ROCK!NFO - Szeptembertől változások a Rockinform körül!

A főszerkesztő Paya és a miskolci stáb új magazint indít

2010. augusztus 6. (péntek) 11:01 | utoljára módosítva: 2010. augusztus 13. (péntek) 08:58

Akik árgus szemekkel követik a hazai rockszíntér történéseit, pár napja egy érdekes hírt olvashattak a rockinform.hu oldalon, mely szerint az 1992-ben elindított Rockinform magazin szeptembertől egy új stáb készítésében, új külsővel jelenik meg, a korábbi Miskolc helyett debreceni székhellyel.
A 18 éve létező rockmagazin az utóbbi években több nehéz időszakot is átvészelt, 2006 tavaszától például csaknem két éven át a HammerWorld testvérlapja is volt, hiszen egyazon kiadó égisze alatt jelent meg a két újság. A gazdasági kényszer miatt végül a debreceni RNR Média lett a magazin kiadója, és egy pár hónapos kihagyás után 2008 végétől újra megjelenhetett a lap, CD és DVD mellékletekkel, különszámokkal.
Most azonban az a fura helyzet állt elő, hogy a szerkesztőség és a kiadó útjai különváltak, és szeptemberben a debreceniek készítette Rockinform is kapható lesz az újságárusoknál, akárcsak a korábbi szerkesztőség által, a 18 éve főszerkesztő Hímer Bertalan (a képen Steven Tylerrel) irányításával összehozott új magazin, a Rock!nfo.
A történtek hátteréről, Hímer Bertalant, vagy ahogy a rockszakmában mindenki ismeri, Payát faggattuk ki.


 

 
Minap a rockinform.hu oldalon jelent meg egy bejelentés, miszerint szeptembertől új stábbal, új irányítással, debreceni központtal jelenik meg a Rockinform. Dióhéjban összefoglalnád, hogy mi is történt?
 
"Több mint másfél évig dolgoztunk az RNR Médiával. Az utolsó lapszám (július-augusztus összevont) még a mi szerkesztésünkben, a mi újságíróink cikkeinkből született meg. Ezt megelőzően még tavasszal közölték velünk, hogy a kiadó úgy döntött: ezzel a számmal bezárólag a lapot megszüntetni kívánja.

Próbálom röviden összefoglalni: kéthetente változott az álláspont a kiadónál, miszerint volt először egy olyan verzió, hogy létre kell hozni egy Rockinform Kft-t, ami egy közös vállalkozás lett volna a kiadó vezetőjével, továbbá Vadászi László kollégámmal és velem. Ennek számunkra voltak kétséges elemei is, ami miatt nem fogadtuk el a felajánlást. Innen bonyolódott a helyzet, az RNR grafikai stúdió vezetője, Szilágyi Pisti közölte velünk, ha nem élünk a lehetőséggel, akkor ők megcsinálják ezt a céget, és nélkülünk tovább működtetik az újságot. Néhány kollégát meg is próbáltak 'levadászni' a stábunkból...

Körülbelül ezekben a napokban realizálódott az új befektetőkkel való megállapodás. Ekkor vázoltuk Pistinek, hogy nekünk is lapkiadási terveink vannak. Később felmerült, hogy ők csak a honlapot működtetnék, utána már úgy volt, hogy azt sem. Ezzel egy időben elindultak egyeztetések a jelenlegi befektetőink vásárlási szándéka kapcsán - a Rockinform újságra és honlapjára vonatkozóan. Ez sajnos nem vezetett eredményre. Meglepődve, csak néhány hete értesültünk arról, hogy a debreceniek mégiscsak tovább üzemeltetik az újságot és a honlapot is. Ennek a 'Rockinformba való utólagos kapaszkodásnak' az okát is sejtem, de nem megyek bele a részletek taglalásába...
 
Összefoglalva: nem lehetett és most sem tudunk kiigazodni rajtuk, és azon, hogy mit akarnak, de már nem is érdekel. Mi megyünk tovább a régi stábbal ROCK!NFO néven, amit a Rockinform folytatásának tekintünk."

 
2008 végétől egy új kiadó, a debreceni RnR Média gondozásában jelent meg a lap, CD és DVD-mellékletekkel, sőt sikeres különszámokat is adtatok ki exkluzív DVD-kkel, ld. Omega, P.Mobil, Tankcsapda, Ákos. Ezek nem váltották volna be a kiadó hozzájuk fűzött reményeit?
 
"A kiadó részéről sok jó ötlet merült föl a lap átvételekor, amit nagyobb részben meg is valósítottunk közösen. Nagyon jó visszhangja volt a különszámoknak és a CD mellékletes havi lapszámoknak is, viszont adódtak bonyodalmak is a kiadványok körül, és ezek okán döntött úgy egy idő után Erdélyi úr, hogy a továbbiakban nem akar rock kiadványokkal foglalkozni. Pedig elismerten a Rockinform és a Rockinform Special volt az RNR Média legszínvonalasabb kiadványa."

 
Jogi kérdésekbe nem szeretnénk belebonyolódni, de a Rockinformot te találtad ki 1992-ben, és azóta is mindvégig Miskolcon dolgozott a szerkesztőség a te irányításod alatt. Nem lehetett volna olyan megoldást találni, amivel a helyzet nem fajul el ennyire?
 
"1992-ben valóban én indítottam el a lapot, évekig kiadóként, főszerkesztőként, tulajdonosként vittem az újságot. Sőt, előtte már volt egy rovatom egy miskolci hetilapban ilyen néven, tehát ezer szálon hozzám kötődik a Rockinform. Viszont a lemezpiac átalakulása miatt 2006-tól már nem tudtam egyedül működtetni a lapot, ekkor kerültünk át a Hammer kiadójához. 2008-ban tőle vette át a jogokat Erdélyi Zsolt - az én közvetítésemmel. Tagadhatatlan, hogy nagyon erős hátteret tudott biztosítani a lapnak, és meglátásom szerint több kifutási időt engedve jobb eredményeket lehetett volna elérni ezzel a felállással.

Egy idő után sajnos elfogyott a türelme a rockszakmával szemben. Az emberi hozzáállás sem megkerülhető, mi meglepő dolgokkal szembesültünk a debreceni kollégák és a vezetés részéről. Egy példa erre Paksi Endre letiltott interjúja. Azt a cikket én leadtam tördelésre, de kiadói részről az a döntés született, hogy nem kerülhet be az újságba. Természetesen ezt a kiadó eldöntheti, de erről nyilvánosan nem született semmiféle nyilatkozat, amikor kirobbant a botrány, így az egész úgy sült el, hogy én nem engedtem az interjút megjelentetni, és Endre nekem küldött 'anyázós, kedves' levelet…

 
OSSIAN - Asszony feketében (a 2008-as Küldetés albumhoz)

 
 
Idén júniusban már publikus volt, hogy találtam új befektetőket egy lap indításához, meg is indultak a tárgyalások a Rockinform megvásárlásáról, de egy számunkra irreális eladási árat jelöltek meg, így nem jött létre a megállapodás, ebből adódóan született az a döntés, hogy a komplett szerkesztői és újságírói stáb, az új befektetőkkel Rock!nfo néven indít lapot a Rockinform 18 éves hagyományait megtartva.

Egyébként a szerkesztőség is a régi helyén maradt Miskolcon! Fontos információ, hogy a régi emailcímeinkre érkezett leveleket június 15-től mi már nem tudjuk olvasni, új cím: rocknfokukacgmailpontcom

Egyébként még ügyvédek vizsgálják a Rockinform név tulajdonlásának kérdését."
 

A régi Rockinform stáb tehát egyben marad, a te vezetéseddel. Mikor jelenik meg a Rock!nfo?
 
"Tartjuk az ütemezést, tehát a következő szám szeptemberben már az újságárusoknál lesz. Hadd térjek ki néhány mondat erejéig a kollégáimra, akik a néhány hónapos huzavona alatt is biztosítottak lojalitásukról - a nem egyszer igen komoly erőfeszítéseket igénylő helyzetben is. Ezúton is köszönöm nekik ezt, és büszkeséggel tölt el, hogy a 18 év alatt ilyen csapatot sikerült összekovácsolnom!"

 
Ezek szerint az a bizarr helyzet áll elő, hogy szeptemberben Debrecen irányából érkezik egy új Rockinform, új stábbal, Miskolc felől pedig a régi csapattal a Rock!nfo. Ezekben a válsággal terhelt időkben milyen kitörési lehetőségeket látsz az új néven megjelenő lap előtt?
 

"Igen, jelen állás szerint ez a helyzet. Reméljük, a 'miskolci gyors' lesz a befutó! Kétségtelen, hogy ez egy kiélezett szituáció az amúgy is haldokló piacon, de szerintem rövid időn belül eldől, hogy a 18 éves szakmai tapasztalatnak, kapcsolatoknak, presztízsnek, elkötelezettségnek milyen tőkéje van a piacon – akár egy új névvel is. Mert most ugye az a helyzet, hogy a szellemi műhely egyben maradt, amitől mi rockinformosabbak leszünk/vagyunk a Rockinformnál! Debrecenből ugyan a régi néven, de egy új, ismeretlen stábbal készül egy lap a továbbiakban.

Természetesen az új kiadói hátterünkről sem szabad megfeledkezni, ugyanis a Miskolcon épülő Rock!Europe (Rockmúzeum) érdekeltségi körébe tartozunk, ami erős szakmai bázist biztosít a Rock!nfo-nak.

Kitörés? Valóban nagyon beszűkült ez a piac, mi most a hagyományra és minőségre építünk, természetesen nem ölbe tett kézzel ülve! Erős marketinget építünk föl, ami az előző kiadónknál talán nem volt megfelelő - az induláskor egyeztettekhez képest különösen. Augusztus elejétől indul a hadjárat, minden létező csatornán tudatosítani fogjuk, hogy a Rock!nfo név mögött a Rockinform korábbi újságíró csapata áll, új kiadóval. A lapunknak teljesen új grafikai arculata lesz, a struktúrája jelentősen nem változik, de lesznek új rovatok, CD mellékletek stb. Már a szeptemberi szám megjelenésével igyekszünk magunkhoz csábítani az olvasókat, például a Rock!nfo-t vásárlók között kisorsolunk egy gitárt és egyéb értékes tárgynyeremények is lesznek! Már tárgyalunk egy fúzióról egy hangszeres magazinnal, ami decemberre realizálódhat, akkor egy 120 oldalas újsággal lépünk piacra!"


P. MOBIL - Örökmozgó (1999, Fradi-pálya)

 
 
Mi az, amire a legbüszkébb vagy, ha végigpörgeted magadban a Rockinform 18 évét?
 
"Egyrészt arra, hogy 18 évig a piacon tudtunk maradni, másrészt, hogy ilyen összetartó csapatom van. Természetesen a produktumainkra is jólesik visszanézni, örömmel tölt el, hogy olyan zenekarokkal-előadókkal készíthettünk DVD-s különszámokat, mint az Omega, P. Mobil, Tankcsapda, Ákos – ők a hazai rockzene krémje!

Ezekből a P. Mobil és az Ákos az én közbenjárásommal jött létre, ami vélhetően a Rockinform név presztízsének köszönhető, és nem a kiadó addigi tevékenységének, miként jó néhány CD melléklet megjelenése is (Icon, P.Mobil, Alapi István Band, Gastroblues DVD). A havi lapszámok közül (175 jelent meg eddig!) a 2010 áprilisi szám (172.) a büszkeségem: Hendrix címlap Alapi István Band CD melléklet, és a tartalom is erősre sikeredett.

Természetesen sok interjú és koncertélmény van a tarsolyban, amit nem élhettem volna meg, ha nem ezt a szakmát választom. A legnagyobb élmény a Steve Vai személyes interjú volt talán, aminek a végén Steve dedikálta a gitáromat is."
Vannak már konkrét terveitek a szeptemberi lapszámot illetően? Borító, tartalom, melléklet netán?
 
"A melléklet még tárgyalás alatt áll. Kevés időnk van, de a tervek szerint egy 1993-as Mini jubileumi koncert CD –számtalan neves vendégmuzsikussal - lehet a csatolmány szeptemberben, Gárdai Gyuri (Gastroblues) barátom jóvoltából.

Címlapon a gitáros legenda, Alvin Lee. Vele készül egy interjú is, továbbá rengeteg nyári koncertbeszámolónk lesz, kuriózum például, egy máltai Kid Rock buli, egy londoni Doors koncert, egy ausztriai Toto beszámoló. Ugye, nem rossz felhozatal? További interjúink: Varga Miklós, Napra, Megadeth, Korn – de nem akarok ellőni minden nevet, meg egyébként is szerkesztés alatt áll még az újság..."

 
Értelemszerűen egy új honlapra is szükségetek lesz. Ennek van már címe?
 
"Igen, www.rocknfo.hu címen indulunk majd, vélhetően augusztus második felében, tehát még a szeptemberi szám megjelenése előtt. Teljesen új struktúra és arculat lesz, már gondolkodunk abban is, hogy jövőre egy online Tv felé visszük el a dolgot..."
 
 
Az utóbbi egy év legjobb 3 albuma/DVD-je számodra?
 
"Steve Vai Where The Wild Things Are dupla DVD-je szenzációs, de az EzüstPatak idei lemeze is nagyon igényes anyag, és az Airbourne No Guts, No Glory-ja is sütött."

 
AIRBOURNE - No Way But The Hard Way (a 2010-es No Guts No Glory albumhoz)

 
Az utóbbi egy év legjobb 3 koncertje számodra?
 
"2009 szeptemberében a Mr. Big koncert a Dieselben fantasztikus volt, és az újra összeállt Tátrai Band bulija az arénában szintén emlékezetesre sikerült. Idén tavasszal pedig a Miskolci Egyetemi Napokon fedeztem föl magamnak az Anna & The Barbiest - elképesztő műsort nyomtak. És nagyon várom a szigetes Muse koncertet!"

 

 

Hozzászólások

[003044]
gepe
Jó hírt kaptam!
Szeptember 28-án meg fog jelenni!!!
[002942]
gepe
Megjelent már? Eddig csak a Rockinform került a standokra...
[002268]
turisas
Hajrá!!!!!!!!!!!!
[002266]
vinylfanatic
Ez az ügy hűen tükrözi a zeneipar jelenlegi katasztrófális helyzetét.Sajnos úgy érzem a Rockinform-nak nem sok jövője van.Ez az osztódás,ujraindulás stb.csak kétségbesett kisérletek,mivel nincs fizetőképes kereslet a nyomtatott sajtóra.Kár érte mert jó kis újság volt.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS