U.D.O. - "Vissza akartam szerezni az Accept nevet is"

Az egykori Accept énekes és csapata novemberben Budapesten lép fel

2011. július 28. (csütörtök) 10:27 | utoljára módosítva: 2011. július 29. (péntek) 14:11

November 11-én újra Budapesten lép fel az egykori Accept énekes Udo Dirkschneider és csapata. Az eredetileg meghirdetett vendégzenekar, a Kobra And The Lotus lemondta a turnét, így egyelőre csak az látszik biztosnak, hogy az estét az EGO Project nyitja majd. Hamarosan nyilván megérkeznek majd a hírek a túra ezen szakaszának vendégcsapatáról.
A májusban megjelent Rev-Raptor a solingeni heavy metal tank, a jellegzetesen karcos hangú Udo Dirkschneider csapatának már a tizenharmadik albuma.
Az új énekessel tavaly újjáéledt Accept globális sikere nyomán a két Accept alapítótagot is rejtő U.D.O.-nak kemény összehasonlítgatásokat kell kiállnia mostanában, de Udo azt mondja, nincs benne irigység, örül egykori csapata sikereinek, mert az neki is csak jót tesz, és a színtéren bőven elfér egymás mellett a két zenekar.
A Slipknot borítós nyári Hammerben egy alapos Udo interjút is találsz, amelyben az énekes részletesen beszél az egykori kollégáihoz fűződő viszonyáról.
Kattints a folytatáshoz!


Amikor a '90-es évek első felében először alakult újjá az Accept, miért lett vége a bandának az 1996-os Predator lemezt követően?

„Mert már nem volt összhang köztünk. Ehhez tudni kell, hogy Stefan nem kevés pénzért megvette Wolftól a pulheimi stúdióját, és arra számított, hogy majd ott vesszük fel a Predator lemezt. De Wolfék ragaszkodtak a nashville-i stúdiózáshoz Michael Wagenerrel, ami szerintem pénzkidobás volt. Wolf és Peter (Peter Baltes, az Accept basszusgitárosa) akkor már jó ideje Amerikában élt, és hamar át is vették az ottani mentalitást. A dalok is úgy születtek, hogy ők odaát komponáltak, mi meg Németországban.
Nyolc nótát írtunk meg Stefannal, de abból csak kettő kerülhetett fel a Predator lemezre, ráadásul a feléneklés során is állandóan belekötöttek mindenbe. Aztán hazajöttem, és vártam, hogy megkapjam a nyersre kevert változatokat. Ehelyett azonban csak a jogdíjpapírok érkeztek meg, és a dalok közt egy tök ismeretlen nótacímet is láttam. Felhívtam Michael Wagener producert, hogy az meg mi lehet, és akkor derült ki, hogy Peter két nótát teljesen újraénekelt, azaz szó nélkül letörölték a hangomat. Totál kiakadtam ezen, és legszívesebben a turnét is lemondtam volna, de addigra már minden szerződés alá volt írva. Nem lehetett visszalépni.
Aztán az elég rossz hangulatú turné közben jött az infó, hogy Peter, Wolf és Gaby Hoffman (Wolf felesége, az Accept menedzsere) az Accept ismételt feloszlatása mellett döntött. Szinte a nulláról kellett újra elindulnom. Majdnem ugyanaz történt, mint annak idején 1986-ban."


1986-ban is ők döntöttek úgy, hogy új énekest keresnek?


„Meg akarták hódítani az amerikai piacot, és úgy gondolták, hogy sem a hangom, sem a megjelenésem nem alkalmas erre. Ami talán igaz is, de azt nem vették számításba, hogy egy markáns frontembert nem lehet csak úgy lecserélni. Igyekeztünk baráti körülmények közt elválni, de az azért hamar világossá vált, hogy hiába vettek be egy szőke amerikai énekest, arra az Acceptre senki sem volt kíváncsi."


U.D.O. - Leatherhead (a 2011-es Rev-Raptor albumról)
A U.D.O.-beli társad, Stefan Kaufmann dobos (ma gitáros) akkor velük tartott. Nem nehezteltél rá emiatt?


„Egyáltalán nem, mindig is jóban voltunk. De akkoriban mindenki megmondta, hogy ez a kaland nem lesz sikeres, csak éppen Wolfék erről nem akartak tudomást venni. Lehet sok mindent mondani az Eat The Heat lemezre, egy azonban biztos: nem lett volna szabad Accept néven kiadni."


Amikor 2005 nyarán újra összeálltatok egy turné erejéig, nem is került szóba egy új album elkészítése?


„Eredetileg nem. Csupán a fesztiválokról. De már akkor is akadt némi feszültség, mert Wolféknak nem tetszett, hogy a U.D.O. is elvállalt néhány fellépést. Nekünk ott volt a Mission X lemezünk, nem állíthattam le a promóciót az Accept bulik kedvéért. Nem akartam még egyszer olyan csapdába kerülni, hogy a szólókarrieremet feláldozom a kiszámíthatatlan Accept miatt."


U.D.O. - The Wrong Side Of Midnight (a 2007-es Mastercutor albumról)Egyébként benne lettél volna egy új Accept lemez elkészítésében?


„Igen, de csak bizonyos feltételekkel. Egyrészt zenei kérdésekben közös nevezőre kellett volna jutnunk, aztán én ragaszkodtam volna ahhoz, hogy Stefan is velem tartson. És vissza akartam szerezni az Accept nevet is. Annak a jogai ugyanis Wolfhoz kerültek, de ennek a körülményeit nem szívesen részletezném. A lényeg, hogy nem akartam kockára tenni mindazt, amit a U.D.O.-val felépítettünk. Ha az Accept történet megint balul sül el, harmadszorra már biztosan nem tudtam volna újra beindítani ezt a csapatot. Minden hitelemet eljátszottam volna. Úgyhogy ragaszkodtam hozzá, hogy az Accept név legyen az enyém és Stefané. De ez Wolf számára nem volt elfogadható, ráadásul a megbeszélésünket azzal zárta, és ezt sosem fogom elfelejteni, hogy 'különben is, erre a zenére már senki sem kiváncsi'. Ami az azóta történtek fényében egy kicsit meglepő..." 


A teljes interjút a HammerWorld magazin Slipknot borítós nyári számában olvashatod el.
A magazint ezen a mailcímen tudod megrendelni:
rendeles@hammerworld.hu


ACCEPT - Breaker (az 1981-es Breaker albumról, nem hivatalos videó)


 

Hozzászólások

[008131]
lipibatyo
Grat Udo bátyónak, sikerült az, amit nem hittem volna. Megüti az új lemeze a Blood of the Nation szintjét. Az a legkevesebb, hogy a miskolci haverokkal ugyanúgy ottlegyünk novemberben a Club 202-ben, mint ahogy tettük azt februárban az Accept esetében.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS