CASKETGARDEN - Már csak a keverés van hátra...

5 kérdés - 5 válasz

2011. szeptember 9. (péntek) 12:46

Ha minden jól alakul, szeptember végére elkészül a mosonmagyaróvári Casketgarden negyedik nagylemeze, a The Estrangement Process, amelyet a legsvédesebb magyar melodeath csapat egy új felállásban és egy rendhagyó módszerrel készített el.
"A húros hangszerekkel kezdtük a stúdiózást Mosonmagyaróváron, ahol 'mankódobra' dolgoztunk, majd jött az az ének, szintén a móvári M stúdióban, a dobok felvétele pedig a munkafolyamat végére maradt, és erre már a SuperSize Recordingban került sor Varga Zoli irányításával. Ugyancsak a SuperSize-ban folyt a gitár- és basszussávok reampolása. Szerintünk egy elég erős anyag állt össze, amely inkább az első két lemezünk irányába mutat zeneileg, tehát keményebb, gyorsabb jellegű, viszont a harmadik lemez átgondoltságra és változatosságra való törekvésének tapasztalataival."
A csapat legutóbbi albuma 2008-ban jött ki Incompleteness In Absence címmel, azóta Schummel Dénes személyében új basszusgitáros csatlakozott hozzájuk, a gitáros Musitz Peti utódja pedig Csutak István lett, aki korábban a Ventar és a Depths Of Depravity zenekarokban játszott, a Zombie Holocaust egy kései felállásában viszont énekesként szerepelt.
A Casketgarden motorjának számító Tóth Balázs gitárossal készült villáminterjúnkat egy kattintás után olvashatod el.

1. Hogy álltok most az új albummal?

"A terv szerint haladunk, azaz július végére összeállt az utolsó dal is, majd augusztus elején megkezdtük a gitárok és a basszus felvételét egy mankó dobalapra. Ezután következett az ének, és rendhagyó módon csak legvégén a dob, méghozzá a törökbálinti SuperSize Recording stúdióban, aminek profi hozzáállása és berendezése láttán rendesen leesett az állam.
Érdekes egyébként, hogy amennyire fáztunk ettől a Varga Pici javasolta módszertől, annyira célszerű volt így dolgozni. Egy gitáros/dalszerző általában az utolsó pillanatig változtat a dolgokon, amelyek néha a dobtémák módosulását is jelentik. Esetünkben még a dobfeljátszás közben is előkerültek új ötletek, például hogyan lehetne még erőteljesebbé tenni egy adott részt egy más dobtémával, vagy éppen kevésbé erőteljessé, hogy az azt követő téma még brutálisabbnak tűnjön. Ilyesmik.
A gitárfelvételek során erősítetlen DI jelet vettünk, amelyet később Picivel a SuperSizeban erősítettünk újra, már a kész dobhangzás figyelembevételével. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a kész zenében alakíthattuk ki a gitárhangzást. Megfigyelhettük, hogy a különböző jellegű riffekkel mennyire működik, és próbáltunk olyat kihozni, ami mindegyikkel üt. Varga Piciről csak annyit, hogy képes volt több órán át molyolni az alapsoundokkal... Amikor már mindegyikünk feladta, és gyakorlatilag megsüketültünk a picit különböző hangzásokkal kapcsolatban, ő még akkor is tudott jobbat és jobbat kihozni a cuccokból.
Eddig egyik lemezünknél sem volt 4 órás gitárbeállás vagy éppen 6 -7 órás dobbeállás. A dobfelvétel első napján gyakorlatilag egy hangot nem vettünk fel, ami rajta maradt volna a végleges verzión, csak a dobsoundokkal, mikrofonokkal babráltunk. Mostanra egyébként már minden felvettünk, de sajnos a napokban derült ki, hogy egy technikai probléma miatt a basszusgitársávot újra kell játszani. Aztán indulhat a keverés! Ha minden jól megy ez szeptember végére lesz meg."


CASKETGARDEN - A Machine Within (lemezelőzetes demó 2011)
2. Az előzetes demóként kihozott A Machine Within-hez képest milyen lesz a komplett album?


"A Machine Within egy lazulós szám a lemezen, és akkor talán mindent el is mondtam az anyagról! (nevet) Egyébként ez az utolsó nóta, amit még Petivel kezdtünk összerakni - szerepel is benne egy riffje. Összességében ez a lemez nem olyan elmélkedős, füllhallgatós cucc, mint az előző, az Incompleteness In Absence volt. Valahogy horzsolóbb az egész, tényleg úgy tudom jellemezni, hogy körülbelül a második lemezünk vonala, a harmadiknál szerzett tapasztalatokkal. 10 dal lesz rajta, és talán egy csendesebb átkötő szösszenet is, de még nem vagyok biztos abban, hogy szükség lesz rá."3. Mit jelent a lemezcím és mikorra várható maga az album?

"A The Estrangement Process lemezcím jelentése kb. Elidegenedési folyamat, de kivételesen nincs mögötte semmilyen koncepció. Szó van a lemez egyes dalaiban ilyesmiről, sőt megjelennek a tagcserék is átvitt értelemben, de nincs olyan egész lemezen átívelő téma, mint legutóbb. Mivel ilyen lemezünk még nem volt, most próbáltunk különálló dalokban gondolkodni. Az adott Casketgarden irányon belül mindegyik dal más és más, ezen a lemezen lesz hallható az eddigi leglassabb és a leggyorsabb dalunk is. Ha valóban sikerül lezárni a keverési/maszterelési procedúrát szeptember végéig, akkor a kiadó ígérete szerint decemberben tud megjelenni a lemez.

4. A tavalyi tagcserék miatt változott szerinted a Casketgarden világa?

"Ezt még nem tudom pontosan. Őri (ex-basszer) kiválása ilyen szempontból nem sok vizet zavart szerintem, illetve annyiban módosult a hangkép, hogy precízebb lett a basszusgitározás. Az új bőgős, Dénes gitárosként sem utolsó, úgyhogy mindenképpen egy minőségi előrelépést jelentett a bevétele, viszont eddig nem nagyon hozott témákat, így a Casketvilág általa nem változott. Peti és Csutak kérdése már egy picit más tészta, hiszen ez a zene a gitárokra épül, és nyilván a már csak a játékstílusbeli eltérés is érződni fog a zenén. Másrészt Peti, aki a kezdetektől itt volt, nagyon érezte ezt a zenét, még akkor is, ha az utolsó két lemezen egyáltalán nem volt témája.
Csutak más irányból jött, volt egy black bandája, illetve kisegített másodgitárosként egy ideig a brutal death Depths Of Depravityben, és nyilván ezek a zenék mind beépültek hatásként a játékába, így eleinte még rá kellett éreznie erre a stílusra. Ő egyébként  – ugyan csak a dalírási folyamat felénél jött a képbe - hozott egy komplett riff-fűzért, amiből már csak egy refréntéma hiányzott, amely hiányt én a képzeletbeli univerzális dallamos refréntáramból gyorsan meg tudtam oldani! (nevet)
Magyarán van egy dala a lemezen, ami valóban egy picit más, mint az eddigi Casketgarden dalok, de én örültem az új íznek, az új impulzusnak, szerintem egy igazán király koncertszám lett az ő dala, a The Minus Terminus. Hozzá kell tennem, hogy Casketpisti (énekes) nem szereti, mert nincs benne tukatuka..." (nevet)


CASKETGARDEN - The Absent (2011 Rockmaraton - a concertphotos.hu felvétele)5. Koncertek, őszi tervek?

"Mivel a háttérmunka ezen részét is én végzem, a lemez ügyei miatt nem nagyon volt esélyem koncertszervezéssel foglalkozni. Szeptemberben lesz egy mosonmagyaróvári buli (szeptember 23, Klub Gépház), illetve késő ősszel, tél elején is kinéz pár dátum: Tatabánya, Székesfehérvár, Budapest. A budapesti egyébként egy évenként megrendezett ingyenes extrém metal party a Dürer Kertben, amit még nem nevezhetek meg! (nevet) Úgy vagyok vele, hogy most már inkább a lemezmegjelenés utáni, tavaszi dátumokra gyúrok rá, csak pár 'melegen tartó' koncert lesz az ősszel. Különben is szeptemberben zajlik még a keverés, nyilván el kell még bíbelődni a borítóval is, tényleg kellene most már egy klip, és fel is kellene készülni az új számok koncertverzióból, szóval nem fog lustulással telni az ősz sem."


www.casketgarden.hu

www.facebook.com/Casketgarden

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS