DEPRESSZIÓ - Depi menni Svájc...

Halász Feri beszámolója az első svájci koncertről

2011. május 2. (hétfő) 07:01 | utoljára módosítva: 2011. május 4. (szerda) 11:40

Április 23-án a svájci Winterthur idén 15 éves klubjában, a Gaswerkben lépett fel a szeptember elején egy friss albummal jelentkező Depresszió. A bulin két helyi banda is játszott, valamint a svéd retro-rocker Graveyard.
Halász Feriék így számoltak be a hammerworld.hu-nak a csapat első svájci bulijáról:
"Elöljáróban annyit talán érdemes lenne elmesélni, hogy hogyan is kerültünk Svájcba, hiszen köztudottan nem vagyunk az a világjáró zenekar! (nevet) Egy magyar felmenőkkel büszkélkedő svájci lány, Gini, és kedvese Flurin már egy ideje rendszeresen ellátogatnak Budapestre, amolyan családfa kutatás céljából, és az egyik ittlétük alkalmából belebotlottak egy koncertünkbe. Később már rendre lejártak a pesti bulikra, mert bár a szövegből nem sokat értettek, de a zene és a koncertek energikussága nagyon megfogta őket. Régóta mondogatták már, hogy valamikor mindenképpen fel kellene lépnünk az általuk menedzselt Gaswerk Klubban, mert az ismerőseik is egyre jobban kezdenek rákapni a muzsikánkra..."
Kattints a folytatáshoz!


április 22.
Indulás


"Elérkezett hát a nagy nap! Izgatottan indultunk útnak, hiszen Svájcban teljes mértékben ismeretlen zenekarnak számítunk, de az országban sem jártunk eddig. A 21:30 -ra tervezett találkozóból végül az lett, hogy 23:15-kor hagytuk el Budapestet, de legalább senki sem hagyott otthon semmit...

Bár a jelenleg érvényes nemzetközi megállapodások szerint minden általunk érintett országba beléphettünk a személyi igazolványunkkal is, azért előre szóltam mindenkinek, hogy aki nem hozza magával az útlevelét, azt pucéran kidobjuk az autópályán! Természetesen akadt, aki nem hozta el... (nevet) Emlékszem még azokra az időkre, amikor egy Budapest - Kazincbarcika távolság véget nem érően hosszúnak tűnt. Az utakon eltöltött évek azonban alaposan megedzettek minket. Észre sem vettük, hogy rég Ausztriában járunk, csak a benzinkúton kiírt árakból tűnt fel, hogy már az euró-zónában vagyunk.A hangmérnökünk, Szabika esti szórakozása az volt, hogy demoralizálja a teljesen higgadt társaságot. Először Tatabányánál üvöltött fel, hogy ő ezt nem csinálja, kiszáll, csak 150 kilométeren belül hajlandó keverni. Úgyis látott mindent, amikor a Superbuttban gitározott, köpi az óriási távolságokat. A határ, majd Bécs környékén ismét pedzegetni kezdte, hogy innen még haza tud menni egy vonattal... (nevet)  Amikor unatkozni kezdünk a buszban, amúgy is jellemző ránk, hogy el kezdjük egymás vérért szívni, itt meg aztán bőven volt rá időnk. Ha már Ausztriában jártunk, természetesen kötelező volt megnézni a Conan című filmet, amin a társaság fele bealudt.

Elérkeztünk a német határhoz, ahol újabb pihenő következett. Azért érdemes ezt kiemelnem, mert ilyen hosszú utat sohasem szoktunk egybe megtenni. Szerintem egyébként is mi vagyunk az ország leggyakrabban megálló zenekara... 30 kilométeren belül képesek vagyunk háromszor pihenőt tartani! (nevet) A németeknél persze kötelező volt megennünk egy óriás virslit. A 60 centis reggeli elfogyasztása után végre elálmosodtam. Nehezen tudok elaludni a buszban, és amikor végre sikerült, egy perc múlva rám üvöltöttek, hogy szedjem össze az útleveleket. Egy pillanatra sem állítottak meg minket a határon, csak autópálya matricát kellett vennünk. Hogy ne legyünk túl mosolygósak, a 40 frankos matricát külön meg kellett vennünk az autóra és az utánfutóra is... .

Szép havas hegyek, gyönyörű zöld táj, friss hegyi levegő. Ez jellemezte az utunkat végig. A svájciak nem csináltak nagy ügyet az útépítésből… Ahol útban volt egy hegy, azt átfúrták. A leghosszabb alagút 6,9 kilométer hosszúra sikerült, és ott már külön jelölik, hogy merre fuss, ha berobban, vagy egyéb baleset történik. Zoli higgadtan konstatálta, hogy semmi okunk a félelemre, mert úgyis megfulladunk, vagy porrá égünk, ha bármi történik...április 23.
A koncert napja


"Délelőtt 11 körül érkeztünk meg Winterthurba. A százezer lakosú hegyi városkában ekkor éppen 28 fok volt, amin eléggé meglepődtünk, hiszen mindenki hideg hegyi levegőre számított. A Gaswerk bejáratánál találkoztunk a svájci barátainkkal, akik nagyon örültek nekünk. A klub alapterülete miatt abban a téves hitben éltünk, hogy egy PeCsa méretű helyen játszunk, de kiderült, hogy egy több termet magába foglaló létesítményről van szó. A koncertünk helyszínéül szolgáló nagyterem, nagyjából a hazai Diesel klubnak megfelelő méretű, és úgy 750 fő befogadására alkalmas. A jól felszerelt létesítményben mindent megtaláltunk, amire szükségünk volt: pihenő, nappali, konyha, étkező, wc, zuhanyzó stb.

Egyedül attól riadtunk egy kicsit vissza, hogy a hálóterem a galérián volt, a Backstage felett. Emeletes ágyon az általános iskolai táborozások óta nem aludtunk és kicsit féltünk, hogy egy-egy nehezebb stábtag kilapítja az alatta alvókat! (nevet) Jó szokás szerint óriási gasztronómiai túrába kezdtünk és végig is kóstoltunk mindent, amit csak találtunk a konyhában. Tudtuk, hogy nem sokat fogunk aludni, hiszen délután 5 körül indul a soundcheck, de azért aki képes nappal aludni, álomra hajtotta a fejét. A stáb másik fele elindult várost nézni és tovább folytatta a helyi italok kóstolgatását.

Kaptunk ajándékba egy óriási húsvéti csoki nyulat is. El kellett volna rejtenem. .. Mondtam a többieknek, hogy ezt haza kéne vinnünk, de miután felébredtem, már hiányzott a füle! (nevet) Azzal nyugtáztuk a dolgot, hogy a hőség miatt hazafelé már úgyis csak a szatyorból ihattuk volna meg, tehát nekirontottunk. A több mint fél méter magas nyúl elfogyasztása nagyjából 3 percig tartott... Közben megérkezett a többi zenekar is, két svájci és egy svéd. Pillanatok alatt megtaláltuk a közös hangot. Finom a helyi sör és korlátlan mennyiségben állt rendelkezésre, ez szépen össze is hozta a társaságot a sörcsapnál.

Zoli és Dávid magyar nyelvleckéket is adott nekik, így azon már nem is lepődtem meg, amikor az egyik svéd 'prosztó' felkiáltással akart velem koccintani! (nevet) Elindult a külföldi élmények felelevenítése… A legviccesebbek természetesen a különböző zenekai tagok álnéven történt bemutatkozásai voltak, mint például amikor egy párizsi klub technikusa, egy Túrós f... nevű zenekartagot keresett hangosan, vagy amikor egy brazil diszkóban egy helyi lány, a viszontlátás örömében kiabálta hazánk egyik fiának, hogy 'gazdám, gazdám'! (nevet)

A folyamatos evésnek köszönhetően majdnem mindenki józan maradt, és elkezdtünk készülődni a koncertre. Előbb azonban kintről beszóltak, hogy itt van pár svájci magyar, akik szeretnének közös fotót. Nagyon megörültünk annak, hogy még ezer kilométerre az otthonunktól is ennyire szeretnek minket.A zenekar egy része ekkortájt már vagy 35 órája talpon volt, de ez meg sem látszott rajtuk a színpadon. Nagyjából 200 ember váltotta meg az 5-6 ezer forintra átszámolható belépőt, ami amúgy helyi viszonylatokban jónak számít. Tulajdonképpen a kaland kedvéért mentünk ki, tehát nem voltak nagy elvárásaink a létszámot illetően. Azt kaptuk, amire számítottunk… egy hangulatos klubkoncertet, egy lelkes és érdeklődő közönséggel. Néhányan azért akadtak, akik ismertek minket, ők a koncert elejétől a végéig extázisban tombolták végig a bulit, pláne, hogy ezt nem sűrűn tehetik meg.

Furcsa érzés volt tizenegy év után újra egy olyan közönségnek játszani, amelyik nem ismer minket. Az elején alaposan meg kellett dolgozni őket, de a második-harmadik dal után beindult a buli. Bár a magyar dalszövegekből egy szót sem értettek, viszont egy-két jól elhelyezett angol nyelvű konferálás megtette a hatását. Nyilván nem volt akkora őrület, mint a hazai bulikon, de a reakciókból érezhető volt, hogy megálltuk a helyünket zeneileg. A Ma éjjel című dal azon soránál, hogy 'a jobb és balkezemen is van egy középső ujj' általában a közönség felmutatja a középső ujját. Itt ezt úgy 10-20 ember tette meg, ami azért volt vicces, mert a helyiek nem nagyon értették, miért mutogatnak nekünk. Aztán rájöttek, hogy ez a dalhoz tartozik és csatlakoztak! (nevet)

Ahogy az egy külföldi klubtól elvárható, elég komoly technika állt rendelkezésünkre, amit alaposan ki is használtunk. Mivel a fénytechnikusunk éppen Kínában tartózkodott egy szakmai konferencián, így a monitorkeverő hangmérnökünk, Kálmán nyakába szakadt az ő feladatköre is, Kálmán tehát egyszerre kevert, roadolt, fényezett és még fotózott is, amiért nagy elismerés jár neki. Szívmelengető érzés volt, hogy a külföldi zenekarok is odajöttek gratulálni a buli után. Majd beindult a nagy eszem-iszom...Roppant kedves és figyelmes vendéglátóinknak még adtunk egy kis akusztikus ráadást is az öltözőben, aztán belenéztünk a '70-es éveket tökéletesen felelevenítő Graveyard műsorába, de később inkább csak az italpult körül mozgolódtunk. Elgondolkodtunk azon, hogy alszunk még pár órát az indulás előtt, de tudtuk, hogy ha maradunk is, abból sem alvás lesz, ezért hajnali fél 4 körül elindultunk haza. Azon röhögtünk, hogy ilyen későn még Szegedről is nagyon fárasztó lenne a hazaút, nemhogy Svájcból. A helyiek úgy informáltak minket, hogy igazán finom svájci csokit a benzinkúton is tudunk szerezni, tehát az ajándékvásárlást ekkorra halasztottuk. Hiba volt. Érdekes módon a svájci kutak zárva vannak éjszaka, pláne ünnepnapon... A fáradtságnak köszönhetően csillagkapuval teleportáltunk haza. Svájcban egy pillanatra lehunytam a szememet és már Münchenben voltunk. Egy 10 perces cigiszünet után újabb ugrás következett Salzburgig, majd az osztrák-német határon alapos reggelizés, borzasztóan drága kávé és indulás haza."
Halász Feri


DEPRESSZIÓ - Az áprilisi szolnoki Metal Liget fesztiválonDEPRESSZIÓ tavaszi turné 2011 (ami még hátra van...)
05.07. Jászboldogháza - Motorostalálkozó
05.12. Miskolc – Miskolci Egyetemi Napok
05.17. BUDAPEST – Zöld Pardon
05.21. Békéscsaba – Tégla Közösségi Ház / Rockerek.hu Fest

www.depressziomusic.hu

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS