TÉVESZME - Harc a disznófejű Nagyurakkal

5 kérdés - 5 válasz

2011. november 10. (csütörtök) 09:44 | utoljára módosítva: 2011. november 10. (csütörtök) 09:54

A Machine Headdel turnézik mostanság Európában a Darkest Hour, de a túra egyik szabadnapjára, november 11-ére, most péntekre egy önálló budapesti bulit is beiktatott a Washington DC-beli csapat, mert van rengeteg magyar cimbijük és különben is annyira szeretnek nálunk játszani.
A Dürer Kertben megrendezésre kerülő koncert köré egy egész fesztivál szerveződött, a Grindrise VI, olyan hazai fellépőkkel, mint a The Southern Oracle, a Till We Drop, a The Sharon Tate, valamint az Aetrigan, de egy októberi Facebook-akció révén még egy zenekar csatlakozhatott hozzájuk, ez pedig a hardcore, punk, metal vegyületet játszó Téveszme (ld. Bodnár Dávid fotóját).
Az egri négyes most tette meghallgathatóvá az új anyagát, ráadásul a frontember Nagy Viktor készítette el a Road zenekar nagy sikert aratott Emberteremtő klipjét, így hát Lénárd László megkereste őt néhány villámkérdéssel.

TÉVESZME (b-j):
Nagy Norbert gitáros
Nagy Viktor énekes/gitáros
Sziláűgyi Norbert basszer/énekes
Rozsnaki Gábor dobosTéveszme - Facebook

Az új album itt hallgatható meg.


Rosszabb vagyok, más, mint mások: tériszonnyal is magasra mászok.
Hosszabb, mint egy rossz álom, csak az én sztorim fut rossz szálon?
Feltennék mindent egy lapra, de én máról élek a tegnapra
erőtlen kezeket bámulok, és szürkületkor csak elhalványulok.
(Téveszme - Zsákutca)


 

1. Gratula a Darkest Hour koncertes fellépéshez! Komoly erőket kellett mozgósítanotok ahhoz, hogy az akció során ti kapjátok a legtöbb szavazatot?

"Nagyon jól esett, hogy sok haverunk és sok haverzenekar osztotta meg a szavazós linket, szóval ezúton is köszönjük nekik! Most hogy itt az új albumunk, ez a fellépési lehetőség a legjobbkor adódott. Meg aztán nem nagyon játszottunk még nagyszínpadon! (nevet) Reméljük, hogy nem lesz túl szokatlan, és vissza tudjuk azt adni, amit a stúdióban rögzítettünk. Nekem személy szerint is nagyon fontos lesz ez az este, mivel a Darkest Hour az egyik kedvenc zenekarom, nagyon nagy hatással voltak rám, a szövegeik sokszor átsegítettek nehéz időkön."


TÉVESZME - Harc a Nagyúrral (a 2011-es albumról)

2. Egy EP és egy nagylemez az eddigi termésetek, de most már itt az új album is. Mit kell tudnunk róla és hogy jutott eszetekbe egy Ady versrészletet is megzenésíteni?

"Először is azt, hogy a két előzetes nóta után most már a teljes anyag meghallgatható. A fizikai formában való megjelenés időpontja még bizonytalan, mert nagyon el vagyunk csúszva mind anyagilag, mind ráfordítható idő szempontjából.

A címe az lett, hogy 'Megosztom veled, mielőtt feleslegesnek tartanám', és teljes egészében a Standing Waves stúdióban vettük fel. A Shapat Terror énekese, Sohi, azaz Sohajda Péter rögzítette-keverte-masterelte, szóval ezért szól ilyen kurva jól! (nevet)

A látványért pedig, tehát a designért, teljes mértékben a Barber's Art, vagyis Kókai Barnabás barátom felel, akinek nagyon beteg munkái vannak. Barniról azt kell tudni, hogy szabadidejében állat módjára kajabál a The Southern Oracle-ben! (nevet) 

A Harc a nagyúrral vers pedig onnan jött, hogy Ady az egyik kedvenc költőm, számos olyan gondolata van, ami manapság hatványozottan átérezhető. Ilyen ez a vers is. A disznófejű Nagyurak birtokolják az aranyat, azt az eszközt, amivel a tehetséges fiatalok valóra válthatnák az álmaikat, vagy épp a mindennapi megélhetésüket biztosíthatnák. Végtelen csaták folynak a két fél között, közben alkonyodik, az ifjak megöregszenek, elsorvadnak, megkeserednek, elkallódnak, miközben az álmaikért, életükért harcolnak, a disznófejű Nagyurak pedig kényük-kedvük szerint bánnak velük, és röhögnek a keserves próbálkozásaikon."


3. Metallal is átitatott hardcore/punkban mozogtok, értelmes gondolatokkal teli magyar szövegekkel és engem nagyon emlékeztettek egy régi kedvencemre, az egykori Red Line Offside-ra, egy jászberényi csapatra. Netán hallgattátok őket annak idején?


"Tök fasza, hogy ezt mondod, mert az RLO mindannyiunk nagy kedvence! (nevet) Hatalmas zenekar volt, hatalmas szövegekkel, és természetes, hogy hatással voltak ránk. Az Élünk, felejtünk, újrahasznosítunk című lemezük az egyik legjobb magyar album, amit valaha hallottam!

A Téveszméről dióhéjban annyit, hogy 2003-ban alakultunk, a mostanihoz hasonló, de mégis más felállással: Dajka Gábor és Nagy Norbert gitározott, Tasi Attila basszusozott, én pedig énekeltem. 2004-ben Szarka Tamás lett a dobosunk, Norbi és Ati pedig még abban az évben kilépett, majd megalapítottak egy másik zenekart. Ati helyére Szilágyi Norbert (Áté) került, elég sokáig folytattuk így négyesben. A 2008-as Válságtünetek EP után. Dajka Gábor is kiszállt, ő most egy csomó más projektben nyomja: Öt percünk maradt, Walton Academy, Look, it's a Giraffe, valamint Atival közösen viszik a Mussörgsky-t. Ekkor tért vissza a bandába Nagy Norbi. Tavaly októberben a dobos Tomi szállt ki, azóta egy nagyon jó barátunkkal, Rozsnaki Gáborral folytatjuk tovább, aki rendesen veri a bőröket! (nevet)  Zenei ízlést tekintve mind a négyen különbözünk egymástól: Áté punk rocker, én metal arc vagyok, Rozsi mindkettőt csípi, Norbi meg mindenfélét szeret, amiben gitár van!"


TÉVESZME - Zsákutca (a 2011-es albumról)
4. A Road zenekar új klipjét, az Emberteremtőt a Mihaszna Film készítette, ahol te vagy az egyik fő arc. Mesélj egy kicsit erről a videóról is meg a Mihaszna Teamről!


"A Road klipjét az unokatesómmal, Felföldi Gáborral raktuk össze. Elég sok videón dolgoztunk már együtt, nagyon gördülékenyen tudunk melózni, tele vagyunk ötletekkel mindketten. A sztori alapjai az én fejemből pattantak ki - az volt a gondolat, hogy kéne egy jó kis hazai horrort kreálni. Mivel Fefi is otthonosan mozog a sötétség világában, bejött neki a dolog, így elkezdtünk ötletelni.

A felvételeket ketten készítettük, az animációkat, vágást én vállaltam, ő pedig színezte a felvételeket. Ugyanis mindent nappal vettünk fel, így az egészet át kellett 'éjszakásítani'. A pozitívumok közül azt emelném ki, amikor a belezést vettük fel... Goya és Erik makirészegen hadakozott a belekkel, mi meg Fefivel szakadtunk a röhögéstől! És persze nagyon poén volt a nyersanyag is...

Ami a Máté által a villáminterjújában megemlített Téveszme klipet, a Prkadatot illeti, azt Fefi rögzítette a garázsunkban. A Mihaszna Film Facebook-oldalán meg lehet néznii a helyszínt...előtte és utána... (nevet) A videóhoz szükség volt Veréb haveromra is, akit rávettem arra, hogy módszeresen törje össze magát gördeszkával. Aztán összevágtuk a nyersanyagot, megszíneztük és meganimáltuk. Jó sok száraz gyümölcsfát vágtunk ki amúgy a helyszín megépítéséhez. Norbi hozott otthonról egy álcahálót a plafonra, bevittünk a kertből vagy négy taliga földet, Tóth Dani barátunk hozott egy füstgépet meg pár lámpát, és már kész is volt minden a forgatáshoz. Faterom pedig a házi sínrendszerek megépítésében segédkezett, nem mellesleg ő is fotózott régen."


TÉVESZME - Pirkadat (a 2009-es Üres az ég, üres a látóhatár albumhoz)
5. A jövőben szeretnétek további filmeket, klipeket is készíteni? Ha te választhatnál, melyik bandának készítenél videót?


"Naná, hogy szeretnénk folytatni ezt a munkát! Valamiért nagyon ki tudom itt élni magam, a filmkészítésnek tényleg minden mozzanatát imádom. Már jó pár zenekar keresett meg minket, vagyis körvonalazódnak a jövőbeli tervek, és persze reklámfilmeket is szívesen vállalunk. Egyébként annak idején még a gördeszkás videók szerettették meg velem a filmezést, szóval tervezem, hogy ebben a műfajban is alkotok valami rendhagyót.

Ha egyszer a Darkest Hournak forgathatnék klipet, elhinném, hogy van mennyország! (nevet) És persze a Norma Jeannek... Az a jelenlegi legzseniálisabb banda, akit csak ismerek. Sokszor elgondolkozom rajta, hogy milyen módon, mennyire lehetne képre vinni a szövegeiket meg a melódiáikat. Borbás Robi (Grindesign) példáján felbuzdulva, aki egy szál magyar srácként hatalmas szakmai sikereket ért el, merem remélni, hogy sikerül külföldi vizekre is eljuttatni a Mihaszna Film hajóját."

Fotók: Bodnár Dávid

www.facebook.com/mihasznafilmGRINDRISE FEST VI.
2011. november 11. - Dürer Kert

23.40 - 01.00 DARKEST HOUR (USA)
22.35 - 23.20 THE SOUTHERN ORACLE
21.35 - 22.20 TILL WE DROP
20.50 - 21.20 THE SHARON TATE
20.05 - 20.35 AETRIGAN
19.30 - 19.50 TÉVESZME (az előzenekari verseny győztese)


A Grindrise VI Fest már délután beindul a The Sharon Tate dobos Borbás Robi kiállításával, amelyen a jól ismert kinti bandáknak póló, CD-booklet és borító meg minden egyéb munkákat készítő Grindesigner alkotásaira lehet majd rácsodálkozni. (Robival idén készült
alapos interjúnkat itt olvashatod el.)

"Ez lesz az első kiállításom, korábban soha nem látott festményekkel és válogatott vintage edition munkákkal. Egy élő festéssel kezdődik majd 17 h-tól, és Pándi Balázs fogja megnyitni. Este 9-től a koncertek alatt limitált, aláírt és számozott printeket vásárolhattok! Mindenkit sok szeretettel és 20 liter kecskevérrel várok! Fontos: a kiállítás koncertjegy nélkül is látogatható!"

A Grindrise VI kapcsán a szervező Skalar egy játékot is hirdetett, amelyen pólókat, CD, koncertjegyet lehet nyerni, és ehhez mindössze "lájkolnod kell" a hazai fellépők javát tömörítő, Jakab Zoli-féle
Ascension 46 menedzsment Facebook oldalát, majd az üzenőfalra kiírni, hogy a lehetséges ajándékcsomagok közül melyiknek örülnél a legjobban. A sorsolás ma este 8 órakor lesz, akkor derül ki, hogy ki a négy szerencséás nyertes.Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS