DEPRESSZIÓ - Éjjel klippremier, holnap album megjelenés!

Holnaptól már beszerezhető a Vízválasztó album

2011. szeptember 4. (vasárnap) 21:21 | utoljára módosítva: 2011. szeptember 8. (csütörtök) 10:03

A Depresszió új albuma, a 12 dalos Vízválasztó, most hétfőn, azaz szeptember 5-én jelenik meg, és aznap délután négytől Halász Feriék közönségtalálkozóval és dedikálással egybekötött lemezmegjelenési partyt is tartanak a Butik Presszó és Klubban (Bp., V. ker. Veres Pálné u. 22.).A Depresszió szándékosan nem készített semmilyen trailert, előzetest ehhez a lemezhez, nótákat vagy nótarészleteket sem mutattak be előzetesen, de még a nyári bulikon sem került elő egyetlen friss nóta sem. Viszont a Vízválasztó album nyitódalához készült videóklip ma éjfél után debütál a csapat Facebook oldalán.
A frontember Halász Ferivel és a basszusgitáros Kovács Zolival máris olvashatsz egy exkluzív interjút a szeptemberi HammerWorldben, amelyben a Vízválasztó lemez első kritikája is megjelent.
Mindazt, ami pedig kimaradt a Hammeres interjúból, most elolvashatod egy kattintás után!
Halász Feri: "Erre a lemezre az jellemző, hogy egy jó összegzése a Depresszió munkáinak, meg annak is, hogy merrefelé haladunk. Én nem szeretem azt, amikor valaki megtalál egy adott hangzást, egy adott riffelési módot, és aztán ugyanaz zajlik egy teljes lemezen át, 45 percen keresztül. Én inkább a kerek, teljes produkciókat szeretem. Ez olyan, hogy amikor elmész egy buliba, te sem csak egyféle zenét szeretsz hallgatni egész este, hanem legyen zúzós dal, legyen lírai, legyen bulizós dal... És ez a lemez ilyen lett. De vannak rajta elszállósabb témák is."

Kovács Zoli: "Ugyanakkor ezt az új lemezt én hangulatilag egységesebbnek érzem, mint az Egyensúlyt. Még annak ellenére is, hogy vannak rajta akár rock'n'rollosabb dolgok is..."

Feri: "Most azért nincs olyan szélsőség, hogy egy gyakorlatilag pop/punk nóta után valami death metalos riffelés jön, triolákkal..."A szövegek terén van most valami változás?

Feri: "Ez előző lemeznél, és ezt a zenekar is szóvá tette, nem is tudom, milyen okból, egyfajta pedagógia felelősségvállalásból... De ez talán nem is a helyes kifejezés, viszont nem tudok most jobbat... Szóval a lényeg, hogy egyértelműen a fiatalabb rajongókhoz szóltam..."Néha valóban átmész 'Tanítóba', de ez szerintem már hozzátartozik a Depihez...

Feri: (nevet) "Igen, de ilyenkor mindig fennáll a veszélye annak, hogy a szöveg egy kicsit átcsúszik banálisba. Mármint a kifejezésmód. Most meg úgy érzem, hogy a Vízválasztó szövegei sokkal érettebbek lettek. Más fejjel is írtam őket."A többiek most bele is szóltak a szövegekbe?


Feri: "Végighallgatták őket, mert nyilván fontos, hogy a csapatból mindenki azonosulni tudjon velük. Ha volt olyan szó vagy kifejezés, ami nem tetszett nekik, akkor megkérdezték, hogy  nem lehetne-e mással helyettesíteni. Tehát nem az volt, hogy megmondták, mi legyen ott, csak jelezték, ha valamelyik sortól feláll a szőr a hátukon! (nevet) Ilyen persze korábban is előfordult, de most mindent igyekeztünk jó előre letisztázni."

Zoli: "Mindenki a legjobbat akarta, ez a lényeg. Most azonban, hogy alapból feldemóztuk a dalokat a próbateremben, énekkel együtt, már sokkal hamarabb megismerhettük a dalszövegeket is."

Sokat változtak a dalok a próbatermi demókhoz képest?


Zoli: "Volt ahol igen, volt ahol kevésbé. Van például a lassú dal, a zárótétel a lemezen, aminek Jön a reggel a címe. Annak is megvolt a szövege, és már akkor is nagyon jónak tartottam a dalt, amikor még csak a demó volt a kezünkben. Aztán elkészült a stúdiós változat, ahol a refrénnél olyan felelgetős énekdallamok hallhatóak, amelyek a demón még nem szerepeltek, és ezek akkora pluszt tettek hozzá.... 'Hát ez kurva jó!' (nevet) Annyival jobb lett így a nóta, hogy azt elmondani nem lehet. Ráadásul ilyet sem csináltunk még soha korábban."Ilyenkor azért megdicséritek Ferit?

Zoli: "Persze, szoktuk azért dicsérni. Nemcsak korbács van, hanem kenyér is!" (nevet)

Feri: "A sok poén közt azért az nagyon fontos, hogy megtanultuk egymás szerepét értékelni. És itt kell megemlíteni Sodát is, hiszen ez az első lemez, ami úgy készítettünk el, hogy ő már teljes értékű zenekari tag. Ez persze nem jelenti azt, hogy átmentünk volna szintipopba, mert van ahol Soda, mint sampleres, több szerephez jut, van ahol kevesebbhez, és van olyan is, ahol alig van szerepe. A gép inkább csak egy plusz érzetet, egy plusz hangulatot tesz hozzá a dalokhoz. Csupán néhány embernek mutattuk meg a kész lemezt, de mindenki azt mondta, hogy ez már nem olyan száraz, mint a korábbi anyagaink. Színesebb, tartalmasabb, izgalmasabb lett a világunk. És az is lényeges Soda kapcsán, hogy a csatlakozása révén már markánsan különbözünk mind a hazai, mind a külföldi bandáktól. Anélkül, hogy neveket említenék. Most már aligha lehet azt mondani, hogy a Depresszió ilyen meg olyan, erre vagy arra a bandára hasonlít."

Zoli:
"Ráadásul a színpadképet is feldobja! Igaz, hátul van a cuccával, de ugrál, headbangel végig..."

Feri: "Ha megnézek egy mostani koncertfelvételt, azt látom, hogy sokkal szuggesztívebbek lettünk. Visszatérve a stúdiózásra, Sodával ugye csupán két nóta készült korábban a jubileumi válogatáshoz, közvetlenül a csatlakozása után. Most már, hogy megtalálta a helyét köztünk, egyedül az maradt a nagy kérdés, hogy a hangzásképbe hogyan illesszük be ennél az új albumnál. Ezt viszont maximálisan rábíztuk Varga Picire (SuperSize Recording), aki a lemez producere volt. Ő pedig ezt is tökéletesen oldotta meg."Varga Zoli, azaz Pici mit tudott még hozzátenni a Depresszióhoz?

Feri: "Számos hangszerelési apróságot javasolt. Olyat például, hogy ezt vagy azt játszhatnám egy oktávval feljebb, vagy ott például mi lenne, ha a basszusgitár nem a gitárt követné le, hanem a dob ritmikáját... Ilyesmi ötletei voltak. És ez is újdonság volt számunkra, mert a korábbi lemezeknél, inkább csak arra koncentráltunk, hogy a meglévő dalokat lehetőleg minél jobb hangzással rögzítsük. Pici viszont igazi producerként egy sor jó ötlettel, hasznos javaslattal is előállt. És ez is rengeteget tett hozzá az anyaghoz. És persze a vokáloknál is rengeteget dolgoztunk együtt, az abszolút közös munka volt.

És hát ott van a hangkép is. Nem akarok túlságosan elveszni a technikai részletekben, de az a lényeg, sokkal durvább minőségben tudtuk felvenni ezt a lemezt. A megszólalást tekintve ez egy egészen más dimenzió. Pici nagyon komoly felszerelést halmozott fel a törökbálinti SuperSize Recordingban, és hát a legszebb, hogy tudja is ezeket használni! (nevet) És mivel voltak konkrét elképzelései is arról, hogy hogyan lehetne még jobb a Depresszió, rábíztuk ezek kidolgozását. Nagy hangsúlyt helyezett például a szöveg érthetőségére. Nyilván nem akartunk átmenni modorosba, de azért sokkal artikuláltabb lett az egész. A dallamok is egy kicsit másak, meg a hangképzés is. Óriási fegyvertény, hogy most három hónapot tudtunk stúdiózni."


Hosszabb ideig is tartott most a dalok feléneklése, mint korábban?


Feri: "Mindenképpen. Ez volt az eddigi leghosszabb éneklés szerintem."Előfordult ajtócsapkodás, kiabálás is közben?


Feri: "Inkább elfáradás volt. Akadtak olyan pillanatok, amikor már abszolút nem hallottam, hogy mit csinálok. Napi 6-7 óra munka után ez valahol természetes is. Ilyenkor az segített, ha nekiálltunk valami másik nótának. Vagy ha eltettük magunkat másnapra. Amikor egy szó miatt már fél órája ugyanazt a sort ismételgettem, és még mindig nem az jött ki, amit akartunk, akkor volt, hogy azt mondtam, hogy ezt most hagyjuk, vagy sosem lesz belőle kész dal! (nevet) Pici azért néha nagyon rá tudott kattanni egy-egy részre, és addig nem nyugodott meg, amíg nem hallotta azt a dinamikát, amit megálmodott. Azt akarta, hogy az érzelem is ott legyen az énekben mindenütt, különösen bizonyos szavaknál, bizonyos soroknál. Remélhetőleg ez az aprólékos munka is hallatszik majd a lemezen. Hiszti, kiborulás, meg ajtócsapkodás azért nem volt, hogy visszatérjek az eredeti kérdéshez. De az is tény, hogy más bandák lemezeket vesznek fel annyi idő alatt, mint amit itt az énekre szántunk. Napi egy dalt énekeltem fel, illetve a lassú számmal még többet is dolgoztunk egy napnál."

Zoli: "Maximálisan rábíztuk magunkat Picire. Igaz, hogy készítettünk már x lemezt, de úgy még egyet sem, hogy van a stúdióban egy producer is, egy olyan ember, akinek ez a szakmája. Tehát aki többet tesz hozzá a lemezhez annál, hogy felveszi a dalokat. És ezt előre meg is beszéltük. Legyen ez most így, próbáljuk ki, nézzük meg, hogy mi sül ki belőle. És Pici remek munkát végzett."

A mai letöltős világban egy ilyen méretű produkció képes megállni a lábán?


Feri: "Ez egy jó kérdés. Az nyilvánvaló, hogy a CD eladásból sem a zenekar, sem a kiadó nem fogja degeszre keresni magát, de azért bízunk abban, hogy a dolog meg fog állni. Ebbe a munkába természetesen a zenekar is beletette a magáét, de ez olyan, mint egy videóklip, vagy akár a honlap, ez szükséges, elengedhetetlen. És ennél a lemeznél nem akartunk kompromisszumokat kötni."A Vízválasztó címet úgy is kell érteni, hogy ez a lemez a Depresszió életében is amolyan vízválasztó?

Feri: "Maga, ahogy a lemez megszületett, az mindenképpen vízválasztó a Depresszió számára. De abból a szempontból is vízválasztó ez az anyag, hogy a végeredményt hallgatva mind az öten mosolygunk, elégedettek vagyunk. A másik meg az, hogy tíz év után azért eljön az a pont egy zenekar életében, ahol eldől, hogy mostantól fogva csak úgy vegetál tovább, netán lassacskán eltűnik, avagy elindul egy olyan úton, ami azt jelenti, hogy valóban nagy múltú zenekar válik belőle. Nyilván mi az utóbbi szeretnénk, és ezért is volt fontos, hogy most egy olyan lemezt tegyünk le az asztalra, ami a közönség és a zenekar számára is egy borzalmasan komoly, fontos anyag. És ezért is adtunk magunknak extra időt."És mit gondoltok arról, hogy több banda is azon filózik, hogy örökre búcsút mond az album formátumnak?

Feri: "Elgondolkodtunk már mi is azon, hogy milyen lenne csak egy, két, vagy három dalt kiadni, netán letölthetővé tenni, meg készíteni hozzá egy klipet, aztán ezzel el lehet lenni egy évig. Ez valahol nagyon nagy jófejség a közönség felé, és adott esetben a dalokat is jobban ki lehet dolgozni, ha csak 2-3 számmal dolgozol, és nem tizenkettővel, de ezzel az egész koncepcióval az a gondunk, hogy így nincsenek mérföldkövek. Egy album ugyanis mindig egy határkő. Egy nagy művészeti egység. Pontosan megmutatja, hogy az adott időszakban hol tart a zenekar."

Zoli: "A másik meg az, hogy mi ebben az albumos világban nőttünk fel. Még pont az a generáció vagyunk, amelyik lejárt lelkesen a Headbangerbe meg a Hammer Barlangba, és vette az albumokat, a kazettákat, a CD-ket."

Feri: "És szerintem ma is úgy kerek a kép, ha van lemezbemutató koncert, ha van dedikálás, lemezbemutató turné... És ez nem a promóció miatt fontos, hanem magunk miatt. A másik meg az, hogy itt van ez a 12 dal. Most hogyan választhatnánk ki közülük hármat? Teljes képtelenség. Három nóta nem tudja ugyanazt adni, mint egy teljes album. Nem lehet tudni, hogy mi lesz 2-3-4 év múlva, de most még csakis teljes albumban tudtunk gondolkodni. Ezt így tartjuk kerek egésznek."Ha már lemezbemutató turné, engem meglepett, hogy Alvinékkal fogtok turnézni...

Zoli: "Ez az ötlet már korábban is felmerült..."

Feri: "A konkrét kapcsolat onnan jött, hogy Dávid segédkezett egy Alvinos dobfelvételnél. Talán a legutolsó lemeznél, nem is tudom... És beszélgettek arról is, hogy mi lenne, ha közösen turnéznánk. Alvinéknak is van egy adott táboruk, nekünk is van, és ez a kettő nem feltétlenül fedi egymást, de nem is zárja ki az egyik a másikat. Ez egy érdekes párosítás... Volt tavaly ez a nagyon sikeres Royal Flush turné, de még egyszer ugyanazt nem akartuk elsütni. Számunkra is izgalmas, hogy mi van akkor, ha egy másfajta közönségnek is megmutatjuk a zenénket. Nagyon metalos zenekarokkal már turnéztunk együtt, lájtosabb csapatokkal is sokszor lépünk fel együtt fesztiválokon, Alvinékkal viszont még nem játszottunk így együtt. És úgy vesszük észre, hogy az embereknek is tetszik ez a párosítás."


Zoli:
"Végre egy zenekar, amelyiknek a tábora még a mi közönségünknél is fiatalabb!" (nevet)

Feri:
"Ugyanakkor az Alvin is egy komoly múlttal rendelkező csapat, és vannak azért idősebb rajongóik is, akár még a régi punk színtérről. Elég vegyes a táboruk, de sok fiatal is szereti őket. Az is szimpatikus, hogy megvan a saját csatornájuk, és nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy mi megy a trendi vonalon, mi az aktuális divat. Teszik a dolgukat, lemezeket készítenek, koncerteznek. Nincs körülöttük felhajtás, nem igénylik az ilyesmit. Maga a turné egyébként úgy néz ki, hogy október elsején indítunk Pécsen, lesz 9 állomás Alvinékkal, és a harmadik csapattal, a győri Niksonnal, viszont a lemezbemutató koncertet külön csináljuk meg. Ez november 19-én lesz a Club 202-ben, ahol különleges vendégként a Blind Myself lép fel, de ott lesz nyitócsapatnak a Nikson is."

Zoli: "Gergőék befenyítik majd a klubot!" (nevet)

Feri: "Ehhez a Club 202-ben tartandó lemezbemutatóhoz annyit azért érdemes hozzátenni, hogy a PeCsában ősszel már nem lehet koncerteket csinálni, a Club 202 viszont hangban és fényben is rendesen felfejlődött, és lesz is egy csomó külföldi bulijuk az őszi idényben. Mi pedig becipeljük majd oda is azt a látványt és hangot, amit a PeCsában már megszokhattak tőlünk az emberek. Korán van még, tudom, hiszen csak novemberben lesz a buli, de már most tudatosítani akarom mindenkiben, hogy korai kezdés lesz. Szigorúan 21.30-kor kezd majd a Depresszió. Aki tehát csak éjfélkor bóklászik le a klubba, mert azt szokta meg, az biztosan lemarad a koncertünkről. De erre majd még később visszatérünk!" (nevet)A Depresszió Vízválasztó albumát  (CD+DVD)
itt tudod megrendelni.

- 12 új dal
- A zenekar történetének legnagyobb szabású alkotása
- Felvétel: SuperSize Recording
- Producer: Varga "Pici" Zoltán

Limitált digipack csomagolás DVD-vel

A bónusz DVD tartalma:

- Az új videóklip
- Így készült a klip (werkfilm)
- Így készült a Vízválasztó (werkfilm)
- Dalok a stúdióból (néhány dal felvétele)
- 'Menekülés a stúdióból 2011' (turnéfilm)
- A teljes lemez PCM Stereo hangsávja

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS