CROSSHOLDER - Saját szavaikkal 'Az idő fogságában' lemezről

CD és könyv egyben, koncertek a Pokolgéppel

2010. december 27. (hétfő) 13:33 | utoljára módosítva: 2011. január 8. (szombat) 09:08

A 2010-es MetalFesten, de akár a Ripper buli vendégeként is láthattad már a Crossholder zenekart, akik még az ünnepek előtt jelentették meg a debütáló albumukat Az idő fogságában címmel.
Az időutazós, középkori fantasy koncepció köré épített, és a bulikon statisztákkal, teátrális elemekkel dolgozó heavy metal banda azonban nem csupán zenét kínál a CD-n, hanem PDF formátumban azt a fantasy lovagregényt is, amelyen maga az album sztorija alapszik A 292 oldalas művet a Crossholder basszusgitárosa, Gondosch "Güzü" János írta.
"A regény 13 fejezetből áll, mégpedig a baljós 'péntek 13' miatt, ugyanis 1307. október 13-án, egy pénteki napon fogták le a Templomos lovagokat és börtönözték be a vezetőiket, Jacques De Molay nagymesterrel az élen. Minden fejezet egy illusztrációval kezdődik, valamint egy verssel. Ezek a versek maguk a dalszövegek."
2011. folyamán a Crossholder a Pokolgép vendégeként mutatja be élőben Az idő fogságában anyagot, a 20 állomásos bulisorozat első koncertjére azonban már idén sor kerül: december 30-án a Club 202-ben (ex-Wigwam), ahol a Pokolgép és a Crossholder mellett fellép a Krízis is. A Crossholder tavaszi tervei között egy délkelet-ázsiai koncertsorozat is szerepel, ahová énekesként Nachladal "Nahi" István (Invader, ex-Wisdom) kíséri elő őket.
Kattints, ha érdekel, hogy miről szólnak Az idő fogságában dalai, itt pedig megrendelheted az extra tartalommal kibővített albumot is, mindössze 999 Ft-ért.


CROSSHOLDER:
Szaládi "Devil" Károly - ének
Ujj "Steve" István - gitár, vokál
Tóth "Carlos" Károly - gitár
Gondosch "Güzü" János - basszusgitár, vokál
Vaczó "Gabi" Gábor - dob
Szávai "Gery" Gergő - gitár
Papp "Crossholder" Zoltán - kaszkadőr, vokál
CROSSHOLDER - Az idő fogságában

1. Crossholder, az idő fogságában
2. Ég és föld között
3. A Kiválasztott
4. Miriam
5. Harcolj
6. Mondd
7. Magányos vándor
8. Jeruzsálem ostroma
9. Szivárványhíd
10. A megváltás
11. A bosszú lángja
12. A jövő hírnöke
13. A Föld árnyékos oldala


A lemeznek angol verziója is készül. Néhány dalt már fel is énekelt Kiss Zoli (Iron Maidnem stb.), a külföldi bulikon pedig Nahi (Invader, ex-Wisdom) énekel majd a Crossholderrel.

 

"2009. tavaszán kezdtük felvenni a lemezt, és nagy segítségünkre volt Molics Zsolti is, akinek a vokálok nagy részét köszönhetjük. Narrátorként Balázs Olivér (Chat Noir) és Berecz Gyuri hallható az albumon. Az intrót pedig Szög (Szabó Gergely - Up The Irons billentyűs) hangszerelte az elképzeléseim alapján, majd ő is játszotta fel a lemezre.

Hosszú hónapok után elkészült a keverés is, de a maszterizálást még hátra volt. A Trans Express zenekarral az utolsó lemezünk maszterje annak idején egy New York-i stúdióban készült el, nem is akármilyen minőségben, így felhívtam ennek a Mastervargas stúdiónak a tulaját, és elmeséltem mindent Crisnek erről a projektről és a tervezett extra CD-nkről, vagyis arról, hogy a CD-re nemcsak zene kerülne, hanem a regényem is, valamint egy dalszöveges, illusztrációs melléklet is.

2010. szeptemberére készült el az a verzió, amivel már Cris is dolgozni tudott, és amikor New Yorkból megkaptuk a kész masztert, azonnal lementünk hídba! (nevet) Ezután már csak a gyártás, nyomtatás volt hátra - így született meg Az idő fogságában."
INTRO - CROSSHOLDER, AZ IDŐ FOGSÁGÁBAN

"Miután az Intróban a narrátor röviden elmeséli a történet lényegét, hogy azok is értsék, akik már a regény elolvasása előtt bele akarják ásni magukat a zenébe, következik az első dal.
A történet elején Cross, akit ekkor még így hívnak, éppen elmélkedik, amikor parancsot kap, hogy küldetésre kell indulnia, egy időutazásra. A dal második része azt írja le, ahogy Cross a társaival megérkezik a középkori Hebronba, ahol kezdetét veszi a nagy kaland."
ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT

"Hősünk nagy reményekkel vág neki a küldetés teljesítésének. Jó szándékkal érkezett Hebronba, de titkon, legbelül azért élvezi a játékot, miszerint istent játszhat. Ám az emberek nem úgy fogadják őket, ahogy előzetesen elképzelték..."A KIVÁLASZTOTT

"Cross nem árulhatja el, hogy valójában ki is ő, és emiatt komolyan emészti magát. Szíve szerint feltárná az igazságot, eldobná a jelképes álarcot, amely mögé kénytelen elbújni, de nem teheti, mert azonnal eretnekséggel, ördögimádattal vádolnák ebben a szigorú keresztény világban.
Itt mindvégig a lelkiismerete szól hozzá, arra biztatva, hogy fedje fel magát, adja fel a küldetést és kezdjen új életet abban a világban, amelybe belecsöppent. Közben fény derül arra is, hogy egy kém van köztük, Phila, aki Cross életére tör a keresett ereklye megszerzése miatt."MIRIAM

"Küldetésük célja ugyanis a Frigyláda megszerzése. A Frigyládával együtt a Szent Grált is megtalálják, melynek érintésével a hozzájuk került ártatlan szűzlány, Miriam átalakul: ő lesz a kapocs, a közvetítő médium az örökkévalók - a Frigyláda alkotói, egy rég elfeledett idegen civilizáció - és az emberiség, illetve Cross között."


HARCOLJ!

"A gonosszal vívott csatája közben Cross megsebesül, ezért elmarad a visszautazás, Phila, a gonosz kém, viszont megszökik. Nincs mit tennie Crossnak, a középkorban ragad. Megpróbál beilleszkedni ebbe a számára idegen környezetbe, majd nyolc hűséges társával együtt megalapítja a Templomos lovagrendet és elkezdi harcát az emberiség érdekében. Szeretné jobbá tenni a világot, amelybe belecsöppent."MONDD!

"Pár év elteltével megjelenik Phila, aki a Frigyláda mellett a Szent Grált is meg akarja kaparintani, Miriammal együtt. Cross persze felismeri és megkérdezi tőle, hogy meddig akarja még folytatni ezt a játékot, meddig bírja még? Azt gondolja, hogy túlélheti mindezt? Phila csak ennyit felel neki egy gonosz mosoly kíséretében: 'Ha eljön az éj, reszkess és félj!'.
Cross önmagától, a lelkiismeretétől és a sorstól is azt kérdezi, hogy mit tegyen, merre induljon el, hiszen ezernyi veszély leselkedik rá ebben a világban. Ráadásul Phila is folyamatosan veszélyezteti az életét."MAGÁNYOS VÁNDOR

"Cross jelenében - vagyis a jövőben, 6600-ban - egy sejtregeneráló projekt révén az időutazók 500 évig is élhetnek. Ennek akkor van jelentősége, ha netán időcsapdába kerülnek. Tehát Cross és társai nem öregednek olyan gyorsan, mint a középkori emberek.
Még a történet elején szegődik melléjük egy hétéves srác, Nicholas úrfi, azaz Nico, aki ebben a dalban már 72 éves, és meg is hal, Cross kezei között. Nico haláláról szól ez a szöveg, és arról is, ahogy a túlvilágra jut. Nico gyerekkori útitársa egy sólyom volt, Dermot, aki Nico halála előtt szellemként jelenik meg, egyenesen a túlvilágról. Nico végül tűzmadárrá változik, így követi a solymot a kéklő ég felé."JERUZSÁLEM OSTROMA

"Mivel már hosszú ideje a középkor foglyai az időutazók, sok viszontagság edzette lovagokká válnak. A hattini csata után Szaladin ostrom alá veti Jeruzsálemet, ahol a védők között Cross is felbukkan, ám ekkor már Crossholdernek hívják. Ballian herceggel karöltve védi Jeruzsálemet, ám végül fel kell adniuk a harcot a túlerőben lévő Szaladinnal szemben."CROSSHOLDER - The Siege Of Jerusalem (angol verzió Kiss Zoli énekével)
SZIVÁRVÁNYHÍD

"Egy mesemondó a jeruzsálemi vereség után mesél a gyerekeknek és a sivatagban összegyűlt embereknek. Története arról az időszakról szól, amikor az örökkévalók, vagyis A Frigyláda megalkotói még a földi embereknek segítettek. Azonban ez a kapcsolat egy napon megszakadt, mert az embereket vezető, teljhatalomra vágyó elithez tartozók - akárcsak a mai politikusok - a bennük rejlő gonosz gondolatoknak engedve, az örökkévalók ellen szították az emberiséget. A jóhiszemű, békeszerető emberek azóta is bíznak egy hős eljövetelében, aki helyreállítja majd a békét és felépíti az új világot. Akár egy szivárványhidat..."
A MEGVÁLTÁS

"Ehhez a dalhoz szükséges egy kis extra magyarázat... 1307. október 13-a van, péntek...
IV. Fülöp meghívására Cross, aki ezúttal Jacques De Molay néven érkezik Párizsba. Tudni kell, hogy Cross 20-30 évenként helyszínt és nevet változtat, nehogy lebukjon, hiszen nem öregszik.
Párizsban azonban csapdát állítottak a Templomosok számára, ugyanis Szép Fülöp csinos vagyonnal tartozik nekik, ezért inkább lefogatná őket. Az eretnekség vádját rájuk bizonyítva akar végezni velük.

Itt azt is tudni kell, hogy Crossék egy a jövőből származó banki rendszert vezettek be a középkorban, így lett a Templosoké a világ leggazdagabb rendje.
Crossnak egy igazi rémálommal kell itt szembesülnie, ugyanis IV. Fülöp nem más, mint Phila, az annak idején velük érkezett kém. Phila megölte Fülöp királyt és a családot megzsarolva vette át az uralmat Franciaország felett.

Crosst ebben a dalban már a cellájában látjuk viszont, ahol van ideje végiggondolni a múltat és a jelent, valamint mindazt, ami még csak ezután következik. Hősünk előtt azonban világossá válik, hogy ha visszaforgathatná az idő kerekét, akkor is ugyanezt tenné, ugyanígy. Bárányként vetné magát a farkasok közé..."A BOSSZÚ LÁNGJA

"Cross rábukkan a cellája falában elrejtett üzenetre, valamint egy érdekes eszközre és egy méregkapszulára. Az üzenetben az áll, hogy megoldódott a visszautazás problémaköre, ám 1314. március 18-án mindenképpen meg kell halnia ahhoz, hogy az időutazás megtörténhessen, ugyanis egyszerre két helyen nem lehet ugyanazon időben és térben. A miniatűr 'portál-mechanikai eszközt' a karján egy sebbe rejti, a bőre alá. Ennek kéken kell majd világítania, ha elérkezik a hazatérés pillanata.

Hét éven keresztül kínozzák a templomosokat, majd eljön a nap, március 18., amikor a máglyákhoz vezetik Crossholdert és társait. Hősünk tudja, de legalábbis reméli, hogy megjön a jelzőfény és hazatérhet, így hát kipakol az egybegyűlt tömegnek, látványosan megvádolja a királyt, valamint V. Benedek pápát és az inkvizíció vezetőjét, aki a Nogaret nevet viseli. Bosszúért kiáltva meg is átkozza őket, továbbá megjósolja, hogy egy éven belül mindhárman meg fognak halni. Akkor aztán Isten színe előtt felelnek majd a tetteikért!

Phila rájön, hogy Cross valamire készül, arcára kiül a rettegés, de már nincs mit tenni, Cross hazatér...

A tényszerűség kedvéért fontos tudni, hogy a valóban létezett történelmi személy, Jacques De Molay tényleg megjósolta, hogy mindhárom zsarnok egy éven belül meghal. Máig rejtély, hogy ennek mi lehet a magyarázata."A JÖVŐ HÍRNÖKE

"Crosst tehát máglyára vetik, ám ő valójában így tér haza, ahol helyrepofozzák, majd a középkori idő szerint egy év múlva visszatér a XIV. századba, hogy elhozza Philát, akire odahaza súlyos ítélet vár. A dalban hallani is a máglya, az égetés hangjait, ahogy Crossholder eltávozik abból a világból. Utána azonban megerősödve tér vissza, bosszúvággyal a lelkében. Nem fél már semmitől, hiszen a bosszú vezérli!"A FÖLD ÁRNYÉKOS OLDALA

"Crossholder teljesíti az új feladatot: visszaviszi a jövőbe Philát, aki ott életfogytiglant kap. Cross a családjával és gyerekeivel éli boldogan életét, amikor azonban a tiltott csarnokban, ahol a Frigyládát őrzik, Miriam újra megszólal és Crosst kéreti, mert nagy baj van.

Kiderül, hogy egy XXI. századi genfi tudóscsoport egy olyan részecskegyorsító projekten dolgozik, amellyel fekete lyukat generálnak majd, a kísérlet következtében pedig a világ elpusztulna, így sem Cross, sem a családja, sem a 6600-ban élők nem fognak soha megszületni. A világ 2012-ben teljesen elpusztul, hacsak valaki le nem állítja a folyamatot.

Crossholder így újra felkerekedik és visszautazik 2012-be. A lemez záródala Cross utazását írja le, valamint azt a világot, amelybe megérkezik, és amelyért oly sokat szenvedett. E világ jóléte érdekében utazott a jövőből a múltba korábban, most pedig a mi jelenünkbe - csakis azért, hogy biztonságban tudhassa a családja, a népe és az egész emberiség jövőjét!"

Végezetül Güzü a következőket fűzte még a történethez:

 

"Az idő fogságában lemez koncepciózus jellegéből fakad, hogy a dalok között nincsenek szünetek, inkább amolyan átkötéseket lehet hallani, melyek a következő szám hangulatára készítik fel a hallgatót. Szinte vizuálisan is megjelenik az ember előtt a történet, de a legtökéletesebb élményt az nyújtja, ha valaki zenehallgatás közben olvassa a regényt, nézegeti az adott részhez illő illusztrációt.

Maguk a dalok, tehát a zenei alapok is  úgy készültek, hogy a történetet, az adott fejezetet átbeszéltük a srácokkal, még azelőtt, hogy egy hangot is lefogtunk volna a hangszereken. A hangulatot ezután alakítottuk ki a hangszerek és az ének, valamint a vokálok és egyéb extrák segítségével.

Például A bosszú lángja előtt hallható harang igazi, autentikus hang, azt ugyanis egy, a Notre Dame harangjait rögzített felvételről illesztettük be. A Notre Dame harangjai szóltak akkor is, amikor az utolsó templomos mestert, Jacques De Molayt - a regényben Lord Crossholdert - a máglyához vezették 1314. márc.18-án..

A történetnek a középkorban játszódó részei teljesen hitelesek. Csupán az időutazás a fikció, tehát a történelmi események, dátumok, időpontok valóságosak, beleértve a Cross által felvett személyek identitását és a társai által felvett neveket is.

A történelemkönyvekben is utána lehet nézni!"

www.crossholder.com 

Hozzászólások

[004835]
Guzu
Kedves Vinylfanatic! Ez pedig egy nagyon kedves vélemény, nagyon köszi, már jól indul a nap egy ilyen hozzászólással:)
[004828]
vinylfanatic
Ez szép munka ! Megemelem a kalapom ezen teljesítmény előtt.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE DEAD DAISIES - Új dal és klip Glenn Hughes-éktól: Holy Ground (Shake The Memory)
2020. december 4. (péntek) 15:19

Az még tavaly nyár végén lett hivatalos, hogy a The Dead Daisies-ből távozott John Corabi énekes (ex-Mötley Crüe, ex-The Scream) és a basszusgitáros Marco Mendoza, a helyüket pedig a legendás énekes/basszer, Glenn Hughes (Trapeze, Deep Purple, Black Sabbath stb.) vette át. A Glenn Hughes-zal elkészült új album, a Holy Ground január 22-én jön majd ki a Spinefarmnál, és ha minden igaz, februárban nálunk is bemutatják az új anyagot. A koncert a Barba Negrában lesz február 16-án. A Holy Ground album legfrissebb előzetes dala a Holy Ground (Shake The Memory), amelyhez egy klip is született.   www.facebook.com/TheDeadDaisies A koncert Facebook oldala "A Rock Hangjával az élen koncertezik jövőre a Dead Daises Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér. Az Ausztráliából indult rockzenekar ugyanis felfrissült tagsággal, egy új lemezzel és vadiúj...

IRON SAVIOR - Az új album, és mellé egy friss klip is
IRON SAVIOR - Az új album, és mellé egy friss klip is

Skycrest címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett a power metalos hamburgi Iron Savior, Kai Hansen egykori csapata. A Piet Sielck énekes/gitáros vezette banda legutóbbi lemeze a...

GROWN - A Clawfinger gitárosának új projektje, klippel az első dal: Stay Calm
GROWN - A Clawfinger gitárosának új projektje, klippel az első dal: Stay Calm

A Clawfinger gitárosa, Bård Torstensen egy új projektet hozott létre Harald Dose énekessel, a GrowN első dala a Stay Calm címet viseli, és egy klip is született hozzá. Ismerkedj meg vele!...

ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum első dala: My Promise
ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum első dala: My Promise

The Darkest Skies Are The Brightest címmel egy személyes hangulatú szólólemezzel jelentkezik 2021. február 26-án az egykori The Gathering énekesnő, Anneke Van Giersbergen. A 11 dalos album...

ORDEN OGAN - Dalpremier a márciusi albumról: Heart Of The Android
ORDEN OGAN - Dalpremier a márciusi albumról: Heart Of The Android

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, nemrég azonban egy még újabb kiadási...

HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS