FATES WARNING - Ma este az A38 Hajón!

5 kérdés - 5 válasz

2012. március 19. (hétfő) 05:13 | utoljára módosítva: 2012. március 19. (hétfő) 05:13

Ma este az A38 Hajón lép fel a Fates Warning, az amerikai prog metal színtér úttörő csapata, a 20 órakor kezdődő koncert hazai előzenekara pedig a Dreyelands lesz, akiket a főbanda választott ki erre a pozícióra. Ez lesz a Fates Warning második bulija nálunk, elsőként még 2005 februárjában jártak Budapest, és az akkori felálláshoz képest csak annyi a változás, hogy a dobok mögött ezúttal nem Nick D'Virgilio ül majd, hanem Bobby Jarzombek. (Riot, Halford, Sebastian Bach stb.)Hét évvel ezelőtt a 2004-ben kiadott FWX albumot turnéjával érkeztek hozzánk, és azóta nem is jelent meg új albumuk, de az év második felében már beindul a stúdiózás, így még 2012 végén, de legkésőbb a jövő év elején már tényleg kijöhet az új Fates Warning anyag.
Jim Matheos gitáros és zenekarvezető azonban nem tétlenkedett az utóbbi években sem, hiszen a korai Fates Warning énekesével, John Arch-csal egy zseniális prog metal anyagot adott ki tavaly Sympathetic Resonance címmel, március végén pedig boltokba kerül az OSI projektjének negyedik lemeze, a Fire Make Thunder. Az OSI-ban Matheos mester alkotótársa az egykori Dream Theater billentyűs, Kevin Moore.
Ray Alder énekes is kihasználta a Fates Warning csendesebb éveit, ő a prog metalos Redemption zenekarral négy stúdióalbumot is megjelentetett 2005 óta, a legutóbbi lemez This Mortal Coil címmel jött ki a múlt év őszén.
Ray Alder énekessel a koncert kapcsán készült villáminterjúnk.

1. Az 1988-as No Exit album előtt lettél a Fates Warning énekese, John Arch utódjaként. Hogy emlékszel vissza arra az időszakra?


"Ehhez először is tudni kell, hogy John Arch volt a kedvenc énekesem. Meg úgy egyáltalán, a Fates Warning volt a kedvenc bandám. San Antonióban éltem, és úgy 17 lehettem, amikor a helyi rádió rockműsorában először hallottam őket. Nem tudom szavakkal eléggé érzékeltetni, hogy micsoda hatást gyakoroltak rám. A Guardian volt az első dal, amit hallottam, és azt a pillanatot sosem fogom elfelejteni. Azonnal megarajongó lettem! (nevet) Aztán hallottam, hogy John Arch kiszállt, és biztos voltam benne, hogy bárkit is vesznek be, csak pocsék megoldás lehet!

Akkoriban egy olyan helyi bandában énekeltem, ahol a menedzser egyben promoter is volt, és szervezett korábban Fates Warning bulit is. Ők pedig megkérdezték, hogy nem tud-e valami jó énekest ajánlani nekik. Végül a csapat tudta nélkül felvettünk egy 4 számos demót, de első körben egy másik srácot választottak, ráadásul ő is San Antonio-i volt. De nem passzolt közéjük, szerencsére, mert így jöhetett a pótmegoldás, azaz én."


FATES WARNING - Eye To Eye (az 1991-es Parallels albumhoz)
2. Mennyire voltál tapasztalt énekes akkoriban?

"Mennyire?! Semennyire! (nevet) Talán úgy három éve énekelhettem zenekarokban, de csak helyi szinten. Még csak Texas állam határát sem hagytam el korábban, úgyhogy cidriztem rendesen, amikor el kellett utaznom a meghallgatásra Connecticutba - ráadásul a kedvenc csapatomhoz! És ott volt persze John is... Egyébként Mike Portnoy is ott volt, aki mindig is imádta a Fates Warningot (az áprilisi brazil koncerten Jarzombek dobos egyéb kötelezettsége miatt Portnoy dobol majd). Szóval elég kemény volt, meg én is nagyon fiatal voltam, egy igazi zöldfülű, de beváltam és ez volt a lényeg."


FATES WARNING - Through Different Eye (az 1989-es Perfect Symmetry albumhoz)
3. Az 1991-es Parallels albumnál úgy tűnt, hogy minden esélyetek megvan az áttörésre, ott voltak a dalok, a klipek, aztán mégsem jött össze. Mi lehetett a gond?


"Megváltozott a zeneipar. Ez óriási csalódás volt mindannyiunknak. Nem az, hogy nem lettünk sztárok, vagy ilyesmi, hanem hogy nem kapott igazi esélyt a lemez. Dühösek voltunk, kiábrándultak. Lényegében akkor fel is oszlottunk, csak ezt nem hoztuk nyilvánosságra. Két éven át csak nyalogattuk a sebeinket. Nagyon hittünk a Parallelsben, Jim hihetetlen jó dalokat írt, tényleg mindent beleadtunk, a turné is jól ment, de aztán egyszerre megállt minden, és hirtelen senki sem akart foglalkozni velünk. Aztán amikor újra összejöttünk, nem nagyon tudtuk, hogy merre induljunk el. De azért az Inside Out lemezen is voltak hatalmas pillanatok. A Monument nóta például, amihez elsőként írtam szöveget. Soha korábban nem írtam dalszöveget, és úgy érzem, hogy ez nem is sikerült rosszul."


FATES WARNING - Monument (az 1994-es Inside Out albumhoz)

4. Ha összeségében nézed a Fates Warning eddigi pályafutását, mire vagy a legbüszkébb?

"Arra, hogy ennyi év után is együtt vagyunk, hogy koncertezünk, készülünk egy új albumra. Tudjuk, hogy sosem leszünk még csak megközelítőleg sem akkora banda, mint a Dream Theater, de olyan lemezeket adtunk ki, amikre büszkék lehetünk. És annak nagyon örülök, hogy tudunk turnézni, mert számomra az az igazi. A stúdiózást távolról sem élvezem annyira, mint a színpadot. Szeretek új élményeket szerezni, felfedezni helyeket, emberekkel, rajongókkal találkozni. A stúdió mindig stresszes, a turnézás meg sokkal lazább. Hálás vagyok a sorsnak, hogy így alakult az életem, és hogy az emberek szeretik, amit csinálunk. Ez a legszebb az egészben."


FATES WARNING - Point Of View (a 2005-ben kiadott Live In Athens DVD-ről)
5. Van kedvenc turnésztorid?


"Rengeteg! (nevet) A turnézás mindig egy csomó kalandot hoz, jót is, rosszat is. Eltévedések, lerobbanások, hogy csak a buszos élményeket mondjam. Az egyik legsúlyosabb talán az volt, amikor egy régi turnén, valahol Utahban, akkora hó esett, hogy senki sem merészkedett ki az utakra. Leszámítva minket, persze. Szerintem le is zárhatták az utat, mert sehol nem lehetett látni más járművet. Mi is csak nagyon lassan tudtunk haladni, úgyhogy elmentünk aludni, de aztán arra ébredtem, hogy szomjas vagyok, így előresétáltam. A sofőr nem is vette észre, hogy ott vagyok mögötte, én meg csak azt láttam, hogy hol jobbra tekeri a kormányt, hol meg balra, és így tudta valamennyire egyenesben tartani a buszt. Iszonyatosan csúszkáltunk... Úgy mentem vissza a bunkerembe, hogy rettegtem az életünkért, de úgy voltam vele, hogy nem is akarok tudni róla!" (nevet)  
 


Fates Warning program - Pozsony, 2012/03/17

- Disconnected, Part 1 (intro)
- One
- Life in Still Water
- A Pleasant Shade of Gray, Part III
- Outside Looking In
- Down to the Wire
- Heal Me
- Still Remains
- Another Perfect Day
- The Ivory Gate of Dreams: IV. Quietus
- A Pleasant Shade of Gray, Part XI
- The Eleventh Hour
- Point of View
- Through Different Eyes
- Monument
----
- At Fates Hands
- Eye to Eye


 

Hammer TV

 
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
2021. május 15. (szombat) 09:57

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo" Andersson volt a Mardukból. A 2008-ban elindított King Of Asgard frontembere, Karl Beckmann a 90-es évek végén feloszlott Mithotyn oszlopos tagja, gitárosa, egyik fő zeneszerzője volt, a csapattal pedig egy alapos interjút is találsz a májusi HammerWorld magazinban. A két hét múlva érkező friss lemez harmadik előzetes dala a klippel kísért Ammobiærg - ismerkedj meg vele!   www.facebook.com/kingofasgard   Részlet a májusi HammerWorld magazinban olvasható interjúból:   A Sartrviðr alapján azt kell mondanom, hogy a zene jóval keményebb éllel rendelkezik az átlagos ’viking’ metalnál, s közben egy monumentális, epikus vonulata is tapasztalható. Mit gondolsz erről? "Úgy vélem, tökéletesen igazad van, ez egészen...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj
KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj

Csatazaj címmel megjelent és vlgig is hallgatható a Kárpátia zenekar új albuma. "A Csatazaj lemezt szerettük volna úgy időzíteni, hogy akkor már elindulhatnak a koncertek is. Bíztunk...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, legfrissebb előzetesként pedig itt a klippel kísért Ny Lucky Card dal. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben...

PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul
PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul

A Hypocrisy-vezér Peter Tägtgren másik csapata, a Pain még 2016-ban adta ki a legutóbbi albumát, a Coming Home-ot, de a banda nagyon is aktív, lesz majd új lemez is a hírek szerint, a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS