HOBO - Requiem a bluesért

A nyúlbélák népszerűsége miatt érzi rosszul magát

2012. március 7. (szerda) 15:04

Egy évvel ezelőtt tartotta búcsúkoncertjét a Hobo Blues Band, de Földes László, azaz Hobo azóta is aktív, koncertezik, önálló esteket ad, de új csapatával, a Hobo és Bandájával egy új lemezen is dolgozik:
"1978-ban egy 'szombat esti blueszenekart' alapítottam, ennek tavaly lett vége. De csak a HBB-nek. Most, egy B-vel rövidebben újra visszatérünk a rendszeres klubéletbe. A 'HB', azaz Hobo és Bandája, amely laza szerkezetű és a zenei céloknak megfelelően állandóan változtatható felállás jelenleg a 'Requiem a bluesért' munkacímű lemezre készül, melyet Póka Egonnal írunk és hatalmas szereplőgárdával szeretnénk felvenni.
Ehhez a leghasznosabb és számomra legkedvesebb előtanulmány 'visszatérni a gyökerekhez', vagyis a MOM-ban, az Ikarusban, az FMH-ban, a néhai Lágymányosi Közösségi Házban eltöltött és végigjátszott többszáz este gyakorlatához.
Bluest, rock and rollt, kuplékat, verseket játszani testközelből az embereknek. Muzsikusokat, költőket, színészeket vendégül hívni, művészfilmeket, zenés filmeket vetíteni, kiállításokat tartani, fiatal bandáknak, énekeseknek bemutatakozó lehetőséget adni és így tovább."
Az eredetileg a Gödörbe tervezett, ám végül a budai Fonóba átkerült klub legközelebbi estje március 31-én lesz.
A hvg.hu-n egy friss interjú jelent meg Hobóval, amelyben a maga kendőzetlen stílusában fejtette ki véleményét a mai könnyűzenei világról:
Hobo: "A világ is, a zene is megváltozott. Ipar lett. Ma a tehetségkutatókba igyekeznek a fiatal gyerekek, a televízió és a média nem arra törekszik, hogy közönséget szerezzen az élő zenével. Nekünk nem volt lemezünk, mégis százezreknek játszottunk. Mert a dolognak volt tartalma. Mindenkinek azt adta, amit ő maga érzett. Ahogy a József Attila-verseknél. Ezeket sem úgy kell érteni, ahogy én mondom. Mindenki azt értheti, amit akar: ez a szép benne.
Amit én csinálok, az kulturális értelemben még inkább ellenkultúra, mint ami volt az úgynevezett szocializmusban. Annak, ami ma a kultúrában, a zenében és a színházban folyik, köze nincs ahhoz, amiről szólnia kellene. Ez ellen harcolok. Már nem megyek országos fesztiválokra, ahol az egyik zene belehallatszik a másikba, és nem közönségnek, hanem tömegnek dolgozik az ember, mert játszani nem lehet."

hvg.hu: Nem szélmalomharc ez?
Hobo: "Egyáltalán nem. Hatvanhét éves vagyok, most nyitott a klubunk a Fonóban. Annyian voltak, hogy nem fértek be. Ma sem arra a fajta sikerre vágyom, ami most trendi. Nem érzem rosszul magam, ha a 'Lócsókoló együttes', vagy valami 'Nyúl Béla' a televízióban nagyobb népszerűségnek örvend, mint én. Az ezerszeresét kaptam annak, amit reméltem. Sosem álmodtam arról, hogy 67 éves koromban is ezt fogom csinálni, és ennyi embert érdekel majd. Ahogy József Attila Kész a leltár című versében olvasható: 'születtem, elvegyültem és kiváltam'. Sem a Hobo Blues Band, sem én nem tartoztunk semmilyen politikai, faji, vallási brancsba. Egyedül voltunk. Majd posztumusz kifizetődik. Halj meg és nagy leszel!"

A teljes Hobo interjút, amit Íliás Katalin készített itt olvashatod el.
 

Hozzászólások

[009736]
Winternight
A cikk Hobónak köszönhetően tényleg jó. A kérdező viszont szánalomra méltó módon próbálta ráerőltetni saját bukott eszméit. Azt írja a hatalom próbál beleszólni a kulturális életbe. Mintha eddig nem ezt tette volna. A különbség csak annyi, hogy most az értékek és a nemzeti dolgok felé próbálják terelni az embereket, (vagy legalábbis megadni a lehetőséget ennek az eddig elnyomott és rengeteg ember által igényelt vonulatnak is) eddig meg a gyökértelen, kártékony liberális irány volt kijelölve, az ehhez kapcsolódó igénytelen tehetségkutatókkal, a rock, metal zenét teljesen kirekesztő tévékkel, rádiókkal. Most legalább látható egy kis pozitív változás. Ennek legbiztosabb jele a hatalmuk elvesztésébe beleőrült liberálisok észvesztett tombolása. Ha a HVG cikkírója szerint baj van, az az jelenti, jó az irány. :) Jó lenne ha észrevennék végre a liberálisok, hogy 2010-ben egy nagy változtatásra szavaztunk, és a változtatás igénye a kultúrára is vonatkozik.
[009729]
cbatesz
Nagyon jó az egész hvg.hu -s cikk! És nagyon jó, hogy van egy HOBÓNK!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
LINDEMANN - Videópremier a májusi moszkvai koncert DVD-ről: Home Sweet Home
2021. május 7. (péntek) 18:25

Azt már november óta tudjuk, hogy két album után befejeződött a Rammstein énekes Till Lindemann, valamint a Hypocrisy és a Pain éléről ismert Peter Tägtgren együttműködése, viszont kijön még egy koncertanyaguk május 21-én, a 2020. március 15-én Moszkvában rögzített Live In Moscow DVD, Blu-ray, 2CD. A bulit 30 HD kamerával rögzítették, a kiadvány friss előzetese pedig a Home Sweet Home nóta felvétele. Till és Peter 2015-ben adta ki a Skills In Pills lemezt, 2019 őszén pedig megjelent az utódja is, az F & M (Frau & Mann). Till Lindemann továbbviszi a Lindemann nevet, de más társakkal.   www.facebook.com/Lindemann LINDEMANN - Home Sweet Home (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről) LINDEMANN - Blut (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről) LINDEMANN - Praise Abort (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről) LINDEMANN - Allesfresser (a 2021-es Live In Moscow DVD-ről)...

YNGWIE MALMSTEEN - Nyáron jön az új album, Paganinit idéz az első dal: Wolves At The Door
YNGWIE MALMSTEEN - Nyáron jön az új album, Paganinit idéz az első dal: Wolves At The Door

Parabellum címmel július 23-án jelenik meg az új Yngwie Malmsteen album, első előzetesként pedig már itt is van a szöveges videóval kísért Wolves At The Door dal. Yngwie legutóbbi...

MYLES KENNEDY - Egy hét múlva jön az új szólóalbum, dalpremier: Love Rain Down
MYLES KENNEDY - Egy hét múlva jön az új szólóalbum, dalpremier: Love Rain Down

2018-ban jelent meg Myles Kennedy első szólólemeze, a Year Of The Tiger, de a folytatás sem várat magára sokáig, a The Ides Of March című album május 14-én lát majd napvilágot. Friss...

HERMAN FRANK - Jön az ex-Accept gitáros új szólóalbuma, dal- és klippremier: Teutonic Order
HERMAN FRANK - Jön az ex-Accept gitáros új szólóalbuma, dal- és klippremier: Teutonic Order

Two For A Lie címmel május 21-én jelenik meg az ex-Accept, Victory gitáros, Herman Frank ötödik szólólemeze, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Teutonic Order dallal lehet...

SABATON - Hallgasd meg a meglepetés dalukat, itt a Defence Of Moscow
SABATON - Hallgasd meg a meglepetés dalukat, itt a Defence Of Moscow

Defence Of Moscow címmel egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton - ismerkedj meg vele! "Május 9-ét Oroszországban a győzelem napjaként ünneplik, a nácik felett a...

LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming
LIGHT THE TORCH - Dalpremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: More Than Dreaming

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS