GRINDESIGN - Pólóminták és CD borítók, Oli Sykestól a Metallicáig

Borbás Robi bemutatkozik

2011. július 7. (csütörtök) 15:47 | utoljára módosítva: 2012. február 22. (szerda) 18:54

Aki még emlékszik rá, hogy mit is jelent egy CD vagy lemezborító, és szeret egy picit a dolgok mögé látni, bizonyára ismeri Havancsák Gyula, azaz Hjules, avagy a Bornholm-főnök Sallai Péter munkáit, akiknek az utóbbi években nemcsak egy sor hazai, de számos külföldi banda borítóit is köszönhetjük. Hjules olyan bandákkal dolgozott már, mint az Annihilator, a Destruction, a Grave Digger, a Stratovarius, a Tyr, de készített borítót Jornnak is, Péter legfrissebb munkáit pedig a svéd Sabaton rendelte meg.
Azonban úttörő grafikusaink mögött már egy új generáció is felnőtt, amelynek legismertebb képviselője a 22 éves Borbás Robi, a The Sharon Tate zenekar dobosa, aki főként a pólómintákra gyúrt rá az elmúlt egy-másfél évben, de egyre több CD-borító is kikerül értő kezei alól.
Robi leginkább a modern, extrém, illetve metalcore és deathcore vonalon mozog, de nemcsak a Bring Me The Horizon, a Darkest Hour, a Suicide Silence, a The Red Chord, vagy épp a War From A Harlot's Mouth vette már igénybe szolgálatait, hanem még a Metallica is megtalálta egy feladattal.
Ha érdekel, hogy ki is az a Borbás Robi, és hogy mit jelent a Grindesign, kattints!
Kezdjük egy rövid bemutatkozással! Hány éves vagy, és mióta foglalkozol grafikai munkákkal?

"Borbás Róbert vagyok, 22 éves, és egy kicsit több, mint egy éve foglalkozom komolyabban, azaz hivatásszerűen grafikával. A Moholy Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) végeztem 2010-ben, animációs tervező szakon. Továbbá a The Sharon Tate zenekarban dobolok."


Már gyerekkorodban is mániákus rajzos voltál? Honnan jött ez a kattanás?


"Szinte hamarabb kezdtem el rajzolni, mint beszélni! (nevet) Az ovitól kezdve folyamatosan rajzoltam. A fura az, hogy a családból senki sem foglalkozott ilyesmivel, sem a szüleim, sem más rokonaim.Egyszerűen csak jött!" (nevet)


Melyik volt az első borítód, vagy pólómintád?


"Hmm, jó kérdés... Az első minták, melók között volt a Slytract Explanation Unknown lemezének borítója és bookletje, amire bár büszke vagyok, de még merőben más volt, mint amiket manapság készítek. Az első pólómintám a magyar Devil Came On Horseback számára készült, bár sosem került felhasználásra... Ezek úgy 2006/2007 környéki történetek voltak."Milyen felszereléssel, milyen technikával, milyen programokkal dolgozol?

"A felszerelésem így néz ki: egy iMac 27” gyönyörűség, jól feltuningolva, egy Wacom Cintique 12” digitális táblamonitor, valamint ha hazautazom, és otthon kell melóznom, akkor egy 13” Macbook Pro és egy egyszerű, de nagyszerű Wacom Bamboo fun digitális rajztábla áll a rendelkezésemre. Programként csak photoshopot vagy Corel Paintet használok, utóbbit szinte csak animációs filmek háttereihez vagy textúrázáshoz. De a munkáim 80%-ban kézzel készülnek, papiron, aztán digitálisan színezek, korrigálok."


Hányan alkotjátok a Grindesign céget, mióta, és milyen belső felépítés szerint dolgoztok?

"A Grindesign, mint olyan, nagyjából egy éve működik, és csakis én alkotom, szóval ez egy egyszemélyes design stúdió. A Grindrise Clothing már más, az egy ruhamárka, amit az énekesünkkel és jóbarátommal, Szabó Zsolttal csinálunk, leginkább underground berkekben..."


A külföldi csapatok közül kik voltak azok, akik az elsők között bíztak meg munkával, és ezek a kapcsolatok hogyan jöttek létre?

"Teljesen random módon tavaly télen megkerestem egy 'amatőr' amerikai bandát, a Words Like Daggerst, akik nagy meglepetésemre szinte azonnal válaszoltak, és gyakorlatilag pár hónapon belül elindult a lavina... Jöttek az egyre ismertebb bandák, elsőként például a Knights Of The Abyss."


Nyilvántartod valahol, hogy jelenleg hány pólómintád vagy borítód valósult meg?

"Egyszer majd szeretném összeszámolni, de olyan 150 körül lehet, amit eddig elkészítettem, és ezek közül szinte mind megvalósult. Ami még nem, az vagy annyira friss, hogy még nem nyomták ki, vagy a zenekar vált időközben inaktívvá, netán fel is oszlott... Rengeteg olyan banda van, akik azonnal posztolják a Facebookra a póló képét, vagy magát a kész pólót küldik el, tiszteletpéldány gyanánt."

Ha elkezdesz tárgyalni egy-egy csapattal, konkrétan elmondják, hogy mit szeretnének, vagy csak annyit akarnak, hogy 'grindos' legyen?


"Ez változó. Legtöbbször van egy konkrét vagy kevésbé konkrét elképzelésük, de nagyon sokszor csak annyi a brief, hogy legyen tipikus grindesignos! (nevet) Ez utóbbi nyilván kedvesebb számomra, de ha nem tetszik az elképzelés, többnyire addig győzködöm őket, amíg számomra is kedvessé válik a koncepció..."


Volt olyan megbízásod kinti bandától, amit fordulópontnak érzel? Tehát amikor azt mondtad, hogy 'hú, ezen a vonalon tényleg van keresnivalóm....'

"Ilyen volt az, amikor először dolgoztam a Goodfight Entertainmentnek. Az egy Disembodied pólóminta volt, vagyis egy kultuszbandáról van szó, és azóta is a szívem csücske az a minta!" (nevet) Ezt követően jöttek képbe a nagyobb zenekarok."

A Metallicának is készítettél mintát. Egy ekkora csapatnál hogy történik a megkeresés?

"Ez a Metallica merch menedzsmentjén keresztül történt, akik például a Limp Bizkit, a Lostprophets, vagy épp az Evile mörcscuccait is készítik. Rajtuk keresztül volt lehetőségem a Metallicának is dolgozni. A dolog keserűsége viszont, hogy a banda arra hivatkozva, hogy az új minták nem biztos, hogy jól kelnek majd, csak a régi borítókból és a legendás Pushead designokból gyártatott új cuccokat."

A Bring Me The Horizon-nak is dolgoztál már. Pontosan mit is készítettél nekik?

"Ezek már kész minták voltak, amiket egy designer oldalra, a profilomra töltöttem fel. Az énekesük, Oli Sykes írt személyesen egy levelet, amiben előbb csak érdeklődött, majd meg is vették a mintákat. Ezekkel még nem találkoztam egyik webstore-ban sem, de mint megtudtam, a legközelebbi turnéjukon már megtalálható lesz mindkét munkám!"

Melyik kinti megbízásod volt szerinted az eddigi legkomolyabb?

"Csak egyet képtelen volnék kiemelni! Számomra a legkedvesebb az All Shall Perish volt, akiknek öt mintát is készítettem, amelyek közül hármat már az amerikai Mayhem Fesztiválon is árusítanak majd. De ezen a nyári utazó fesztiválon a Straight Line Stitch és a Suicide Silence is árusítani fogja a nekik készített munkáimat! Hál'istennek az All Shall Perish-sel és a Straight Line Stitch-csel is 'jóbarátok' lettünk, naponta beszélünk. Amikre nagyon büszke vagyok még: Darkest Hour (ők gyerekkori örök kedvenceim), I Killed The Prom Queen, Aborted, The Red Chord, Gaza, War From A Harlot's Mouth... És persze a Bring Me The Horizon! (nevet) De gyakorlatilag leírhatnám az összes nagy zenekart és személyes kedvencet... Az a legjobb az egészben, hogy általam mélyen tisztelt zenészeket ismerhetek meg személyesen is."

Jelenleg hány munkád fut párhuzamosan?

"Jelenleg 3 CD artworkön is dolgozom. Egyrészt két amerikai bandáról van szó - Suffokate és Molotov Solution -, akik ősszel hozzák majd ki az új albumaikat. Mindkét banda közel áll a szívemhez. Rendkívül kreatívak, zseniális velük dolgozni ilyen nagy lélegzetvételű projekteken! Másrészt a magyar Till We Drop lemezborítóján és bookletjén is dolgozom, és persze még sok-sok egyéb pólóminta is vár rám!" (nevet)


Hogy fest egy átlagos munkanapod?

"Hmmm.... 10-11 tájban ébredek, jön egy jó erős kávé, aztán a kutyussal levegőzünk egyet, majd Xbox, meló, és végül valamikor hajnaltájt egy jóféle film! (nevet) Na és persze heti kétszer próba a The Sharon Tate-tel..."

Még ma is szoktál új helyekre bejelentkezni, vagy inkább személyes kapcsolatok révén jönnek az újabb feladatok?

"Most már inkább személyes megbízások érkeznek, tehát vagy az adott zenekar keres meg személyesen, netán a menedzsmenten keresztül. Kint segítik egymást az emberek és ez ebben is megmutatkozik... Folyamatosan ajánlanak egymásnak a bandák, szájról szájra terjed a dolog. De közösségi oldalakon is terjednek a munkáim, meg ott a weboldalam is."

Melyik mintáidra, munkáidra vagy a legbüszkébb?

"A War From A Harlot's Mouth-nak készített első - de nem utolsó - mintámra, aztán egy kanadai ruhamárkának készített mintára, valamint mindkét I Killed The Prom Queen design-ra, és persze az All Shall Perish-re is... De igazából nagyon nehéz kiemelni csak néhányat, mert mindegyikre nagyon büszke vagyok."

És melyikre kaptad az eddigi legtöbb pozitív visszajelzést?


"Az olasz The Modern Age Of Slavery-nek készitett munkámra, a War From A Harlot's Mouth-ra, a The Sharon Tate mintákra, de nem panaszkodhatom, mert mindig nagyon kedves és pozítív visszajelzéseket kapok. Ezek miatt már megéri ezt az egészet csinálni!"


Kell, hogy szeresd is az adott banda zenéjét, vagy ez nem szempont nálad?


"Egyáltalán nem szempont, de nem hátrány, ha szeretem a zenekart!" (nevet)


Volt már olyan banda, amelyikben a munkakapcsolat során csalódnod kellett? Hisztisek, problémásak voltak, nem fizettek stb.

"Szinte hihetetlen,de ilyenre nem igazán volt még példa."


Hazai bandáknak is gyakran dolgozol?

"Eddig kevés magyar csapattal dolgoztam, de szívesen foglalkozom ezzel is. Jelenleg a szegedi The Southern Oracle-nek és a debreceni Aetrigannek készítek pólómintákat."


Ha egy zenekar felbukkan nálad azzal, hogy kéne három pólóminta egy következő turnéhoz, szabott árral dolgozol, vagy zenekarfüggő, hogy mit mondasz?

"Minden a koncepciótól függ, azaz, hogy mennyire összetett egy-egy megbízás. Nyilván zenekarfüggő is ez a kérdés, de nincsenek drasztikus különbségek."


Amíg nem ez lett a főállásod, volt civil munkahelyed is?

"Korábban még egyetemista voltam, és valójában a diploma évében kezdtem el ezt a melót, tehát még nem igazán volt civil munkahelyem."


A rengeteg pólóminta mellett nem vágysz néha másfajta megbízásokra is?

"Jelenleg nagyon sok CD borító és booklet felkérésem is van, valamint az InTune Guitar Picks-nek készítek majd egyéni grafikákat pengetőkhöz, de képregénykiadókkal is folynak tárgyalások. Igyekszem több területen is érvényesülni."

Hivatalos Grindrise pólókat honnan lehet beszerezni? Van valamilyen webshopotok?


"Egyelőre még fejlesztés alatt áll, de hamarosan lesz!"


A grafikai tevékenység mellett a The Sharon Tate dobosa vagy. Milyen volt a Black Dahliás bulitok?

"Szavak nincsenek rá, mennyire megtisztelve éreztük magunkat, hogy mi nyithattuk ezt a Düreres koncertet. Mindannyiunk nagy kedvence a banda, különösen nekem! (nevet) Szinte hihetetlen volt számomra, hogy megosztják velünk a színpadot. Rengetegen voltak a koncerten és zseniális volt a közönség is. Ezúton is köszönjük még egyszer mindenkinek, aki ott volt, valamint a Skalar Music-nak a meghívást! Ami a The Sharon Tate-et illeti, a zenekar most stabilabb, mint valaha, és ezt legjobban az új dalaink tükrözik, no meg a színpadi teljesítményünk."
Öt szóban hogyan jellemeznéd a The Sharon Tate zenéjét?


"Intenzív, modern, változatos, izgalmas, súlyos."


THE SHARON TATE - Black Sheep Wall

Egy új EP-tek jön ki hamarosan. Mit kell tudni róla?


"Igen, szeptemberben lát majd napvilágot, 5 dallal. Teljesen más lesz, mint az eddigi anyagaink, mégis meglesznek benne azok a tipikus, melodikus 'TST-s' témák is. De mindez sokkal masszívabb, modernebb alapokkal. Cube EP lesz a címe, és sok meglepetést is tartalmaz majd, mind zenében, mind külcsínben. Utóbbiról annyit, hogy egy olyan kockává lehet majd hajtogatni a bookletet, amelynek minden oldalára egy-egy különleges grafika kerül majd."


Forgattatok egy klipet is az egyik új dalhoz. Ennek bemutatása mikorra várható?

"A Hotel Fear videót pár héten belül már láthatja is a nagyérdemű!" (nevet) Nyáron még lenyomunk pár koncertet, többek közt egy miniturnét a lengyel Drown My Day-jel, majd elkezdjük szervezni az őszi bulikat. Sok dátum már most is adott, de szeretnénk az új anyagot minél több helyen bemutatni, eljutattni az emberekhez a zenénket! Télen pedig bevonulunk a próbatermünkbe, és ki sem jövünk, amíg meg nem írtuk a második nagylemezt!"

www.theartofgrindesign.com

Grindesign - Facebook

The Sharon Tate - Facebook
 

Hozzászólások

[007991]
beci18
grat...ügyes ez a srác
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BIPØLÄRIS - Itt a győri brigád első albuma: Sagittarius A*
2021. május 7. (péntek) 06:51

Sagittarius A* címmel és 13 számmal megjelent a 2018 novemberében alakult győri Bipøläris első albuma. Az új gitárossal megerősített hardcore punk banda anyagával azonnal meg is ismerkedhetsz. A Bipøläris első demója 2018-ban született meg, 2019-ben pedig két EP-vel is jelentkeztek. Németh "Soma" Attila énekes: "A stúdiófelvételek 100%-ban saját gyártásúak (W-Drum Home Studio), a klippek pedig, vagy szintén saját gyártásúak, vagy saját rendezésűek, együtt működve olyan alkotókkal, mint a Mihasznafilm, ezzel is igyekezve a dalok jelentéstartalmának kiterjesztését/elmélyítését. A dalszövegek érintik a hitehagyott kivándorlás témakörét (Szélrózsa), a mérgező kapcsolatokat (Szirtek, Maszk, Az Ács), a generációinkat folyamatosan érintő mentális leterheltséggel járó rémálmokat és éberálmodást (Éber)...   www.facebook.com/BPLRSHC Németh Attila (Soma) - ének Kis Ádám - basszusgitár...

ARTILLERY - Melodikus thrash a dán mesterektől, itt az X című új album
ARTILLERY - Melodikus thrash a dán mesterektől, itt az X című új album

X címmel megjelent és végig is hallgatható a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették fel Søren Andersen producerrel, a 2019...

FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet
FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet

Művirágok karneválja címmel júniusban jelenik meg a Fatal Error negyedik nagylemeze, pontosabban az első fele, ugyanis egy dupla lemezanyaguk készült el. Friss előzetesként a klippel...

HAVARIA HONKAKKA - Új dal és videó Hajdú-Biharból: Idealizálj
HAVARIA HONKAKKA - Új dal és videó Hajdú-Biharból: Idealizálj

Idealizálj címmel tette közzé videóval kísért legújabb dalát a Havaria Honkakka zenekar. "Zenekarunk 2009-ben alakult Hajdú-Bihar megyében, azon belül Berettyóújfaluban, ami...

LANTLÔS - Hét év után új album érkezik, klippel az első dal: Lake Fantasy
LANTLÔS - Hét év után új album érkezik, klippel az első dal: Lake Fantasy

Wildhund címmel július 30-án jelenik meg a Lantlős post rock/metal vonalas német Lantlős ötödik albuma, a 2014-es Melting Sun lemez utódja, első előzetesként pedig a videoklippel...

LEPONEXX - Új lemezelőzetes dal és klip a köröstarcsai csapattól: Nem adom
LEPONEXX - Új lemezelőzetes dal és klip a köröstarcsai csapattól: Nem adom

Nagylemezre gyúr a köröstarcsai Leponexx zenekar, friss előzetesük a Nem adom című tétel "Mi vagyunk a Leponexx zenekar Köröstarcsáról. A zenénk leginkább amolyan dallamos groove...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS