TONY MACALPINE - Ma este a Club 202-ben lép fel

A programban a teljes Edge Of Insanity album is szerepel

2012. március 4. (vasárnap) 11:01 | utoljára módosítva: 2012. március 4. (vasárnap) 11:06

Ma este a Club 202-ben koncertezik csapatával az amerikai gitárvirtuóz Tony MacAlpine, a neoklasszikus metal valódi innovátorainak egyike, aki a '80-as években kiadott úttörő albumaival alapjaiban határozta meg a stílus arculatát. Az azóta eltelt negyedszázad során MacAlpine progresszív és fúziós jazz közegben is bizonyította sokoldalúságát.
Megfordult többek között Steve Vai csapatában, Mark Boals énekes társaként a Ring Of Fire-ben, illetve a CAB és a Planet X soraiban is. Az eredetileg zongoristaként indult amerikai muzsikus valódi terepe azonban mégiscsak az instrumentális rockzene.
A tavaly - hosszabb kihagyás után - egy újabb instrumentális szólóalbummal jelentkezett gitáros jelenlegi csapatában a brazil mesterdobos Aquiles Priester (Angra, Hangar) mellett megtalálni Bjorn Englen basszusgitárost (Malmsteen, Uli Jon Roth, Quiet Riot), valamint egy 22 éves gitároslányt, a Berkleen végzett Nili Brosht. A programban természetesen az új album is terítékre kerül, de MacAlpine-ék egy az egyben előadják majd az 1986-os Edge Of Insanity lemezt.
A koncertet egy brazil gitáros, Daniel Pique nyitja majd, de fellép az atlantai Agent Cooper is, egy déli prog csapat, soraiban két Stuck Mojo és Fozzy muzsikussal, Sean Delson basszusgitárossal és Mike Martin gitárossal.
A szólóalbum és a turné kapcsán Danev György készített interjút Tony MacAlpine-nal a HammerWorld magazin Hangerőmű rovata számára.
 
2010-ben a Seven The Hardway projekttel adtál ki egy énekes albumot, majd európai koncerteket is meghirdettetek, ám hirtelen meghiúsult az egész turné. Mi történt pontosan?


"Semmi dráma nem állt a háttérben, mindössze az új instrumentális szólóalbumomat szerettem volna befejezni, ehhez viszont időre volt szükségem. Úgy döntöttem, hogy inkább a szólókarrieremre fogok összpontosítani."10 év telt el a legutóbbi instrumentális szólólemezed óta. Minek volt köszönhető az évtizednyi kihagyás?

"Más dolgokkal foglalatoskodtam az elmúlt 10 évben. Steve Vai zenekarában például évekig játszottam, de a CAB projektre is jelentős energiákat fordítottam. Másfél évvel ezelőtt viszont elérkezettnek láttam az időt arra, hogy ismét egy instrumentális szólóalbumot készítsek, az ötletet pedig sikerült viszonylag gyorsan megvalósítani."Másképp közelítettél most a stílushoz, mint 10 évvel ezelőtt?

"Szerintem tisztán hallatszik, hogy ez az új lemez egy másik, modernebb kor szülötte. A változás sok mindenben tetten érhető; összetettebb, progresszívebb módon közelítek a zenéhez manapság, de a felhasználható eszközök palettája is bővült, gondolok itt elsősorban a 8-húros gitárokra."Azt magam is észleltem, hogy a 8-húros gitár nagyban változtatott a gondolkodásmódodon…

"Egyetlen album alapján azért ezt nehéz megítélni. Ez a lemez a zenei világomnak csupán egy bizonyos szegmensét láttatja. Számos olyan kiadatlan témám van, amelyek nem illenek ebbe a képbe. A 8-húros gitár valóban új lehetőségeket biztosított, hiszen a mély fisz húrnak köszönhetően olyan hangtartományokat is kiaknázhattam, amiket korábban nem, a dalok pedig így hihetetlenül súlyossá váltak."


TONY MACALPINE - Pyrokinesis (a 2011-es MacAlpine albumról)
Mintha a klasszikus elemeket kissé háttérbe szorítottad volna. Ezúttal még Chopin-etűdöt sem találni…

"Szándékosan alakítottam így a dolgot, ugyanis jelenleg egy klasszikus zenei anyagon is dolgozom. Az ilyen jellegű témákat megtartottam ahhoz a lemezhez."
Mint zongoristára, Cho­pin nagy hatással volt rád egyébként?


"Egyáltalán nem. A múltban azért nyúltam előszeretettel Chopin-darabokhoz, mert sok olyan rövid művet komponált, melyeket egyrészt egyedül is elűadhattam a zongorán, másrészt pedig illettek a lemezeim képviselte világhoz."Kihívást jelent Chopin-etűdöket zongorázni?

"Tudod, ezek a rendkívül muzikális darabok alapjában véve nehezek, de nem erre kell fókuszálni, hiszen egy zenész azért gyakorol egy életen át, hogy ezek interpretálása ne jelentsen problémát. Olyan ez, mint a beszéd. Senkinek nem okoz gondot, ha azon a nyelven kell kommunikálnia, amit egész életében használt. A nehézségek akkor kezdődnek a zenében, ha olyasmit kell eljátszani, amihez nem képes megfelelőképpen idomulni a muzsikus. Én élvezem mind a billentyűs-, mind a gitárjátékot, szóval a hangszerkezelésre nem ilyen módon tekintek."Annak idején volt valami konkrét oka annak, hogy a zongorázás mellett gitározni is elkezdtél?


"Öt évesen kezdtem zongorázni, majd 12 éven keresztül klasszikus zenét tanultam a springfieldi konzervatóriumban, de még ezt követően is folytattam a tanulmányaimat, többek között a hartfordi egyetemen. Gitározni menetközben kezdtem el, úgy 12-13 évesen, amikor ez a hangszer valahogy izgalmasabbnak tűnt, mint a zongora! (nevet) Már kisgyerekként is zenész akartam lenni, és mivel a bátyám elkezdett gitározni, hamarosan én is követtem a példáját. De a zongorázást eszem ágában sem volt abbahagyni."Kit tartasz az abszolút kedvenc zenészednek?


"Ez egy durva kérdés! (nevet) Hangulattól függ, hogy éppen ki érint meg jobban. De mindig is nagyon szerettem Johnny Wintert, George Bensont, Steve Vai-t. És még sorolhatnám holnapig..."A dalokat általában hogyan írod? Van bevált módszered?

"Abszolút nincs, az ihlet bármikor elkaphat. A zongora mellett épp úgy, mint gitárral a kézben, de hosszabb motoros túrák alkalmával is be szoktak ugrani használható dallamfordulatok."A mostani lemezen Virgil Donati és Marco Minnemann is dobol. Hogyan döntötted el, hogy melyik témát ki üsse fel?


"Nagyjából ugyanaz volt az elképzelésem, mint annak idején a Maximum Security korongnál. Akkor ugye Atma Anur és Deen Castronovo dobolta fel a dalokat. Igyekszem mindig olyan muzsikusokkal dolgozni, akik valami speciálisat is képesek hozzátenni a dalaimhoz. Marco és Virgil totál eltérő stílussal rendelkezik, viszont mindketten roppant lelkesek voltak. Briliáns munkát végeztek!"A lemez Steve Vai Favored Nations kiadójánál jelent meg. Ezek szerint még mindig jóban vagy Steve-vel…

"Közeli barátok vagyunk, nemrég játszottam is vele egy itteni jótékonysági bulin!"Netán terveztek újabb hosszú távú együttműködést is?

"Erről nincs szó jelenleg. Nehéz is lenne összeegyeztetni, meg egyébként is, a következő időszakban a saját dolgaimra kívánok koncentrálni."Az argentin Stefania Daniel után ismét egy fiatal gitáros lánnyal dolgozol, hiszen a turnécsapatodban az izraeli születésű Nili Brosh a másodgitáros. Érdekes ez, mert nem gyakoriak a szólógitáros lányok a rockzenében, te viszont már a második tehetséget ásod elő…


"Ismered a Heart zenekart? És Joan Jettet, Lita Fordot, Jennifer Battent, Orianthit? (nevet) Látod, van erre példa! Nili egy elképesztően tehetséges zenész, rendkívüli módon élvezem a közös munkát. Mindössze 22 éves, de már most teljesen egyéni, amit művel. Félelmetes a krea­­tivitása, a muzikalitása, szerintem magasan felette áll a mostani generáció képviselőinek. Épp a következő szólóanyagán dolgozik, mégpedig Marco Minnemann és Stu Hamm társaságában."Mennyire követed a fiatal, feltörekvő gitárosokat?

"Tudatosan sosem követtem figyelemmel a kollégák munkásságát, de ez egy olyan kicsi világ, hogy így is képben vagyok. Ismerem például Guthrie Govant, és még számos kiváló mai gitárost, viszont nem nagyon hallgatom őket."Bemutatnád néhány szóban az általad használt, 8-húros Ibanez Prestige gitárt?


"Örömmel! Ez egy hársfából készült fantasztikus hangszer, aktív EMG 808 hangszedőkkel, 5 állású hangszedő váltóval, push-pull kapcsolóval, rózsafa fogólappal, 009-068 vastagságú húrokkal."Mennyire magas az action a gitáron?


"Nem igazán tudom. Mivel csak a saját gitárjaimon játszom, nincs viszonyítási alapom. Nekem teljesen átlagos beállításúnak tűnik…"A rózsafa fogólapot jobban szereted, mint a jávort?

"A rózsafát minden egyéb fafajtánál jobban szeretem! Nagyon régóta szigorúan csak rózsafából készült fogólapon játszom. Érzetre ez a fa a legtermészetesebb mind közül, de az sem elhanyagolható, hogy hangzás szempontjából pont azt a melegebb tónust produkálja, amit annyira kedvelek."A 6- és 7-húros modelljeid felépítésben mennyire különböznek a 8-húrostól?

"Szinte csak méretben, hiszen mindegyik az RG szérián alapul. Ugyanazon faanyagokból, ugyanolyan elektronikai specifikációk alapján készülnek, bár ezekben passzív DiMarzio Tone Zone humbuckerek találhatóak, melyek természetesen felezhetőek."Milyen erősítőket használtál a lemezfelvétel során?


"Főként egy 100 wattos Hughes & Kettner Triamp fejet, ami rendkívül jól kezelhető szerkezet. Nagyon elégedett vagyok a hangjával. De nagy hasznát vettem két Hughes & Kettner Coreblade fejnek is. Ennek a modellnek az a sajátossága, hogy 128 felhasználói programhellyel, 3 független digitális effekt processzorral, valamint beépített MIDI vezérléssel rendelkezik. USB interface is található rajta, tehát közvetlenül csatlakoztatható a számítógépre, aminek magam is nagy hasznát veszem, ha stúdió­­ban vagyok, vagy ha bemutatókat tartok. Mindezek ellenére ez nem egy hibrid, modellező erősítő. A konstrukció teljesen analóg, 3 darab 12AX7 előfokkal, illetve ízléstől függően 4 darab EL34 vagy 6L6 végfokcsövekkel szerelik fel."Te magad melyik karaktert kedveled jobban? Az EL34-est vagy a 6L6-ost?

"Mindkettőt szeretem, számos erősítőm van mindkét fajtából. Általában mindig azt választom, ami jobban passzol az aktuális dal stílusához."Milyen programot tervezel az európai koncertekre?


"Amikor a hollywoodi Musicians Institute-ban adtunk egy rövidebb koncertet, elővettünk 4-5 új dalt, és ezek remekül működtek, úgyhogy mindenképpen a repertoár részét fogják képezni. Természetesen a régebbi anyagokat sem fogjuk hanyagolni, a Premonition, az Evolution és a Maximum Security bizonyos dalai felbukkannak majd, illetve lesz a műsornak egy speciális része is, amelyben a teljes Edge Of Insanity lemezt eljátsszuk!"


TONY MACALPINE - Edge Of Insanity (az 1986-os debüt címadó tétele)

A ’80-as évek közepén jobbnál-jobb gitárosok bukkantak fel. Szerinted kik voltak azok, akik igazán kiállták az idő próbáját?


"Vinnie Moore, Joe Satriani, Steve Vai, George Lynch, Zakk Wylde és Vivian Campbell ide sorolandó. A ’80-as évek közepe nagyon kedvezett az általunk űzött zenének, akkoriban nagyra értékelték a gitárosokat. Egyébként manapság újra érezni a megbecsülést, ami rendkívül jó dolog."Hogy látod, vannak még felfedezetlen területek az elektromos gitározásban?

"Hogyne lennének! Elég csak a saját esetemet venni: az új lemezen olyasmit valósítottam meg, amit azelőtt még sohasem. A zene evolúciója még jó ideig nem fog megtorpanni!"


(A MacAlpine interjú eredetileg a 240-es HammerWorld Hangerőmű rovatában jelent meg.)www.tonymacalpine.com

www.facebook.com/tonymacalpineofficial
 

Hammer TV

 
BENEATH THE VOID - Új dal az egykori Kill With Hate-től: Rebellion
2021. május 12. (szerda) 08:30

Az még a múlt hónapban derült ki, hogy nevet változtatott a brutális death metal vonalat képviselő budapesti Kill With Hate. Már Beneath The Voidként folytatják a zúzást egy progosabb, technikásabb irányban, a régóta készülő második lemez pedig ...Into Oblivion címmel jön ki június 11-én a Metal.hu-nál. A sci-fi konceptalbum második előzeteseként már meg is hallgatható a Rebellion című dal. Olt Ákos gitáros: "A lemezen szereplők közül a Rebelliont kezdtem írni legkorábban, még 2013-ban, egyből a Voices lemez után. Ennek ellenére csak pár év fiókban porosodás, egy húrral mélyülés, egy EP és tagcsere után, 2016-ban sikerült végleges formát ölteni. A korábbi dalaimhoz képest egyértelműbb, dalközpontúbb szerkezete van, s ezek jó alapot szolgáltak Patrikék énektémáihoz. Ha valaki felfedezni véli benne a Black Dahlia Murder alig érezhető hatását, az természetesen csak a véletlen műve, és nem is...

K.K.'S PRIEST - Klippel az első dal K.K. Downing és Ripper Owens új bandájától
K.K.'S PRIEST - Klippel az első dal K.K. Downing és Ripper Owens új bandájától

Sermons Of The Sinner címmel augusztus 20-ra várható a debütáló albuma annak az új bandának, a K.K.'s Priestnek, amit az exJudas Priest gitáros az utóbbi években hozott össze Tim...

VAN CANTO - Klipes Amon Amarth átirat a szájgitáros zenekartól: Raise Your Horns
VAN CANTO - Klipes Amon Amarth átirat a szájgitáros zenekartól: Raise Your Horns

To The Power Of Eight címmel június 4-én jelenik meg a metalt gitárok nélkül, 'a capella' formában játszó Van Canto zenekar nyolcadik albuma, a 2018-as Trust In Rust lemez utódja,...

CRYPTA - Dalpremier a Nervosából kilépett lányok új death metal bandájától: Starvation
CRYPTA - Dalpremier a Nervosából kilépett lányok új death metal bandájától: Starvation

Fernanda Lira basszer/énekesnő és Luana Dametto dobos egy éve szállt ki a brazil thrasher Nervosából, nem sokkal később pedig be is jelentették az új csapatukat. A Crypta névre...

TIMO TOLKKI'S AVALON - Új dal és klip a júniusi albumról: The Fire And The Sinner
TIMO TOLKKI'S AVALON - Új dal és klip a júniusi albumról: The Fire And The Sinner

The Enigma Birth címmel június 18-án lát majd napvilágot az egykori Stratovarius vezér, a gitáros Timo Tolkki 2012-ben elindított Avalon projektjének negyedik albuma. A 2019-es Return To...

SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow
SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow

Defence Of Moscow címmel pár napja egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton, most pedig már a nóta hivatalos klipje is megérkezett. "Május 9-ét Oroszországban a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS