ÉLŐ FÉM - A csodás vibrátóktól a guggolva gitárnyúzásig

2012. augusztus 1 - Bp., Sportaréna - G3: Satriani, Vai, Morse

2012. szeptember 2. (vasárnap) 11:33

Már régóta vártunk egy igazi G3 koncertre, mert amit 2004-ben hallhattunk a Pecsában, az a nagy többség szerint csak "G két és fél" volt, Fripp mester ugyanis túlművészkedte a műsorát, és nem is aratott nagy sikert. Ezúttal valóban azt az élvezetes G3-at kaptuk, amit még a '90-es évek közepén szervezett meg először Satriani.

A Satch -Vai párost kiegészítő "vendégzenész" ezúttal Steve Morse volt, és ő is nyitotta meg a bulit, pontosan a meghirdetett időben. Őt egyébként a Dixie Dregs-ből vagy a Kansasből ismerhetik sokan, de többek között a legendás Deep Purple-t is erősíti már vagy 12 éve.

Az első Morse szám jó bólogatós ritmusra épült, lágy dallamokkal és természetesen tele ízes szólókkal, megspékelve egy rendhagyó basszus-szólóval is, amit a régi zenésztárs, Dave LaRue adott elő, időnként mintha szólógitáron játszana. Ezután egy szép lírai dal következett, a közönség számos hölgy tagjának szívét is megdobogtatva, akik a végén kellőképpen hangot is adtak tetszésüknek.

És csak jöttek sorban a különféle műfajokra épülő hangulatos számok, jazzes, countrys, funkys motívumokkal, rockos tekerésekkel. Morse technikás, ízes játékával, tremolókar nélkül is csodás vibrátókkal, gyönyörű szólókkal varázsolta el a hangszer szerelmeseit, de mindezt még egy szóló-basszus gitárpárbajjal is megfejelték.

A Jon Lord emlékére előadott Baroque'n'Dreams nótával igazi akusztikus csemegében volt részünk, a címhez illően gyönyörű barokk dallamokkal és futamokkal - egyszerűen szép volt. A következő két dallal visszaeveztek a klasszikus rock vizeire, mialatt egy hosszabb basszusszólóra is sor került, majd egy pörgős jazzes Dixie Dregs nótával fejezték be az első felvonást.A kb. negyedórás átszerelés után az extrém gitárjátékáról és érdekes effektjeiről híres Steve Vai foglalta el az elsötétített színpadot a közönség zajos fogadtatásától kísérve. Ő egyébként nemcsak szélsőséges hangszerkezelésével, hanem látványos, már-már ripacskodó mozgásával, gitárpörgetéssel és egyéb show-elemekkel is magára vonta a rajongók figyelmét.

A bevezető szólót követő első dal máris megmozgatta a népet, és egy kis tapsoltatás után jött a második szám, ami viszonylag szelíd, élvezetes szólókra épült. Az ezt követő lágy dallamokkal (Tender Surrender) ő is a hölgyvendégeket célozta meg, habár a végére azért bevadult egy picit.

Ezután gyors gitárcsere a kék LED-ekkel kirakott tükrös Ibanezre (Bad Horsie) és ismét egy gyorsabb rész következett (Building The Church), elővéve a keményebb stílust. Itt aztán volt minden, a kétkezes tappingtől a lebegtetőkar ütögetéséig, hosszú nyújtásokkal és sebes futamokkal egészítve ki a dallamos alaptémát. Visszatérve a lágyabb melódiákhoz ismét egy érzelmes dal következett megint a szebbik nem hangulatát is fokozva (Whispering a Prayer). Talán ez Vai legszebb száma, könnyen megjegyezhető, kellemes dallamát biztos sokan dúdolták a buli után is.

Majd egy gyorsabb, ám ugyancsak dallamos szám, a The Crying Machine már jobban megmozgatta a szelíd (hang)hullámokon lebegő közönséget, hogy az utolsó tétel újra elringasson bennünket, szép hangsoraival fohászkodva Istenhez, amibe azért némi húrtépés és tremolókar rángatás is belefért. 


Újabb átszerelés után ugyancsak tapsvihar közepette lépett színpadra a G3 atyja, aki 25 éves szólópályával a háta mögött méltán a legismertebb gitárosok közé sorolható, vagyis Satch. Műsorával abszolút biztosra ment, ugyanis a '80-as években szerzett dalok (azon belül is a legismertebb/legjobb album, a Surfing...) adták műsorának gerincét.

A nyitódal címéhez igazodva csak kék fényekkel világították be a színpadot, ami egyébként nem volt túlcicomázva felesleges látványelemekkel, mert ezen a bulin csak a mindent elárasztó zene volt fontos. A kellemes bevezető után rendesen begyorsult az ütem az Ice 9 révén, minket is jól megmozgatva és ezután sem volt megállás, mert a Satch Boogie következett. Majd egy "ringatós" szám jött az utolsó albumról, melynek ugyancsak örömmel hallgattuk szép szólóit és dallamát.

De nem sokáig pihentettük lábainkat, mert egy rövidke billentyűs-szóló után a Crystal Planet hangjai rezegtették meg dobhártyáinkat, hogy Joe hihetetlenül gyors ujjainak játékával kösse le figyelmünket és a tőle megszokott "gitárorgia" egy másik viszonylag friss nótával folytatódott (God Is Crying). Ő sem akarván kimaradni a sorból, legérzelmesebb szerelmes dalát vette elő a lányok nagy-nagy örömére, bár szerintem ezeket a gyönyörű, fülbemászó dallamokat mindenki szívesen hallgatta és dúdolta.

Végül - a közönséget felrázandó - jött a csúcspont, a máig legnagyobb sikerszám, azaz a Surfing With The Alien a remek ritmusával, a fantasztikusan jó szólókkal és dallamával, hogy végképp az egekbe repítsen bennünket. 


Ám a buli még folytatódott a G3 mintegy védjegyével, az elmaradhatatlan jam sessionnel, amikor is a három főszereplő együtt tisztelegve az elődöknek, egy-egy klasszikus dalt feldolgozva, gitárszólókkal és párbajokkal felturbózva, közösen ad elő. Először a Kinks legnagyobb slágerével kápráztattak el minket, majd rövid felkonf után a legendás Cream sikerdalának akkordjaiba csaptak bele, egyre fokozva az egyébként is jó hangulatot (White Room).

Befejezésül - mintegy megkoronázva az estét - egy olyan számmal rukkoltak elő, amit közel tíz éve még a legendás Malmsteennel tűztek műsorra, így nem is gondoltam, hogy mi is részesülünk ebben az örömben. Ez volt a Rockin' In The Free World (Neil Young), amely közel negyedórásra nyúlt a véget nem érő szólókkal. Az örömzenébe egy kis spontánnak tűnő játék is belefért, amikor felváltva és együtt elénk guggolva "nyúzták" hangszereiket, ugyancsak felvidítva a lelkes közönséget. 


Gyorsan elszaladt ez a 3 és fél óra, annyira tartalmas és élvezetes volt a koncert, hogy szinte nem éreztük az idő múlását, pedig már majdnem éjfélre járt. Gondolom, ez az este a hazai gitárosoknak kötelező, de legalábbis ajánlott volt, mindamellett a magamfajta „passzív” zenekedvelőknek is csodálatos és felejthetetlen élményt nyújtott. Nekem legalábbis ez volt az év bulija!

Ledács Kiss Gábor (Leda)


Fotók: Császár Márta -
kifra.hu  (köszönjük a képeket!)
G3 - Satriani, Vai, Morse - Császár Márta galériája
 

 


A Sportarénában eljátszott dalok:


STEVE MORSE:
Name Dropping
Highland
Wedding
On the Pipe
Vista Grande
John Deere
Letter
Baroque'n'Dreams
Rising Power
StressFest
Cruise Control


STEVE VAI:
The Audience Is Listening
The Animal
Tender Surrender
Building the Church
Whispering a Prayer
The Crying Machine
For the Love of God


JOE SATRIANI:
Flying in a Blue Dream
Ice 9
Satch Boogie
Dream Song
Crystal Planet
God Is Crying
Always With Me, Always With You
Surfing With The Alien


G3 JAM:
You Really Got Me (The Kinks)
White Room (Cream)
Rockin' In The Free World (Neil Young)

Hammer TV

 
LORDS OF BLACK - Klippremier a Rainbow énekes csapatától: Maker Of Nothingness
2021. november 29. (hétfő) 14:13

Új videoklip érkezett a Ronnie Romero énekes (Rainbow, Sunstorm, Vandenberg, The Ferrymen stb.) vezette Lords Of Black ötödik albumához, a múlt hónapban kiadott Alchemy Of Souls - Part II.-hoz, a 2019-es lemezük második részéhez. Akárcsak az első Alchemy lemezt, az újat is Roland Grapow (Masterplan, ex-Helloween gitáros) produceri irányításával rögzítette a melodikus, progos metal csapat, a keverés és a maszter is Roland munkája. Tony Hernando gitáros szerint az új anyag súlyosabb és komorabb hangulatú lett: "Mindenki ismeri a régi mondást: 'Egy második rész sosem olyan jó, mint az első...',  de őszintén szólva, azt hiszem, hogy ez a lemez kivételnek számít. Roppant erős dalok gyűjteménye ez, különféle elemekkel kiegészítve, amelyek összességében ismerőssé, mégis mássá teszik ezt a második részt. Minden album varázsa az egyediségében rejlik, és végső soron ez volt a célunk: az, hogy ne ismételjük...

BETHLEHEM - Onielar énekesnő teljes mellrákkezelésen esett át
BETHLEHEM - Onielar énekesnő teljes mellrákkezelésen esett át

A német black metal színtéren 1997 óta aktív Darkened Nocturn Slaughtercult alapító gitárosa/énekesnője, aki egyben 2014 óta a Bethlehem énekesnője is, Onielar a közösségi...

ESCAPE MY SHADOWS - Klippel a fiatal metal ötös harmadik dala: Látszat
ESCAPE MY SHADOWS - Klippel a fiatal metal ötös harmadik dala: Látszat

Hamarosan megjelenik a fiatal srácokból álló modern metalos Escape My Shadows bemutatkozó albuma, a Minden szóval, harmadik előzetesként pedig itt a klippel kísért Látszat daluk. "Mi...

IMÁGÓ - Klippremier: Lapot a húszra
IMÁGÓ - Klippremier: Lapot a húszra

A februári számunk extra CD-mellékleteként jelent meg az Imágó zenekar első nagylemeze, és annak második dalához - Lapot a húszra - készült el a csapat friss klipje. "Minden...

MINA - Új videoklip a nyíregyházi triótól: Fődút
MINA - Új videoklip a nyíregyházi triótól: Fődút

2022 tavaszára várható a nyíregyházi Mina második nagylemeze, a Vadgender, az új klipjük azonban még a tavasszal kiadott Kár beléd lemez Fődút dalához készült el. Máris...

PRAYING MANTIS - Januárban jön a Katharsis album, az első dal: Cry For The Nations
PRAYING MANTIS - Januárban jön a Katharsis album, az első dal: Cry For The Nations

Katharsis címmel január 28-án egy új stúdióalbummal jelentkezik a Brit Heavy Metal Új Hullámának egyik karakteres csapata, a Praying Mantis. A brit hard rockerek legutóbbi lemeze a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS