NAPALM DEATH - A legtöbb politikusra egy fagylaltosbódét sem bíznék rá...

Hétfőn Budapesten zúz a Napalm Death

2012. március 25. (vasárnap) 08:19

Hétfőn, március 26-án Budapesten is bemutatja legfrissebb, Utilitarian című albumát a brit grindcore legenda Napalm Death. A Club 202-ben megrendezésre kerülő bulin fellép a Hypnosed, a Brutally Deceased és a győri Freedom Is A Lie is.

Három évtizede nyomatja már a brit Napalm Death a politikus gondolatokkal teli brutális grindcore muzsikát, a nemrég megjelent Utilitarian albumuk pedig már a tizenötödik a sorban. Az egykori úttörő formáció ma már nem akar világot váltani a zenéjével, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne ragaszkodnának az elveikhez. A csapat frontembere, Barney Greenway a politikáról, az elvek melletti kiállásról és sok egyéb témáról is kifejtette véleményét a márciusi HammerWorldben megjelent interjújában, amit most teljes terjedelmében elolvashatsz..Nagyon tetszik az új lemezetek borítója, tisztára régisulis hangulata van.

"Egyszerűre akartuk venni a borítót, mindenféle csicsától mentesre. Nem hinném, hogy bizonygatnom kellene, hogy mennyire szeretem a metalt, viszont a mai metal borítók többsége rettenetes! (nevet)

Olyan klisések, hogy már 1985-ben is körberöhögtük volna, ha valaki ilyesmivel áll elő. Tudom persze, hogy egy sor borító egyfajta iróniát is rejt, vagy szimplán csak az old school hangulatra utal, ezzel nincs is probléma.

De semmiképpen nem akartunk beállni a sorba, és telepakolni a borítót zombikkal meg más szörnyekkel."Ennek az új borítónak van egy olyan üzenete, hogy ma is ugyanazok vagyunk, akik annak idején. Legalábbis nekem ez jött le belőle...

"Szerintem most már egy jó ideje ez a klasszikus Napalm Death hangzás jellemez minket, persze mindig egy sor újdonsággal, érdekességgel. Nekem mindig is a Crass borítói tetszettek a legjobban. Persze az is egy sokat másolt klisévé vált az évek folyamán, de a Crass esetében még volt üzenete, mondanivalója is. Mi is úgy igyekeztünk összerakni ezt az újat, hogy ki is fejezzünk vele valamit. Szeretem az irónia és a pátosz kettősségét, és ez az, amit sok esetben hiányolok manapság. Megjegyzem, a zenéből is. Ennek egyébként a Dead Kennedys főnöke, Jello Biafra is nagy mestere volt. Azt persze nem mondom, hogy mi is azon a szinten lennénk, de mindenképpen ez volt az elképzelés mögött." És ki volt a megvalósító?

"Ugyanaz a dán művész, aki többet között a The Haunteddal is dolgozott a rEVOLVEr lemezen." Milyen mértékben folytatok bele a munkájába?

"Danny tartotta vele a kapcsolatot. Szerintem mondott ezt-azt a szövegekről, az albumcímről, meg az általános elképzeléseinkről, aztán a srác előállt a képpel. Nekem nagyon tetszik."Mit akartatok elmondani ezzel a borítóval?

"Szimplán csak azt, amit érzünk, amit gondolunk a mai világról. A közepén ugye ott fekszik ez a figura, akit többen is körbeállnak, akár körbetáncolnak, ugrálnak rajta... Lényegében azoktól a dolgoktól szenved a fickó, amiket le akar küzdeni, amikkel harcol. És ezeket látni körben a kép körül. Az igazságáért küzd, de mindig nevetségessé teszik vagy jól elverik."De azért megéri küzdeni, nem?

"Simán! Ha nem küzdesz, ha nem állsz ki önmagad és az elveid mellett, akkor egy nulla vagy, és mindig az is maradsz. Ha hagyod, hogy legyűrjenek, akkor meg is érdemled! Harc nélkül nincs eredmény. Ez is egyfajta üzenet a részünkről. És ha körülnézel a mai politikában, akkor ugyanezt láthatod. Ha nem állsz ki az érdekeid mellett, akkor kicsinálnak. Ha egy ország nem áll ki az érdekei mellett, akkor könyörtelenül kicsinálják. Nézd meg, hogy mi megy Görögországban!

Lehet, hogy gyenge politikusaik voltak az évek során, és nem úgy végezték a dolgukat, ahogy kellett volna, de akkor sem érthető, ahogy most kivéreztetik a görög embereket. Ők aztán nem sok mindenről tehetnek. És ez megy mindenhol. A szaros politikusok hibáiért a hétköznapi emberek bűnhődnek, ők isszák meg a fekete levest, nekik válik kilátástalanná a helyzetük. Persze, nem csak a politikusok a hibásak, ők inkább csak idió­­ták, alkalmatlanok a poszt betöltésére.

A legtöbb politikusra még egy fagylaltosbódét sem bíznék rá, nemhogy egy ország vezetését! De a fő gondot a még nagyobb hatalommal bíró, és a háttérben meghúzódó erők jelentik, akik a spekulánsokkal együtt simán dönthetnek országok, de lassan már kontinensek sorsáról is. Ez az egész rendszer a bedőlés szélén táncol, vagy már azon is túl. Nincsenek illúzióim a jövőt tekintve."A lemezcímet is ehhez a gondolatkörhöz kapcsolódva találtad ki?

"Nem igazán, eredetileg semmiképpen sem, de valahol persze összekapcsolhatók a dolgok. Elég csak az Occupy mozgalmakra gondolni, és persze mindazon országokra, ahol az emberek kiállnak a jogaik mellett. De igazából nem ezek a nagyon mai témák nyomán született meg a lemezcím. Anélkül, hogy  el akarnám magyarázni az utilitarianizmus lényegét, ami egy hosszabb filozófiai és etikai eszmefuttatást igényelne, inkább próbálok lényegretörő lenni.

A jó tettek, a helyes döntések jó dolgokat eredményeznek, összességében pedig egy jó életet, amibe persze sok minden más is beleértendő. Én magam is igyekszem úgy élni, hogy követem ezt az elvet, azaz mielőtt megtennék valamit, mielőtt meghoznék egy fontos döntést, megnézem, hogy az milyen következményekkel jár. Ha úgy ítélem meg, hogy a következmény negatív lenne, akkor elállok tőle. Konkrétan ez azt jelenti, hogy bizonyos szolgáltatásokat nem veszek igénybe, bizonyos árucikkeket nem vásárolok meg. Igyekszem minél tudatosabban létezni.


NAPALM DEATH - Leper Colony (a 2012-es Utilitarian albumról)
Ez persze cseppet sem olyan egyszerű, mint ahogy most elmondtam. Számtalanszor adódhat olyan élethelyzet, ahol az elvek keményen ütköznek a realitással. Tudod, amikor felteszed magadnak a kérdést, hogy megéri ilyen elvhűen gondolkodni és cselekedni? A világ tele van olyan emberekkel, akik bármit, és tényleg bármit képesek megtenni azért, hogy előrébb jussanak. Azért, hogy több pénzük legyen, több hatalmuk legyen, hogy még több haszontalan cuccot halmozhassanak fel maguk körül. Ők aztán magasról leszarják a tetteik következményeit. Bele sem gondolnak, eszükbe sem jut. Simán átgyalagolnak másokon, akár még a barátaikon is. És ez azért elég szomorú.

Nyilván nem én leszek az, aki megváltja a világot, de ha nem arról írok, amit fontosnak tartok, akkor mi értelme az egésznek? Azt kell tennem, amiben hinni tudok, amitől úgy gondolom, hogy másoknak is jobb lesz. Nem akarok nagy tanító vagy prédikátor lenni, ez mókás is lenne egy grindcore csapat énekesétől, de néhány nyitott ember is számít. Ahogy az is számít, hogy mit mond, mit gondol más. Egy olyasvalaki, aki nem ismert, akinek a gondolatai nem jutnak el ezrekhez, tízezrekhez, csak mondjuk pár tucatnyi emberhez, akikkel kapcsolatban van. Ezért mondom azt, hogy igen, megéri.

Megéri úgy dönteni, úgy cselekedni, hogy az ember tekintetbe veszi a következményeket is. Pontosan látjuk, hogy mivel jár, ha felelőtlen emberek hoznak meg olyan döntéseket, amelyek semmi egyebet nem szolgálnak, csakis az egyéni érdekeiket. És közben akár sok százezer, vagy több millió ember életét keserítik meg."Ami a zenei oldalt illeti, vannak azért a lemezen egyál­talán nem tipikus dolgok is. Például a szaxofon az Everyday Pox dalban...


"Az az egyik kedvencem az új albumról. Benne van az a klasszikus Napalm Death mocsok, de ugyanakkor az avant-garde oldalunkat is felvillantja, ha lehet ilyet mondani. Mindig is szerettem a kísérletezős zenéket, azokat a bandákat, akik igyekeznek tágítani a lehetőségeken, akik nem félnek átlépni a korlátokon. Egy időben a Napalm Death is ilyen volt! (nevet) De ma is igyekszünk olyan dolgokkal előrukkolni, zeneileg is, amelyek egy hagyományos Napalm Death rajongót esetleg intenzív fejvakarásra késztetnek. Ez is egy ilyen nóta. Maga az ötlet, hogy Jorn Zorn szaxofonozzon a dalban, Shane-től jött, aki aztán fel is vette a kapcsolatot Johnnal, hogy megbeszéljék a részleteket. John egyébként nagyon régi ismerősünk, én személyesen is igazi tisztelője vagyok. Büszke vagyok arra is, hogy játszik az egyik dalunkban."


NAPALM DEATH - The Wolf I Feed (a 2012 Utilitarian albumról)

A The Wolf I Feed számban kinek a hangját lehet hallani? Mert abban biztos vagyok, hogy nem te énekelsz ott...

(nevet) "Valóban nem! Eredetileg nekem kellett volna azt is elénekelnem, de mivel Mitch demóján - ez ugyanis az ő dala - hallható volt egy általa felénekelt mankóének, és az nekem nagyon tetszett, inkább rábíztam a dolgot. Valakitől már azt is hallottam, hogy az csakis Burton lehet a Fear Factoryből! (nevet) Ez egy spontán ötlet volt, nekünk tetszett... Egyébként Mitch elképzelése az volt, hogy olyasmi legyen ez az ének, mint régen a Cryptic Slaughternél... Talán nem haragszik meg, hogy ezt elárultam..." (nevet)Hamarosan elindul a lemez Európa-turnéja. Mindig rá tudsz pörögni egy-egy újabb körútra? Vagy inkább rutinból nyomod...


"Megmondom őszintén, néha baromi nehéz elindulni. Egy-két nap után már minden okés, de elég kevés izgalmat tud nyújtani egy turné, leszámítva azt az időt, amit a színpadon töltünk. Régebben piával próbáltam segíteni ezen, de az csak ront a helyzeten. Most már nem iszom, egyszerűen leálltam vele, mert  nem akartam, hogy a szesz irányítson. És részben emiatt nem használok drogokat sem.

A sört persze ma is szeretem, az íze miatt. Szóval nem vagyok egy okoskodó straight-edge arc. Pusztán csak arról van szó, hogy fontos az egészségem, fontos a zenekarom, és fontos a közönség is, akik nem egy részeg fickó baromkodására  vesznek belépőt."


 

Hozzászólások

[009856]
tzar
ez a helyesebb:

Freedom Is A Lie 19:00-19:30
Brutally Decease 19:45-20:20
Hypnos 20:40-21:20
Napalm Death 21:50-23:00
[009855]
tzar
http://www.facebook.com/hammerconcerts

Freedom Is A Lie 7:00-8:30
Brutally Decease 7:45-8:20
Hypnos 8:40-9:20
Napalm Death 9:50-11:00
[009854]
Gorebacsov
Most komolyan mikor fog ez kezdődni?? Mert arról sehol nincs infó!!!!
[009847]
szasza666
Jó arc a srác.
10/10
Köszi.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SABATON - Hallgasd meg a meglepetés dalukat, itt a Defence Of Moscow
2021. május 7. (péntek) 08:35

Defence Of Moscow címmel egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton - ismerkedj meg vele! "Május 9-ét Oroszországban a győzelem napjaként ünneplik, a nácik felett a második világháborúban aratott győzelemre emlékezve. Idén mi is részesei vagyunk ennek a kollektív emlékezésnek: egy dalt szentelünk a moszkvai csatában harcoló bátor férfiaknak. A dalt eredetileg oroszul írta meg a barátunk, Radio Tapok (Oleg Abramov). Ez egy nagyon erőteljes szám, és úgy gondoltuk, hogy volna értelme annak, ha a Sabatonnal feldolgoznánk. Szeretjük meglepni az embereket, és ez egy hatalmas meglepetés."   SABATON - Defence Of Moscow (2021)   Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal jelentkeznek majd. A svéd Királyi Gárda 500 éves...

LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming
LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja....

EREB ALTOR - EP-premier a svéd viking metalosoktól: Eldens Boning
EREB ALTOR - EP-premier a svéd viking metalosoktól: Eldens Boning

Eldens Boning címmel egy 4 tételes új EP-vel jelentkezett a viking metalos svéd Ereb Altor - ismerkedj meg vele! A Bathory-örökséget méltó módon ápoló black/folk/viking csapat tagjai...

BIPØLÄRIS - Itt a győri brigád első albuma: Sagittarius A*
BIPØLÄRIS - Itt a győri brigád első albuma: Sagittarius A*

Sagittarius A* címmel és 13 számmal megjelent a 2018 novemberében alakult győri Bipøläris első albuma. Az új gitárossal megerősített hardcore punk banda anyagával azonnal meg is...

ARTILLERY - Melodikus thrash a dán mesterektől, itt az X című új album
ARTILLERY - Melodikus thrash a dán mesterektől, itt az X című új album

X címmel megjelent és végig is hallgatható a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették fel Søren Andersen producerrel, a 2019...

FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet
FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet

Művirágok karneválja címmel júniusban jelenik meg a Fatal Error negyedik nagylemeze, pontosabban az első fele, ugyanis egy dupla lemezanyaguk készült el. Friss előzetesként a klippel...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS