STONEHENGE - Új dal és visszatérés a MetalFesten

10 éves az Angelo Salutante album

2011. május 19. (csütörtök) 08:13 | utoljára módosítva: 2011. május 20. (péntek) 16:55

Kereken 10 éve jelent meg a Stonehenge debütáló albuma, az Angelo Salutante, és a hazai prog metal színtér legsikeresebb csapata a jubileumot egy MetalFestes visszatérő fellépéssel ünnepli meg, amelyhez kapcsolódóan egy vadonatúj dalt is nyilvánossá tettek.
Az eredetileg 1992-ben, Veszprémben megalakult zenekar a '90-es éveket jószerivel végigdemózta, és játszott a Psychotic Waltz örök emlékű 1997-es, E-Klubos koncertjén is, majd az énekes Bátky "BZ" Zoltán csatlakozásával új lendületet kapott, elkészült a debütáló album. A 2002-es Szigeten a Pain Of Salvation főnöke, Daniel Gildenlöw is vendégeskedett náluk, egy évre rá pedig a hollandiai ProgPower fesztiválon léptek fel főműsoridőben. A neves fesztiválon sem korábban, sem azóta nem lépett fel magyar zenekar. Ez a lendület azonban nem tartott sokáig, készültek ugyan új dalok, de végül BZ kiszállt, és a 2005-ös Nerine EP-n már egy japán énekes volt hallható, majd a csapat szép csendben felszívódott.
Két éve lehetett először hallani arról, hogy a Stonehenge újra együtt dolgozik BZ-vel, és ennek mára konkrét eredménye is lett egy próbatermi felvételes új dal, a Shadow Man, valamint a MetalFestes koncert formájában. A csapat június 4-én, szombaton játszik a MetalFest nagyszínpadán, de hangsúlyozottan nem egy langyos nosztalgiabulira készülnek.
A további részleteket a frontember BZ árulta el a hammerworld.hu-nak.
STONEHENGE:
Bóta Balázs gitáros
Bátky "BZ" Zoltán énekes
Jutasi Sándor basszusgitáros
Czapár János billentyűs
Szabó Kristóf dobos
Két éve alakultatok újjá, de csak most rukkoltok elő egy próbahelyes új dallal. Nem túl gyors ez a tempó?

"Trükkös dolog ez az egész, ugyanis két éve még nem azzal a határozott szándékkal kezdtünk el zenélni, hogy azonnal visszakapaszkodunk a zenei köztudatba. Balázs (Bóta Balázs alapító gitáros)  alapvetően egy hosszabb szünet után csak zenélni, ötletelni szeretett volna, akár nem is feltétlenül Stonehenge néven. Elkezdtünk próbálni, dalokat írni, és menet közben derült ki, hogy a Stonehenge hangzás - és ezáltal a név - igenis életben akar maradni! (nevet) Egyszerűen mostanra érett össze az, hogy mit jelent a Stonehenge ma, ezért vártunk idáig. Épp ezért viszont az is tény, hogy a következő megmozdulásunkra már nem kell éveket várni! (nevet)


2003 táján miért is szálltál ki a zenekarból?

"Ez egy olyan döntés volt, amit mindenki másképp lát. Az egy nagyon kusza időszak volt ugyanis. Iszonyatos lehetőségek és elvárások nehezedtek a zenekarra a hatalmas szakmai sikert kiváltó lemezt követően. Én a saját oldalamról csak annyit láttam, hogy megakadt a tempó, pedig gyorsan kéne lépni, megragadni a lehetőségeket, 'jelen lenni'. Akkor viszont még nem láttam, hogy a többiek éppen olyan élethelyzetekben voltak, amikor egy kis időt kellett volna hagyni nekik.

A később megjelent Nerine EP anyagát még együtt írtuk meg, de a stúdiófelvételek közben, több beszélgetést követően döntöttem amellett, hogy aktívabb zenei életre vágyom. Mai fejjel persze egyértelmű, hogy lehetett volna ezt a két dolgot párhuzamosan is csinálni - megvárni, míg a Stonehenge erőt gyűjt, és közben csinálni másik zenekart - de persze távolról már mindenki okosabb..." (nevet)


Pontosan mi hozott újra össze titeket 2009-ben? Ki tette meg az első lépéseket?
 
"2008-ben Balázs kezdett el mocorogni... Egy jó ideig nem zenélt aktívan, viszont úgy gondolta, hogy az egykori Stonehenge alapító-basszusgitáros Jutasi Sanyival elkezdene 'csak úgy' zenélgetni, ötletelni. Akkoriban került képbe az ex- After@All és Haelo billentyűs Czapár Jani, és ebbe a képbe került vissza Kristóf is (Szabó Kristóf dobos), aki szabályosan azt álmodta egyik éjjel, hogy Balázs nélküle akar zenekarozni, és pánikban ébredt! (nevet) Látható, hogy nem is feltétlenül Stonehenge-nek indult ez az új történet. Engem Kristóf hívott le az első zenekaros beszélgetésre, még valamikor 2008 nyarán. Aztán, ahogy már mondtam is, a Stonehenge hangzás és név nem hagyta magát, visszaszivárgott!" (nevet)

STONEHENGE - Shadow Man (vadiúj dal - próbatermi felvétel)
Az elsőként nyilvánossá tett Shadow Man dalról mit kell tudni? Megváltozott valamilyen formában a Stonehenge irányvonala?

"A Shadow Man valójában már a sokadik új téma az 'újkori' zenekarban. Az alapját Balázs riffjei adják, de a Stonehenge műhelymunkája most már stabilan arról szól, hogy gyakorlatilag ütemenként együtt boncoljuk szét és rakjuk össze újra a dalokat. Általában a próbahelyen alakul ki a dalok váza, amit aztán nálam egy kis házi stúdiószerűségben veszünk fel, hogy tisztuljon a kép.

A Shadow Man szövege valahogy egy kicsit olyan, mintha a Between Two Worlds témáját folytatnám: persze egyáltalán nem második részről van szó, az ilyen Unforgiven IV jellegű dolgokért sosem rajongtunk. Viszont valahogy ez a kérdéskör mocorog folyamatosan a fejemben, az, hogy a régi döntések milyen hatással vannak a jelenre. Van egy másik új dal is, aminek hasonló az alapja, csak azt másfelé vezettem el.

A Shadow Man egyértelműen egy rossz döntés miatt bűnbánó ember egyfajta bocsánatkérése... talán önmagától is. Hogy a Stonehenge irány hogyan változott? Hm, ez jó kérdés, mert belülről, elmerülve magában a folyamatban ezt nem látom tisztán. Ezt inkább a hallgatóknak kell eldönteniük. Mindenesetre nem megyünk át glampunkba vagy elektrodiszkóba, ezt megígérhetem!"


Hány új nóta állt már össze és ezek közül hányat akartok elővenni a MetalFesten?

"A MetalFesten két új dalt tervezünk eljátszani, mivel a háromnegyed óra alatt azért az idén tíz éves Angelo Salutante lemezt is megünnepelgetnénk egy kicsit. A Nerine EP-ről is játszunk egyébként, ami nekem azért is fontos, mert bár még együtt írtuk azt az anyagot, a stúdióverzión már nem én szerepeltem, ezért ezeket a dalokat is szeretném 'visszakötni magamhoz'... (nevet)

Egyébként egy tonna új témán dolgozunk a 10 százalékos készültségtől a 80-ig - irgalmatlan jó és friss anyagokon. Ezen kívül akad még olyan dal is, aminek az első verziója majdnem felkerült az Angelo-ra, csak persze azóta ez a kedves szösszenet is kapott egy erőteljes turbót."


STONEHENGE - Angels feat. Daniel Gildenlöw (koncert a 2001-es Szigeten)
2002-ben a ProgPower feszten léptetek fel, előzőleg dolgoztatok a Pain Of Salvation főnök Daniellel is. Van esély arra, hogy újra ilyen szintre jussatok a bandával? Vagy ez már nem is cél?


"Nem tudom, hogy mire van esély, hiszen a Stonehenge megbillenése óta teljesen átalakult a teljes zeneipar, sajnos a kárára. Nincs lemezpiac, és a koncertközönség is egyre fogy, ezért teljesen más közegben kell helyt állnunk, mint amit Stonehenge-ként annak idején megszoktunk. Az tény, hogy semmiképp sem hobbicsapatként akarjuk folytatni, komoly és folyamatos visszatérést terveztünk, ami a MetalFestes fellépésnek köszönhetően valóban rangosan és hangosan indul. Ősszel mindenképpen szeretnénk egy nagyszabású koncertet, amely a 10 éves Angelo megünneplése mellett még több EP-s dal és új nóta bemutatója lehet. Utána pedig... Dolgozunk rajta."


A tíz éve kiadott debütáló albumról mi a véleményed mai füllel?

"Nagyon szeretem azt a lemezt, pedig persze már a stúdióból kimenet megvolt bennünk, hogy mit csináltunk volna másképp. Én személy szerint nagyon érzem, hogy baromi sokat fejlődtem azóta, ennek ellenére nagyon erősnek tartom azt az egész produktumot. Ráadásul máig jönnek oda hozzám a lehető leglehetetlenebb helyeken és helyzetekben, hogy mikor lesz megint Stonehenge, mert azt a lemezt eddig semmilyen magyar cucc nem tudta überelni. Azon vigyorgunk néha, hogy ahány arc jött már oda, hogy volt valamelyik koncertünkön, az már nem is lehet igaz, ugyanis akkor folyamatosan sportcsarnokokban kellett volna játszanunk!" (nevet)


STONEHENGE - Between Two Worlds (klip a 2001-es Angelo Salutante albumhoz)Távlatosan nézve várható egy teljes Stonehenge nagylemez is?

"Annak ellenére, hogy nem akarunk lazázni és pihenni, a mai Stonehenge mentalitása mindenképpen az, hogy a lemez majd akkor érkezik meg, ha teljes egészében 110 százalékosnak érezzük. Semmi nem siettet minket, csak a magunk mércéjének kell megfelelni, annak viszont nagyon. Készülnek a dalok, és folyamatosan szeretnénk jelen is lenni a zenei életben, de egyelőre nem dátumot tűztünk ki magunknak, hanem minőséget."


A Stonehenge mellett mivel foglalkoztok manapság?

"Balázs az egyik legnagyobb független reklámügynökségnél kreatív igazgató. Jani reklámgrafikával foglalkozik és fotós; zenekarfotókat is készít, hamarosan 'saját magunkat' is szénné fogja vakuzni. Sanyi egy ideig a Without Face tagja volt, azóta viszont a napi munka mellett Stonehenge-ezik. Kristófnak a napi 8 óra kötelezőn kívül vannak egyéb projektjei is. Például egy Eejit Midget nevű társulás, és ha jól tudom, egy Soundgarden tribute csapat. Ezen kívül pedig mindenki családozik. Van, aki feleség-gyerek kombóban, mások barátnősen.

Jómagam némi informatikai újságírás mellett megmaradtam a zenénél: az idén 25 esztendős After Cryinggal pár éve eMeRTon díjat szereztünk, folyamatosan játszunk itthon és külföldön, és készül az új lemez. A Wendigo zenekar a Fonogram díj és két lemez után kicsit pihen mostanában, de mindenképpen odacsapunk még, és ezek mellett is vannak mindenféle futó projektjeim. Most viszont kábé mindannyian olyanok vagyunk, mint a szemellenzős versenyló: a MetalFestes készülődéssel, az új dalokkal és a Stonehenge próbákkal kelünk-fekszünk. Összeszedetten és energikusan dolgozunk együtt, ami ráadásul iszonyatosan jó érzés - számomra már mindenképpen megérte felvenni a fonalat!"

Stonehenge - Facebook

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church
2020. november 25. (szerda) 07:29

Alchemical Warfare címmel január 15-én új albummal jelentkezik a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapata, a Dread Sovereign. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt, azt követte a 2014-es All Hell's Martyrs album, 2017-es tavaszán pedig a For Doom The Bell Tolls lemez. A harmadik Dread Sovereign albumról már itt is van az első előzetes dal, a videóval kísért Nature Is The Devil's Church.   www.facebook.com/DreadSovereign   "Az ír Dread Sovereignt nem kisebb név alapította, mint Alan Averill Nemtheanga, a Primordial énekese. Nemtheanga itt nem csupán frontember, de basszusgitáros és fő dalszerző is egyben, a stílus pedig saját bevallása szerint a doom és a jelzők nélküli metal között mozog valahol, olyan zenekarok hatásait vegyítve, mint a Venom, a Saint Vitus, a Cirith Ungol. Az új banda megvalósításában egyrészt a Primordial-béli kollégája, a dobos Simon O’ Laoghaire segítette,...

AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis
AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis

Metamorphosis címmel már meghallgatható a death metalos Amorite kiadás előtt álló második albumának első dala. A hazai banda debütáló albuma még 2015-ben látott napvilágot...

FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket
FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket

Az új Foo Fighters album Medicine At Midnight címmel február 5-én lát majd napvilágot, a lemez felvezetéseként pedig egy 26 perces kisfilmben foglalták össze az eddigi pályájukat. Az...

GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops
GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops

Sea Savage címmel december 4-én jelenik meg az ír old school thrasher Gama Bomb hetedik albuma. A 2018-as Speed Between The Lines lemez utódjáról már a harmadik előzetessel, a szöveges...

KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence
KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence

The Absence Of Presence címmel még a nyáron jelent meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerek friss videója pedig a lemez címadó dalához készült el. A legutóbbi,...

ORIANTHI - Sajnálom
ORIANTHI - Sajnálom

Nemrég jelent meg az Alice Cooper csapatában is megfordult szőke ausztrál gitároslány, Orianthi negyedik szólólemeze, a legfrissebb klipje pedig a Sorry című dalhoz készült el. "Az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS