KALAPÁCS JÓZSEF - "Kicsit mindig az ösztöneim által sodródtam..."

Ma este Életmű Koncert a Pecsa szabadtéri színpadán

2012. szeptember 14. (péntek) 09:50 | utoljára módosítva: 2012. szeptember 14. (péntek) 11:26

Elérkezett hát a nagy nap: Kalapács József ma ünnepli 50. születésnapját és 30. előadói jubileumát a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán!

A nagyszabású bulin az elmúlt 30 év legnagyobb dalai az eredeti zenésztársak közreműködésével hangzanak majd el.


A Pecsa kapui fél hatkor nyílnak, és fél hétkor indul a buli a Kalapács és az Akusztika fellépésével. A továbbiakban Kalapács mester fémipari munkásságának az alábbi korszakai kerülnek felidézésre:


Ős-Pokolgép korszak (1982-1985): Kalapács József, Paksi Endre, Rubcsics Richárd, Sárközi Lajos, Beloberk Zsolt, Beloberk István.

Pokolgép korszak (1985-1990): Kalapács József, Rudán Joe, Nagyfi László, Pazdera György, Tarca László, Sárközi Lajos

Omen (1990-2000): Kalapács József, Nagyfi László, Nagyfi Zoltán, Sárközi Lajos, Vörös Gábor

Kalapács (2000-): Kalapács József, Beloberk Zsolt, Beloberk István, Weisz László, Sárközi Lajos

Hard (2005-2009, 2012-): Kalapács József, Mirkovics Gábor, Szebényi Dániel, Vámos Zsolt, Borbély ZsoltA koncert kapcsán a Magyar Hang munkatársa, Varga Monika készített egy interjút Kalapács Józseffel.


Egyszer egy interjúban üzenetet kértek tőled az olvasók számára. Te egy régi szlogent idéztél: „mindhalálig rock’n’roll”. A rock műfaja azonban Bill Haley óta sokfelé ágazott, temérdek stílusirányzat alakult ki. A metal mellett mi az, ami igazán közel áll a szívedhez?


"Általában a zene. Vagyis inkább, mivel nem akarok pejoratív jelzőket használni, azt mondom, hogy minden, ami jó zene, amit jól esik hallgatni az embernek. Minden olyan zene, amit érző emberek az érzéseikkel táplálnak, amit az érzéseik által hoztak létre. Nem akarok kirekesztő lenni, hiszen attól, hogy valami popzene, még lehet jó, hiszen abban a stílusban is születtek iszonyatosan jó dalok, érzelmes vagy éppen kifejezetten kemény szövegekkel. Tehát azt mondom, minden közel áll hozzám, ami jó zene."Így férhetett bele az életedbe a Macskák is? Mefisztulész szerepében lassan „nagykorúvá” válsz…


"A Macskák nem csupán zene, ott más a történet. A rock’n’roll esetében számít az életforma, a közeg, a baráti kör, akikkel együtt koncertezünk. A színházban másféleképpen gyűjti az ember az adrenalint. A színházban nap, mint nap más, vadidegen és egyébként láthatatlan embertömeg előtt lép fel a színpadra. Vaksötét van. Ott nem az a lényeg, hogy beszélgessünk, hogy kommunikáljunk a közönséggel, bár az is lehet színházi műfaj, de ahhoz nagyon komoly színésznek kell lenni, hogy egy ilyen interaktív darabban helytálljon az ember.

Persze, valamilyen módon a színházban is önmagát adja az ember, de mégis összeforrva azzal a szereppel, amit éppen alakít. Olyan ez talán, mint a különbség aközött, ha a családdal kirándulunk Dobogókőre és az is más, ha megmásszuk a Mount Everestet. Mind a kettő egy hegy megmászásáról szól, mégis mekkora a különbség."Közel 30 éve van műsoron a Macskák a Madách Színházban és folyamatosan nagy sikert arat. Nem is nagyon tudok olyan időszakról, amikor ne lett volna repertoáron a darab.

"Én közel 18 éve kerültem oda. Vikidál Gyula szólt, hogy menjek el a meghallgatásra. Elmentem, sikerült. Akkor úgy írták ki a meghallgatást, hogy felújítják a darabot, ám hogy ez néhány szereplő vagy a teljes gárda megújítása volt-e, nem tudom. Én azóta vagyok folyamatosan Mefisztulész."Mennyiben éled meg másként a színházi előadás és egy teltházas koncert sikerét?


"A teltház, a félház, a negyedház között érzelmileg nincs különbség. Ha jó egy koncert, nem attól függ, mennyien vettek rá jegyet. Persze ha anyagilag is érintve vagyok benne, akkor kicsit más a képe a gyereknek, de nem ezen múlik egy koncert sikere. Másrészről én Mefisztulészként is Kalapács Józsi vagyok, annyira azért nem sikerült azonosulnom a szereppel, hogy a civil életben is Mefisztulész legyek.

A színpadon ez csak egy játék, ám az tény, hogy egy élvezetes és jó játék, hiszen máskülönben nem csinálnám annyi ideje. Soha nem azért csináltam valamit a pályám során, hogy csodáljanak, istenítsenek, esetleg különös csodabogárként nézzenek rám az emberek. Mindig azért tettem, amit tettem, mert abban ki tudtam fejezni az engem feszítő dolgokat. Kicsit mindig az ösztöneim által sodródtam, ez terelt ebbe az életformába, magába a rock’n’roll-ba, abba, hogy ma már azt mondják rólam, énekes vagyok, zenész vagyok. Pedig valójában nem vagyok egyik sem igazán, de persze mégiscsak ezt művelem, ezzel foglalkozom.

Valójában az életet élem meg igazán nagy sikernek. Minden rossz és jó hozadékával együtt, ami az életben ért, itt vagyok, hogy ez a pörgés, lüktetés, az élet, az út, az ízek, zamatok, illatok, amik körülvesznek, velem lehetnek. Ezek jelentik igazán a sikert számomra. Lehet, minden embernek ez a siker, legyen az zenész, vagy bármi más. Hiszen bárki boldog lehet, ha jól végzi a munkáját, ha az neki örömet okoz, ha inspirálja, ha jól érzi magát benne, legyen takarítónő, vagy gyárigazgató.

Sokáig kerestem én is, mit tesz boldoggá, elégedetté, kerestem az utamat, próbálkoztam sok mindennel, és rá kellett jönnöm, abba kell hagynom egy csomó fölösleges tevékenységemet és csak azt kell csinálnom, ami érdekel. Most már azt csinálom jó ideje."
  


Nagyon tudatosan éled az életedet, igyekszel megélni a maga teljességében. Ha jól emlékszem, akkor zenei pályafutásod valahogy úgy indult, hogy odamentél a Pokolgép tagjaihoz, hogy velük akarsz énekelni, majd elkezdted magad képezni és az ország legjobb zenetanárainál tanultál hosszú évekig. Ez is része volt a tudatosságnak, volt már akkor is tudatosság vagy egyszerűen csak így alakult?

"Ez sokkal inkább Kukovecz Gabiék érdeme. Akkoriban én ugyanis sokkal inkább az esti borok bedobálásával foglalkoztam, ám ők állandóan nyüstöltek, hogy menjek már el valami tanárhoz, mert amit csinálok, az borzasztó. Így hát elkezdtem tanárhoz járni. Mindezt nem terveztem előre, de az tény, hogy a pillanataim megélése mindig tudatos.

És hogy jó nevű énektanárok? Persze, akkoriban nem volt ám olyan sok lehetőség. Az énektanárok akkoriban csak klasszikus éneklést tanítottak, ez pedig kifejezetten jó volt arra, hogy megtanuljam kontrollálni a hangközöket, a saját éneklésem tudatosabb legyen és ne csupán az ösztöneimre bízzam, amit csinálok. Időközben aztán a sok tréningtől a hanglépéseim tisztábbak lettek, a hangom pedig koszosabb." (nevet)Rudán Joe régi barát. Hogyan jutottatok el a barátságtól a sikeres, közös projektig?

"Joe sokáig kvázi egy konkurens zenekar énekese volt! (nevet) Persze találkoztunk barátként is olyan színházi darabokban, mint az 'István a király', 'Atilla - Isten kardja', de a Pokolgéppel nem volt igazán feszültségmentes a kapcsolatom és ő ott zenélt. Nem volt ideje a közös zenélésnek, no. Mikor 2010-ben Rudán Joe kivált a Pokolgépből, nagy szabadság szakadt rá is, és én is éppen jól ráértem. Összehoztunk pár közös bulit, ezek pedig nagyon jól sülnek el, a közönség is szereti, amikor mind a ketten énekelünk.

Igazság szerint úgy gondolom, sokkal gazdagabbá, színesebbé tesz egy előadást, ha több hang is megszólal benne. Ezért szeretem a Mobilmániát, különösen akkor kedveltem, mikor Vikidál Gyula is ott volt és még Tunyó is élt…. Az első lemezük valami fantasztikusan jóra sikerült!

Jó, hogy az Akusztikával van lehetőségem megtenni azt, hogy több hanggal gazdagítsam, ezáltal is színesebbé tegyem az előadásokat. Mostanában elmentünk a tematikus műsorok felé is, voltak speciális vendégeink, váratlan összetételű műsoraink, mint például az 'István a király' részleteket is tartalmazó előadásaink. Erdélyben például Rudán Joe Torda dalokat énekelt, Varga Miklós persze Istvánt, Fehér Nóri a Kormoránból Rékát, Csákvári Laca Laborcot, jómagam pedig Koppány dalait énekeltem. Úgy érzem, a közönségnek is tetszett!"Mindig foglalkoztatott az a gondolat, zenészként hogyan élsz meg egy olyan ikon előtti fellépést, mint a Deep Purple vagy a Judas Priest?


"Persze, alapjában jó érzés és jól is néz ki a bióban... Ám azt tudni kell, hogy ezeken a koncerteken eléggé mostohák a körülmények. Egy-egy ilyen nagynevű zenekar fellépése előtt mi nem ugyanazt a cuccot használjuk, hanem egy sokkal kisebbet, szerencsétlenebbet, ami nem képes behangosítani az egész termet, csarnokot, arénát. Cseng-bong és visszahangzik, és mielőtt elérne a hang a keverőpultig, lehull a földre. Utólag, amikor jönnek a haverok, hát nem mondják, hogy pokoli jó volt, csak hümmögnek.

Bár a Judas Priest esetében azért volt egy nagyon jó hozzáállású csapat, és ha a hangzásunk nem is közelítette meg a Priest-ét, azért jónak bizonyult. A másik fele az emberi oldal. Megdöbbentően és hihetetlenül jó volt azzal szembesülni, hogy ezek a fiúk nem tartják magukat sem ikonnak, sem sztárnak, se szentnek. Nagyon jó arcok, közvetlenek. Elfoglaltságuk miatt kevesebb kontaktusunk volt a Deep Purple-lel, de ha találkozunk a backstage-ben, nekik is jól csillogott a szemük és végtelenül kedvesek, jó fejek voltak. Azt is meg kell említeni, hogy a technikus gárdájuk nem csak vérprofi volt, de ha nem is tartozott feladatkörükbe, maximálisan segítőkészek voltak.

Mindezzel együtt a legtöbb külföldi zenekarral a Sziget fesztiválon találkozunk. Az pedig egy egészen más közeg, ahol a backstage-ben teljesen más kontaktus tud kialakulni, még közvetlenebb és barátibb a hangulat."Az elmúlt harminc éved a metalról szólt. Temérdek formáció, lemez, fellépések, állandó pörgés. Mi az, ami fizikailag és szellemileg kikapcsolódást nyújt, ami pihentet?


"Ma már ritka az olyan intenzitás a zenélésben, ami közben nem lehet pihenni. Persze nyáron, a fesztiválok időszakában és most, az életmű koncert előtt néha elgondolkodom, hogy ha már megéltem az ötvenet, mire befejezem, ne száznak tűnjek! (nevet) Azért összességében, ha vannak is koncertek, még ha zúzósan szét is üti magát az ember egy-egy hétvégén, azért hét közben van ideje regenerálódni. Még akkor is, ha vannak próbák, lemezfelvételek.

Az azért túlzás, hogy azért, mert egy új lemez készül, még ne legyen az embernek ideje a mindennapi teendőire és a pihenésre. Hiszen olyan dologgal foglalkozunk, ami jól esik és ha azzal sok órát el is töltünk, az jóleső fáradtság. Ugyanakkor szükség van a más jellegű kikapcsolódásra is. Nekem ez a családom, elsősorban a kislányom, Zselyke Ajsa, aki júliusban múlt két éves. Ő az, aki igazán ki tud kapcsolni.

Most pedig egy új, kikapcsolódás jellegű projektbe kezdtem. Az egyik akusztika koncertre menet kiderült, hogy Mogyoró Kornél és én is fiatal korunkban röplabdáztunk, persze nem egy helyen. Ráadásul én az adottságaim miatt a junior után abbahagytam, a felnőttbe már nem fértem bele. Nos, innen jött az ötlet, hogy alakítsunk egy művész röplabda csapatot. Nem tudom, külföldön van-e ilyen, ha nincs, megkeresünk valakit, hogy ők is csináljanak, addig pedig keresünk ellenfeleket és kihívjuk a legerősebbeket, hogy fejlődjünk!" (nevet)Pénteken lesz a „nagy nap” – az Életmű Koncert. Fellép az összes korábbi és jelenlegi zenekarod, a lehető legteljesebb felállásban…


"Igen, az összes olyan zenekar megidézésre kerül, ami számomra az elmúlt harminc esztendőt jelentette. A Pokolgépnek számomra két korszaka volt. Ott lesz Nagyfi Laci, Pazdera Gyuri, Tarca Laci, de eljön Paksi Endre is és hozza magával az Ossiánból Rubcsics Ricsit. Erős és különleges csapat áll majd színpadra.

Ott lesz az Omen, és a Hard is újra magyarul. Mikor 2009-ben úgy éreztem, az utolsó felállással nem tudunk együtt alkotni és csupán a saját magam tributolása miatt nem akarom csinálni, leállítottam ezt a verziót. A szintén alapító Zserbó ekkor életre hívta az angol változatot, és egy nagyszerű svéd énekessel, Björ Lodinnal kiadtak két remek albumot. Ezzel felállással megváltozott a helyzet, atom kreatívak, így közös megegyezéssel már készül is az új album. Ráadásul, mivel szeretnénk, ha a pénteki koncert nem csak a múltról és a jelenről szólna, hanem egy kicsit a jövőbe is mutatna, el fogunk játszani egy dalt a készülő lemezről is. Rizikós, hiszen nagyon új a dal, de vállaljuk."


A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.
 

Hammer TV

 
GOJIRA - A következő lemez újra keményebb lesz?
2021. november 30. (kedd) 09:40

A 2022 elején startoló Európa-turné keretében Budapestre is eljön majd a Gojira. Az áprilisban megjelent Fortitude lemezük még a pandémia előtt íródott, Joe Duplantier frontember pedig már az utódjáról is szót ejtett a Revolvernek. "Mario totál be van pörögve - mondta a tesójáról, a Gojira dobosáról. - Éjjel-nappal nyomatja nekem az új dobtémáit, én meg mindig azt mondom neki: 'Várj, várj, várj csak, hadd emésszem már meg, amit legutóbb megnézegettünk'. A Fortitude iránti amolyan tiszteletből most még nem akarok egy új albumra gondolni, hiszen hamarosan Európa-turnéra indulunk, és az lesz az egyik legnagyobb turné, amit valaha is csináltunk. Szóval nagyon arra koncentrálok most. Egy dolgot azonban el kell mondanom. Bármennyire is értékelem a dallamokat és a Gojirán belül az új hangzások meg az új hangszínek felfedezését, a szívem mélyén ma is death metalos vagyok, ahogy Mario is. És miután összehoztuk ezt az...

AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno
AD INFINITUM - Klip született a zenekar kedvenc dalához: Inferno

Chapter I: Monarchy címmel még 2020 tavaszán jött ki a debütáló albuma annak a szimfo-metal csapatnak, az Ad Infinitumnak, amely eredetileg a Rage Of Light éléről ismert svájci...

NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite
NEW HORIZON - Himnikus északi power metal Erikkel és Jonával a H.E.A.T.-ből: We Unite

Egy New Horizon névre hallgató új power metal projektben fogott össze a H.E.A.T. billentyűse/dalszerzője, a multihangszeres Jona Tee, valamint a csapatból egy éve távozó Erik Grönwall...

THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life
THREE DAYS GRACE - Klippel az első dal a májusi albumról: So Called Life

Explosions címmel május 6-án jelenik meg a kanadai Three Days Grace hetedik albuma, a 2018-as Outsider lemez utódja, első előzetesként pedig már lehet ismerkedni a So Called Life dalukkal....

RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén
RUDÁN JOE - Jön az új album, szöveges videóval a harmadik dal: Egy új világ reggelén

Feketén fehéren címmel érkezik Rudán Joe új albuma december 3-án. A korábban többek között a Pokolgép, a P. Mobil és a Dinamit élén álló legendás énekes új lemezén 12 friss...

LORDS OF BLACK - Klippremier a Rainbow énekes csapatától: Maker Of Nothingness
LORDS OF BLACK - Klippremier a Rainbow énekes csapatától: Maker Of Nothingness

Új videoklip érkezett a Ronnie Romero énekes (Rainbow, Sunstorm, Vandenberg, The Ferrymen stb.) vezette Lords Of Black ötödik albumához, a múlt hónapban kiadott Alchemy Of Souls - Part...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS