SONS OF SEASONS - "Szinte a második hazám..."

Oliver Palotai csapata is fellép Pesten a Kamelot előtt

2011. április 14. (csütörtök) 12:34 | utoljára módosítva: 2011. április 19. (kedd) 09:21

Május 3-án végül nem a PeCsában, hanem a Fehérvári úti Club 202-ben játszik a Kamelot, méghozzá a magánéleti problémáival küzdő norvég énekes, Roy Khan helyett az olasz Rhapsody Of Fire frontemberével, Fabio Lioneval.
A különleges zenei csemegének ígérkező koncerten az Epica szépséges énekesnője, Simone Simons is vendégeskedni fog a Kamelotnál, ráadásul fellép a bulin a megújult felállású svéd Evergrey, a női és férfi énekkel power és melodikus death metal keveréket játszó svéd/dán Amaranthe, valamint a Sons Of Seasons is. Utóbbi is egy friss progos, szimfonikus metal csapat, amelynek főnöke a Kamelot billentyűse, az apai ágon magyar származású, ám már Németországban született Oliver Palotai, akit azért is lehet irigyelni, mert a civil életben Simone Simons párja.
Huszár Tímea az április elején kiadott második Sons Of Seasons album, a Magnisphyricon kapcsán beszélgetett Oliverrel, aki nem csupán a billentyűs hangszereknél ismeri ki magát, hiszen korábban gitározott Doro és Blaze Bayley csapatában is

SONS OF SEASONS:

Henning Basse énekes (ex-Metalium)
Oliver Palotai billentyűs, gitáros
Pepe Pierez gitáros
Jürgen Steinmetz basszusgitáros
Daniel Schild dobos
Diszkográfia:
Gods Of Vermin 2009 (Napalm)
Magnisphyricon 2011 (Napalm)
 


  


Először is engedd meg, hogy gratuláljak az új albumhoz! Mennyire vagytok elégedettek a végeredménnyel, és a fogadtatással?


"Jelenleg teljesen le vagyunk taglózva! Tudtam, hogy a Magnisphyricon nagy előrelépés lesz számunkra, és reméltem, hogy a rajongóink és a kritikusok is majd egyet értenek ezzel. Ilyen elsöprően pozitív véleményekre azonban nem számítottam. A második album általában fejlődést szokott hozni a legtöbb zenekarnál, és persze mi is tanultunk a hibáinkból, amiket a Gods of Vermin elkészítése alatt követtünk el. A Magnisphyricon így sokkal közelebb áll ahhoz az elképzelésemhez, amivel pár éve elindítottam a Sons of Seasonst."


A Magnisphyricon elég hangzatos lemezcím. Pontosan mit is jelent ez a fura hangzású kifejezés?

"Voltaképpen csak azért találtam ki, hogy meglássam, mennyi felháborodott emailt kapok, hogy egy ilyen igazán nyelvtörő címmel rukkoltunk ki! (nevet) Nem... Valójában ez egy szóösszetétel, az viszont igaz, hogy én hozakodtam elő vele. A 'magnus' a latinból jön, jelentése 'nagy', de jelen esetben inkább teljes. A másik szó a 'sphere', azaz szféra, ezt a kettőt pedig összeköti a 'con' utótag. Olyan szó ez, amivel a művész létezését próbáltam kifejezni. Azt a világot, amiben él, és amelyet oly sokszor fenyeget a környezete. A fenyegetés jöhet olyan emberek részéről, akik nem értik meg az életformánkat, de akár utalhat a világi szükségletekre is.

Fenyegetés az is, hogy bár a zene, vagy általánosságban véve a művészet az, ami megdobogtatja a szívünket, emellett mi is, mint mindenki más, fogyasztók vagyunk, és persze dolgoznunk kell, hogy fenntarthassuk a művészetünket. Valamint jelen van benne az állandó belső küzdelem is, a zeneszerző összetett érzékelése és a rideg valóság között. Máshonnan megközelítve a Magnisphyricon azt is kifejezi, hogy az új gitárosunk, Pepe Pierez csatlakozásával lett igazán teljes a csapat."


Négy év és két lemez van már mögöttetek. Így az első évek elteltével, visszanézve, lenne valami, amin változtatnál, amit máshogy csinálnál?

"Amennyiben ugyanazt kéne megtapasztalnom, amit ma, akkor biztosan jó pár dolgon változtatnék. Egyik ilyen, amit megtanultam, hogy ne bízzak olyan emberek munkájában, akiket csak a hírnevük alapján ismerek. Mindig meg kell nézni közelebbről is, hogy mit értek el a múltban, mielőtt eldönti az ember, hogy együtt akar dolgozni az illetővel. A másik tanulság pedig a lemezfelvétel gyakorlatibb oldalát érinti. A Magnisphyricont simán és profi módon sikerült rögzítenünk, míg a Gods of Vermin elkészítése néha igazi rémálom volt. Például egy jó tanács: sose szerkesszétek a dobtémákat egy kis laptopon, egy zötykölődő busz társalgójában a kanadai hegyek, valamint büdös, izzadt fellépő ruhák között!" (nevet)


A közönség eddig főleg a zene, és nem, mint a szavak embere ismert meg. Milyen kihívást jelentett dalszöveget is írni?

"Nekem ez teljesen természetes. Mielőtt úgy döntöttem, hogy zenész leszek, író akartam lenni. Néhány évig újságoknál is dolgoztam. Imádok olvasni és írni. Dalszöveget írni olyan, mint zenei töltést adni a szavaknak, és persze emellett nem szabad elfelejteni az ének technikai igényeit sem. Hiába adott mondjuk egy jó sor, ha az énekes meg akarja nyújtani azt az ’a’ magánhangzót a végén. Ebben rejlik a valódi nehézség."


SONS OF SEASONS - Magnisphyricon (lemezelőzetes)
A dalszerzést amúgy hogyan osztjátok meg a csapaton belül?

"Vannak dalok, amelyeknél mind az instrumentális, mind pedig a vokális részeket is én írtam. Ez azért alakult így, mert ezeket a dalokhoz a maguk teljességében közelítettem. Nem külön rétegekben, témákban gondolkozva... például előbb a gitár, aztán a vokál, majd a billentyű stb. A Bubonic Waltz vagy a Tales of Greed így készült. A Gods of Vermin  dalaihoz képest most viszont Henning Basse-nak és Pepe Pierez-nek is több szerep jutott. Tudtam, hogy Pepe nagyszerű gitáros, de az még jobban meglepett, amikor felfedeztem, hogy nagyszerű dalszerző is egyben. Átküldött néhány remek riffet, én pedig kicsit átgyúrtam őket, hogy közelebb kerüljenek a Sons of Seasons hangzásához. Például a Soul Symmetry főleg az ő munkája. Az énekdallamok legalább fele most főleg Hennétől származik. De Daniel Schild dobrészei és Jürgen Steinmetz basszusötletei is ugyanúgy a dalszerzés folyamatához tartoznak."


Az első lemezhez képest az új anyag mintha sokkal felszabadultabb lenne, nyíltabban jelen van a jazz és a klasszikus zene hatása is. Úgy tűnik, mintha ezúttal többet mertetek volna álmodni...

"A Gods of Vermin után egyszerűen csak tudtam, hogy melyik irányba kellene tovább haladnunk. Korábban még nem volt teljesen tiszta a számomra, hogy milyen legyen a zenekar végső hangzásvilága. Igen, a Magnisphyricon sokkal határozottabb ebből a szempontból. De szerencsére még rengeteg felfedeznivaló vár ránk."


Nálam a Tales of Greed a nagy kedvenc az új anyagról. Az egész dal felépítése, de akár a zongorajáték is eltér a divatos dolgoktól, amolyan metalra hangszerelt klasszikus zene. Nem féltetek ilyen kockázatot vállalni?

"Általában véve is van bennem egy erős elutasítás a divatos dolgokkal kapcsolatban, legyen szó akár zenéről, akár könyvekről. Persze nem minden rossz, ami szélesebb körben is sikeres, de a nagy részük igen. Például, ha ránézek a Top10-es bestseller listára, azonnal látom, hogy mi lesz az, amit biztosan nem fogok elolvasni. Számomra a divatosság azt jelenti, hogy az emberek egy olyan dolgot választanak, amit már ismernek, vagy amit könnyen kategorizálhatnak, és amit különösebb nehézség nélkül megértenek. Ez pedig együtt jár az egyedi ötletek eltűnésével.

Visszatérve a kérdésedre, igen, néha tartok a túl nagy kockázattól. A Sons of Seasons-nél még mindig kérdéses, hogy túléljük-e az első éveket... Arra gondolok, hogy teszem azt, nem sikerül felfejlődnünk egy adott szintre, hogy legalább ne legyen veszteséges egy koncert, egy turné vagy egy album felvétele. Persze könnyebben mennének a dolgok, ha jobban alkalmazkodnánk a piachoz. Az viszont unalmas lenne."


A Sanctuary című dal is kakukktojás…

(nevet) Vicces, hogy pont ezt a nótát emelted ki! Először ugyanis csak ritmussal akartam kezdeni, igazi dobok helyett, egyfajta szintetikus basszussal. De Simone is sokat változtatott az énekdallamon, a végeredmény így egy olyan dal lett, ami tényleg szokatlan a metal világában."


SONS OF SEASONS - Sanctuary
Tudom, hogy még friss az új album, ennek ellenére te melyik dalt választanád aktuális kedvencnek?

"Bárcsak könnyedén választ adhatnék erre… Nem akarom magamat dicsérni, de nem tudnék igazán gyenge dalt megnevezni ezen az albumon. Persze a hónapok múltával az én preferenciám is változik majd. Jelenleg a Soul Symmetry fut nálam folyamatosan."


Májusban a Kamelot egyik előzenekaraként Budapestre is eljöttök. Milyen érzés a "saját gyermekeddel" is eljutni Magyarországra?

"Éppen ideje volt! A származásom miatt nagyon fontos számomra Magyarország, így külön büszkeséget jelent, hogy a saját zenekarommal is felléphetek abban az országban, ami szinte a második hazám. Szerencsére lesz egy szabad napunk is Budapesten, és már nagyon várom, hogy a többiek is megismerjék a város szépségeit! Csak az a szomorú, hogy más városokat, más részeit az országnak nincs időnk megismerni."


Végezetül van még valami, amit elmondanál az új album kapcsán?

"Annyit csak, hogy senkit se ijesszen meg a zene összetett jellege! Egy muzsika, egy lemez esetében nem az a lényeg, hogy mennyire közérthető, hanem hogy neked mennyire tetszik, és hogy milyen érzéseket vált ki belőled. A Magnisphyricon valóban többszöri meghallgatást igényel. Kell némi idő, hogy beleivódjon a hallgatóba, de így legalább tovább tart a hatása. Végezetül már csak annyit üzennék, hogy az egész zenekar szívesen látja és várja a visszajelzéseket a csapat fórumán és honlapján!"

www.sonsofseasons.com
Sons Of Season Facebook oldal

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TOXIC TWINS PROJECT - A Pityesszel készült első dalukat hallottad már?
2021. március 6. (szombat) 09:23

Megközelíthetetlen címmel, egy videó kíséretében mutatta be első dalát még január végén a tavaly óta létező Toxic Twins Project, március közepén pedig érkezik majd a második nótájuk is. A Toxic Twins Projectben két gitáros fogott össze, Jozzy (The Hellfreaks, Live Life Hard, Ghymes, ex-Leander Rising, ex-Wendigo) és Kozó "Kozy" Tamás (ex-Wendigo, ex-Da Capo), az első dalukban Pityesz (ex-Neck Sprain, ex-FreshFabrik) énekel. "A zenei projektet 2020-ban hívtuk életre, hogy számunkra kedves zenét írjunk, és hogy olyan énekesekkel készítsünk dalokat, akiket nagyra becsülünk. Természetesen lesznek azért instrumentálisan hangszerelt zenéink is. 2004 és 2010 között a Fonogram-díjas Wendigo zenekarban játszottunk együtt, majd útjaink szétváltak. A barátság szerencsére megmaradt, így csak idő kérdése volt, hogy a szálak a zenei pályánkon is újra összefussanak..."   www.facebook.com/toxictwinsproject...

HELO ZEP! - Új dal és klip: Éltünk-e tényleg?
HELO ZEP! - Új dal és klip: Éltünk-e tényleg?

Életünk-e tényleg? címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a Helo Zep! zenekar. A srácok második lemeze, a Mutass valami ujjat 2020 tavaszán jött ki, a friss nótát a világban...

APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room
APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room

A Papa Roach énekesével, Jacoby Shaddix-szel készítette el új felvételét a csellómetalos finn Apocalyptica. Nem saját szerzeményről van szó, hanem a legendás Cream zenekar nem...

SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer
SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer

Azt még tavaly jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók...

WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól
WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól

Curse Of Autumn címmel megjelent és végig is hallgatható a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez...

AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS