TANKCSAPDA - Fejes Tamás interjúnk II. része

December 18-án, szombaton a SYMA Csarnokban játszanak

2010. december 16. (csütörtök) 09:29 | utoljára módosítva: 2011. január 3. (hétfő) 08:26

Most szombaton, december 18-án tartja évzáró pesti koncertjét a Tankcsapda a SYMA Csarnokban, Szilveszterkor pedig Debrecen Főterén adnak egy ingyenes bulit. Mivel tavasz elejéig nem fognak koncertezni, a rajongóknak ezzel a két bulival kell feltöltődniük a következő hónapokra.
A december 18-i menetrend: 18.30 - kapunyitás, 19.00 - Hangtapasz, 20.00 - Wisdom, 21.00-22.50 - Tankcsapda.
A pihenő persze rá is fér a legutóbbi DVD révén nemrég egy újabb aranylemezzel gazdagodott csapatra, Lukács Lacira meg különösen: januárban műteni kell a bal térdét egy keresztszalag-szakadás miatt.
A december-januári Hammerből anyagtorlódás miatt kimaradt a Tankcsapdában hivatalosan 10 éve doboló Fejes Tamással készült interjúnk, amelynek első részét már elolvashattad itt a honlapon, most pedig mindössze egy kattintásra vagy a második résztől.Arról már beszéltünk, hogy a rendszeres testedzésnek milyen jótékony hatása volt nálad, de nyilván van olyan hobbid, szenvedélyed is, ami nem feltétlenül jár önsanyargatással. Van olyan hobbid, ami totálisan ki tud kapcsolni? 

 
„Igen, mindenféle víz-közeli tevékenység. Ha eljutok valami vízpartra… De ne az ilyen spanyol, horvát vagy görög tengerparti nyaralásra gondolj, ilyen klasszikus SZOT-üdülős dologra, amikor mindenki fekszik a napon, mert muszáj… mert aztán el kell mondani, hogy ’görögbe’ barnultam le ilyen szépen! (nevet) Én inkább a Tisza-partra szavazok, de lehet ez bárhol. A lényeg, hogy legyen víz, hajó, esetleg jet-ski is. Kimenni a vízre a hajóval, aztán ökörködni, fánkolni, banánozni, vizisízni… éjszaka meg horgászni. Ezeknél jobb stressz-lehúzást nem ismerek.”

 
Debreceni gyerekként hogy döbbentél rá arra, hogy neked épp a folyópart jelenti a kikapcsolódást?
 
„Már kiskölyökként is mászkáltunk le a családdal ilyen helyekre. Ismerősöknek voltak nyaralóik a Tisza mellett mondjuk, és így… Már akkoriban is baromi jól éreztem magam a víz mellett. De most jutott eszembe, hogy van még egy ilyen tevékenység, a motorozás. Azt is nagyon szeretem, ráadásul ha jó az idő, ezt még a napi feladataimmal is össze tudom kapcsolni. Feljövök vele Pestre, karistolok jobbra-balra, és közben meg élvezem, hogy motorozhatok.”Tamás a Tessilában a '90-es évek első felében


 
Visszatérve még egy kicsit a víz mellé: te magad is aktívan jet-skizel, vízisíelsz, motorcsónakozol?
 
„És horgászom is! (nevet) De az az igazság, hogy mindhez hozzá kell tenni azt is, hogy valamilyen szinten… Pont annyira, amennyire az időm engedi. Eléggé maximalista vagyok önmagammal szemben, úgyhogy sosem fogok úgy mozogni a vízen, ahogy szeretnék. A telekszomszédom mondjuk tízszer jobban jetskizik meg hajózik, mint én, mert éjjel-nappal lent van a víz mellett. De igyekszem mindent nagyon gyorsan megtanulni.

Horgászni is olyan emberekkel szoktam, akik nálam húszszor jobban csinálják. Ugyanez megy a motorozásnál is. Mondhatom, hogy profikkal igyekszem körbevenni magam, mert tudom, hogy úgyis én vagyok a legbénább! (nevet) Én vagyok a hobbista, tudod. Van, hogy kint vagyok horgászni, aztán amikor jönnek a bennszülöttek a facsónakjaikkal, egyből odakiáltanak, hogy ’Tomika, nyugodtan húzd be a botodat, úgysem fogsz ma semmit!’ (nevet) Köszi… Szemrebbenés nélkül ki tudom választani azokat a helyeket, ahol tutira nem lesz hal... az ilyet a helyiek mindig tudják.”

 
A hobbitól kanyarodjunk vissza egy kicsit a civil melódhoz is, a hangszerkereskedéshez. Ez mára azért jóval többet takar annál, hogy ’Fejesnek meg van egy debreceni hangszerboltja'.
 
„Hú, ezt röviden nem is lehet összefoglalni! De azért megpróbálom. Mindig is ott mozogtam ezen a területen. A régi arcok biztos emlékeznek arra, hogy milyen volt, amikor még nem lehetett sem rendes cuccokhoz, sem rendes kiegészítőkhöz jutni. Annak idején volt időszak, amikor 'A' helyen legyártattam a megfelelő minőségű dobverőket Debrecenben, aztán elvittem egy kereskedőhöz, ahol bizományba átvették. És elkezdték vinni, mert ez is hiánycikk volt.

De minden mással is foglalkoztam, és egy idő után kialakult, hogy ha kellett valami cucc, vagy húr, vagy bármi, de sürgősen, akkor engem hívtak az emberek. Közben persze csináltam ezt-azt, amit már korábban érintettünk, de a vége az lett, hogy saját üzletem lett Debrecenben. Egy hangszerbolt. És amikor jött ez a Tankcsapda lehetőség, akkor épp úgy állt az életem, hogy a boltozás lesz a fő vonal. Aztán minden másképp alakult!” (nevet) 

Ez eddig világos, de amellett, hogy szinte a Tankcsapda is főmunkaidős elfoglaltságot jelent, most már nem csak egyetlen hangszerboltról van szó.
 
„Ebben a tekintetben is maximalista vagyok. Mindig előrefelé nézek, mindig tovább akarok lépni, elérni a következő szintet, fejlődni. Ez mozgat, így vagyok összerakva. Nekem állandóan mennem kell, tennem-vennem, intézkednem… Valamilyen szempontból probléma is, hogy nem tudok leállni, másrészről viszont nem az, hiszen különben nem is beszélgetnénk most. Az egész hangszer kereskedelem átalakult az utóbbi 10 évben, egyre nagyobb szerepe van az internetes boltoknak, a gyártók pedig igyekeznek minden felesleges lépcsőfokot kiiktatni. Nagyon fontos az ár mellett az is, hogy milyen gyors tudsz lenni.

Úgy 6-7 éve döntöttem úgy, hogy nekem is váltanom kell, mert az nem fog menni, hogy a helyi hangszer nagykerektől vásárolok, aztán szépen eladogatom az árut a vevőimnek. Ehelyett inkább elkezdtem rámenni bizonyos termékek, termékcsoportok kizárólagos magyarországi forgalmazására. Ez hozta magával egy országos hálózat kiépítésének szükségességét is, és ez az, ami jelenleg is lefoglalja minden időmet, ami a Tankcsapda mellett marad.”

 
Tehát sok kis Fejes-bolt van már szerte az országban?
 
„Nem egészen. Eleinte a már létező boltokkal próbáltam kooperálni, de talán erőszakos vagyok, vagy nem is tudom, és sokan bojkottálni kezdték a cuccaimat. Erre találtam ki azt, hogy jó, akkor majd én megkeresem az adott városban a helyi zenészeket, és velük fogok együttműködni. Olyan arcokat kerestem, akik egyébként is szerettek volna dolgozni, ráadásul, akiket a környékbeliek is imádnak. Így nyitottunk boltot a Neck Sprain, a Road, a Kowa meg a Vega egyes tagjaival, de most tárgyalunk a Magna Cum Laudés srácokkal is.

Pesten például a Zanzibáros Sidivel dolgoztam, de ő abbahagyta, mert nem az az üzletember típus. Viszont a mai napig is segít, kreatív területen például. Most már több mint tíz ilyen bolt van az országban. Ahogy én is szerelemből kezdtem ezt csinálni, ezek a zenészek, barátok is így állnak hozzá, ezért tudunk terjeszkedni. Mindez azt eredményezte, hogy tényleg Európa legjobb árain tudjuk adni a kizárólagosan forgalmazott hangszereket.”

 
Milyen márkákról beszélünk?
 
„Hú, most már rengeteg van! Eljutottunk oda, hogy már megtalálnak minket a kinti cégek. Mindig megfogadom, hogy több márkát már nem vállalunk, de aztán csak belevágunk! (nevet) Nem akarok semmit kihagyni a felsorolásból, de olyan márkákról van szó, mint az Ashdown basszus, ami egy bevezető világmárka. A System Of A Down-os srác is ezzel nyomja… Náluk most lettünk a negyedik legjobb forgalmazók, úgyhogy a cég felajánlotta, hogy csak nekünk, Magyarországnak gyártanak egy basszusgitár-combót, ami baromi nagy elismerés szerintem.

A Hayden és a Lodestone nem túl ismert nevek, de ott vannak például a Schecter gitárok, az full metal cucc. Jeff Loomis mellett az Avenged gitárosai is ezeket használják. Aztán Aquarian dobbőrök, Ddrum dobok, Istanbul cinek… Nem is tudok teljes felsorolást adni. Ami nagyon zúzda, az az Engl erősítő és hangfal, de ugyanígy az Orange is. Utóbbiról mostanában kezd kiderülni a nagyközönségnek, hogy ez nem valami hülye britpop cucc. Jimmy Page-től a Downig egy ezt csomóan használják. A Downra különösen igaz, hogy minden cuccuk Orange. Vagy ott az Aria márka, azt ismered?”

 
Persze, van is itthon akusztikus gitár, még Sidinél vettem…
 
„Na, az egy jó vásárlás volt! (nevet) Baromi jó gitárok, de a marketinget szörnyen csinálják a japánok. Csak néhány példa: Cliff Burton, a Metallica korán elhunyt bőgőse is Ariát használt, aztán Yngwie is az egészen korai időszakban, akárcsak John Petrucci a Dream Theater első éveiben... George Lynch is, vagy Dio első gitárosa, Vivian Campbell. De tudod, ez úgy megy, hogy ha egy zenekar befut, hiába használt addig Aria gitárt, a profi nagy márkák azonnal rávetődnek, és szerződést kötnek vele. Az Aria meg nem nyomja a marketinget, ami hiba. De elég csak abba belegondolni, hogy ezek a zenészek, annak idején, amikor még a boltban vették a gitárjaikat, és nem kapták, mint hivatalos endorserek, akkor Ariát használtak.”

Tamás és a Marshall erősítők atyja, Jim Marshall
 Ha egy kezdő, vagy még javában tanuló dobosnak kéne tanácsot adnod a gyakorlás terén, mi lenne az?
 
„Ez azért nehéz kérdés, mert nem szívesen adok tanácsokat. A nálam sokkal képzettebb dobtanárok jóval okosabbakat tudnának mondani. Ők azok, akik valóban tudnak oktatni, javasolni. Én azt tartom fontosnak egy dobosnál, hogy legyen egyénisége. Nem azt mondom, hogy minden második 2/4 között nyújtogassa a nyelvét, köpködjön a levegőbe meg pofákat vágjon, mert a ripacskodás, a majomkodás sem jó. Adja önmagát, tegye oda önmagát, ez a lényeg.

Sokszor azt látom, hogy tömegtermelés folyik ezen a téren is. Mindegy, hogy egy 7 éves vagy egy 30 éves dobosról van szó, szinte még a beülésük is ugyanolyan, mert a suliban ezt tanították meg nekik. A kéztartás ugyanaz, a dobot ugyanúgy teszik fel, vagyis amolyan egyendobosokat gyártanak. Nyilván van köztük jó is, meg rosszabb is… Szerintem az a jó dobtanár, aki ki tudja hozni a tanítványaiból az egyéniségüket, a saját stílusukat. Az szerintem nem jó, ha ránézek egy dobosra, és megmondom, hogy ki tanította, érted.

Összességében azt tudom mondani, hogy noha az interneten már minden jó oktatóanyag meg videó elérhető, ami ugyebár a mi korunkban nem volt adott, egy jó dobtanárra mindenkinek szüksége van. Egy olyanra, aki a technika átadása mellett ezt a pluszt is nyújtani tudja.”
 

Már csak egy utolsó kérdés maradt: milyen volt Ozzyval személyesen is találkozni? Egyáltalán hogy kerültél Ozzy közelébe?
 
„Valójában bekönyörögtem magam! (nevet) Éppen edzésre mentem, hajnalban, szinte azt sem tudtam még, hol vagyok, a rádióban meg Bochkorék épp az Ozzy-játékról beszéltek. Gyorsan felhívtam, hogy ’ne legyél már paraszt, nehogy már ne én nyerjek!’ (nevet) De nem hajlott a jó szóra, azt mondta, hogy rendesen telefonáljak be, válaszoljak a kérdésekre, mint mindenki más. ’Bundába nem lehet?’ – kérdeztem. De nem lehetett! (nevet) Úgyhogy adásba kerültem, és noha akadtak gondjaim a válaszokkal, azért csak összejött a dolog!

Az világos volt, hogy ez nem olyan lehetőség, hogy leülünk sörözni valahol, hanem egy jól megszervezett profi akció, amit meet & greetnek neveznek. Kijön a zenész, kezet ráztok, kis duma, fotó, aztán megy is tovább. Tehát nem voltak illúzióim, de gyerekkori vágyam volt Ozzyval találkozni. Nem vagyok az a tipikus fotózkodós arc, neked is csak néhány ilyen fotót tudnék előásni, de itt egy igazi gyerekkori kedvencről van szó. Ezt nem hagyhattam ki!

A legnagyobb élmény pedig tudod mi volt? Az, hogy egyáltalán nem olyan volt Ozzy, mint az Osbournes műsorban. Mindenki azt mondja, hogy most már nagyon kész van satöbbi, de semmi baja nem volt. Úgy ment a folyosón, úgy fogtunk kezet, úgy kommunikált, mint aki teljesen rendben van. A tévében lehet, hogy el kell játszani a hülyét, vagy rá kell tennie egy lapáttal, de én nagy örömmel nyugtáztam, hogy szellemileg és fizikailag is tök rendben van. Mindenkihez volt egy kedves szava, jópofizott, de már befelé a folyosón is hülyéskedett, ijesztgette az embereket. Tipikus Ozzy volt, na. Amit látsz a színpadon. A magánéletben is tök jó fej arc lehet, nekem ez jött le.

Vannak, akik kényszeredetten erőltetik a jópofizást, a ’rock’n’rollt’, de Ozzynál minden olyan természetesen ment, minden póz nélkül. Most nem akarom a Tankcsapdát felhozni, de ugyanezt látni a Metallicánál is. Őket is ezerrel cincálja mindenki, holott semmi sem változott, csak a körülményeik. De emberként ugyanazok, akik voltak. Lukács is ugyanúgy böfög a buszban meg ugyanolyan balf…, mint régen, Cseresznye is ugyanolyan idióta hülyegyerek, mint volt 15 évvel ezelőtt. Rólam nem is beszélve… Én is ugyanaz a nagyképű pöcs vagyok, aki voltam! (nevet) De kifelé mi jön le? A körülöttünk levő stáb, a security, a nagyszínpad, a sok ember, a tévé, a rádió, az interjúk… ezek megváltoztatják körülöttünk a közeget, és egy teljesen más szemüvegen keresztül láttatnak minket. Valamennyit nyilván változtatnak az évek, meg a szemlélet is profibbá vált, de ennyi.

Ha eljött volna velünk valaki, teszem azt erre a legutóbbi dublini túrára, azt látta volna, hogy itt mindenki ugyanolyan hülyegyerek, mint volt 15 éve. Szerintem ez a tartós karrier titka is valahol. Azok az emberek, akik elkezdenek pózolni, tehát nem saját magukat adni, vagyis megfelelni az idézőjeles ’rock’n’roll elvárásnak’, könnyen tévútra mennek.”


www.tankcsapda.hu

 

 

Hammer TV

 
ESA HOLOPAINEN - Új videoklip Jonas Renskével a Katatoniából: Sentiment
2021. június 17. (csütörtök) 17:18

Május végén jelent meg a Silver Lake album, amely valójában az Amorphis gitáros-zeneszerzőjének, Esa Holopainennek az első szólólemeze. A legfrissebb klip a Sentiment dalhoz készült, amelyben a Katatonia frontembere, Jonas Renkse énekel. Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről faggattuk ki. A Silver Lake elnevezésű projekt lemeze május legvégén jelent meg, és Esa különleges hangulatú dalaiban olyan énekesek szerepelnek, mint Jonas Renske a Katatoniából, Einar a Leprousből, Tomi az Amorphisból, Björn 'Speed' a Soilworkből vagy Anneke Van Giersbergen. És mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a pandémia...     ESA HOLOPAINEN feat. Jonas Renkse - Sentiment (a 2021-es Silver Lake albumhoz) Részlet a júniusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból....

JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex
JINJER - Klippel az első dal az új lemezről: Vortex

Március óta tudjuk, hogy a Jinjer az új stúdióalbumon dolgozik, de azóta már be is fejeződött a munka, a Wallflowers címmel augusztus 27-én megjelenő lemez első előzeteseként pedig a...

ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"
ESA HOLOPAINEN - "Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála"

Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről...

THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része
THE VOID - Új EP a szegedi ötöstől, a félelemről szól a konceptalbum első része

Új EP-vel jelentkezett a progos, indusztriális metalt játszó szegedi The Void. A Fragments of Deceit (Part I - Fear) EP egy 3 részből álló konceptlemez első eleme, amely a Spotify-on is...

THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire
THE L.I.F.E. PROJECT - Dalpremier a Stone Sour gitáros, Josh Rand új csapatától: A World On Fire

A World On Fire címmel már a harmadik dal is megérkezett a Stone Sour gitáros, Josh Rand új formációjától, a The L.I.F.E. Projecttől, amelyben Casandra Carson az énekesnő a...

OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától
OV SULFUR - Az As I Lay Dying énekesével egy klipes új dal az ex-Suffokate frontember új bandájától

Oblivion címmel már a harmadik dal is meghallgatható az ex-Suffokate énekes, Ricky Hoover tavaly óta aktív blackes dearthcore bandájától, az Ov Sulfurtól. A videóval kísért friss...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS