KORPIKLAANI - "Második otthonunknak tekintjük Magyarországot!"

Március 22-én Paganfest 2011 a Club 202-ben

2011. március 21. (hétfő) 06:19 | utoljára módosítva: 2011. március 23. (szerda) 06:48

Talán csak a legelszántabb Korpiklaani rajongók lennének képesek kapásból összeszámolni,  hogy az utóbbi 5-6 évben hányszor is játszott nálunk a bulizós folk metal finn élcsapata.
A hetedik  nagylemezét Ukon Wacka címmel február elején megjelentetett Korpiklaani március 22-én, azaz most kedden ismét Budapestre érkezik a Paganfesttel, és magazinunk ennek apropóján kérdezte ki az új Dalriada lemezen is vendégeskedő frontembert, Jonnét.
(Az interjú eredetileg a februári HammerWorldben volt olvasható.)

 
Az első magyar koncertetekre még 2005 végén került sor, és azóta szinte hazajártok hozzánk. Jonne, szerinted minek köszönhető a Korpiklaani magyarországi sikere?


„Igazából ezt mi sem tudjuk, de nagyon örülünk annak, hogy ennyi barátunk van nálatok. Jó látni azt is, hogy egyre többen és többen jönnek el a bulikra. Valahogy úgy alakult, hogy Magyarország fontos hely lett számunkra, és nagyon szeretjük is az oszágot. Az elsők között voltatok, ahol valóban azt éreztük, hogy kíváncsiak ránk az emberek. Igazi barátságok is születtek az évek során, minden bulin ott látjuk a most már ismerős arcokat. Ez sem utolsó szempont. Cane gitárosunk bátyja még be is csajozott Budapesten, amikor pólókat árult az egyik turnén. Ő azóta már Budapestre költözött, ott él a barátnőjével. Szóval, mi magunk is úgy érezzük, mintha hazamennénk hozzátok. Egyfajta második otthonunknak tekintjük Magyarországot. Ezúton is üdvözlök minden magyar cimborát!"


Netán néhány magyar szót vagy káromkodást is sikerült már elsajátítanotok?

„Minden alkalommal részt veszünk valami rapid nyelvi képzésen, és jól sejted, rendszerint elég csúnya szavakat próbálunk elsajátítani, de mindig elfelejtem őket! (nevet) Talán jobb is..."


A sok magyar bulitok közül melyik volt a kedvenced?

„A legelsőre, abban a pici klubban (Yuk) mindig emlékezni fogok. Aztán ott volt az a másik klubbuli, ahol iszonyat tömeg jött össze - csepegett a víz még a falakról is! Ott például a buszunkból kellett árulni a pólókat, mert a stand már be sem fért a klubba!"


És melyik volt a legkevésbé sikerült buli szerinted?

„Az utolsó előtti. A buszunk lerohadt, súlyos késésben voltunk, és amíg vártunk a pótbuszra, az út mellett üldögélve sikerült elég rendesen beboroznunk... Még a szokásosnál is jobban! (nevet) Legközelebb kicsit óvatosabbak leszünk... bár ilyet talán nem kéne ígérnem!" (nevet)

Ahogy láttam, a piával a legutóbbi koncerten, a Club 202-ben is akadtak gondok...

„Mi tagadás... (nevet)."


Különösen Hittavainen hegedűsön látszott, hogy van baja...

„Ő a legnagyobb bulizós állatka köztünk! (nevet) Pia úr akkor rendesen kikészítette... De látod, nálunk nincs színészkedés, tényleg ilyenek vagyunk. Néha pörgünk, néha belassulunk, de azért a koncertek mindig hangulatosak. Az a baj, hogy túl sok magyar barátunk van, és nehéz ellenállni a szívélyes kínálgatásnak."


Nem próbáltátok még a koncertek utánra hagyni a partizást?

„Próbáltuk, de nem megy, az a baj! (nevet) Viszont ez sosem megy a koncert kárára. Néha jobban játszunk, néha kevésbé jól, de ez pia nélkül is pont így van."


Szerepelsz egy magyar folk metal banda, a Dalriada új albumának egyik dalában. Ez a kooperáció hogy jött össze?

„Többször is játszottunk együtt, meg ittunk is... Amikor felkértek erre, azonnal igent mondtam. Szeretem a zenéjüket és jó arcok is. Tuti, hogy fogunk még együtt koncertezni, és partizni is! Az az érdekes, hogy a Kalevalából választottak ki egy részt számomra, és pont egy olyat, ami Ukko-ról szól, erről az ősi finn pogány istenségről. Az új albumunk több dala is pont róla szól, de erről akkor még mit sem tudhattak. Hiába, rokonlelkek vagyunk!"
 

DALRIADA - Leszek a Hold (feat. Jonne - a 2011-es Ígéret albumról)

 Pár napja arról beszélgettem a Dalriadás Andrással, hogy mennyire nem számít ma már, hogy magyarul énekelnek és nem angolul. Korábban ez nem így volt.

„Magam is látom ezt a változást. A régi kiadónk például hallani sem akart egy csakis finn nyelvű Korpiklaani albumról. A Nuclear Blast már abszolút nem foglalkozik ezzel. Örömmel látom, hogy a Dalriada is nemzetközi szerződést kapott. Ebben a zenei világban ma már nem alapfeltétel az angol nyelv, sőt. Más persze a helyzet egy glam banda esetében, de a folk metal talán még jobb is, ha anyanyelven szólal meg."


Szinte minden évben kijön egy új albumotok, noha ma már mindenki tudja, hogy a lemezeladással ezen a szinten nem lehet pénzt keresni. Ilyen termékeny dalszerzők vagytok?

„Rátapintottál a lényegre. Egyfajta belső kényszert érzek, hogy mindig új dalokat írjak. A keativitásnak pedig nem szabad határt szabni. Megtehetnénk, hogy csak 3 évente adunk ki új lemezt, koncertezni ugyanígy tudnánk, de én így érzem boldognak, elégedettnek magam. Ráadásul minden egyes albumunk egyre jobb, legalábbis szerintem."


Az olyan ivós nóták miatt, mint a Beer Beer, a Happy Little Boozer vagy a Vodka, amolyan mulatós metal csapatként lettetek elkönyvelve, holott szerintem ez csak az érem egyik oldala.

„De jó, hogy ezt mondod! A dalaink 90%-a ugyanis nem a piáról szól, hanem komoly dolgokról. De a piálás, a bulizás is része az életünknek, ahogy másokénak is. Azért az igazi rajongók tudják, hogy nem csak piás dalaink vannak."


Viszont az új lemezre is született egy szeszes nóta, a Tequila...


„Az mondjuk pont nem az - a Tequila cím kicsit csalóka. A dél-amerikai és mexikói turnénk után írtam, mert annyira bennem volt még az a szambás hangulat. Persze azért iszogattunk ott is..."
 

KORPIKLAANI - Tequila

 Várom már, hogy mikor írtok egy dalt a magyar pálinkáról is...

„A pálinkát is jól ismerjük, akárcsak a magyar borokat! Talán a Dalriadával közösen kéne összehoznunk egy jó kis pálinkás dalt!" (nevet) Ők talán még többet is tudnak a témáról, mint mi."


Vannak azért olyan arcok is, akik ki nem állhatják ezt a vidám, bulizós folk metalt...

„A bulizásra képtelen arcokkal egyáltalán nem foglalkozom. Pláne, ha még fikáznak is mellé. A sok hülye a saját életét keseríti meg a negatívkodással! (nevet) Hozzáteszem azért, hogy pia nélkül is lehet jókat bulizni, ez a társaságtól is függ. Ugyanakkor a szeszfogyasztás épp olyan régóta létezik, mint maga az ember. A népdalok egy része mindig is a hideg sörről és a forró csajokról szólt. Az új album egyik dalának, a Tuoppi Oltta-nak épp ez a két roppant fontos dolog szolgáltatja a témáját."


KORPIKLAANI - Tupii Oltta

 A komolyabb új dalok közül melyik a kedvenced?

„Az Ukon Wacka, a címadó. Súlyos és erőteljes nóta, ráadásul Tuomari Nurmio is szerepel benne."


Várj csak, ő kicsoda?

„Egy finn zenész, aki vagy 30 éve ott van az élbolyban. Már gyerekkoromban is hallottam a dalait, amikor például a családdal autós kirándulásra mentünk. De manapság is sok finn muzsikát hallgatunk a turnékon, és nem csak metalt. Mivel pont a hangmérnökünk dolgozott Nurmio koncert DVD-jén, eszembe jutott, hogy talán elhívhatnánk vendégnek. A nóta demóját már eleve úgy vettem fel, hogy közben a hangja ott járt a fejemben. A felvétel neki is bejött, úgyhogy igent mondott. Hihetetlen sámáni erő van a hangjában, és ez a mi nótánkban is hallatszik."
 


KORPIKLAANI - Korvesta Liha


 


És miről szól például a Korvesta Liha dalotok?


„Az a cím nagyjából azt jelenti, hogy Hús a vadonból, és látszólag a vadászat a témája, de van mögöttes jelentés is. Az anyagi dolgok hajhászásának teljes céltalansága is benne van, hiszen hiába is halmozol fel sok mindent az életed folyamán, a sírba úgysem viheted magaddal a házadat, a bazi nagy autódat. A sírban mindenki egyforma, gazdag is, szegény is. Úgyis mindenki arra emlékszik majd, hogy emberként milyen voltál. A lényeget pedig jól foglalja össze ez a sor: 'A vadonnak nincs szüksége a vadászra, de a vadász nem létezhet a vadon nélkül'. Ez a gondolat a mai világunkra is érvényes."


Felvettétek bónuszdal gyanánt a Motörheadtől az Iron Fist nótát. Ki a legnagyobb motörheadbanger a csapatban?

„A basszer Jarkko-val 1988-ban láttuk először Lemmyéket, és akkor már mindketten hatalmas rajongók voltunk. De Cane és Matson is nagyon bírja őket. Az Iron Fist a legjobb nótájuk - szerintem. Olyan húzása van, akár egy rénszarvasnak!" (nevet)


Melyik volt az első Motör­head lemezed?

„A No Remorse, az a dupla válogatás. Pár hónapja végre sikerült megvennem a bőrborításos exklu­zív kiadást! 1985 óta irigykedtem Jarkko-ra, mert neki már akkor sikerült beszereznie!"


KORPIKLAANI - Iron Fist (Motörhead feldolgozás)

 És melyik volt az első metal albumod?

„A Lick It Up a KISS-től, amit '83 Karácsonyára kaptam. Az ünne­pi vacsora közben tettem fel a kérdést apámnak, hogy mit is jelent ez a 'Lick It Up', mire majdnem kiköpte a sonkát az asztalra!" (nevet)


Ezek szerint igazi metal­fej­ként nőttél fel. Az akkori finn bandák közül kiket hallgattál? Stone? Zero Nine? Peer Günt?

„Az első igazi koncertélményem egy '86-os Hard Rock Tour volt, ahol a Backsliders, a Peer Günt és a Zero Nine játszott. A Backsliders kezdett és jók is voltak, aztán jött a Peer Günt, ami olyan fantasztikus volt, hogy utánuk a Zero Nine már nem is jött be. Igazából a Peer Günt nyitotta fel a szememet, már ami a kemény rock'n'rollt illeti. Ma is szeretem őket. A Stone is nagy kedvencem volt, és jó érzés, hogy azóta már barátomnak tudhatom a gitárost, Roope Latvalát. (Roope ma a Bodomban játszik) Mellesleg ő volt az 1999-es Shaman Idja lemezünk producere is."


Már csak egyetlen kérdésem maradt: ha van valami különleges üzenete a Korpiklaaninak, az hogyan hangzik?

„Emeljétek magasra a kupáitokat! És hamarosan találkozunk, kedves magyar barátaink!"
 

 

Hozzászólások

[006894]
apolo
elnézést,zenéje közötti összefüggésről.
[006893]
apolo
a vágtázó csodaszarvast kifelejtettem.
[006892]
apolo
azért mondjuk kodály zoltán véleményét meghallgatnám az altan urag és a muzsikás/téka/zurgó/tatros/ifjú muzsikás/stb zenéje között...
[006891]
apolo
és a mongol!!! altan urag zenekart ismeritek?igazi hun zene.
[006890]
apolo
az észt metsatöll zenekar vaid vaprust című remek klipjét nézzétek meg a tecsőn!jó kis pagan metal,de ami nekem nagyon tetszik,az a klip hangulata,képi világa.egyébként nemrég itthon léptek fel a finntroll/rotting christ előzenekaraként.
[006889]
apolo
korpi fanok,ismeritek az orosz troll gnet el zenekart?szerintem tetszene.
[006864]
apolo
ez rosszindulatú volt,de lelked rajta...
[006842]
cryhavoc
"Második otthonunknak tekintjük Magyarországot!"...csak adjatok ide a penzeteket :)
Mondjuk ezt mar elfelejtette hozzatenni...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS