csángó dalon alapszik, dorombbal, kavallal, hegedűvel és kobozzal kísérve, ahogy tradicionális. Az Eredet demónkról egyértelműen ez volt a legnépszerűbb szám, amit a különböző videómegosztókon elért több tízezres nézettség is alátámasztott.

Igyekeztünk visszaadni azt a mély, kicsit talán tébolyodott szerelmet, ami nagyon szorosan összekapcsol két embert, és ha megbolygatják, hatalmas erőket tud megmozgatni. Az albumos verzióban karcosabbak lettek a gitárok, illetve a dorombjáték is előrébb került. A végét belassítottuk, ami koncerteken már megszokott volt, ezzel egy kicsit talán kraftosabbá is tettük az egészet. Ez a dal az élő példa rá, hogy dúdolva is lehet igazi metalt csinálni!!"DANCE OF SATYRS (Tribute To Daemonia Nymphe)

"Ha lehet ilyet mondani, akkor ez a dal igazi 'balkanic folkmetalcore'. Nagyon szeretem az eredeti görög előadót, így elhatároztam, hogy az egyik számukat feldolgozzuk, a saját stílusunkban. Szövegileg eléggé társadalomkritikusra sikeredett, az emberiség leáldozásáról szól a dal, amolyan apokaliptikus képet hozva. Bele az arcodba, igen.

Érdekesség a szám kapcsán, hogy nagyon bele tudom élni magam, és mivel sok helyen kicsi a színpad számunkra – kilenc tag a deszkákon... noegen... – ezért igen szűkösen szoktunk elférni, viszont én meg nagyon beindulok, és ilyenkor rendszeresen ugrálniuk kell a többieknek előlem. Bolgár duda (jura gaida), hegedű és akusztikus gitár szerepel a dalban, viszont női ének nincs benne. Szerettem volna, ha ez a szám megmarad a 'őszintén beleordítom az arcodba a fájdalmamat, a csalódásomat' stílusban."FOREBEARS' DANCE

"Tánc. Rólunk. Velünk. Az elején egymást követi a hegedű és a bolgár duda, táncolnak, kiegészítik a másikat egy mély érzelmeket megpendítő bevezetésben. Még nem ismerik, ezért óvatosan kerülgetik egymást, de mégis folyton közelednek, majd a hegedű egyedül marad, a szív dobban, mi pedig ugrunk egy pörgősebb részhez.

A legvégén kiteljesedik a dal, egymásra találunk, ahogy bejönnek a gitárok, és elindul az igazi tánc! Fontos megjegyezni, hogy ebbe a dalba direkt nem tettünk semmilyen éneket. Hadd folyjon az az érzelem! Ez minden embernél más és más."AWAKENING

"A sámán első utazása a szellemvilágban. Egy moldvai dal, a Gergelytánc az alapja, kavalon, dudán, dorombbal, kobozzal. Ehhez a dalhoz készült el az első videóklipünk, ami – szerintem - kifejezetten jól sikerült. A breakdown előtti mongol tradicionális torokénekes kántálás megadja az megőrülés alapját. A képi világ is nagyon elborult lett, váltogatják egymást a városi és természeti helyszínek, képek. Kérdés, hogy ezek valóban csak látomások és hallucinációk-e... Erre azonban csak a hallgató adhat választ! (nevet)"


NIBURTA - Awakening (a 2012-es Scream From The East albumhoz)


MASALA

"Nos, erről a számról nem tudok nem elfogultan írni. Az alapötlet egy személyes tapasztalaton alapult, saját érzelmeimet adtam bele, amit aztán Milán szerkesztett kész szöveggé, és meg kell mondjam, szerintem passzol a kettős elborult témához. Van itt folk, breakdown, funky, grindcore, minden ami egy összetört szívben lejátszódik.

Kicsit komikus maga az egész ötletsémája is, hiszen a tradicionális macedón dal egy esküvői dal, egy Mašala nevű lány éltetése és erényeinek kidomborítása, miközben az angol szöveg egy hűtlen nőről mesél és a megcsalt szerető véres bosszújáról. A dal vége felé az emlegetett férfi meg is őrül, ennek tudható be az ominózus funky téma, és az azt meg-megszakító grindcore és röfögés."


NIBURTA - Mašala (a 2012-es Scream From The East albumról)
FORGOTTEN PATH

"A legelső dalunk, még a banda pályafutásának legelején készült, a megszületése idején még csak hárman voltunk a zenekarban. A dal számon kéri, hogy miért szakadtunk le őseink ösvényéről, és feledtük el bölcsességüket, illetve erre akar visszavezetni. Magyar duda, koboz, akusztikus gitár és furulyák viszik a fő témát, valamint a hörgés és a női ének váltakozik benne. Azt hiszem, elmondható, hogy ebbe a dalba mindent beletettünk, amink anno volt!" (nevet)REGE

"Nagy László versidézete párosul itt a mongol pusztákról jött tuvai kántálással. Súlyos, mély gitáralapokra épített dal, remek, ugrálós-pogozós dallamokkal, amelyek alatt Szilágyi Marci és Kristóf István vokáljait hallhatjuk."NIBURTA - Rege (a 2012-es Scream From The East albumról)


ŠTO IMALA KASMET

"Ez az úgymond bónuszdalunk a lemezen. Ez egy tradicionális balkáni népdal, autentikus hangszerekkel előadva. Háromféle ütőshangszer, bolgár duda és persze női ének hallható benne. Igazából itt érezhető igazán, hogy a Niburta nem csupán egy húsdaráló gépezet, itt egyszerű, tiszta népzenét lehet hallani a maga csodás világával."


www.facebook.com/niburta

www.niburta.hu

  

Hozzászólások

[010954]
morningrise
Nagy öröm, hogy ilyen színvonalas anyagokat tesznek le a magyar zenészek az asztalra !!!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TIMO TOLKKI'S AVALON - Új dal és klip a júniusi albumról: The Fire And The Sinner
2021. május 10. (hétfő) 16:47

The Enigma Birth címmel június 18-án lát majd napvilágot az egykori Stratovarius vezér, a gitáros Timo Tolkki 2012-ben elindított Avalon projektjének negyedik albuma. A 2019-es Return To Eden utódján olyan énekesek szerepelnek majd, mint pl. James LaBrie (Dream Theater), Jake E (ex-Amaranthe, Cyhra), Marina La Torraca (Phantom Elite, Exit Eden), Brittney Slayes (Unleash The Archers) és Fabio Lione (Angra, Turilli/Lione Rhapsody)- Producerként Aldo Lonobile dolgozott a lemezen, Tolkki mellé hangszeresként Andrea Arcangeli basszer, Marco Lazzarini dobos és Antonio Agate billentyűs sorakozott fel, néhány gitártémát pedig Federico Maraucci és Aldo Lonobile is feljátszott az albumra. Második előzetesként a klippel kísért The Fire And The Sinner dallal lehet ismerkedni, amelyben Brittney Slayes és Jake E. énekel.   www.facebook.com/avalonopera   TIMO TOLKKI'S AVALON feat. Jake E, Brittney Slayes - The Fire And The Sinner...

SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow
SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow

Defence Of Moscow címmel pár napja egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton, most pedig már a nóta hivatalos klipje is megérkezett. "Május 9-ét Oroszországban a...

LORD - Hat év után elbúcsúztak Beke Márk billentyűstől
LORD - Hat év után elbúcsúztak Beke Márk billentyűstől

A Facebook-oldalán jelentette be a Lord zenekar, hogy a továbbiakban már nem Beke Márk a billentyűsük. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a 2015-ben érkezett Márk utódja. "Kedves...

TILL LINDEMANN - A Rammstein énekesének új klipjét a szentpétervári Ermitázsban forgatták
TILL LINDEMANN - A Rammstein énekesének új klipjét a szentpétervári Ermitázsban forgatták

Любимый город (Kedvenc város) címmel pár hete bemutattunk egy orosz nyelvű új dalt Till Lindemannról, a Rammstein énekestől. A nótához most egy újabb videoklip született,...

METALLICA - James Hetfield sok barátja már megkapta az oltást, ő még egy kicsit szkeptikus
METALLICA - James Hetfield sok barátja már megkapta az oltást, ő még egy kicsit szkeptikus

A Metallica frontembere, James Hetfield még március végén volt vemdége a The Fierce Life podcastnek, ahol többek között arról is beszélt, hogy miért nem döntött még arról, hogy...

ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér
ROAD - Videoklippel az első dal a júniusi albumról: Igazi testvér

Pár napja derült ki, hogyí Tóth Tamás (Mytra, Nomad, ex-Wisdom stb.) lett a Road zenekar új dobosa, a friss stúdióalbum pedig június 11-én jelenik meg Senki kedvéért nem fékezünk...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS