EKTOMORF - Ma este az A38 Hajón

A Black Flag turné első szakasza nálunk zárul

2012. november 1. (csütörtök) 08:13

Ma este az A38 Hajón lép fel az Ektomorf, akik az utóbbi hetekben Európa-szerte népszerűsítették a Black Flag címmel megjelent új albumukat. A mai bulin, a turné záró koncertjén fellép a londoni magyar srácokból alakult Sold For Evil is. Eredetileg az osztrák Privilege Of Approval is eljött volna Zotyáékkal Magyarországra, de betegség miatt hamarabb be kellett fejezniük a koncertezést, helyettük a debreceni dAsh lép majd színpadra. A dAsh bemutatkozó albuma nemrég jelent meg Breath címmel.


A Black Flag lemezen még nem játszott, de a legutóbbi Unscarred klipben már szerepelt a Farkas Zotya mellé ismét felsorakozott Schrottner Tamás gitáros, így az Ektomorfot ismét csupa magyar srác alkotja. Zotya és Tomi mellett Murvai Szabi a basszer, Jaksa Robi pedig a dobos.

www.facebook.com/EktomorfOfficial
 


A Steve Harris címlapos októberi HammerWorldben megjelent egy interjú Zotyával a Black Flag album és Tamás visszatérése kapcsán, ennek egy részét most el is olvashatod.
Ismét sikerült egy nagy meglepetést okoznod az új album mellé, hiszen váratlanul visszatért a régi gitáros, Schrottner Tamás, akit két éve váltott fel egy német srác. Mi történt Mike Rankéval?

„Ez egy nagyon egyszerű és gyors folyamat volt. A nyár végén Mike azzal hívott fel, hogy el akar menni, mert problémái vannak a barátnőjével. Gondolkodtam, hogy mi legyen, majd írtam Tamásnak egy sms-t, ő pedig azonnal igent mondott. Az új klipben már szerepelt is."Váratlanul ért Mike döntése?

„Igazából nem annyira. Azt tudni kell, hogy Mike igazából egy hatalmas Ektomorf rajongó. Baromi sokat jelentett neki, hogy a kedvenc bandájában játszhat, mégsem volt igazán maximális, amit odatett. Amikor meg levágatta a haját, már sejtettem, hogy itt valami nem stimmel."Tamás nem is zenélt azóta, hogy kikerült a bandából, igaz?

„Csak otthon zenélgetett, egyetlen gitárt leszámítva a cuccait is eladta. De amikor megjelent a klipforgatás előtti napon, olyan volt, mintha nem két év, csupán egyetlen nap telt volna el. Pedig két éven át egy szót sem beszéltünk egymással. Mindkettőnkben dolgozott a büszkeség, nem kerestük egymást. De amikor most elkezdtünk dumálni, egyből azt mondta, hogy ezt már nagyon várta, és hogy az Ektomorf mindig is az énje egyik része volt. És hogy ez nagyon hiányzott neki. Mondanom sem kell, hogy a hangulat olyan, mint régen. Még azelőtt, hogy megromlott volna a kapcsolatunk."Tamás annak idején a túlzásba vitt partizás miatt került ki a csapatból, ha jól rémlik.

„Igen, de ez már a múlt. Azt azért nem mondom, hogy szentlélek lett belőle! (nevet) De másképp látja a világot, és ennek nagyon örülök. A vége felé már csak kormolt a gitáron, de most újra a régi formájában van. A magánéletét tekintve is boldog. Helyrerázódott körülötte minden."Amikor először felhívtad, Tamás hallotta már a Black Flag lemezt?

„Két nótát hallott a neten, a The Cross és az Unscarred dalokat, és azok nagyon bejöttek neki. Azt mondta, hogy ez a két legkeményebb Ektomorf nóta. Aztán együtt meghallgattuk a teljes albumot és baromira tetszett neki."


EKTOMORF - Unscarred (a 2012-es Black Flag albumhoz)

 


Milyen volt az első próba Tamással?

„Neki úgy szól a kezében a gitár, ahogy az elő van írva. Azért csak itt játszott 8 éven át, benne van a vérében. Nem akarom bántani Mike-ot, mert egy végtelenül rendes sác, de Tamás sokkal jobb. Zeneileg is, megjelenésében is. Neki egyszerűen itt a helye. Amikor kiderült a dolog, a Facebookon a rajongók is nagyon örültek a visszatérésének."Én úgy látom, hogy a BMW-gyárban dolgozó Mike zsigerileg nem is érezhette át mindazt, amiről az Ektomorf szól, ellentétben Tamással, aki azért sok mindent átélt már.

„Ez maximálisan így van. Az sem véletlen, hogy a producer Tue Madsen javaslatára az új albumon csakis én gitároztam."Ha már említetted Tue Madsent, az melyikőtök ötlete volt, hogy a Black Flag album ne az ő dániai stúdiójában készüljön, hanem Mezőkovácsházán?

„Az enyém. Láttam a Foo Fighters videóját, hogy ők is otthon vették fel a lemezt, és azt mondtam Tue-nak, hogy ha hajlandó lejönni hozzám Mezőkovácsházára, akkor építek itt egy stúdiót. Ő meg azt felelte, hogy jó, csináljuk meg. Meg is épült a stúdió, Tue meg elhozta magával a fontosabb cuccait. Beült a kocsijába, utazott két napot, aztán itt töltött három hetet... Egy kib...ott jó stúdió lett! Úgy kell elképzelni, hogy van itt egy próbatermünk, a stúdió pedig közvetlenül mellé épült, a kettő között pedig van egy ablak. Jól ismerem Tue saját stúdióját, meg tanácsokat is kértem tőle, úgyhogy minden tökéletes volt a lemez felvételéhez."Elképzelhető, hogy más bandákkal is fogsz majd dolgozni a stúdiódban?

„Ilyen tervem nincs, ezt magunknak csináltam meg apám segítségével. Nincs nekem türelmem az ilyesmihez. Legalábbis most így érzem. Pedig tudnám csinálni, mert Tue mellett rengeteg mindent megtanultam a stúdiómunkáról. Egyszer talán eljön majd ennek is az ideje."Tue hogy érezte magát Magyarországon?

„Remekül. Igaz, hogy az egyik legismertebb európai producer, de egy visszahúzódó figura, nem az a celebkedős arc. Nálunk is lakott, a húgom szobájában, és a szüleimet is nagyon megszerette. Ilyen sokat egyébként még egyik Ektomorf lemezen sem melóztunk. Amikor aztán elkészült az első keveréssel, én épp Los Angelesben voltam, és üzentem neki, hogy igaz, hogy én vezettem tévutakra, de ez így nem az igazi! (nevet) És ezek után még öt újabb verzió készült.

Nagyon komoly munka folyt. A felvételek idején is, meg aztán a keverésnél is. Amikor Tue Dániában nekilátott a keverésnek, felhívtam, hogy milyen gitárhangzást szeretnék, milyen dobokat, ő meg igyekezett mindezt megvalósítani. De nem mindenben volt igazam. Utólag már azt mondom, hogy talán jobb lett volna eleve rábízni az egészet. A végeredmény viszont már olyan lett, amilyennek megálmodtam. Elnézést is kértem tőle a végén, hogy ennyi extra munkával terheltem meg."
  


Jó súlyos anyag lett a Black Flag...

„Már a Redemption album is egy nagy lépés volt a jó irányba, aztán kijött az akusztikus lemez, ami csak még inkább megmutatta, hogy lesznek azért itt változások, ez a Black Flag meg tényleg egy nagy-nagy előrelépés. Az akusztikus lemeznél sokan azt hitték, hogy eladhatóbb irányba akarom vinni az Ektomorfot, de hát az egy hülyeség. Az csak egy kirándulás volt, egy külön projekt, de szükséges volt ahhoz, hogy újíthassak, hogy az Ektomorf még jobb lehessen.

Szerintem a Black Flag lemez az Outcast, a Redemption és a Destroy egy elég erős keveréke lett. Van benne egy csomó dolog, ami eddig is jellemezte az Ektomorfot, de van sok minden, ami újdonság. Néhány gitártéma is jóval komplexebb lett... Ugyanakkor az Ektomorf sosem volt és sosem lesz egy Meshuggah. Mindig is brutálisan kemény zenét nyomtunk. A Black Flag is ilyen."  


A teljes interjút az októberi HammerWorldben olvashatod el.

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home
2021. május 7. (péntek) 18:25

Azt már november óta tudjuk, hogy két album után befejeződött a Rammstein énekes Till Lindemann, valamint a Hypocrisy és a Pain éléről ismert Peter Tägtgren együttműködése, viszont kijön még egy koncertanyaguk május 21-én, a 2020. március 15-én Moszkvában rögzített Live In Moscow DVD, Blu-ray, 2CD. A bulit 30 HD kamerával rögzítették, a kiadvány friss előzetese pedig a Home Sweet Home nóta felvétele. Till és Peter 2015-ben adta ki a Skills In Pills lemezt, 2019 őszén pedig megjelent az utódja is, az F & M (Frau & Mann). Till Lindemann továbbviszi a Lindemann nevet, de más társakkal.   www.facebook.com/Lindemann LINDEMANN - Home Sweet Home (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről) LINDEMANN - Blut (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről) LINDEMANN - Praise Abort (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről) LINDEMANN - Allesfresser (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről)...

YNGWIE MALMSTEEN - Nyáron jön az új album, Paganinit idéz az első dal: Wolves At The Door
YNGWIE MALMSTEEN - Nyáron jön az új album, Paganinit idéz az első dal: Wolves At The Door

Parabellum címmel július 23-án jelenik meg az új Yngwie Malmsteen album, első előzetesként pedig már itt is van a szöveges videóval kísért Wolves At The Door dal. Yngwie legutóbbi...

MYLES KENNEDY - Egy hét múlva jön az új szólóalbum, dalpremier: Love Rain Down
MYLES KENNEDY - Egy hét múlva jön az új szólóalbum, dalpremier: Love Rain Down

2018-ban jelent meg Myles Kennedy első szólólemeze, a Year Of The Tiger, de a folytatás sem várat magára sokáig, a The Ides Of March című album május 14-én lát majd napvilágot. Friss...

HERMAN FRANK - Jön az ex-Accept gitáros új szólóalbuma, dal- és klippremier: Teutonic Order
HERMAN FRANK - Jön az ex-Accept gitáros új szólóalbuma, dal- és klippremier: Teutonic Order

Two For A Lie címmel május 21-én jelenik meg az ex-Accept, Victory gitáros, Herman Frank ötödik szólólemeze, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Teutonic Order dallal lehet...

SABATON - Hallgasd meg a meglepetés dalukat, itt a Defence Of Moscow
SABATON - Hallgasd meg a meglepetés dalukat, itt a Defence Of Moscow

Defence Of Moscow címmel egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton - ismerkedj meg vele! "Május 9-ét Oroszországban a győzelem napjaként ünneplik, a nácik felett a...

LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming
LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS