DALRIADA - "Az eddigi legdestruktívabb, legprovokatívabb klipünk készül"

Szeptember 29-én jön ki a Napisten Hava album

2012. július 16. (hétfő) 09:44 | utoljára módosítva: 2012. július 16. (hétfő) 09:57

Szemfüles Hammer-olvasók már láthatták a Phil Anselmo címlapos nyári számban, hogy a múlt heti Rockmaratonon fellépett orosz Arkona szeptember végén újra Magyarországon játszik, méghozzá egy különleges bulin a Club 202-ben.

A szeptember 29-én megrendezésre kerülő koncert az új Dalriada album megjelenésével esik egybe, de fellép a Niburta is (a lemezük az októberi Hammer extra CD-melléklete lesz),továbbá a Virrasztók, a Kerecsensólyom, valamint a Tales Of Evening (a debütáló album a szeptemberi Hammer extra CD-mellékleteként jön ki).

Az új Dalriada album Napisten Hava címmel jelenik meg a koncert napján, és aznap persze dedikáltatni is lehet majd a lemezt, amelynek első szériája digipak formátumban érkezik, és bónuszként egy friss klip is szerepel majd rajta. A lemez megjelenésével egyszerre a Dalriada egy alapos Európa-turnéra is indul az Arkona társaságában.


A soproni folk metalosok új anyaga és a Rockmaratonon bemutatott három új dal kapcsán a gitáros/énekes Ficzek Andrással beszélgettünk.

"10 dal lesz az új albumon, szokásosan a Fajkusz Bandával kiegészítve, és annyit máris elmondhatok, hogy kicsit beborult a Dalriada-történet, átmentünk stoner zenekarba! Ezen most lehet nevetni, de komolyan. A Rockmaratonon három új számot is bemutattunk, és azt lehetett megfigyelni, hogy a közönség is csak nézett, hogy mi a halál ez! (nevet) Kezdenek előkerülni a C.O.C., Carcass meg Entombed hatások... Kicsit középtempósabb a cucc, helyenként le is vagyunk hangolva, és elég sok helyen veszem át a éneket Laurától."Laura-hörgés azért lesz most is?

"Csak helyenként, ugyanis ezt most nem tudtuk megoldani. Mégpedig azért nem, mert Laura 3 hónapos terhes, így meg nehéz hörögni..."Hűha, gratulálunk nektek! Kisfiú vagy kislány érkezik?

"Egyelőre még semmi sem biztos, de kislányban reménykedünk. Köszönjük a gratulációt! Szóval, két rókázás és rosszullét között elég nehezen ment volna Laurának, hogy végighörögjön egy dalt. Ne tudd meg, a Rockmaratonon is az volt, hogy először is kért két szélgépet, mert ugye sátorban játszottunk, ahol nem volt levegő, valamint egy vödröt a színpad szélére. Másfél nótánként szépen ment is kirakni a rókát... Konkrétan négyszer vagy ötször hányt a buli alatt."Hogy fogtok így Európa-turnéra menni az Arkonával?

"Laurával sehogy, az hétszentség! Nem így terveztük a dolgot, de ha már így alakult, természetesen nagyon örülünk neki és várjuk a picit. De a turnét sem akarjuk lemondani, mert ez egy hatalmas lehetőség. Ráadásul az új lemez kiadásával egy időben lesz. Közös nightliner buszon utazunk majd az orosz csapattal, és úgy néz ki, hogy a költségeinket a merchandise-eladásból fedezni is tudjuk. Ez egy 25 állomásos turné lesz, Hollandiától Portugáliáig, szóval az eddigi legkomolyabb lehetőség a Dalriada számára. Vendégénekesnővel fogjuk végignyomni, de ennek pontos részleteivel most még nem szolgálhatok."Hogy álltok most az új albummal?

"Lényegében teljesen készen vagyunk a felvételekkel, már csak apróságok vannak hátra. A dobokat itthon, Sopronban vettük fel a Moby Dick dobosánál, Hoffer Petinél, a többit pedig Töfinél Szolnokon, a Denevérben. Matykó szombaton szólózta fel a dalokat, most még annyi van hátra, hogy augusztus elején meglátogatjuk Töfit egy kis kórusozgatás erejéig, de ő addig már tud haladni a keveréssel. Aztán végső keverés, maszter, szeptember végén pedig ki is jön a lemez. Szerintem augusztus közepe-vége táján már elő is rukkolunk néhány előzetessel."A Mihaszna stábbal a minap készített interjúból az is kiderült, hogy velük forgattátok az új Dalriada klipet.

"Igen, Viktorékkal felvettük minden idők legdestruktívabb, legprovokatívabb és legparasztabb Dalriada klipjét. Készült is vagy 900 fotó, úgyhogy pár napon belül kaptok is belőlük, hogy mindenki láthassa, miről is van szó. Viktorékról csak annyit, hogy ezek az arcok nem normálisak, ezt kell mondjam! (nevet) Nem tudtunk olyan hülyeséget mondani nekik, amire ők még rá ne tettek volna egy lapáttal! A nyersanyagot már láttam, és az nagyon durva lett!

Korábban már említettem, hogy kibéreltük egy 600 éves pálos templom pincéjét, és ezt aztán berendeztük pokolnak. Meghívtunk három táncoslányt, akik eszeveszett jól néztek ki, odahordtunk 200 hektó bort, sört meg pálinkát, továbbá vagy 500 gyertyát, szarvasagancsokat, csontvázakat, meg mindenféle őrült díszletet, a zenekar pedig ilyen 100-200 évvel ezelőtti hangszereken játszik. Őrületes lesz! Tadeusz például egy nyakába kötött moldvai dobot csépelt csont dobverőkkel!

Maga a klipnóta egyelőre csak 'Dudás' címen fut, de ez még nem a végleges verzió. Ez egy olyan dal, ami egy somogyi népmonda alapján íródott, és ugyebár azt a közismert mondást rejti, hogy 'aki dudás akar lenni, annak a pokolra kell menni'. Úgyhogy mi most szépen alászálltunk a pokolba! (nevet) A klip várhatóan a lemez kiadása előtt 2-3 héttel fog debütálni, és már most nyihogunk azon, hogy miket fogunk kapni mindazoktól, akik a legutóbbi klipet szanaszét gyalázták a különböző netes oldalakon!" (nevet)Az Arkonás turné után lesznek további hazai bulik is?

"Hajjaj! Méghozzá a Pokolgép és a Bloody Roots társaságában. Nem is kell mondanom, hogy ez mekkora öröm számomra, hiszen Pokolgépen és Moby Dicken szocializálódtam magam is annak idején. Ez amúgy egy szőrös férfi metal turné lesz, október végétől egészen februárig, ezeken a bulikon ugyanis csak én fogok énekelni, és jön majd egy gitáros, aki helyettem játszik majd.

A Bloody Roots kapcsán még az is friss infó, hogy a második album szövegeit teljes egészében én írom. Lesznek ott is cifraságok... Érdekesség, hogy lesz egy olyan Bloody Roots nóta, ami az egyik új Dalriada számmal párban lesz majd igazán értelmezhető. Ha a két dalt összerakod, akkor megkapod, hogy milyen boldog voltam, amikor tavaly azokat a támadásokat kaptuk a neten."
 

Hammer TV

 
ESA HOLOPAINEN - Új videoklip Jonas Renskével a Katatoniából: Sentiment
2021. június 17. (csütörtök) 17:18

Május végén jelent meg a Silver Lake album, amely valójában az Amorphis gitáros-zeneszerzőjének, Esa Holopainennek az első szólólemeze. A legfrissebb klip a Sentiment dalhoz készült, amelyben a Katatonia frontembere, Jonas Renkse énekel. Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről faggattuk ki. A Silver Lake elnevezésű projekt lemeze május legvégén jelent meg, és Esa különleges hangulatú dalaiban olyan énekesek szerepelnek, mint Jonas Renske a Katatoniából, Einar a Leprousből, Tomi az Amorphisból, Björn 'Speed' a Soilworkből vagy Anneke Van Giersbergen. És mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a pandémia...     ESA HOLOPAINEN feat. Jonas Renkse - Sentiment (a 2021-es Silver Lake albumhoz) Részlet a júniusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból....

JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex
JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex

Március óta tudjuk, hogy a Jinjer az új stúdióalbumon dolgozik, de azóta már be is fejeződött a munka, a Wallflowers címmel augusztus 27-én megjelenő lemez első előzeteseként pedig a...

ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"
ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"

Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről...

THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része
THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része

Új EP-vel jelentkezett a progos, indusztriális metalt játszó szegedi The Void. A Fragments of Deceit (Part I - Fear) EP egy 3 részből álló konceptlemez első eleme, amely a Spotify-on is...

THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire
THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire

A World On Fire címmel már a harmadik dal is megérkezett a Stone Sour gitáros, Josh Rand új formációjától, a The L.I.F.E. Projecttől, amelyben Casandra Carson az énekesnő a...

OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától
OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától

Oblivion címmel már a harmadik dal is meghallgatható az ex-Suffokate énekes, Ricky Hoover tavaly óta aktív blackes dearthcore bandájától, az Ov Sulfurtól. A videóval kísért friss...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS