ÉLŐ FÉM - Masters Of Rock, Csehország - III. nap!

2010. július 17 - Vizovice, Csehország

2010. július 25. (vasárnap) 17:57 | utoljára módosítva: 2010. augusztus 12. (csütörtök) 08:01

Ha a MOR második napján furcsa volt a Destruction korai programbesorolása, mit mondjunk a szombati nap esetében? A svéd Grand Magust egyenesen második zenekarként léptették fel - reggel fél tizenegykor (!) Utánuk persze mindenféle cseh csodák jöttek, szóval teljes az értetlenség.
A frontember JB már kiszállt a Spiritual Beggars-ből, de az ottani korábbi elfoglaltságai miatt eddig keveset koncertezett a Grand Magus, ám a trió így is a mai metal underground egyik értékes eleme, akik a kezdeti doomosabb vonal felől érkeztek el a klasszikus fémzenéhez. A súlyosabb, néhol doomba hajló régi dolgaik és az újabb albumok nagy nótái itt simán össze tudtak simulni. A trió ráadásul vizuálisan is élményt jelentett! Fakultra mosott ősrégi Rainbow póló, fehér Flying, koszlott tetoválások, letépett ujjú bőrdzsekiben pengető basszer... amikor még a napszemcsi is rajta volt, Fox úgy nézett ki, mint egy echte motoros arc. A produkció minden pillanata hiteles volt. Nagy kár, hogy jóval kevesebben látták őket, mint illett volna...
Kattints Szilvás Gergő beszámolójáért és Polgár Peti fotóiért!

BEHEMOTH

A Mágusok után visszarongyoltunk a szállásra, és csak délutánra álltunk ismét csatasorba. A Communic logisztikai okokból ugyan kimaradt, de a lengyel Behemoth már újra a színpad előtt talált minket. Őket élőben még nem láttam, így nagyon kíváncsi voltam, hogyan sikerül majd reprodukálniuk azt a végtelenül tömény és összetett death/black/extrém metal egyvelege, amit a lemezeikre préselnek.

Érdekes módon az itteni hangmérnököknek még őket is sikerült frankón kihangosítani, holott ez nem egy két akkordos lelazult csapat... Minden tisztán és szépen szólt, a hatalmas fekete fémből hegesztett teátrális mikrofonállványok mögé bújt csapat pedig olyan programot zúdított ránk, amitől minden valamirevaló death/black hívő el kellett érzékenyüljön. Profik voltak a végtelenségig, a késő délutáni tűző nap ellenére is.
PRIMAL FEAR

A legendás Matt Sinner és az ex-Gamma Ray énekes Ralf Scheepers közös zenekara Judas-ízű szikárabb metalt tol, már sok-sok lemez óta. Többször is láttam már őket színpadon, így sejthető volt, hogy németes precizitással elővezetett, sallangmentes metalt kapunk tőlük. Igazából én arra voltam kíváncsi, hogy a Frontiers kiadónál megjelent, némiképp dallamosabb nóták mennyire tudnak-e helyet hasítani maguknak. Ralfék végül nem pöcsörésztek, nem lazultak el. 

A frontember mostanra amúgy is inkább emlékeztet kigyúrt testépítőre, mintsem egykori Gamma Sugaras böngyörhajú önmagára. Mondjuk a Judas Priesttel ápolt szerelmi viszonya még a zenekar (és a dalok) szintjén is lejött. Nem véletlen, hogy anno az ő neve is felmerült Halford utódjaként, még Ripper előtt. Meglepetések nélküli, de hangulatos koncertet adtak, lehetett headbangelni ezerrel. Viszont nagy fekete pontot írtam be nekik azért, mert a máig legjobb Seven Seals albumot ennyire hanyagolták!


ANNIHILATOR

Jeff Watersék bulija elé szintén nagy várakozással tekintettem. Nem mindenkinél hasít annyira az új lemezük, mint amennyire nálam betalált, de a két évvel ezelőtt ugyanitt lenyomott eszelős múltidézős programjuk, valamint a mostanság Watersnél is újra 100 százalékos old school thrash láz irányba állította őket.

Meglepő módon voltak olyan bátrak, hogy leginkább az újabb lemezekre koncentráltak, ami azokban hagyhatott hiányérzetet, akik először látták őket. Számomra viszont klassz volt az újkori esszenciára egy nyakfájósat bólogatni. A King albumos Box dallal nyiottak (intro utáni felvezetésnek éreztem), de volt Ultra-Motion, Plasma Zombies, Clown Parade, szóval ügyesen szemezgettek.

A csapat mára kéttagú tengelyének Dave Padden és Waters mester számít, akik ezúttal is felváltva énekeltek, de azért lejött, hogy ki a motor. A legendás giátáros játszi könnyedséggel tekerte el a képtelen sebességű, technikás szólókat, egy fél hang csúszás nélkül hozta a riffeket. Irányt mutatott, amihez egyszerűen muszáj volt igazodni, ha nem akart szégyenszemre elvérezni a ritmusszekció.

A gigapillanatokat persze a Set The World, a Fun Palace, vagy az örök Alison Hell jelentette, főleg, hogy ez utóbbi előtt még a Crystal Annt is elővezették. Ha ez nem különlegesség tőlük élőben, akkor nem tudom mi az! Számomra Axel Rudié mellett ez volt az idei fesztivál egyik legnagyobb bulija!


GAMMA RAY

A Gamma Ray szombati főzenekari posztja ezeken a tájékon sima papírforma, a végeredmény pedig eleve elrendelt siker. Igaz, az újabb lemezeik némiképp megosztották a tábort, de egy best of the best programmal Kai Hansen nehezen tudna luftot rúgni. Az év eleji önálló turnéhoz képest zéró változtatást eszközöltek a szettben, tulajdonképpen ugyanazt nyomták, amit februárban Pozsonyban.

Az azonban elvitathatatlan, hogy jó formában vannak mostanság. Gardens Of, New World Order, Fight, Savior / Abyss... csupa nagy nóta! A vége felé lenyomott, libabőrös Ride The Sky / I Want Out párosról, meg az össznépi örömködésbe torkolló Send Me A Sign-ról ne is beszéljek... Hansen nemcsak a színpadra vitte fel mosolygós temperamentumát, de magából a produkcióból is sütött a pozitív szemlélet - őket tényeg mindig jó érzés látni.


BLOODBOUND

Néha villant egyet valami az égbolton, de már kezdtem hinni, hogy megússzuk az esőt, ám amikor a Bloodbound éjfél után zúzni kezdett, mégis eleredt... és esett is mindvégig, amíg csak játszottak. Rutinos fesztiválozóként elve volt nálunk övre akasztható esőkabát, így pont hidegen hagyott, hogy esik-e, vagy sem, a bőrig ázott keménymag meg 'már úgyis mindegy' alapon nem moccant a színpad elől, így végül egész sokan maradtunk rájuk is.

Ha a Metalforce zenekart másodvonalasnak mondtam korábban, ez a Bloodboundra is áll. A svédeknél a tavalyi Tabula Rasa már a harmadik lemeze volt (és visszatért az eredeti énekes Urban Breed, ő azonban áprilisban kiszállt), a valós karakterrel bíró dalokkal viszont még mindig hadilábon állnak.

Picit kaméleon volt a bulijuk is: hol echte Maiden nyúlások közt lavírozva próbáltak villantani, hol az énekes Patrik "Pata" Johannson (ld. Dawn Of Silence) glames hangulatúra vett, fejkendős fizimiskája és attitűdje látszott szembemenni az önállósággal - de ettől alapvetően még nem dőlt be a rendszer. Főleg, hogy Pata igazi frontember módjára jól el is adta őket. Az egyetlen, ami bökte a csőrömet, hogy a srác üvöltően nem tűnt hitelesnek ebben a formációban. Középtájt még a Maiden Wrathchildját is elnyomták (a nyilvánvaló kötődésen túl ezt „megörökölhették”, mostanában ugyanis néhol Paul DiAnno kísérőzenekaraként is funkcionálnak). Összességében nem haltam meg a bulijuktól, de eső ide vagy oda, azért egyszer ezt is látni kellett.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS