MARÓTHY ZOLTÁN - Egy igazán sokoldalú zenész

Zenészélete meghatározó állomása volt az Ossian

2011. május 4. (szerda) 10:00 | utoljára módosítva: 2011. május 6. (péntek) 06:39

Maróthy Zoli manapság a KISS Forever Band soraiban koncertezik a legtöbbet, ahol egyik gyerekkori ideálját, Ace Frehleyt személyesíti meg - tökéletesen.
Zoli a '80-as évek közepén a KMK nevű korai metal banda frontembereként lépett elsőként színpadra, majd az Ossian megalapítása következett, és pár év múlva már az ország egyik legjobb gitárosaként tartották számon. Az Ossian évek után szinte egyszerre alakult meg a Fahrenheit zenekar, valamint a máig is sikerrel létező KISS Forever Band. Utóbbi formáció úttörő munkát végzett a hazai tribute színtér kialakításában, és hosszú évek óta Európa legjobb KISS Tribute csapatának számít.
Maróthy Zoli már lassan 13 éve a Kőbányai Zenei Stúdió megbecsült tanára, de részt vett korábban Révész Sándor és Ákos egyes produkcióiban is, valamint jelenleg is oszlopos tagja Koncz Zsuzsa zenekarának.
A sokoldalú gitárossal Dósa Miklós beszélgetett.

A '90-es évek vége óta gitár és zeneelmélet tanár vagy a Kőbányai Zenei Stúdióban. Annak idején, hogy kerültél ebbe a Póka Egon-fémjelezte zeneiskolába?

"Még a ’90-es évek közepén együtt dolgoztunk Egonnal egy zenei táborban, és ott kérdezte meg, hogy lenne-e kedvem csatlakozni egy induló zeneiskolához. Én akkoriban jobbára otthon tanítottam és mivel szerettem volna komolyabbra fordítani az oktatást, természetesen azonnal igent mondtam. Akkor még nem is gondoltuk, hogy később ilyen nagy érdeklődés lesz az iskolára a zenét tanulni vágyók körében."


A gitáron kívül játszol más hangszeren is?


"Gyerekkoromban még zongoristaként kezdtem a tanulmányaimat, csak később pártoltam át a gitárhoz. Basszusgitározni is szeretek, néhány régi lemezen lehet is hallani a játékomat. Persze nem mondom el, hogy melyiken! (nevet) Azonkívül énekelek is, azt hiszem, ennyi."


Szerinted garantálhatja egy zenei iskola az adott tanítvány majdani sikerét?

"Azok, akik nálunk tanulnak, vagy már elvégezték a sulit, sokszor már menet közben bekerülnek különböző zenekarokba, vagy egyéb produkciókba. Mostanában nehéz úgy megnézni egy zenei műsort, hogy ne látnék benne sulis srácokat és lányokat. Nagyon nagy előnnyel jár, hogy a főtárgyon és a különböző zenei jellegű tantárgyakon kívül olyan hasznos tárgyak is vannak, mint például stúdiótechnika, előadóművészet stb. Természetesen ezek, ha garanciát nem is, de több évnyi rutint és szerteágazó ismereteket adnak a zenész szakmáról a nálunk tanulóknak."


Mit tartasz igazán lényegesnek egy tanítvány esetében? Azt, hogy legyen tisztában a zenei alapismeretekkel, vagy hogy szorgalmasan gyakoroljon, netán az egyéni tehetséget?

"A zenei alapismeret már eleve adott, hiszen elég kemény felvételi vizsgán kell túljutniuk a hozzánk jelentkezőknek. A tehetség persze nagyon fontos, de úgy gondolom, hogy gyakorlás nélkül még a legnagyobb géniuszok sem jutnának semmire. Nálunk egyébként eléggé kötött a tananyag, de ezen felül persze próbálunk segíteni minden más műfajspecifikus, illetve technikai kérdésben is."


KISS FOREVER BAND - Warmachine (2010-es koncertfelvétel)Aktív zenészként és egyben zeneoktatóként hogyan vélekedsz a zeneipar változásairól?


"Sajnos lassan már zeneiparról sem beszélhetünk, akkora a változás. Megváltoztak a zenehallgatási szokások, az mp3-as illegális letöltések erdejében pedig lassan már sem eladási mennyiséget, sem hangzásminőséget sem tud senki garantálni. Szerencsére azonban a közönséget még mindig érdekli a zene, ez kiderül a koncertek látogatottságából. Úgy gondolom, hogy lassacskán - szükségszerűen - ki fog alakulni valami egészen új dolog a zenei piacon, legalábbis remélem."


A honlapodat elnézve alaposan el vagy látva koncertekkel. Tudsz azért időt szakítani arra is, hogy megnézz egy-egy jó bulit, vagy beszerezz néhány friss CD-t?

"Az utóbbi időszakban évente úgy száz koncerten játszom, szinte egész Európában, mellette ott a tanítás, a stúdió, valamint angol nyelvű zenei könyvek lektorálása... De azért néha meg tudok hallgatni egy-két új CD-t is! (nevet) Azonban más előadók koncertjén elég rég nem jártam.. Bevallom, néha jól esik a csend!" (nevet)


KISS FOREVER BAND - Shock Me (2009-es koncertfelvétel)Milyen véleménnyel vagy a számtalan tehetségkutató műsorról? Jó, ha ismert, neves rockzenészek vagy énekesek is aktívan részt vesznek a zsűrizésben?

"Épp mostanában két ilyen jellegű felkérésnek is eleget teszek, bár ezek inkább szakmai jellegű munkák. Azt hiszem, hogy te inkább a kereskedelmi médiában látható műsorokra gondolsz. Jó dolog bennük, hogy olyan embereknek is lehetőséget adnak, akik egyébként nehezen kerülhetnének, úgymond tűzközelbe. Rossz viszont, hogy ezek a fiatalok sokszor annyira rutintalanok, hogy nem tudják kezelni a hirtelen jött népszerűséget, illetve a később törvényszerűen bekövetkező csökkenő érdeklődést. Ezekbe tapasztalat híján elég könnyű lelkileg belerokkanni… A zsűrizéssel kapcsolatban szerintem mindenki döntse el maga, hogy szeretné-e csinálni, vagy sem. Ez nem feltétlenül jó, vagy rossz kérdése."


Mind a KISS Forever Banddal, mind pedig Koncz Zsuzsa csapatával aktívan koncertezel, viszont a Fahrenheitről nem hallani mostanság. Létezik még a zenekar?


"Pár évvel ezelőtt jött egy fellángolás, hogy csináljuk megint a Fahrenheitet, játszottunk is egy pár jó hangulatú koncertet, aztán sajnos annyiban is maradt a dolog. Igazából nem oszlottunk fel, csak mindenki csinálja a saját dolgait, így nem aktív a zenekar."


FAHRENHEIT - Te vagy a tűz (az 1995-ös első Fahrenheit albumról)

Zenetanárként van-e olyan előadó, akire szívesen felhívnád a közönség figyelmét?


"A közönség figyelmét inkább arra hívnám fel, hogy tartsák meg azt a jó szokásukat, hogy szeretik a zenét és figyeljenek oda az ifjú titánokra is, mert rengeteg tehetséges fiatal zenész van az országban, akik több figyelmet érdemelnének!"


A honlapodon látom, hogy a KISS Forever Banddel épp Csehországban játszotok május 21-én, az Ossian 25 éves jubileumi PeCsa-koncertjének napján. Mit üzennél az Ossian közönségének, vagy akár magának a zenekarnak?


"Talán csak annyit, hogy igazán jó volt annak idején létrehozni és csinálni az Ossiant. Zenészéletem egyik meghatározó és fontos állomása volt, amit nagyon szerettem, és amire mindig szívesen emlékszem vissza!"


OSSIAN - A heavy metal születése (1986-os bootleg, Bp., FMH)www.marothyzoltan.hu
www.zenesuli.hu
www.kissforeverband.hu
 


KISS Forever Band koncertek:

05.06. - Sepsiszentgyörgy (Erdély) - Szent György Napok
05.10. - Kassa(SK) - Irish Pub Diesel
05.11. - Budapest (H) - Zöld Pardon
05.21. - Pasohlavky (CZ) - Euro Bike Fest
05.27. - Dunaújváros (H) - Alsó Duna-Part/Parázs Varázs
06.03. - Leutenbach (D) - Dalmstock Open Air
06.04. - Neu-Isenburg (D) - Open Doors Festival
06.12. - Várpalota (H) - Pannónia Fesztivál
06.18. - Bóly (H) - Motoros Találkozó
06.24. - Medzilaborce (SK) - Satori Rock Fest
06.25. - Banja Luka (BIH) - BLR Open Air


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS