LEANDER - Ma este buli és klipforgatás a ZP-ben!

Diamond And Coal az új Leander dal címe

2011. május 10. (kedd) 06:46 | utoljára módosítva: 2011. május 11. (szerda) 05:15

Ma este a Zöld Pardonban lép fel a Leander, sőt, a Diamond And Coal című legfrissebb nótájukra klipet is forgatnak az első szabadtéri bulijukon.
A zenekar eredetileg a korábban a Babylon soraiban zenélt Köteles Leander egyszemélyes projektjeként indult még 2009-ben, de a Youtube-ra kitett első nótára, az azóta már 300 ezer feletti nézettséget produkált 'Csak Te' dalra Vörös Attila is felkapta a fejét, így a következő, Viharom tavaszom című Leander tételben Attila már szólózott is. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem.
A tökéletesen egymásra hangolódott két muzsikus azóta rendszeresen jelentkezik új saját dalokkal, metalosított átdolgozásokkal, valamint ezekhez tartozó klipekkel, a gitáros Jozzy és a dobos Maczák Márk csatlakozásával pedig igazi zenekar is lett belőlük. Az ultrasikeres koncertjeiken ma már elkötelezett rajongótábor énekli, üvölti velük a dalokat, amelyek szabadon letölthetők a honlapjukról.
A ZP-s buli kapcsán néhány kérdést feltettünk Leandernek.A Diamond And Coal a legfrissebb nótátok. Az angol szöveg azt jelzi, hogy elbúcsúzhatunk a magyar nyelvű Leander daloktól? 


"A terv az volt, hogy átállunk az angolra, de időnként kiadunk egy-egy magyar szövegű dalt is. Jó pár évvel ezelőtt megfogadtam, hogy amíg Magyarországon élek, addig magyar nyelvű szövegeket fogok írni, mert ez az anyanyelvem. De mint több más együttesnek is, nekünk is az a célunk, hogy megvalósítsuk a lehetetlent, azaz külföld felé is orientálódunk. Ezért tértünk át az angolra. Viszont folyamatos hiányérzetem van, ezért az lesz a végső megoldás, hogy hosszabb távon szinte minden számhoz készül majd angol és magyar szöveg is. A Diamond And Coalra a ZP koncerten szeretnénk egy videót is rögzíteni, és amennyiben vállalhatóak leszünk, az lesz a következő klipünk."


LEANDER - Diamond And Coal (a legfrissebb dal, még klip nélkül)
Sokat változott a bandán belüli zeneírás, mióta kialakult a stabil felállás?


"Többnyire még mindig az van, hogy Attila vagy én hozom a zenei alapot, Jozzy egyelőre inkább csak a színesítgetésekben vesz részt. Márk hozza a dobokat, aztán marad az ének, ami az én feladatom. De egyre gyakoribb az is, hogy Attilával közösen pakoljuk össze a zenét. Általában ő felel a riffekért, én pedig a refrének, verzék alapharmóniáiért. De a Reborn riffjét  például Jozzy írta, ugyanis amit én eredetileg kitaláltam, az nem volt a legerősebb!" (nevet)


A korai Leander nóták még sokkal slágeresebbek voltak. Nem is lesznek már olyan hangulatú dalaitok?

"Dehogynem. Én úgy gondolom, hogy például a Diamond and Coal is hozza azt a slágeres vonulatot, mint a Csak Te vagy a Viharom Tavaszom, azonban az angol nyelv miatt ez kevésbé tűnik fel, mert így nem olyan kézzelfogható a nóta, mint amikor a saját anyanyelvünkön szólal meg. Mellesleg most egy olyan dalon dolgozunk, amely a hangszerelését tekintve egyetlen zongorából és akusztikus gitárból áll. Kezdünk öregedni..." (nevet)LEANDER (b-j): Jozzy, Leander, Attila, MárkEgy ideje már hallani arról, hogy készül egy EP-tek, egy fizikai formátumban is megjelenő debütáló anyagotok. Hogy állnak most az anyag munkálatai?


"Egyelőre még semmi konkrétat nem tudok mondani, sajnos. Volt egy tervünk, de az menetközben felülíródott, mert felbukkant egy lehetséges komoly partner. Most a tárgyalási, egyeztetési fázisban vagyunk. De hogy nem lesz csalódás, azt megígérhetem! (nevet) Ha minden számítás bejön, az EP-t egy nagylemez is követi majd, még idén."


Ezek szerint stimmel a hír, hogy egy nagy kiadó érdeklődik a zenekar iránt. Hogyan indult a kapcsolatotok?


"Épp a Fonogram díjátadóról jöttünk kifelé, amikor megszólított két úriember, hogy lejönnének megnézni a siófoki bulinkat, mert nagyon csípik, amit csinálunk. Én meg erre azt mondtam, hogy 'ám legyen, de nem az lesz a legjobb bulink...' Nem is volt az! (nevet) Még a koncert előtt összeültünk velük dumálni. Amúgy két nagyon szimpatikus, kőmetal arcról van szó, akik nagyon bíznak abban, hogy akár egy külföldön is sikeresek lehetünk."


LEANDER - Csak Te (ezzel a dallal indult minden)
Mi az, amit manapság hozzá tud tenni egy kiadó a Leander produkcióhoz?

"Egyelőre az egyeztetős, megbeszélős fázisban van ez a dolog. Mindkét oldalról nagyon lelkesek vagyunk, és bízunk abban, hogy együtt valami komoly dolgot fogunk véghez vinni. Ahogy ők mondták: '20 éve várják ezt a zenekart ', mi pedig gyerekkorunk óta ezt a lehetőséget!" (nevet)


Az utóbbi 8-10 hónapban rendesen megpördült veled a világ. Van stabil csapat, vannak bulik, és még komoly sikerek is. Milyen téren, hol érzékeled a legjobban, hogy a Leander körül sok minden megváltozott?

"Eddig hét koncertünk volt, és mind teltházat vonzott. Egy emberként énekli a közönség a dalokat. Azt hiszem, hogy ennél nagyobb visszaigazolás nem kell. Valamit jól gondoltunk és ami még fontosabb, jól éreztünk! (nevet) Ma Magyarországnak egy újabb, letisztultabb gondolkodásmódra van szüksége. És mivel benne vagyunk az első generációban, akik jó irányba vihetik ezt az országot, úgy érzem, fontos szerepet kaptunk az élettől."


A népszerűség egyik kellemetlen velejárója, hogy sokan elkezdik oltani az adott embert, bandát. Ilyesmi már titeket is elért?

"Persze, ez a jelenség egyre gyakoribb. Minél jobban csinálsz valamit, annál többen utálnak, annál több rosszat hallasz. De ezt pont le is szarom. Az egyetlen baj az, ha ugyanezek az emberek utána odajönnek és szívességet kérnek... Ebben viszont az a jó, hogy nem kell nekik megtenned!" (nevet)


A tavaly ősszel még csak tervként létezett Szomorú vasárnap feldolgozás időközben óriási siker lett. Nem is értem, hogy ezt a nótát miért nem metalosította eddig senki. Neked hogy jutott eszedbe ez az ötlet?

"Eredetileg a nővérem mondta az Apukámnak, hogy egyszer majd meg akarja csinálni a Szomorú vasárnap feldolgozását, majd Apu ezt meg is valósította. Nekem is megtetszett a dolog, és mondtam Attilának, hogy ugorjunk neki mi is. Úgyhogy a nővérem most mindenkit utál! (nevet) A 'metalosítás' amúgy menetközben jött, nem volt tervbe véve, de amikor megszólaltak a gitárok, majd bejött a dob, tudtuk, hogy innen nincs visszaút."


LEANDER - Szomorú vasárnap (feldolgozás)
A ZP bulira készültök valami extrával?


"Jozzy hegedülni fog, de nem mondjuk el senkinek! (nevet) De készülünk samplerekkel is, hogy még nagyobbat gyomrozzanak a számok. Lesznek új dalok, lesz össznépi táncos mulatság és önfeledt taps is!" (nevet)


Volt egy miniturnétok az év elején, és persze mindenhol zongorával léptek színpadra, ami sok-sok kényelmetlenséget szokott jelenteni a kluboknak, a technikusoknak, mindenkinek. A zongora ennyire fontos részét képezi a Leander produkciónak?

"Ötéves korom óta zongorázam, ez az egyetlen hangszer, amellyel igazán jól ki tudom fejezni az érzéseimet. Ráadásul jót tesz a kontrasztnak is. Valóban nem egyszerű a dolog, ráadásul még mindig nem szoktam meg a színpadon. Be is szakítottam a billentyűit szegénynek..."


Youtube/Facebook jelenség vagytok, szabadon letölthető dalokkal, vagyis egész más úton keveredtetek a klubokba, illetve az idei fesztek színpadára, mint a legtöbb csapat. Hogy látod, a lájkolók, linkelők, letöltők is lecsábíthatók a bulikra?

"Azt hiszem, hogy épp ez volt a mi szerencsénk. Persze, ha nem lenne szerethető, amit csinálunk, akkor ez a feldobott kő már le is esett volna. Személy szerint nekem meglepő és felemelő érzés ez az egész. Gondolj bele... Egy jó Irsai társaságában írsz otthon egy dalt, valahogy kijön belőled egy olyan hülyeség, amit te sem értesz - itt a Csak Te cimű dalra gondolok -, aztán becsatlakozik hozzád egy olyan zseniális gitáros, mint Vörös Attila, hoz magával még egy hatalmas gitárost, Jozzyt, jön Márk is... És azt veszed észre egy rövid idő után, hogy a színpadon állsz, és ebből a bugyuta dalból valami olyasmi született, amit igazából nem is lehet felfogni."


Milyen arcok járnak a Leander bulikra?

"Minden korosztály, mindenféle országból és társadalmi rétegből... (nevet)  A bulikon mondjuk legerősebben a 18-28 évesek képviseltetik magukat."


Az idei év eddigi legjobb három albuma szerinted?

"Scar Symmetry - The Unseen Empire, Bring Me The Horizon - There Is A Hell, valamint továbbra is a tavalyi Alter Bridge lemez."


Letölthető Leander dalok, klipek
Leander - Facebook
Leander - Youtube
 

Hozzászólások

[007476]
atus70
Kedden koncert, szerdán híradó, h. bezárják a ZP-t, mer' "országzászló" lesz a helyén! Egyébiránt a koncert büntető volt, a hegedű (Jozzy)és zongora (Leander) szólóbetétek- kíséretek markánsan ellenpontozták a pusztítást. A hangerő limit miatt a Silverblade-ek le voltak fojtva, de a hangjuk így is átjött. Köszönöm az egész zenekarnak és a ZP-nek! Harcoljatok!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church
2020. november 25. (szerda) 07:29

Alchemical Warfare címmel január 15-én új albummal jelentkezik a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapata, a Dread Sovereign. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt, azt követte a 2014-es All Hell's Martyrs album, 2017-es tavaszán pedig a For Doom The Bell Tolls lemez. A harmadik Dread Sovereign albumról már itt is van az első előzetes dal, a videóval kísért Nature Is The Devil's Church.   www.facebook.com/DreadSovereign   "Az ír Dread Sovereignt nem kisebb név alapította, mint Alan Averill Nemtheanga, a Primordial énekese. Nemtheanga itt nem csupán frontember, de basszusgitáros és fő dalszerző is egyben, a stílus pedig saját bevallása szerint a doom és a jelzők nélküli metal között mozog valahol, olyan zenekarok hatásait vegyítve, mint a Venom, a Saint Vitus, a Cirith Ungol. Az új banda megvalósításában egyrészt a Primordial-béli kollégája, a dobos Simon O’ Laoghaire segítette,...

AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis
AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis

Metamorphosis címmel már meghallgatható a death metalos Amorite kiadás előtt álló második albumának első dala. A hazai banda debütáló albuma még 2015-ben látott napvilágot...

FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket
FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket

Az új Foo Fighters album Medicine At Midnight címmel február 5-én lát majd napvilágot, a lemez felvezetéseként pedig egy 26 perces kisfilmben foglalták össze az eddigi pályájukat. Az...

GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops
GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops

Sea Savage címmel december 4-én jelenik meg az ír old school thrasher Gama Bomb hetedik albuma. A 2018-as Speed Between The Lines lemez utódjáról már a harmadik előzetessel, a szöveges...

KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence
KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence

The Absence Of Presence címmel még a nyáron jelent meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerek friss videója pedig a lemez címadó dalához készült el. A legutóbbi,...

ORIANTHI - Sajnálom
ORIANTHI - Sajnálom

Nemrég jelent meg az Alice Cooper csapatában is megfordult szőke ausztrál gitároslány, Orianthi negyedik szólólemeze, a legfrissebb klipje pedig a Sorry című dalhoz készült el. "Az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS