METALLICA - A Slayer után nekünk is össze kell kapnunk magunkat...

A jövő év nagy részét stúdiózással fogják tölteni

2011. november 22. (kedd) 17:46 | utoljára módosítva: 2011. november 23. (szerda) 07:25

A Metallica 30 éves jubileuma alkalmából megrendezésre kerülő négy decemberi klubbulinak a nagyjából 1200 fő befogadására alkalmas San Francisco-i Fillmore lesz a helyszíne, a koncerteken pedig spéci vendégek, ritkán játszott dalok és mindenféle egyéb extrák várják majd a csapat fanatikusait.
A három évtizedes metal legenda már nekilátott Rick Rubin producerrel a 2012 folyamán felvételre kerülő új stúdióalbum előkészületi munkálatainak, az óriási vitákat kiváltott Lou Reeddel közös album, a Lulu kapcsán pedig a dobos Lars Ulrich így fogalmazott:
"Egy sor kritikát olvastunk már. Elég érdekesek voltak... mintha az emberek nem arra fókuszáltak volna, hogy miről is szól ez az album."
A Luluból a megjelenésének második hetében csupán 3 ezer példány talált gazdára az Államokban, így a lemez mindössze egy hét után ki is esett a Billboard 200-as listájáról.
Az eredeti felállásában újjáalakult Black Sabbath mellett a Metallica is főbanda lesz a 2012-es brit Download fesztiválon, és a június 9-én színpadra lépő csapat a pályafutásának legsikeresebb albumát, az 1991-es Metallica lemezt (Fekete Album) teljes egészében előadja majd a Donington Parkban.
"Az ötlet a Download szervezőktől jött, nem tőlünk - mondta Lars. - Az a helyzet, hogy noha már hat éve nem játszottunk Doningtonban, azóta is szinte minden nyáron felléptünk Angliában. Emiatt akarták a szervezők, hogy valami különlegessel rukkoljunk elő. Nekem meg eléggé tetszik az a tény, hogy jövő nyáron már a 21. évfordulója lesz a 'fekete album' megjelenésének, és nem a 20."
A Metallica lemezről a Don't Tread On Me és a The Struggle Within dalokat még sosem játszotta élőben a csapat, és arra kérdésre, hogy akkor most ezeket újra meg kell-e tanulniuk, a dobos így felelt:
"Igen. Habár őszintén szólva egy olyan dalt, mint a The Struggle Within sokkal könnyebb újra megtanulni, mint mondjuk a The Frayed End Of Sanityt. Nem hinném, hogy túl nehéz lenne számunkra ennek a két nótának a megfejtése..."
A HammerWorld magazin novemberi száma a 30 éves jubileum kapcsán James Hetfield címlappal jelent meg és a címlapsztoriban arra kértük fel a Metallica frontemberét, hogy egy kicsit vezessen vissza minket a csapat múltjába...


Annyiféle sztorit lehetett már olvasni arról, hogy a Big Four bulik ötlete hogyan és kitől származott. Valójában ki volt az ötletgazda?

„Legjobb emlékezetem szerint én, de mivel már rendesen benne vagyok a korban, talán nem is olyan jó a memóriám, úgyhogy erre a kérdésre Lars talán egészen más választ adna... (nevet) De nekem az rémlik, hogy én ültettem el a bogarat fülében. Egyébként nem igazán számít, hogy ki vetette fel és kinek, a lényeg, hogy megvalósult. Amikor elmegyünk kajálni vagy van pár percünk arra, hogy csak úgy dumálgassunk, egy csomó hülye ötlet fel szokott merülni. Persze akadnak köztük jók is, és ezeket aztán igyekszünk is megvalósítani. Valami ilyesmiből indulhatott ki a Big Four.

Szeretünk azon agyalni, hogy mi az, amit még nem csináltunk, mi az, ami még különleges lehet számunkra és a rajongók számára is. Ennyi év után kell is, hogy mindig új feladatokat találjunk ki magunknak. Lehetne persze rutinból is dolgozni, album-turné-album, de az a mókuskerék már régen feloszlatta volna a csapatot. Ha nincs új kihívás, ha nincs új csúcs, ahova el kell jutni, vegy egy új feladat, amit meg kell valósítani, akkor jobb abbahagyni az egészet. Sokszor van úgy, hogy csak úgy ötletelünk bele a vakvilágba, aztán a háttér kitalálása, kidolgozása már Larsra és a menedzsmentre marad."

Kereken 30 éves a csapat és valóban szinte mindent elértetek már, amit egy rockbanda csak elérhet. Nem lehet szimpla feladat új célokat találni...


„Tényleg nem az. Szeretünk turnézni, ne érts félre, de rengeteg turnénk volt már, úgyhogy egy újabb kanyar önmagában még nem villanyoz fel minket. Ezért aztán keressük a különleges lehetőségeket, az érdekes helyszíneket, a meglepő megoldásokat. Ilyenek lesznek például a decemberi születésnapi klubbulik is, de így jött a Big Four is, és ilyenformán alakult ki a máris nagyon népszerű közös lemezünk Lou Reeddel... (nevet) A 30 év alatt magunk mögött hagytunk néhány mérföldkövet. Volt idő, amikor nem akartunk hátrafelé pillantgatni, mert attól tartottunk, hogy nosztalgiabandává válunk, de most már más a helyzet. Igyekszünk megünnepelni ezeket a korábban letett mérföldköveket. A Big Fourral kapcsolatban valahol az is cél volt, hogy emlékeztessük az embereket arra a korszakra, meg arra a színtérre, amely óriási hatást gyakorolt a következő generációkra."Sokan úgy érzik, hogy azért egy Exodusnak még helye lett volna köztetek. Erről mit gondolsz?

„Az Exodus egy gyilkos banda volt és ma is az, Gary pedig egy szenzációs gitáros. Nagyon tud pengetni és elmélet tekintetében is köröket ver rám. Anélkül, hogy kisebbíteni akarnám az érdemeiket, a Big Four attól lett a Nagy Négyes, hogy ez a négy banda lett a legsikeresebb a thrash vonalról. Egyébként ezt a kifejezést nem mi találtuk ki, nem a bandáktól jött, hanem annak idején valami újságíró akasztotta ránk. Szóval az volt az eredeti terv, hogy csak mi négyen lépjünk fel, de amikor megnézegettük az európai lehetőségeket, kiderült, hogy egy csomó nyári fesztivál már megállapodott különféle bandákkal. Eleve egy rémálom, ha négy különböző pályán dolgozó bandát akarsz együtt mozgatni, de itt adott volt egy időszak, amikor mindenki ráért. Azaz nem nagyon lehetett válogatni.

Csakis azok a fesztiválok és helyszínek jöhettek szóba, amelyekkel erre az időszakra meg lehetett állapodni. Amelyik országban már elindult egy nagy metal fesztivál szervezése, oda próbáltunk becsatlakozni, de az nyilván nem volt járható út, hogy a Big Four érdekében bandákat dobassunk ki a fesztiválok némelyikéről. Ezért aztán voltak olyan Big Four bulik, ahol más csapatok is felléptek. De a későbbi koncerteken már tényleg csak mi négyen játszottunk."

Annak idején milyen volt a személyes kapcsolatotok a másik három csapattal?

„Változó volt és nagyon is személyfüggő. Volt idő, amikor a Slayerékkel és a Megadethékkel egyáltalán nem volt semmilyen kapcsolatom, de tudtommal a többieknek sem. Illetve Lars és Dave (Dave Mustaine, Megadeth) néha dumálgattak erről-arról. De inkább csak a sajtóban üzengettek egymásnak! (nevet) Az Anthraxékkel viszont mindig is jó viszonyban voltunk. Nagyon komoly múltra tekint vissza a kapcsolatunk, hiszen amikor először jártunk New Yorkban, Scotték igyekeztek minden elképzelhető módon segíteni nekünk."Éreztél annak idején versengést a Big Four csapatok közt?

„Kimondatlanul, de néha ki is mondva, volt azért ott némi versengés, ez tagadhatatlan. Figyeltük, hogy mit csinál a többi csapat, és igyekeztünk mindig egy-két lépéssel előttük járni. De ez nem csak a másik három csapatra volt igaz. Már akkor is az dolgozott bennünk, hogy ne járjunk egyhelyben, igyekezzünk mindig előrukkolni valami váratlannal. De az ilyen egészséges versengés most is megvan. Amikor a Big Four bulikon a Slayer után léptünk színpadra, nekünk is össze kellett kapnunk magunkat!" (nevet)Ha azt mondom, hogy 'thrash metal', elsőként mi jut eszedbe?


„A '80-as évek első fele. A piálás, a bulizás a haverokkal és a többi zenekarral. A legendás Bay Area klub, a Ruthie's Inn. Az, hogy mekkora bulikat láttunk ott. Komplett káosz volt! És persze eszembe jutnak a régi cimborák is."Ha visszagondolsz a thrash kialakulására, megszületésére, van olyan dal vagy komplett album, ami azonnal beugrik?

„Van néhány olyan csapat, akiket a korai időkben rongyosra hallgattunk és amelyek nagy hatással voltak a Kill 'Em All lemezünkre. A Motörhead, a Raven, a Tank, a Diamond Head. De ha elvonatkoztatok magunktól, akkor az első Exodus album, a Bonded By Blood jut eszembe először..."

A teljes Hetfield interjút valamint egy Lars Ulrich beszélgetést megtalálod a novemberi HammerWorldben.
A magazint ezen a mailcímen tudod megrendelni: rendeles@hammerworld.hu 


 

Hozzászólások

[009063]
hetfield
a 30 év örömére ideje lenne már egy tökös albumot összerakni nem ilyen férc munkákat.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS