2CELLOS - Most egy Guns nótával vadul a két horvát srác

Az első lemezük tegnap jelent meg

2011. július 20. (szerda) 16:41

Cselló és metal, ez ma már nem csupán a finn Apocalyptica terepe, ugyanis két fiatal horvát muzsikus, Luka Sulic és Stjepan Hauser is egyre komolyabb elismeréseket gyűjt be magának. A 2Cellos névre hallgató duó elsőként egy Michael Jackson átirathoz (Smooth Criminal) készített házi videóval lett ismert (5 millió feletti Youtube nézettség...), és hamarosan szerződtette őket a Sony Classical, majd nem sokkal később maga Elton John hívta meg a srácokat a nyári és őszi turnéjára.
A két 24 éves muzsikus legfrissebb klipje a Guns N'Roses örökérvényű nótájának dupla csellós változatára készült, és ezt június eleje óta már több, mint másfél millióan látták a Youtube-on...


2CELLOS - Welcome To The Jungle (a 2Cellos albumról)

Kattints, ha érdekel, hogy mit mondtak a srácok az aolmusic-nak adott interjúban!
2CELLOS - 2Cellos
(07/19 - Sony Classical)

01. Where The Streets Have No Name (U2)
02. Miserlou / Pulp Fiction Theme (Dick Dale)
03. Use Somebody (Kings of Leon)
04. Smooth Criminal (Michael Jackson)
05. Fragile (Sting)
06. The Resistance (Muse)
07. Hurt (Trent Reznor/Johnny Cash)
08. Welcome To The Jungle (Guns N'Roses)
09. Human Nature (Michael Jackson)
10. Viva La Vida (Coldplay)
11. Smells Like Teen Spirit (Nirvana)
12. With or Without You (U2)

A nyáron Elton Johnnal turnéztok. Milyen érzés a zenesulis évek után turnéra menni a világ egyik legünnepeltebb előadójával?

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen óriási legendával és ikonnal turnézhatunk, és hogy minden nap vele tölthetjük az időnket! Hihetetlenül rendes és nagylelkű ember, annyira segítőkész, minden tekintetben, mi pedig végtelenül hálásak vagyunk neki. A nyár után is folytatódik majd a turné a világ más részein, úgyhogy ez egy pár hónapos világ körüli utazás lesz Sir Elton Johnnal! Csodás élmény!"


Horvátországban nőttetek fel mindketten, de milyen zenéken? És hogyan hasznosítjátok a klasszikus zenei képzettségeteket a népszerű dalok átdolgozásánál?

"Főként klasszikus zenéket hallgatva nőttünk fel. Azt csak később fedeztük fel, hogy a lelkünk mélyén valójában rockerek vagyunk! A klasszikus zenei képzettségünk, a fülünk érzékenysége és a finomságok iránti fogékonyság folytán képesek vagyunk másfajta és megindító mélységet, érzelmet belevinni a dalokba."


Kik a csellista ideáljaitok?

"Nos, ez a projekt valami újat jelent, így igazából nincsenek példaképeink ezen a területen. A céljainkat mindenesetre rendkívül magasra tűztük ki,és igyekszünk mindig túlszárnyalni magunkat. De a suliban természetesen rendszeresen hallgattuk az olyan óriási klasszikus csellistákat, mint Daniil Shafran, Rostropovich, Yo Yo Ma, és Jacqueline du Pré."


U2, Kings Of Leon, Nine Inch Nails és Nirvana dalokat is átdolgoztatok a lemezeteken. Kik lesznek a következő áldozatok?

"Próbáljuk majd kitejeszteni a 2Cellos koncepcióját és a következő lemeznél több hangszert is szeretnénk bevonni. Így nagyobb lesz a választási lehetőségünk, szélesebb skáláról válogathatunk. Tervezünk AC/DC, Queen, Aerosmith dalokat, és további Guns nótákat is. Valójában újra divatba akarjuk hozni a rock'n'rollt!"


Úgy néz ki, hogy tényleg rockban akarjátok nyomni! És milyen a közönségetek? Inkább ülve hallgatnak titeket, vagy állva, mint a rockbulikon?


"Mi azt szeretjük, ha teljesen megőrülnek!"


2CELLOS - With Or Without You (U2)És milyen érzés lenyomni a horvát listákon olyan előadókat, mint Lady Gaga vagy Adele?


"Elég szokatlan azt látni, hogy a médiában a cselló a fő téma! Természetesen ez amolyan személyes siker is számunkra, de azért különösen fontos, mert a cselló, mint hangszer, egyfajta forradalmát is jelenti. És reményt ad arra nézve, hogy a nagy tömegek is tudják még értékelni a minőséget."


Játék közben elég sokat headbangeltek. Klasszikus zenésznek tartjátok magatokat vagy ez annál ösztönösebb? Milyen kapcsolatban vagytok a rock'n'rollal?

"Az adott tétel hangulata szabja meg, hogy hogyan játszunk. Nem teszünk különbséget a klasszikus zene, a pop és a rock között. A zene az érzelmekről szól, és az adott dalok üzenete, illetve karaktere a legfontosabb. Ezt próbáljuk meg bemutatni előadás közben is. Természetesen, ha egy intenzív rocknótát adunk elő, szabadjára engedjük a bennünk szunnyadó vadállatot, és megőrülünk. Olyan keményen zúzunk, ahogy csak bírunk! Fiatalok vagyunk, tele adrenalinnal! We wanna rock!"


Hogy találtatok egymásra? Mi az, ami összehozott benneteket?

"Ez egy érdekes történet. Egymás legnagyobb riválisaiként tartottak minket számon, mint Horvátország két legprominensebb fiatal csellistáját. Mindenkit óriási meglepetésként ért a zenei világban, amikor úgy döntöttünk, hogy egyesítjük erőinket, és valami őrült dolgot hozunk létre. Különféle versenyeken és kurzusokon rendre összefutottunk korábban, és mindig nagyon jól éreztük magunkat együtt. Van köztünk egy jó adag feszültség, de a szükséges kémiai kölcsönhatás is adott.

Mindig is szerettünk volna együtt zenélni, káoszt okozni, de aztán Luka Bécsben tanult, én pedig Londonban voltam. Szinte sosem találkoztunk. Aztán amikor tavaly Londonba jött, hogy befejezze a tanulmányait, minden berobbant! Elkezdtünk vég nélkül együtt lógni, egész éjjel Londont jártuk és arról ötleteltünk, hogyan is forradalmasíthatnánk a csellót, még többet kihozva belőle, valami újat, valami izgalmasat, ami egy szélesebb közönséghez is eljuttatja a hangszert, különös tekintettel a fiatalokra. Karácsony táján, Skype-olva, egyetlen óra alatt elkészültünk a Smooth Criminal átiratával, és azzal indult el minden!"

Az angol nyelvű, teljes interjút itt találod meg!
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ARTILLERY - Melodikus thrash a dán mesterektől, itt az X című új album
2021. május 7. (péntek) 06:35

X címmel megjelent és végig is hallgatható a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették fel Søren Andersen producerrel, a 2019 őszén elhunyt alapító gitáros, Morten Stützer helyére Kræn Meier állt be, aki a dalszerzésből is kivette a részét. Michael Stützer gitáros (Morten tesója): "A jellegzetes Artillery-védjegyeket meg akartuk tartani, a riffeket és a fogós témákat, kombinálni az agressziót és a dallamokat. Mindig is a melodikus thrash metalt kevertük a 70-es és a 80-as évek súlyos hangzásaival, ezúttal pedig új elemek is vannak néhány nótában. Nem kell különösebben erőlködnünk, amikor megírunk egy új lemezt, mert szeretjük, amit csinálunk."   www.facebook.com/ARTILLERY.DK   ARTILLERY - X (a 2021-es album) 01. The Devils Symphony 02. In Thrash We Trust 03. Turn Up The Rage 04. Silver Cross 05. In Your Mind 06. The Ghost Of Me...

FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet
FATAL ERROR - Dupla lemezük született, új dal és videoklip: Veled más a helyzet

Művirágok karneválja címmel júniusban jelenik meg a Fatal Error negyedik nagylemeze, pontosabban az első fele, ugyanis egy dupla lemezanyaguk készült el. Friss előzetesként a klippel...

HAVARIA HONKAKKA - Új dal és videó Hajdú-Biharból: Idealizálj
HAVARIA HONKAKKA - Új dal és videó Hajdú-Biharból: Idealizálj

Idealizálj címmel tette közzé videóval kísért legújabb dalát a Havaria Honkakka zenekar. "Zenekarunk 2009-ben alakult Hajdú-Bihar megyében, azon belül Berettyóújfaluban, ami...

LANTLÔS - Hét év után új album érkezik, klippel az első dal: Lake Fantasy
LANTLÔS - Hét év után új album érkezik, klippel az első dal: Lake Fantasy

Wildhund címmel július 30-án jelenik meg a Lantlős post rock/metal vonalas német Lantlős ötödik albuma, a 2014-es Melting Sun lemez utódja, első előzetesként pedig a videoklippel...

LEPONEXX - Új lemezelőzetes dal és klip a köröstarcsai csapattól: Nem adom
LEPONEXX - Új lemezelőzetes dal és klip a köröstarcsai csapattól: Nem adom

Nagylemezre gyúr a köröstarcsai Leponexx zenekar, friss előzetesük a Nem adom című tétel "Mi vagyunk a Leponexx zenekar Köröstarcsáról. A zenénk leginkább amolyan dallamos groove...

GODGIVEN - Júniusban jön a budapesti banda új albuma, friss dal: Gerontocrap
GODGIVEN - Júniusban jön a budapesti banda új albuma, friss dal: Gerontocrap

2018 végén azt mondta a budapesti Godgiven, hogy a tervezettnél lassabban haladnak az új lemezzel, most azonban már a kanyarban van az új anyag, június 11-én megérkezik a Not That Godly...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS