VÖRÖS ATTILA - Sűrű egy év lesz ez! - II.

A Nevermore márciusban újra Pesten játszik

2011. január 4. (kedd) 08:16 | utoljára módosítva: 2011. január 13. (csütörtök) 11:30

2010. egyik metalos sikersztorija mindenképpen Vörös Attilához kapcsolódik, aki egy magyarországi Pantera tribute csapatból a prog power vonal egyik legelismertebb zenekarába igazolt át. Attilát májusban láthattuk is a Nevermore soraban a csillebérci MetalFesten, március 14-én pedig egy újabb magyarországi Nevermore koncertre kerül sor, hiszen a Symphony X, az újjáalakult Psychotic Waltz, a Mercenary és a Thaurorod társaságában ők is fellépnek a Power Of Metal turné pesti állomásán.
A Vörös Attilával készült interjúnk első részét már tegnap elolvashattad, most itt a folytatás, amelyben többek között egy új zenekarról és néhány különleges februári koncertről is szó esik.
(Fotó: Caroline Traitler - www.photopit.com)
Kattints a folytatáshoz!

Az óceánjárós január akción és a tavaszi Power Of Metal turnén túl milyen tervei vannak most a Nevermore-nak?

"Egyelőre két komolyabb turné biztos, ez a Power Of Metal Európában, valamint egy újabb amerikai kör szintén a Symphony X, illetve ismét a Blackguardék társaságában, de ott lesz egy régi kedvenc is, a Soilwork. Azt a turnét is nagyon várom már - különösen a Soilwork miatt! (nevet) Ráadásul ez az újabb amerikai kör komolyabb nézőszámokat, illetve nagyobb/szebb helyeket is jelent. Mindezek után jön majd a nyári fesztiválszezon. Már több nagyobb fesztiválra lekötötték a zenekart, de a sor még persze messze nem végleges."


A csapatból kivel kerültél a legjobb, legbarátibb kapcsolatba az elmúlt hónapok során?

"Mindenkivel nagyon jó a kapcsolatom. Warrelnek nagyon megvan a maga kis világa, ami miatt sokszor nehéz vele a kommunikáció, de a kapcsolatunk így is igen mély, baráti. Azt sosem felejtem el, hogy mekkora bizalmat szavazott meg nekem már annak idején, amikor a szólólemezével turnéztunk Amerikában. Természetesen ebben több ember is segített, több frontról, akiknek szintén sokkal tartozom (a fotós Steph, a Shockos Szilvi, a csapdás Fejes stb.).

Aztán ott van Jeff, aki ugye gyerekkori 'idolom'. Sokan azt gondolnák róla, hogy éjjel-nappal gitározik, de ez messze nem így van! (nevet) Jeff nagyon jó társaság, benne van mindenben és neki is iszonyat jó a humora.

Van Williams mondható talán a legnagyobb 'bohócnak', benne megvan az a fajta szarkazmus, ami az amerikai emberekből sokszor kicsit hiányzik - ez inkább egyfajta 'európai' vonás. Ezzel egyből nagyon könnyen tudtam azonosulni, úgyhogy a közös hang ott is megvan. A megfelelő pillanatokban talán épp az említett tulajdonsága miatt, vele lehet a leginkább mély, személyes dolgokról is beszélni."
Három-négy jelzővel hogyan írnád le őket egyenként?

"Warrel - kreatív, enyhén bipoláris (nagyon infantilis, de jó humorú, vagy nagyon elgondolkodó, magának való, zárkózott), hatalmas szíve van és mozi/pornó/internet-függő! (nevet)  A negyedik vonása is nagyon fontos! (nevet)

Jeff - kreatív (zeneőrült), hatalmas szíve van, és ugyan kicsit ő is tud zárkózott lenni, de ha közel enged magához, rettenetesen jó társaság

Van - igazi 'newyorki'. Ebben benne van az őszintesége, nyíltsága, szarkazmusa, majdnem az egész jelleme! (nevet) Az a típus, aki sosem kertel, és ha a családjáról, barátairól van szó, nem ismer lehetetlent. Mindig lehet rá számítani. A humora mellett sem lehet elmenni, és jófajta „olaszos” módon tud hangos lenni, ordítani! (nevet)

Jim - infantilis, szeleburdi, szófosó, aki mellett aztán végképp nem unatkozhat az ember..."


Az előzőekben felvázolt Nevermore turnétervek alapján az már látszik, hogy 2011-ben is kétlaki életet élsz majd, vagy a turnébuszon leszel, vagy egy keveset Pesten. Itthon mit fogsz csinálni, milyen konkrét terveid vannak?


"Na igen, ez az év előreláthatólag igen sűrű lesz! (nevet) Nagyon úgy néz ki, hogy az év közel felét külföldön fogom tölteni a Nevermore-ral, míg a köztes időben az immáron zenekarrá fejlődött Leanderrel nyomulunk. Egyelőre főleg itthon, aztán ha úgy alakul, akár külföldön is. Eleinte ez részemről inkább amolyan 'mellékprojektezésnek' indult, de kiderült, hogy Leander és köztem olyan jó az összhang zeneileg és emberileg is, hogy muszáj volt tovább lépnünk.

Mivel nekem azért a Nevermore-ral nagyon sok a dolgom, azt találtuk ki, hogy beveszünk még egy gitárost, akivel úgy is tud működni a zenekar, ha én épp nem lehetek velük. Ez az arc pedig nem más lett, mint Takács „Jozzy” Józsi a Wendigo zenekarból, aki nagyon brutálisan jó, ízesen játszó gitáros, és akivel ráadásul már régóta elő-előjön ez a közös zenélgetős téma... (nevet) Vele akár 'hármasban' is - basszus/ének, gitár, dob - simán működőképes lesz a fogat, ez csupán hangszerelés kérdése. Mivel a zene a letisztultsága ellenére is nagyon sűrűn van pakolva, a hard disc-es megoldás idővel amúgy is elengedhetetlen.

A dobosunkra pedig Maczák Márk személyében bukkantunk rá a legutóbbi Dürer Kertes Tribute to Thrash bulin. Akkoriban még nem is kerestünk dobost, de a buli után eléggé kézenfekvő lett, hogy rá volna szükségünk. Egyébként a Keeper Of Dreams zenekarban dobol, és eredetileg Szabó Dani gitáros barátom ajánlására kerestük meg az akkori tribute est kapcsán."LEANDER: Jozzy - Köteles Leander - Attila - Márk


Komoly bál lett ebből a szeptemberi düreres thrashkedésből, Leander debütálását már nem is említve! Engem is meglepett. hogy a netről letölthető, youtube-on terjedő Leander dalokat milyen hangosan énekelte mindenki. Elég egyértelmű volt, hogy ezt a bandát nem szabad meghagyni alkalmi formációnak...

"Már javában készülnek a legújabb nóták is, amelyek közül az egyikre egy komolyabb költségvetésű klip is születik majd egy TV2-es fiatal stáb segítségével, akik a teljes költségre biztosítják a fedezetet. Viszont ami most talán még ennél is fontosabb hír, az az, hogy február közepén egy kisebb 'zenekarbemutató' körútra megyünk. Ez már egy egész estés program lesz, régi és új Leander számokkal, valamint a szerintünk elmaradhatatlan feldolgozásokkal.

Az első állomás február 10-én lesz Szegeden, a Club Noir-ban, másnap, 11-én Debrecenbe megyünk az Unplugged klubba, 12-én pedig Pesten csinálunk egy óriási bulit a Dürer Kertben, de ezúttal már a nagyteremben! Végül, de nem utolsó sorban Pécs felé vesszük az irányt. Ott az Inferno Music Club-ban játszunk majd, ami a régi Toxic helyén indult be. Terveink szerint a pesti és a debreceni bulikat rögzíteni is fogjuk, és ezeket a későbbiekben valamilyen formában elérhetővé is tesszük majd."


LEANDER - Viharom, tavaszom + Csak te
(az első Leander buli a Dürer Kertes thrash akción - 2010. szeptember 11)
Egyedül fogtok fellépni ezeken a februári bulikon, vagy lesz állandó vendégzenekar is?

"A szegedi kivételével minden koncerten fellép a Scary Guyz (Attila eredetileg ebben a Metallica tribute-ban startolt), akik a Metallica legendás fekete lemezének 20. évfordulója kapcsán a teljes albumot elővezetik majd, az elejétől a végéig. És itt még mindig nincs vége! (nevet) Azt sem felejtettük ám el, hogy a Pantera két legendás lemezt adott ki két évtizede, az 1990-es Cowboys From Hellt és az 1992-es Vulgar Display Of Powert, így arra gondoltunk, hogy fel és levezetésnek eljátszunk néhány nótát a Cowboys-ról, a Vulgar Display-t pedig elejétől a végéig eltoljuk a legjobb tudásunk szerint!"


Várj csak, ez most a Leander-műsor része lesz, vagy egy harmadik formáció nyomja a Panterákat?


"Három banda lép majd fel: Leander, Scary Guyz és ez a Pantera tribute, ami a Vulgar Display Of Cover nevet kapta! (nevet) Ez tehát nem a Remembering The Steel régi felállása lesz, hanem egy majdnem teljesen új zenekar. Mári Péter, a korai RTS énekes (ld. Room Of The Mad Robots) valamint jómagam - tehát a fél RTS - mellett Guóth Zalán (Nuke, Scary Guyz) fog basszerozni, és a tribute esten is bemutatkozott Budai Béla (GetNo) püföli majd a dobokat, nem is akárhogyan. A Vulgar Display Of Cover-t amolyan 'állandó' jellegű projektnek gondoljuk, tehát a lehetőségeinkhez képest aktívan szeretnénk működtetni. A tervek szerint az elkövetkezendőkben sorra vesszük majd az összes Pantera lemezt. Természetesen a Scary Guyz és a Vulgar Display Of Cover bulijait is felvesszük, úgyhogy tényleg nem lesz érdemes kihagyni a bulikat!"


LEANDER - SzívIdomárLeander honlapjáról jelenleg hét felvétel tölthető le, négy saját dal és három átirat. Hogyan tovább?

"Eleve azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy 2010. végéig összehozunk néhány új nótát, amiket aztán promóciós célból itthon és külföldön is elkezdünk terjesztgetni, mind a kiadók, mind a koncertszervezők, klubok stb. felé. Így egy egész estés koncertmenü is összeállt, ami szintén fontos szempont volt a februári bulik miatt. Most már egy 11-12 számos repertoár mellett számos érdekességgel, ínyencséggel szolgáló kis programmal tudunk színpadra állni."


Már gyűritek is a próbákat?

"Mostanáig leginkább a dalszerzésre fókuszáltunk, egyetlen zenekari próba sem volt még. De nem kell megijedni, minden a legnagyobb rendben lesz!" (nevet)


A legelső Leander dal, a 'Viharom, tavaszom' felbukkant az RTL által meghirdetett Dalversenyen is. Hogyhogy nem sikerült nyernetek?

"Relatíve későn, szinte az utolsó pillanatban regisztráltuk magunkat erre a versenyre - sokak hosszas unszolásának engedve. Az elsődleges célunk egyébként nem is az volt, hogy nyerjünk, hanem hogy minél több emberhez eljuthasson, amit csinálunk. És ez be is jött. A versenyt amúgy az eredetileg meghirdetett kiírással szemben két fordulósra vették. Olyan magas volt a csalások és a csalók aránya, hogy így az addig kialakult eredmény teljesen irreálisnak tűnt. Emiatt egy rövidebb, 4 napos második, döntő fordulót hirdettek meg, ahol szinte azonnal az élmezőnybe ugrottunk.

Azt most nem kezdem el hosszan fejtegetni, hogy mennyire nyilvánvalóan kezdtek emberek ismét csalni, szerintem az bőven elég, de legalábbis erősen elgondolkodtató, hogy gyakorlatilag az első 3 helyen végzett produkció együttesen alig kapott annyi hozzászólást, mint mi. Ráadásul a kommentek ezeknél javarészt negatív jellegűek voltak, míg a mi esetünkben jó, ha az egy százalékuk volt ilyen, a maradék 99-cel szemben! (nevet) Sőt, rengeteg helyen azt lehetett olvasni, hogy az egyes regisztrálók ránk hivatkoznak, és azt gondolták, nekünk kellene nyerni. Mindegy, ez van, erre lehetett számítani... Az idő úgyis mindig azt igazolja, aki vasakarattal, keményen és kitartással küzd meg a sikerért. A ránk szavazóknak pedig ezúton is szeretnénk megköszönni a támogatásukat!"


LEANDER - Only Girl (Rihanna metalosítva)A Leander-féle Lady Gaga feldolgozást már 370 ezren látták, hallották a Youtube-on, pár hete pedig egy újabb csajos popfeldolgozással rukkoltatok ki, egy Rihanna átirattal. Hallgatsz ilyesmi popzenéket is?

"A Rihanna feldolgozás ötlete is Leandertől származik, magát a számot is ő választotta ki. Nem mondanám, hogy éjjel-nappal popzenét hallgatok, de nem zárkózom el az igényes pop produkcióktól. Büszkén vállalom, hogy nagy Pink és Christina Aguilera fan vagyok! (nevet) A Rihanna számot viszont nem is hallottam korábban, számomra ez friss 'préda' volt. Szerintem a végeredmény marha jó lett! Legalábbis mi elégedettek vagyunk vele... (nevet)

Sikerült úgy a képünkre formálni, hogy közben azért a dal legjellegzetesebb vonásai megmaradtak, ugyanakkor egy sokkal másabb, dinamikusabb szám lett belőle, egy metal nóta. Az eddigi visszajelzések alapján másoknak is nagyon tetszik. Ez a rihannás klip gyakorlatilag 3 nap alatt elérte a 10 ezres nézettséget, ami még külföldi viszonylatban is tekintélyes szám, nemhogy egy gyakorlatilag 0 költségvetésű, kézikamerás 'home videónál'. A felvételekért és a vágásért ismét külön köszönet a mi drága Deák Martinánknak!"


Kinti, vagy akár hazai bandák nem kerestek meg különféle vendégszereplések, projektek ötleteivel?

"Akad ilyesmire is példa. Egyre több kisebb-nagyobb zenei kihívás és felkérés talál meg, és ezek révén szerencsére jól ki is tudom elégíteni a bennem rejlő kreatív gépezetet. A legfrissebb ilyen jellegű dolgaim között szerepel az Angertea nemsokára megjelenő EP-jén a szólóm. Ehhez
a dalhoz majd klip is készül, amiben fel is bukkanok majd.

Amerikában megismerkedtem Jeffék egy régi haverjával, Matt Di Fabio-val (Single Bullet Theory), aki egy olyan nótájukhoz kért fel kettőnket egy kis vendégszólózásra, amelyben rajtunk kívül több mint egy tucat, a szakmában komoly nevet szerzett gitáros is szerepel. Olyanok, mint James Murphy (Death, Obituary, Testament), Curran Murphy (Annihilator, Nevermore, Shatter Messiah), valamelyik ex-Rob Zombie gitáros... Ez csak néhány név közülük.

De nemrég hívott fel Smici is, hogy lenne-e kedvem ismét részt venni a következő Bloody Roots lemez munkálataiban. Illetve már egy ideje szóban is nagyon érik a következő Warrel Dane szólóalbum, ahol - ha minden jól megy - végre dalszerzőként is debütálhatok. Ez már hosszú ideje az egyik legnagyobb álmom."


Egy gitáros számára az, hogy odaállhat Jeff Loomis mellé, már önmagában is szakmai elismerés. A gitármagazinok, a kinti szakmai fórumok hogyan fogadtak téged, mint a Nevermore új másodgitárosát?

"Komolyabb szakmai körökben és a szaklapokban, de még a legnagyobb fórumokon is szinte csak pozitív visszajelzésekkel találkoztam. Gitárosként ez nagyon jól is esett, főleg mert nem akármilyen súlyú teher csücsül a vállamon az elődeimnek köszönhetően... (nevet) Írtam alá gitárokat, pólókat, de még néhány embernek a karját is! Közülük ketten még az én aláírásomat is felvarratták... Ez mondjuk elég fura érzés volt, de jól esett!

Természetesen irigykedők is akadnak, ilyenek mindenhol felbukkanhatnak, de főleg itthon. Ezt már egy ideje tanulom kezelni, nem új keletű a helyzet. Ez nem nagyképűség, ne érts félre, de abba mondjuk elég nehéz belekötni, hogy valaki miért kerül oda Jeff Loomis mellé. Hátszél itt nyilván nem létezik, ez a döntés csakis a zenekaré. Elég felmenni a Youtube-re, ahol rengeteg a jó gitáros, a jó muzsikus, de ilyenkor jön az, hogy a szakmai felkészültség önmagában nem elég. Legalább akkora szerepe van annak, hogy emberileg is meglegyen a megfelelő 'kémia' a csapatban.

Egyébként szinte kivétel nélkül összefutottam az összes Nevermore-beli 'elődömmel', és egytől egyig iszonyatosan jó fejek és támogatóak voltak. Ráadásul valamennyire mindegyikük képben volt azzal kapcsolatban is, amit a Nevermore előtt vagy azóta velük csináltam. Egy texasi koncertre például eljött Ron Jarzombek (Watchtower, Spastik Ink gitáros), aki Jeff Loomis szólóalbumán pirított egy brutális szólót a Jato Unit dalban. A bulink után Ron külön odajött gratulálni, és persze meginni egy-két jóféle italt. Chris Broderick (Megadeth, ex-Nevermore) pedig nagyon elismerően nyilatkozott néhány ismerősünkön keresztül egy-egy olyan szólómról, amit a Youtube-on látott. Ezek azok a dolgok, amik igazán számítanak."


JEFF LOOMIS - VÖRÖS ATTILA - "Gitárpárbaj"Itthon viszont akadt néhány netes troll, aki megtalált téged. Az utóbbi évben megjelent itt-ott egy-két viccesnek szánt kamuinterjú, és az egyik kimondottan veled volt kapcsolatos. Erről mit gondolsz?


"Mindenkinek joga van ahhoz, hogy véleményt alkosson, adott esetben ezt írásba foglalja, közzé tegye valamilyen formában. Simán elfogadom azt is, ha valakinek nem tetszik, amit csinálok. Van, aki a személyisége, az ízlése stb. miatt nem tud ezzel azonosulni, de akad olyan is, aki irigységből fakadóan képtelen rá. Az utóbbi vonal legszélsőségesebb formáját az a kisebbség képviseli, akiket a világ minden táján trollnak neveznek. Tele vannak komplexusokkal, és ahelyett, hogy a saját életükkel foglalkoznának, a névtelenség gyáva és ostoba álarca mögé bújva pocskondiáznak mindent a neten. Ők ezt véleményezésnek tartják, de természetesen mindez csak rosszindulatú fikázás.

A Facebook és más közösségi portálok révén egy pillanat alatt ki lehet deríteni, hogy ki is bújik meg az 'álarc' mögött, de persze ezek az arcok nem jönnek oda személyesen, hogy elmondják, mi a gondjuk, bajuk. Ha fel is bukkannak egy-egy koncerten, általában a hátsó sorokban állnak, karba tett kézzel, és elkeseredetten próbálják maguknak beadni, hogy miért is nem az övék a szerintük nekik kijáró figyelem, netán siker. Ezek az arcok igazából senkit sem érdekelnek, leszámítva a saját territóriumukon, fórumaikon felbukkanó hasonlóan szánalmas hozzáállású idiótákat. Srácok, szeressétek egymást és magatokat, abból baj nem lehet. Písz!"Facebook: ''leander official''
Videók: www.youtube.com/MusicLeander
Myspace: www.Myspace.com/MusicLeander
Letöltés: MusicLeander.atw.hu

Attila Vörös
Myspace: www.MySpace.com/VorosAttila
Videók: www.YouTube.com/Hellbounder86


Most pénteken, este 8-tól a NeoFM rádióban beszélgetést hallhattok Leanderrel és Attilával.

Hammer TV

 
ESA HOLOPAINEN - Új videoklip Jonas Renskével a Katatoniából: Sentiment
2021. június 17. (csütörtök) 17:18

Május végén jelent meg a Silver Lake album, amely valójában az Amorphis gitáros-zeneszerzőjének, Esa Holopainennek az első szólólemeze. A legfrissebb klip a Sentiment dalhoz készült, amelyben a Katatonia frontembere, Jonas Renkse énekel. Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről faggattuk ki. A Silver Lake elnevezésű projekt lemeze május legvégén jelent meg, és Esa különleges hangulatú dalaiban olyan énekesek szerepelnek, mint Jonas Renske a Katatoniából, Einar a Leprousből, Tomi az Amorphisból, Björn 'Speed' a Soilworkből vagy Anneke Van Giersbergen. És mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a pandémia...     ESA HOLOPAINEN feat. Jonas Renkse - Sentiment (a 2021-es Silver Lake albumhoz) Részlet a júniusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból....

JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex
JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex

Március óta tudjuk, hogy a Jinjer az új stúdióalbumon dolgozik, de azóta már be is fejeződött a munka, a Wallflowers címmel augusztus 27-én megjelenő lemez első előzeteseként pedig a...

ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"
ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"

Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről...

THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része
THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része

Új EP-vel jelentkezett a progos, indusztriális metalt játszó szegedi The Void. A Fragments of Deceit (Part I - Fear) EP egy 3 részből álló konceptlemez első eleme, amely a Spotify-on is...

THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire
THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire

A World On Fire címmel már a harmadik dal is megérkezett a Stone Sour gitáros, Josh Rand új formációjától, a The L.I.F.E. Projecttől, amelyben Casandra Carson az énekesnő a...

OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától
OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától

Oblivion címmel már a harmadik dal is meghallgatható az ex-Suffokate énekes, Ricky Hoover tavaly óta aktív blackes dearthcore bandájától, az Ov Sulfurtól. A videóval kísért friss...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS