RANDY RHOADS - 30 éve ezen a napon hunyt el

Sosem fogjuk elfelejteni...

2012. március 19. (hétfő) 06:31 | utoljára módosítva: 2017. március 19. (vasárnap) 09:05

30 évvel ezelőtt, ezen a napon vesztette életét egy tragikus repülőgépbalesetben Randy Rhoads gitáros, aki ugyan csak két és fél évet töltött Ozzy Osbourne mellett, de az a két Ozzy album, amelyet együtt készítettek - az 1980-es Blizzard Of Ozz és az 1981-es Diary Of A Madman - nemcsak az ex-Black Sabbath énekes máig sikeres szólókarrierjét indította be, de gitárosok ezreire volt felbecsülhetetlen hatással. Az Ozzy mellé a Quiet Riotból érkezett klasszikus képzettségű szőke gitáros 25 évesen hunyt el.

 Randy Rhoads
(1956. december 6. – 1982. március 19.)

 


"Miután kirúgtak a Black Sabbathból, úgy gondoltam, hogy a pályafutásomnak ezzel befellegzett - mondta Ozzy egy interjújában. - Aztán találkoztam Randyvel, aki egy egészen más területre kalauzolt el. Fogalmam sem volt, hogy mi fog történni. Életemek az a periódusa annyira őrült volt... Elvesztettem az édesapámat, kirúgtak a Sabbathból, az első feleségem is kitette a szűrömet... Ekkor lépett az életembe Randy Rhoads, akivel újra szárnyalhattam. Aztán meghalt. Olyan mélypontok és csúcspontok váltogatták egymást azokban az években, hogy az hihetetlen."


A gitáros halálának 30 éves évfordulója kapcsán a musicradar.com interjút készített Zakk Wylde-dal, aki 15 éves volt 1982-ben, és Ozzy/Randy fanatikusként a jegye is megvolt az amerikai turné áprilisi New York-i állomására, amikor értesült a tragikus balesetről:


"A mamám az újságot lapozgatta, majd így szólt: 'Ó, Ozzy csapatából ez a srác meghalt egy repülőgép balesetben. Ő az, akit annyira szeretsz, nem?' Nem tudtam elhinni. Hihetetlen volt."

Zakk Wylde így sosem láthatta élőben játszani Randyt, de miután 1987-ben csatlakozott Ozzy csapatához, legalább a klasszikus riffjeit és szólóit eljátszhatta a legendás pöttyös Flying V-n.

Nehéz elhinni, hogy már 30 év eltelt Randy halála óta?

"Nehéz. De Randy jelentőségét jól példázza az a tény, hogy ma is mind emlékezünk rá. Amikor csak összejövünk a cimborákkal, Randy Rhoads mindig szóba kerül.

Vegyük úgy, hogy nem kellett felmennie Isten kocsmájába, amikor az Úrnak szüksége volt rá. Vegyük úgy, hogy csak úgy lelécelt és visszament tanítani, ahogy tervezte is - sosem érezte jól magát ebben a hírnév dologban, a nagy helyeken játszva -, így is totális legenda lenne annak köszönhetően, amit az első két Ozzy albumon játszott.

Amit ezalatt a néhány év alatt megvalósított, az ott van a legjobbak legjobbjai közt. Annyi mindent összehozott két albumon, amire a legtöbben húszon sem lennének képesek. Ez azért elég figyelemreméltó."Már azelőtt is tanulmányoztad a játékát, mielőtt meghallgatásra mentél volna Ozzyhoz.


"Ó, abszolút! Kétség nem férhet hozzá. Hihetetlen technikával játszott és olyan dolgokat, amelyek elképesztőek voltak. A skálái, azok a szűkített skálák - lehetetlen dolgokat játszott. De a dalszerzése is, ahogy a szólóit megkomponálta... Úgy értem hogy a szólói külön dalok voltak a dalokban... Messze járt mindenki más előtt.

Már jóval azelőtt megtanultam az összes Randy szólót, hogy bekerültem Ozzy csapatába. Ott meg aztán mindent úgy játszottam, ahogy Randy. Úgy is kell. Máshogy nem is lehet. Úgy értem, hogy Randyt nem lehet pótolni, az lehetetlen, de tisztelni kell a zenéjét. Másképp nem megy. Mindegy, hogy rólam van szó, vagy Jake E. Lee-ről, vagy Gus G-ről, vagy bárki másról, Randy szólóit úgy kell játszani, ahogy ő játszotta.

 Számomra minden egyes szólója aranyat ér. Olyanok, mint a Stairway To Heaven vagy a Hotel California... Várod azokat a hihetetlen pillanatokat, és amikor meghallod őket élőben, azoknak olyanoknak kell lenniük, mint a lemezen."

A teljes interjút itt olvashatod el.


 


OZZY & RANDY RHOADS - Mr. Crowley (1981)


 

Hammer TV

 
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
2021. május 15. (szombat) 09:57

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo" Andersson volt a Mardukból. A 2008-ban elindított King Of Asgard frontembere, Karl Beckmann a 90-es évek végén feloszlott Mithotyn oszlopos tagja, gitárosa, egyik fő zeneszerzője volt, a csapattal pedig egy alapos interjút is találsz a májusi HammerWorld magazinban. A két hét múlva érkező friss lemez harmadik előzetes dala a klippel kísért Ammobiærg - ismerkedj meg vele!   www.facebook.com/kingofasgard   Részlet a májusi HammerWorld magazinban olvasható interjúból:   A Sartrviðr alapján azt kell mondanom, hogy a zene jóval keményebb éllel rendelkezik az átlagos ’viking’ metalnál, s közben egy monumentális, epikus vonulata is tapasztalható. Mit gondolsz erről? "Úgy vélem, tökéletesen igazad van, ez egészen...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj
KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj

Csatazaj címmel megjelent és vlgig is hallgatható a Kárpátia zenekar új albuma. "A Csatazaj lemezt szerettük volna úgy időzíteni, hogy akkor már elindulhatnak a koncertek is. Bíztunk...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, legfrissebb előzetesként pedig itt a klippel kísért Ny Lucky Card dal. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben...

PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul
PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul

A Hypocrisy-vezér Peter Tägtgren másik csapata, a Pain még 2016-ban adta ki a legutóbbi albumát, a Coming Home-ot, de a banda nagyon is aktív, lesz majd új lemez is a hírek szerint, a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS