BURZUM - "Amikor megtámadott, megöltem.'"

Varg Vikernes a hellhound.ca-nak nyilatkozott

2011. március 9. (szerda) 13:23

A hét elején jelent meg a Burzum új albuma, a Fallen, amelyről a márciusi HammerWorldben bővebben is olvashatsz, a hellbound.ca pedig a lemez kapcsán interjút készített Varg Vikernes-szel, aki 1994 és 2009 között egy norvég börtön lakója volt. A norvég black metal színtér egyik legkultikusabb alakját a Mayhem gitáros Euronymous meggyilkolása, valamint a hírhedt templomgyújtogatásokban való részvétele miatt csukták le.
Az interjúból most elolvashatsz néhány részletet:
Eljön valaha az az idő, amikor a zenész Varg Vikernesként tekintenek majd rád az emberek, a régi sztorik, a felhajtás meg minden egyéb nélkül? Vagy ezek elválaszthatatlanok egymástól?
"Talán elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz, de nem gondolom, hogy ezzel túl sokat kéne törődnünk. Szerintem a legtöbb bandához kapcsolódik valami elég ostoba, buta viselkedés, én pedig csupán megöltem egy fickót, hogy megmaradjak, úgyhogy... ellentétben a legtöbb zenésszel, nincs miért szégyenkeznem. Ami pedig a templomgyújtogatásokat illeti, szimplán csak arra kérlek, hogy azokkal beszélj ezekről, akik elkövették a tetteket, és ne azzal, akit ők a bűncselekményeik miatt hibáztattak."
Kattints a folytatáshoz!Szerinted az emberek előbb bocsánatkérést várnak tőled a múltbéli tettekért és kijelentésekért, és majd csak utána lesznek képesek Vargként, a zenészként elfogadni? Az Egyesült Államokban azok gyakran kapnak egy második esélyt, akik nyilvánosan kifejezik a sajnálkozásukat vagy a bűnbánatukat.

"Nos, megbocsátom nekik a tudatlanságukat. Akik a saját életüket védelmezik, ritkán kérnek ezért utólag bocsánatot. Valóban úgy gondolod, hogy bocsánatot kéne kérnem, met megöltem egy magát szodomitának és ördögimádónak tartó perverz embert, akinek konkrét tervei voltak arra nézve, hogy halálra kínozzon engem, és mindezt még filmre is vegye? Amikor megtámadott, megöltem.

Az biztos, hogy a norvég törvények értelmében túl messzire mentem abban a pllanatban, amikor felhagyott a gyilkossági kísérletével, és helyette megpróbált meglógni, én pedig üldöztem és meggyilkoltam ahelyett, hogy gyáván elfutottam volna, hogy a rendőrségtől kérjek segítséget. Még a legközelebbi barátai is engem támogatnak ebben a kérdésben. Sajnálom, de a végtelenségig kell várnod, ha arra számítasz, hogy elnézést fogok kérni. Nekem kéne bocsánatot várnom Norvégiától a nemzetközi mércéhez sem igazodó, velem kapcsolatos bűnügyi eljárás miatt."


Az Államokban a metalosok közt nagyon népszerű a zenéd. Ugyanakkor gyakran kritizáltad ezt az országot olyan dolgok miatt, mint a túlzásba vitt anyagiasság és a külvárosok elburjánzása. Szerinted az emberek inkább az elővezetett ötleteidre kíváncsiak, vagy a hírhedtséged vonzza őket? Netán mindkettő?

"Nos, szerintem ti, amerikaiak, túlságosan is az USA-val kapcsolatos kritikáimra fókuszáltok, de ez talán érthető - és tökéletesen rendben is van. Ugyanakkor azt remélem, hogy azok, akik köztetek a legbölcsebbek - és éppenséggel tudom, hogy sokan vagytok ilyenek - megértik mindazt, amit mondani akarok. Nem azért fogalmazok így vagy úgy, hogy bárkit is provokáljak, de az valóban késztetésem, hogy mondjak valamit. Nehéz megállapítanom, hogy mi vonzza az amerikaikat a Burzum irányába, de csak remélhetem, hogy a jó ízlésük és a megvilágosodásuk, valamint a nyitott gondolkodásuk."


BURZUM - Valen (a 2011-es Fallen albumról)A Mayhem a mai napig is zenél egy olyan foltozott felállásban, amelyben ott találni a régi barátaidat is, Csihar Attilát és Hellhammert. Kapcsolatban állsz bármelyikükkel is, és figyeled a tevékenységüket?


"Nem igazán, noha talán kellene. Megérdemlik a figyelmet. Ellentétben a színtér más szereplőivel, kezdettől fogva támogattak engem - talán azért, mert tudták, micsoda értéktelen egyén volt ez a Euronymous karakter."

A komplett interjút itt olvashatod el.
 

Hozzászólások

[006740]
apolo
szeretném felhívni az érintettek szíves figyelmét egy kevéssé ismert,ám annál remekebb,egyéni,izgalmas,epikus pagan/black/ritual/thrash zenét játszó székely csapatra,a SICULICIDIUMra,és az utolsó vágta az univerzumban cd-jükre.mintha a burzum,a vhk és a slayer jammelne...
[006636]
apolo
jószívvel ajánlom a finn arthemesia zenekar a.o.a. című zseniális lemezét burzum fogyasztóknak!de az új fen album sem lett gyenge.
[006628]
Metalharcos
Hát ezt már rég olvastam, erre tényleg nem emlékszem. Valóban nem azt szólja le, bocsánat ha valakinek a lelkébe gázoltam.
[006619]
Gaukr
Egy kis idézet:
"Egyszer azt nyilatkoztad, hogy “a metal nigger zene”, ezt még mindig állítod?

Igen is és nem is. Szerintem a metal kultúra nigger kultúra, amennyiben a hagyományos metalosok úgy néznek ki, úgy viselkednek és gondolkodnak, mint afféle “fehér niggerek”. Ez – legalábbis gyakran – egy hihetetlenül primitív, unintelligens és értelmetlen szubkultúra, mint minden rock ‘n roll szubkultúra. Én is hallgattam metal zenét, de soha nem viselkedtem úgy, mint egy nigger csak ezért, és nem is nagyon értem, miért viselkednek így legtöbben. Füvet szívni, berúgni, össze-vissza szexelni és nemi betegségeket terjeszteni, bulizni állandóan, koncerteken ismerkedni a többi vákuumagyúval, meg ilyenek. Ennek mi értelme van? Ennél még a busmanok is értelmesebbek, konstruktívabbak, és mélyebbek.

Amiért az emberek vonzódnak ehhez a szubkultúrához, az valószínűleg valami teljesen más. Mint például a modern világ megvetése, a halál és a gothic iránti érdeklődés, romantika, pogány eszmények – de mindez rossz irányt vesz, amikor keveredik a hagyományos rock 'n roll vagy heavy metal kultúrával."

Forrás:
http://headbanger.wplanet.hu/be/htdocs/main_file.php/interjuk/5320/

Mint látod, nem a zenét szólja le.
[006614]
apolo
olvastam a hardrock.hu burzum cikkét,a szerző megpróbált pszichiátert/szociológust játszani és a mayhem/burzum mellett lelki betegnek beállítani az underground metalt.tele van felszínességgel és lejáratási szándékkal.a nigger zenével a drogozásra,kurvázásra,homoszexualitásra,kommercializálódásra célzott.de az autodafe macskás varg képe tetszett,megnyugodtam,van humorérzékem. a mentegetőzésről annyit,az újság kérdezett,varg válaszolt.ez egy interjú volt.én érteni vélem a burzumot,de tőlem neked is lehet igazad.
[006611]
Metalharcos
Egyébként, ha még nem olvastad el a hardrockon a burzum sztorit akkor olvasd el :D
nem fog tetszeni szerintem, de érdekes amit írnak.
[006610]
Metalharcos
Ha akkora öntörvényű és szarik bele a megfelelésbe, akkor minek mentegetőzik az elején hogy jogosan ölt? :D
Aki leszarja hogy mit gondolnak róla az szerintem ilyennel nem foglalkozik.
Pár éve még azt nyilatkozta hogy a metal primitív "nigger gyökerű" zene, erre lám, a második metal lemezét adja ki.
Hát kérem, azért ne csináljunk segget a szánkból.
Nem akarok én kötekedni, mondott sok okosságot is ezenkívül Varg, de azért nem szabad elfogultnak lenni vele szemben.
Ja, és apolo engem nem érdekel hogy most ő jogosan ölte-e meg Euronysmust vagy sem
[006602]
apolo
a gyilkosság témához annyit,hogy euronymous saját bevallása szerint is szodómita,anarchista,szadista,ördögimádó és kommunista volt-igen,ez bizarr,ha-ha-és konkrét tervei voltak varg elrablására,megkínzására és megölésére.elég elolvasni néhány régi interjút,ahol a "gonosz" black metalosok is arrogáns,velejéig romlott,önző,gátlástalan,lusta agresszorként jellemzik eurot,aki még saját haverjainak is gyakran kilátásba helyezett egy verést,ha nem úgy táncolnak ahogy ő fütyül.mellesleg-kiadó lévén-saját zenészbarátait is becsapta/lehúzta.az akkori szóbeszéd szerint dead "öngyilkosságában" is tevékenyen résztvett...halála előtt pár hónapot börtönben is töltött,mert részegen fejbevágott valakit egy sörösüveggel,aki ránézett a barátnőjére.viselkedésével egyre jobban elvesztette a scene szimpátiáját,míg varg egyre népszerűbb lett,emberkerülése ellenére is.tervét megosztotta egy-két emberrel,akik figyelmeztették vargot,aki lépett.mit tehetett volna?értesíti a rendőrséget?kinevetik.elmenekül?az nem varg.nem hétköznapi reakció egy nem hétköznapi szituációban és embertől.varg elmondása szerint euro támadt először,de már csak az ő változatát ismerjük,mert a jelenlévő snorre sem látta a gyilkosságot.az autodafe meg nem komoly hivatkozási alap,mert ars poeticajuk szerint is ironikusan/humorosan/szatírikusan írnak a metal zenéről.de mindenki azt gondol az ügyről amit a világnézete megenged,ez nem csökkenti a burzum kultuszt.akit bővebben érdekel a téma és varg saját véleménye az esetről és a burzum jelenségről,az a burzum.gportal.hu oldalon elolvashatja.
[006595]
apolo
szerintem érdemes elolvasni milán péter fallen kritikáját,ott elég jól leírja a lényeget varg személyiségével kapcsolatban.varg annyira öntörvényű,annyira szarik bele a mai europai megfeleléses,liberális,langyosvíz,multikulti,önmagát felvilágosultnak és előremutatónak gondoló,de ellentmondások és a képmutatás,valamint megfelelési kényszer tengerében fuldokló közbeszédbe,hogy ezt sokan nem tudják hova tenni,és lányos zavarukban próbálnak paradoxonokat keresni egy 20éve alkotó,összetett,rengeteg súlyos dolgon átment zenész nyilatkozataiban.és emellett a burzum népszerűsége folyamatosan nő a világ fehér fiataljainak körében,a világban zajló folyamatokkal párhuzamosan.elgondolkodtató. még annyit,hogy örülök hogy van egy milán péter a szerkesztőségben,zeneileg és hozzáállást tekintve is sok közös van bennünk,jó egészséget és jó munkát kívánok neki a jövőben.
[006589]
apolo
na ezt is megéltük,a burzum cikk kommentjeiben marxról és a kommunizmusról értekeznek...amiktől én magyar emberként kimondottan hányok,más meg mondjuk evolától hányna,ha ismerné.de mivel gorebacsov és pandeamonium is a véleményem miatt lefasisztázott,így 1-1.a tolerancia nevében.azt hittem itt lesz pár burzum fan vélemény,de még téli álmot alszotok,úgy látszik.másrészt én nem látom hogy varg hülyét csinálna magából,ami a szívén,az a száján.varg és euro között élet-halál konfliktus volt,az egyik került ki élve.life is struggle.én kíváncsi vagyok varg gondolataira és a zenéje,annak atmoszférája is megfog,régóta.akinek meg nem tetszik,ne figyeljen rá,toleranciabajnokok.köszi hammer a cikket,érdekes volt.
[006576]
atilla79
Kedves Szofi! Az ideológia nézeteknek nem sok köze van ahhoz, hogy hol élsz! Ha itt éltek volna a RATM zenészei 60-70-es években, akkor sem tapasztaltak volna semmit a kommunizmusról, hiszen a hagyományos, Marx-i értelemben vett kommunizmusnak nem sok köze van a Sztálin és Lenin által formált, Szovjet kommunizmushoz. Ha utána olvasol kicsit Marxnak, megláthatod, hogy az ő elveit nem kicsit forgatták ki a Szovjetek. A Marx-i elveket bárki magáénak vallhatja, annak ellenére, hogy hol él, de így van ez minden olyan ideológiával, ami nem valósult meg.
[006565]
szasza666
Egy kis pontosítás: úgy tudom, nem egy börtönben lakott, hanem többen. persze nem egyszerre :)
[006564]
szofi
Egyetértek. Mindig az mocskolja a leghangosabban a demokráciát, aki neki köszönhetően jut valamire. Kinában felakasztották volna és 1 év múlva azt se tudnánk már ki volt. Ilyen a Rage Against The Machine világnézete is - nevetséges, amikor a kommunizmus mellett papolnak, miközben az USA-n kívül nem is éltek - nem hiteles az egész (és még a zenéjük is szar :))Ha Varg itt nőtt volna fel a 60-70-es években, mire ment volna a fene nagy egójával? Ezért utálom, mikor a zenészek osztják az észt, politizálnak - ez előbb-utóbb kihat a zenéjükhöz fűződő viszonyomhoz. És a Bélus jobban tetszett.
[006561]
Metalharcos
Bár a zenéjét ennek ellenére szeretem.
[006560]
Metalharcos
Szerintem hülyét csinál magából, mert nem adott eddig 2 olyan interjút amiben ugyanazt állítaná.
És hagy idézzek az autodaféról azzal kapcsolatban hogy neki kéne-e bocsánatot várnia Norvégiától:
"Közben meg a fene nagy demokráciának köszönhette ő is, hogy emberölés után lemezeket komponálhatott, luxuslakosztályban élhetett börtön címszó alatt, és szökése ellenére is évekkel rövidítették le büntetését (a norvég igazságszolgáltatásról eleve sokat mond, hogy egy gyilkos néha szabadnapot is kivehet akár, mely kiváló alkalom egy kis autólopásra, esetleg gyereknemzésre)."
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE DEAD DAISIES - Új dal és klip Glenn Hughes-éktól: Holy Ground (Shake The Memory)
2020. december 4. (péntek) 15:19

Az még tavaly nyár végén lett hivatalos, hogy a The Dead Daisies-ből távozott John Corabi énekes (ex-Mötley Crüe, ex-The Scream) és a basszusgitáros Marco Mendoza, a helyüket pedig a legendás énekes/basszer, Glenn Hughes (Trapeze, Deep Purple, Black Sabbath stb.) vette át. A Glenn Hughes-zal elkészült új album, a Holy Ground január 22-én jön majd ki a Spinefarmnál, és ha minden igaz, februárban nálunk is bemutatják az új anyagot. A koncert a Barba Negrában lesz február 16-án. A Holy Ground album legfrissebb előzetes dala a Holy Ground (Shake The Memory), amelyhez egy klip is született.   www.facebook.com/TheDeadDaisies A koncert Facebook oldala "A Rock Hangjával az élen koncertezik jövőre a Dead Daises Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér. Az Ausztráliából indult rockzenekar ugyanis felfrissült tagsággal, egy új lemezzel és vadiúj...

IRON SAVIOR - Az új album, és mellé egy friss klip is
IRON SAVIOR - Az új album, és mellé egy friss klip is

Skycrest címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett a power metalos hamburgi Iron Savior, Kai Hansen egykori csapata. A Piet Sielck énekes/gitáros vezette banda legutóbbi lemeze a...

GROWN - A Clawfinger gitárosának új projektje, klippel az első dal: Stay Calm
GROWN - A Clawfinger gitárosának új projektje, klippel az első dal: Stay Calm

A Clawfinger gitárosa, Bård Torstensen egy új projektet hozott létre Harald Dose énekessel, a GrowN első dala a Stay Calm címet viseli, és egy klip is született hozzá. Ismerkedj meg vele!...

ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum első dala: My Promise
ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum első dala: My Promise

The Darkest Skies Are The Brightest címmel egy személyes hangulatú szólólemezzel jelentkezik 2021. február 26-án az egykori The Gathering énekesnő, Anneke Van Giersbergen. A 11 dalos album...

ORDEN OGAN - Dalpremier a márciusi albumról: Heart Of The Android
ORDEN OGAN - Dalpremier a márciusi albumról: Heart Of The Android

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, nemrég azonban egy még újabb kiadási...

HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS