POKOLGÉP - 5 lemez, ami megváltoztatta a gitáros Z. Kiss Zalán életét

A Queentől Joe Satrianiig

2012. március 2. (péntek) 18:51 | utoljára módosítva: 2012. március 4. (vasárnap) 09:07

Z Kiss Zalán gitáros a dobos Veress Marcival együtt került a Pokolgépbe, már egy jó éve. Az majd csak a jelenleg is készülő új lemezen derül ki, hogy a két új srác mi mindent tud hozzátenni a legendás magyar metal banda világához, de színpadi teljesítményükkel maximálisan beilleszkedtek a Gépbe.
Zalán már az általános iskola második osztályában elkezdett gitározni, tanárhoz járni, és tette ezt hét éven keresztül. Közben már saját dalokat is írt, első koncertjét pedig 1992-ben adta a budafoki Jazz-galériában - akkor még akusztikus gitáron.
Még ugyanabban az évben a Magyar Rádióban készítette el első stúdiófelvételét, egy saját számot rögzített ekkor, de folytatta tanulmányait is, előbb Felkai Miklósnál, majd az Edda gitárosánál, Alapi Steve-nél, 2000 táján pedig Szekeres Tamásnál.
2003-tól a Kőbányai Zenesuli növendéke lett, ahol négy év múlva felsőfokú tanári végzettséget szerzett, jelenleg pedig az egri Eszterházy Károly Főiskolán tanul, ének-zene, valamint etika szakon.
Aki eddig azt hitte, hogy egy metal banda gitárosa csakis a sörmárkák között ismerheti ki magát, és maximum Wigwam-szakos lehet, az jobb, ha mielőbb átértékeli a nézeteit. Zalánt is arra kértük fel, hogy szedje csokorba azt az öt lemezt, ami a legnagyobb hatással volt rá.


"Amikor elkezdtem gondolkodni azon az öt albumon, ami totálisan megváltoztatta a zenei beállítottságomat, azt a taktikát választottam, hogy kiválasztok öt olyan lemezt, amelyek különböző zenei irányzatokat képviselnek. Persze kapásból írhatnék negyven lemezt is, beleértve a komolyzenét és a fúziós jazz-rockos vonalat, most mégis úgy éreztem, maradok szigorúan a rockzene mellett, mivel magam is ezt művelem. A felsorolt albumokat a mai napig gondolkodás nélkül magammal vinném egy lakatlan szigetre..." (nevet)
QUEEN
A Night At The Opera (1975)


"Az első és talán a legmeghatározóbb lemezzel, a Queen 1975-ös albumával a nagymamám ismertetett meg. Ezek egytől-egyig halhatatlan, örökérvényű dalok! Azon túl, hogy a Queen az újításaival, a stúdiótechnikai, a hangszerelésbeli, zenei és hangzásbeli dolgaival gyökerestül felforgatta a zenei életet, azóta is bármilyen zene mellett a király jobbján ül... (nevet) Legalábbis nálam!"


QUEEN - Sweet Lady (az 1975-ös A Night At The Opera albumról)


PINK FLOYD
Animals (1977)


"Ez az első lemez, amiről leszedtem életem első dalát, mégpedig a nyitótételt, Pigs On The Wing-et. Akkor úgy 9 éves lehettem. A többi szám: Dogs, Pigs, Sheep is hihetetlenül húz magával. Azt már csak később tudtam meg, hogy az albumot George Orwell Állatfarmja inspirálta."


PINK FLOYD - Dogs (az 1977-es Animals albumról)

TOTO
The Seventh One (1988)


"No comment... mondhatnám, de nem teszem! (nevet) Ez egy olyan album, amit még gimis koromban rongyosra hallgattam a Mr. Big Lean Into It és a Deep Purple Live albumai mellett. Természetesen szinte minden dalt lekagylóztam, mivel még nem volt kotta és internet hozzá. A legnagyobb iskola volt számomra, mert így sokkal gyorsabban tudtam a későbbiekben számokat megtanulni, de a zenei fantáziámra is jótékony hatással volt!"


TOTO - Home Of The Brave (az 1988-as The Seventh One albumról)


DREAM THEATER
Images And Words (1992)


"A Dream Theater mérföldkő albuma. Itt aztán mindenki dobott egy hátast, aki csak meghallgatta! (nevet) A fúziós progresszív metal csúcsa volt, a '90-es évek elejének egyik úttörő lemeze. Igyekeztem ezeket a témákat is leszedni, persze ide már kottás segédlet is kellett!"


DREAM THEATER - Metropolis (az 1992-es Images And Words albumról)
br />JOE SATRIANI
Crystal Planet (1998)


"1998-as az album. Gimis voltam akkor, és addig Szekeres Tamás, a későbbi tanárom Guitarmania albumát ismertem, mint gitárlemezt, és nagy hatással is volt rám. Ezt az albumot viszont Erdélyben vettem - nagyon olcsón, kazettán - egy osztálykirándulás alkalmával, mivel sok lejem maradt! (nevet) Tetszett a borító, és annak alapján ez is gitáros zenének látszott a boltban. Hazáig ezt hallgattam a walkmanben, és Satriani mester azóta is nagy kedvencem, mind gitárosként, mind szerzőként. Ezek után kezdtem saját instrumentális dalokat írni."


JOE SATRIANI - Crystal Planet (az 1998-as album címadó dala)

"Órákig sorolhatnám még az előadókat, a kedvenc gitárosokat, a zenekarokat, a zeneszerzőket, de ez teljes mértékben lehetetlen, így be kell érni ennyivel... Sok mindenki kimaradt, akik szintén hasonlóképp fontosak lettek volna, de róluk majd máskor!"


www.pokolgep.hu


 

Hammer TV

 
KING OF ASGARD - "Quorthon és a Bathory hagyatéka rengeteg zenén átsüt"
2021. május 15. (szombat) 09:57

Svartrviðr címmel május 28-án jelenik meg a folkos északi death/viking metalt játszó svéd King Of Asgard ötödik albuma, a 2017-es Taudr lemez utódja, amelynek producere Magnus "Devo" Andersson volt a Mardukból. A 2008-ban elindított King Of Asgard frontembere, Karl Beckmann a 90-es évek végén feloszlott Mithotyn oszlopos tagja, gitárosa, egyik fő zeneszerzője volt, a csapattal pedig egy alapos interjút is találsz a májusi HammerWorld magazinban. A két hét múlva érkező friss lemez harmadik előzetes dala a klippel kísért Ammobiærg - ismerkedj meg vele!   www.facebook.com/kingofasgard   Részlet a májusi HammerWorld magazinban olvasható interjúból:   A Sartrviðr alapján azt kell mondanom, hogy a zene jóval keményebb éllel rendelkezik az átlagos ’viking’ metalnál, s közben egy monumentális, epikus vonulata is tapasztalható. Mit gondolsz erről? "Úgy vélem, tökéletesen igazad van, ez egészen...

DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből
DREAM THEATER - Megnyitják az archívumot, premier: a Pull Me Under felvétele 2017-ből

Archív kiadványsorozatot indított a Dream Theater, amelynek elnevezése Dream Theater's Lost Not Forgotten Archives, elsőként pedig egy 2017-es japán koncert felvételét hozzák majd ki...

BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence
BRAINSTORM - Nyár végén jön az új album, a Rage főnökével az első klipes dal: Escape The Silence

Wall Of Skulls címmel augusztus 20-án lát napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, a 2018-as Midnight Ghost lemez utódja. Első előzetesként már itt...

KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj
KÁRPÁTIA - Megjelent és végighallgatható az új album: Csatazaj

Csatazaj címmel megjelent és vlgig is hallgatható a Kárpátia zenekar új albuma. "A Csatazaj lemezt szerettük volna úgy időzíteni, hogy akkor már elindulhatnak a koncertek is. Bíztunk...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, friss dal és klip: My Lucky Card

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, legfrissebb előzetesként pedig itt a klippel kísért Ny Lucky Card dal. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben...

PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul
PAIN - Öt év után klipes új felvétel Peter Tägtgren csapatától, a póló mindent elárul

A Hypocrisy-vezér Peter Tägtgren másik csapata, a Pain még 2016-ban adta ki a legutóbbi albumát, a Coming Home-ot, de a banda nagyon is aktív, lesz majd új lemez is a hírek szerint, a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS