DEPRESSZIÓ - Halász Feri beszámolója a londoni buliról

2012. szeptember 16-17. London

2012. szeptember 20. (csütörtök) 08:20 | utoljára módosítva: 2012. szeptember 20. (csütörtök) 08:23

Bizonyára olvastatok róla, hogy a múlt hétvégén Londonban játszottunk a Rómeó Vérzikkel, az AWS-sel és a Sold For Evillel, méghozzá a brit fővárosban élő magyarok által létrehozott Nemesis Promotions meghívására, és elég komoly élményben volt részünk.

Feltehetően még egy csepeli élmunkást is megviselt volna a hajnali két órás felkelés, pláne minket, így aztán elég álmosan botorkáltunk ki a reptérre. A 4:30-as találka, az egymás gyűrött fején való röhögés, valamint 438 szál cigaretta elpöfékelése után megkezdtük a becsekkolást, ami természetesen - mivel rólunk van szó - nem ment simán.

Külön kérésünk volt a szervezők felé, hogy a gitárjainkat felvihessük a gépre, ami persze nem jött össze, mert egy elírás miatt nem kaptuk meg az ehhez szükséges jegyeket, így csak törékeny csomagként tudták felvenni a drágaságokat. Nagyokat nyelve engedtük ki a kezünkből a hangszereinket, majd elindultunk a kapukhoz.

A fémdetektorok miatt csak két embert állítottak félre az ellenőrök, ami nálunk jó aránynak számít! :-) Ezzel elérkeztünk az utazás első igazán izgalmas pontjához... Noha mindenki sokszor járt már külföldön, de a 9 fős csapatunkból négyen most ültek először repülőre. Ehhez képest a leginkább szakavatottnak számító hangmérnökünknek, Szabikának volt nagyon sápadt az arca - neki mellesleg repülőgépmérnök a tanult szakmája.

A csapat rutinos fele volt olyan kedves és nem riogatott minket, de Szabika is csak a londoni leszállás után összegezte, hogy hány rozsdás, illetve repedt alkatrészt szúrt ki a gép felszállása előtt, tehát kifejezetten élveztük az utat! :-)

Leszállás után izgatottan vártuk, hogy vajon milyen állapotban kapjuk vissza a gitárjainkat. Természetesen nem úszták meg, hogy ne kerüljenek a 'hajigálók' kezébe, valamint a futószalagra, de szerencsére annyira ép állapotban voltak, hogy az enyém még csak el sem hangolódott.
 


A koncert főszervezője, a Sold For Evil zenekarban basszusozó Zoli, valamint a fuvarozásunkkal megbízott sofőrök igen kedvesen fogadott minket. Elég 'rokksztáros' érzés volt, hogy egy busszal és egy kényelmes személyautóval jöttek értünk! :-)

Az első út egy családi házhoz vezetett, ahol a szervezőkkel, valamint segítőikkel ebédeltünk egy kellemeset. A hajnali kelés és utazás után különösen jól esett mindenkinek az a vendégszeretet, amivel fogadtak minket. Ebéd után a szálloda felé vettük az irányt, hogy egy kicsit rápihenhessünk az estére. A Hotel Comfort a nevéhez méltó módon komfortosnak bizonyult, alaposan el tudtunk lazulni.

Az esti bulira a London bohém negyedének becézett Camden Townban, a The Purple Turtle klubban került sor. A nagyjából 2-300 fős helyszín elsőre is elég hangulatosnak és kényelmesnek tűnt, viszont izgalmas volt számunkra ez a szituáció, ugyanis mindig saját felszereléssel lépünk fel, de a repülés miatt ide csak a gitárokat és pár kisebb cumót tudtunk magunkkal hozni. Szerencsére Zoliék nagyon profin oldották meg a kérdést, kiváló eszközökkel láttak el minket.

Az erősítők, a dob, a szinti és az énekek kihangosítására szolgáló helyi technikával, valamint a fényekkel viszont alaposan megizzadtak az embereink, ugyanis hiába kaptunk meg a klubtól mindent, amit csak megígértek a szervezőknek és nekünk, ám a helyi technikusok nem voltak a helyzet magaslatán... Végül a mi embereinknek kellett a teljes rendszert újra összerakniuk, beállítaniuk, valamint pótolni a hiányzó, vagy nem működő kábeleket, egyebeket. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az ex-WSOTW basszer Csobinak, aki rengeteget segített nekünk és a többi zenekarnak is!
 


Rendesen elszoktunk az ilyen helyzetektől, hiszen itthon csak a legprofibb technikai stábokkal szoktunk együtt dolgozni, de végül minden a helyére került, annak tudatában nyugodhattunk meg, hogy egy klubszinten tisztességes produkcióval vágunk neki az estének. Jöhetett tehát a Rómeó Vérzikkel, az AWS-sel, valamint a Sold For Evil-lel közös lazulás és várakozás!

A hosszú órákig tartó beállás ellenére is felszabadult némi időnk, ezért útnak indultunk, hogy egy kicsit bejárjuk Camden Townt. Pezsdítő érzés volt belekeveredni a világ szinte összes kultúráját és nemzetét felvonultató vasárnap esti kavalkádba! Volt a társaságban olyan is, aki úgy élte meg mindezt, mintha a Star Wars-féle Mos Eisley városba került volna volna! :-)  De valóban nem győztük kapkodni a fejünket, mert annyi vicces, vagy éppen érdekes dolgot láttunk. Csak az időnk volt kevés...

A klubba visszatérve egyöntetűen konstatáltuk, hogy turistaként jópofa kaland itt lenni, de huzamosabb idő után meghülyülnénk a sok ingertől. Mivel így is sokáig maradtunk el, szégyenszemre lekéstük vendéglátóink, a Sold For Evil koncertjét, de megígértük nekik, hogy amikor az ősz folyamán a budapesti A38-ra érkezik az Ektomorffal közös Európa-turnéjuk, feltétlenül pótolni fogunk.

Az AWS és a Rómeó Vérzik koncertjébe már sikerült egy kicsit belenéznünk, az egyre gyarapodó közönséggel együtt. Mindkét banda remek bulit adott, alaposan felfokozva a hangulatot. Közben a klub előtt kijelölt dohányzó helyen a rajongókkal is sikerült rengeteg közös képet készítenünk, valamint jókat beszélgetnünk. Megható volt látni, hogy a vasárnapi dátum, valamint a költségek miatt drága belépő ellenére is sokan eljöttek.
 


Nyilván nem összevethető a megjelent 150-200 ember a hazai nézőszámokkal, de mi a hangulat és az otthontól való távolság miatt ezt is nagyon nagy dologként éltük meg. Megtisztelő volt, hogy sokan több száz, vagy akár ezer kilométert tettek meg a buli kedvéért ,és örömmel konstatáltuk azt, hogy élnek kint orosz és angol rajongóink is, akik akcentussal ugyan, de kívülről tudják a szövegeinket!

Elérkezett hát a várva várt pillanat! Az intro után belecsaptunk a húrokba, elképesztő reakciót váltva ki a közönségből. A klub méretei miatt nem volt kordon, ami az első két dalnál nagyon hiányzott. Nyilván nem azért, mert nem akarunk a rajongóink közelében lenni, hanem mert az első sorokban zajló vadulás közben nem nagyon szoktak ügyelni a színpadra.

Kicsit nehéz volt úgy eljátszani és elénekelni az első két dalt, hogy közben a mikrofonom és a monitorom is folyamatosan változtatta a helyé! :-). Emiatt is óriási hálával tartozunk Csobinak, aki az első sorba ékelődve, szó szerint a testével védte a felszerelést, hogy zavartalanul folytathassuk a koncertet! Rég nem volt már ennyire 'hardcore' bulink... De pár perc alatt ráálltunk a 2005. előtti évek rutinjára és már nem is volt zavaró a dolog, sőt, inkább még nagyobbat ütött számunkra a buli.

Óriási élmény volt, ahogy mindenki egy emberként üvöltötte a szövegeket és a hazai hangok hallatán még lelkesebben bulizott. Elképesztően forró volt a hangulat minden szempontból, így a végén borzasztóan leizzadva és nagyon hálásan köszöntünk el a remek közönségtől. Gyors átöltözés és a szükséges sörök megbontása után újra jöhetett az elmaradhatatlan fotózkodás és beszélgetés.

A helyi szokások miatt nem volt lehetőségünk hajnalig mulatni a klubban, de amúgy is várt ránk a sofőrünk és némi vacsora, így a szállás felé vettük az irányt. Az este történéseinek jókedvű összegzése után eltettük magunkat aludni, mert reggel már jött is a gitárosunk nagybátyja, hogy elvigyen minket egy kis városnézésre. A kicsit ízetlen, de azért ehető szállodai angol reggeli után megindultunk London belvárosa felé, hogy legalább a lényegesebb nevezetességeket útba ejthessük.

Camden Townnal ellentétben a belváros tiszta és kulturált volt, a világhírű nevezetességek meg nagyon megkapóak. A brutálisan jól szervezett tömegközlekedésnek köszönhetően gyorsan értünk át egyik helyről a másikra. Sokan mondják Londonról, hogy egy hét sem elég ahhoz, hogy mindent megnézz, és ez igaz is. Nekünk csak 5 óránk volt nézelődni, de azt is borzasztóan élveztük. Még a királyi gárda egyik tagját is láttuk véletlenül seggre esni, menetelés közben! :-)

Nekem talán a Big Ben és a London Eye adta a legnagyobb élményt, de biztos, hogy a többi látványosságnál is órákat el tudtam volna tölteni. A Green Parkból kifelé jövet már sietősre vettük a figurát, mert a sofőrünk várt ránk Camdenben, ugyanis Stanstedből indult a gépünk, ami autóval nagyjából egy órára található a belvárostól.

Az elképesztő méretű város szélén található reptéren újra jöhetett a becsekkolás, ami ezúttal sem ment zökkenőmentesen, ugyanis a sampleresünk, Soda, fém talpbetéteket vitt a táskájában, oldalukra fordítva, és ezeket késnek hittek a helyi biztonságiak.

A végül udvarias mosolygásba váltó incidens után újra a levegőbe emelkedtünk, amit kifejezetten élveztünk, mert ezúttal láttuk is a tájat magunk alatt. Az utazás végén, egy kis bónuszként alaposan megszemlélhettük a kivilágított budapesti belvárost, ami szintén lenyűgöző látványt nyújtott ilyen magasból.

Október elejétől jöhetnek az újabb hazai bulik!

Halász Feri 


www.depressziomusic.huFotók: Szöllősi Sándor, Fehér Tamás, Hámori Dávid

Hammer TV

 
PRAYING MANTIS - Januárban jön a Katharsis album, az első dal: Cry For The Nations
2021. november 28. (vasárnap) 17:20

Katharsis címmel január 28-án egy új stúdióalbummal jelentkezik a Brit Heavy Metal Új Hullámának egyik karakteres csapata, a Praying Mantis. A brit hard rockerek legutóbbi lemeze a 2019-es Gravity volt, az utódjának első előzetese pedig a videóval kísért Cry For The Nations dal. A Katharsis anyagot ugyanaz a felállás készítette, mint két elődjét, azaz John 'Jaycee' Cuijpers énekes és Hans in 't Zandt dobos megtalálta a helyét a bandában. A Troy tesók által eredetileg 1973-ban alapított banda első hivatalos felvétele, a kiváló Captured City dal 1980 februárjában jelent meg azon a legendás Metal For Muthas válogatáson, amelyen két korai Iron Maiden felvétel mellett az Angel Witch és a Samson is szerepelt. Az akkori brit pályatársaknál melodikusabb és epikusabb zenét játszó Praying Mantis bemutatkozó albuma 1981-ben jött ki Time Tells No Lies címmel. A '90-es években főként Japánban voltak sikeresek, akkoriban...

BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP
BLOOD SPORT - Régisulis speed metal Finnországból, itt az első EP

Ha szereted az olyan régisulis finn bandákat, mint a Ranger, a Speedtrap vagy a Satan's Fall, akkor érdemes megismerkedned a Blood Sport bemutatkozó EP-jével. A finn formációt mindössze...

INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed
INHALE ME - Érzelmi hullámvasút, új EP a budapesti modern metalosoktól: Cursed

Cursed címmel egy 4 dalt tartalmazó EP-vel jelentkezett a modern metalos budapesti Inhale Me. A borító egy brit tetováló, Craig Dobson (Daggers for Teeth) munkája, a felvételek pedig Tóth...

SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől
SION - Teljes album és mellé új videó Howard Jones és Jared Dines közös projektjétől

Azt már az év eleje óta tudjuk, hogy Sion névre hallgat az az új projekt, amelyben az ex-Killswitch Engage frontember, Howard Jones (Light The Torch) fogott össze a metalos youtuberrel, Jared...

CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body
CYNIC - Az új album mellé egy új klip is érkezett: Diamond Light Body

Ascension Codes  címmel pénteken jelent meg a prog metal vonalon legendás Cynic új albuma, a Diamond Light Body dalhoz pedig egy videó is született. A csapat legutóbbi lemeze a...

SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time
SHAPE OF DESPAIR - Hét év után új album a finn doom császároktól, az első dal: Reflection In Slow Time

Hét év után új albummal jelentkezik az atmoszférikus, funeral doom vonalon jól ismert finn Shape Of Despair. A 2015-ös Monotony Fields utódja, az ötödik Shape Of Despair album február...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS