REPLIKA - Az élvezetek földjén dalai a saját szavaikkal!

Az új album a nyári Hammer mellékleteként jött ki

2010. július 23. (péntek) 18:10 | utoljára módosítva: 2010. augusztus 2. (hétfő) 18:07

A dolgot kétféleképp lehet nézni. Az újságosnál egyfelől beszerezheted 1490 Ft ellenében a debreceni Replika komplett új stúdióalbumát és mellé még megkapod a Lemmy-borítós nyári HammerWorld magazint is, benne egy alapos Replika interjúval, avagy az új Hammert szerzed be, ahogy szoktad, és ezúttal még egy friss és exkluzív albumot is kapsz mellé.
Akárhogy is, a debreceni trió új lemeze, Az élvezetek földjén lassan három hete hozzáférhető, most pedig elolvashatod, hogy Csató Péter énekes/gitáros hogyan foglalta össze a gondolatait az új dalokról Baranyai Gyöngyvérnek.
A CD-t és az újságot itt rendelheted meg!
  REPLIKA (b-j):
FALAT - basszusgitáros
CSATÓ PÉTER - énekes/gitáros
SZABÓ GERGŐ - dobos
REPLIKA - Holnap megváltozom


HOLNAP MEGVÁLTOZOM

"Ez a dal több szinten értelmezhető, szándékosan írtam így. Egy igazi pozitív életérzést tükröz, hogy bármiért is küzdök, soha nem adom fel, mindig képes vagyok azt véghez vinni. Hangulatilag, zeneileg és szövegileg is erről szól. Nekem akkor is ez jut eszembe róla, ha nem hallok rá szöveget... arról, hogy ébredjünk fel és menjünk egy olyan irányba, aminek van értelme."

 

XXI. SZÁZADI VÁROSLAKÓ

"Ez egy helyzetkép az emberek egy részéről. Persze, nem mindenki ilyen, de vannak ilyen emberek. Sőt, mondhatni az emberek zöme ilyen, akiket igazából a világ formál. Tehát a világ formáló hatásáról szól, arról, hogy egymást formáljuk és vannak ezek a trendek, mindenki megy egy irányba, és még ha nem is akar, akkor sem tudja kikerülni, mert nem tudja, hogy kell.

Mindenkit beszippant a rendszer, és nagyon kevesen tudják a titkát annak, hogyan lehet máshogy is élni. Főleg azokról az emberekről szól – ahogy a cím is mutatja – akik a XXI században egy nagyvárosban élnek. Ott nem lehet elbújni ezek elől az általános hatások elől. Mert egy faluban még egyszerűbb, vagy egy erdei remeteként. De így az ember olyan lesz, amilyen a világ.

Ahogyan mondják, hogy a showbizniszben is, hiába van egy erős személyiség, a környezet képes lenyomni akár tartósan is. Én azt látom, hogy az emberek egyre mohóbbak, egyre több anyagi vágyuk van, gazdagságot, hírnevet akarnak és ebbe az irányba megyünk. Erről szól ez a dal."


 
MINDENKI UGYANOLYAN

"Az előző szám folytatása, a téma nagyjából ugyanaz. Az emberek robotok, úgy működünk, mint a számítógépek, amit belénk táplálnak, az van. És igazából még segítséget sem tudunk kérni, legalábbis olyanoktól nem, akik ugyanúgy robotok, mint mi. És akkor a kérdés az, hogy ki az, aki nem robot. Ki az, aki felette van ezeknek a természeti, környezeti hatásoknak? ...és ez nagyon ritka. Ezek igazából szentek, felvilágosult, megvilágosodott emberek, akikre kellene hallgatni. De ez manapság nem divat.

Még aki transzcendentális dolgokkal foglalkozik, neki is inkább az a lényeg, hogy, hogy össze tudja rakni a saját világképét. Mindenkinek van egy egyéni világképe, és akkor lehet ütköztetni a nézeteket... de aki tényleg az Abszolút igazságról érdeklődik, az nagyon ritka. És ezeket az embereket kell megtalálni, akik tényleg tudatában vannak ennek és nem pedig csak kitalálják.

Amikor valaki elkezdi mondani, hogy „hát én úgy gondolom” és utána nem hivatkozik senkire, csak mondja a saját véleményét, az nekem már nem hangzik túl jól. De ez az általános, ha egy akármilyen közegben megfigyelsz egy beszélgetést, az emberek így beszélnek. Ő úgy gondolja, úgy látja…és nem hivatkoznak egy olyan személy véleményére, amit mondjuk mások is elfogadnak. Szóval ez a dal egy ilyen robotos hasonlattal fejti ki a kornak és a világnak ezt a hatását, amiről a XXI századi városlakó is szól." 

AMIBEN ÉLÜNK

"A mondanivaló itt is hasonló az előző témához, de egy kicsit rock’n’rollosabb zene szól alatta..." (nevet)HA VELEM VAGY

"Ez megint mindenkinek mást jelenthet. Egyébként egy párkapcsolatról szól. Arról, hogy az ember minden akadályt képes legyőzni, ha valaki ott van mellette. Annyira ragaszkodik hozzá, hogy úgy érzi ha vele van akkor minden akadályt le tud küzdeni, és ezen keresztül jól érzi magát. Nekem például arról szól ez a dal, hogy ha nem lenne ez a Krisna-tudat, nem lennék kapcsolatban valamilyen szinten Istennel, legalább így a tanítványi láncolaton keresztül, akkor nekem borzasztóan fájna az élet. Az egész csak egy verés lenne.

Így viszont nagyon jól érzem magam, nagyon boldog vagyok, nincsenek problémáim az életemmel. Erről szól nekem a refrén, de mondom, ez több szinten működik. Régebben is voltak e fajta életérzéseim, amikor még nem volt semmi kapcsolatom Krisna-tudatos emberekkel, akkor is kellett valaki, akibe bele tudtam kapaszkodni. A szerelem ez, hogy akkor legalább abba belekapaszkodik az ember és ez egy boldog kép, akkor minden egyszerű. De amikor egyedül van valaki, amikor nincsen senki, mindegy ebből a szempontból, hogy Isten vagy valaki más, akkor az egész élet egy nyomorúság."


 
ILYEN VAGYOK

"Ez nekem olyan, mint a Másik világ kapujában albumon a Hogy szerethesselek. Egy belülről jövő dal, ezt igazából nem is akarom fejtegetni. Nekem ez egy nagyon személyes dal, amit úgy gondoltam, hogy az emberek meghallgathatnak, és biztos, hogy sokan fognak is tudni vele azonosulni. Aztán mindenkinek mást jelent, abba nem akarok belemenni, hogy én miért írtam, de ez egy életérzés volt nekem, és csak úgy jött."

REPLIKA  - Az élvezetek földjén (ízelítő) 
BOLDOG ÉLET

"Ironikus a szöveg, viszont egy nagyon jó kis rock’n’rollos koncertdal, majd együtt fogjuk énekelni a közönséggel, hogy „ez a boldog élet”! (nevet) Szóval ironikus, de mégis együtt fogjuk énekelni, mert nagy közönségkedvenc lesz! Az eddigi tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy be fog jönni a közönségnek. Aztán ebben is ott van a mondanivaló, hogy igazából ez nem boldog élet... de ezt gondoljuk, mármint, hogy a boldog élet csak ennyi."


 
CSAK RÓLAD SZÓLJON

"Ennek a zenéje elég zseniális a lemezhez, sőt a többi Replika dalhoz képest is. Egyrészt, hogy beszélnek rajta, nem egy énekes szám, csak van egy énekes refrénje, és vannak benne jó kis keleti motívumok. Érdekes hangulata van…a szöveg meg megint olyan, hogy mindenkinek másról szól."


 
SZÉP EMLÉK

"Ez egy számomra is létező életérzésről szól, ami igazából már nincs. Amikor valaki nagyon szeret valakit, és elkapja ez az érzés, amit úgy hívnak, hogy szerelem. Ez egy nagyon furcsa állapot…amikor az embernek a torkában dobog a szíve stb. és lehet, hogy csak egy nagyon rövid ideig tart, de kell, hogy legyen ez tapasztalata, hogy ez micsoda. Aztán eldöntheti, hogy akarja van nem akarja ezt az érzést. De mindenképpen jó, hogy van egy ilyen tapasztalata.

És nekem is nagyon jó, én is emlékszem ezekre a dolgokra. Aztán úgy döntöttem, hogy ezt a fajta érzést nem fogom annyira fejleszteni magamban, ha nem muszáj! (nevet). Nem tartom annyira értékesnek, úgy tűnik, hogy csak egy villanásnyi a történet általában, legalábbis az én életemben. Ez is egy öröm keresés. A szentírások is megírják, hogy mi örök keresők vagyunk, állandóan boldogok akarunk lenni.

És akkor a magamfajta ember, meg mindenki, aki rockzenét hallgat, sőt az egész világ ilyen, olyasmiket csinálunk, ami azonnali örömöt eredményez. És a szerelem ilyen, ezért az ember mindig szerelmes akar lenni. De aztán belátjuk, hogy nem lesz mindig így! (nevet). És a dalnak a végén arra lyukad ki, hogy aztán csak egy megszokás lesz belőle. Szerelemnek indul, aztán a végén csak egy olyan dolog lesz, hogy nincs jobb. Egy ilyen ragaszkodás lesz belőle. Erről szól a dal, ez egy mélyebb jelentésű szöveg olyan szempontból, hogy a párkapcsolatok pszichológiáját elemzi. Zeneileg szerintem egy nagyon befogadható, dallamos metal dal. Nagyon szeretem!"


 
ADD MEG

"Erre készül a klip is. Ez a dal kifejezetten a magyar ember gondolkodásmódját tükrözi. Az enyémet is, mivel én is ide születtem. A magyar ember elég érzelmes. Ha kimész pl. Németországba, ott nem találsz ennyire érzelmes embereket. Teszik a dolgukat, a kötelességeiket teljesítik, az elvárásoknak mregfelelően. A magyar ember viszont sokat spekulál, sokat gondolkozik, hogyan lehetne neki jobb, de igazából nem tesz meg érte mindent.

Nincs igazi törekvés. Egy kicsit ilyen keresztény ideológia, hogy nem is bánom, hogy nem ismerlek, nem akarom tudni, hogy ki vagy (mármint Isten), de add meg, amit kérek. Nagyon sok emberrel beszélgetek nap, mint nap, és úgy vettem észre, hogy az emberek nagyon szeretnének boldogok lenni. De az ehhez vezető utat inkább csak ki akarják találni.

Mindenkinek van egy egyéni útja, és akkor a saját módján szól Istenhez, nem pedig egy tanult módon. Hanem úgy, ahogy ők akarnak. És általában ez a lényege, hogy add meg amit kérek. És Isten azért van, hogy őket kiszolgálja. Ez nekem nagyon furcsa és ez a dal erről szól."


 
KÖRBE JÁRSZ

"A legutóbbi, Nem hiszek című lemezen volt egy Körbe érsz című dal, és ez is kb ugyanerről szól. Ez egy jó kis záró tétel. Egy kicsit ilyen Deftones, legalábbis a nóta eleje, aztán beérkezik egy dallamos refrén. Zeneileg nagyon közel áll hozzám, Falatnak meg egyenesen ez a kedvence. Valószínűleg koncerten is nagyon fogjuk szeretni!

A szöveg arról szól, hogy ne ész nélkül éljünk. Ne az legyen, hogy nincs egy cél, csak élünk bele a világba. Vegyük fel a világ tempóját, ne gondolkozzunk csak pörögjünk, ez a fajta élet. Ez is elég sok emberre jellemző. Amikor azt sem tudod hova akarsz menni, elindulsz egy úton, ami nem tudod, hova megy. Ez egy haszontalan élet, ennek nincs értelme.

Már rég megértettem, hogy mindenképpen tudnia kell az embernek, hogy mi van az út végén, amelyen elindul. Különben minek indul el? Akkor már tényleg jobb semmit sem csinálni, mint vaktában menni, azt sem tudni hova, az teljesen tudatlan élet. Lehet, hogy valaki nagyon gyorsan képes szaladni, de ha nem tudja hova megy, akkor csak egy őrült. Ezen az úton én is voltam nagyon sokáig, csak úgy mentem és csináltam dolgokat, de nem tudtam, hogy miért. És úgy döntöttem, hogy ezen az úton nem akarok tovább menni."

REPLIKA - Amiben élünk (akusztika) (A 2010-es Az élvezetek földjén albumról)

 

AMIBEN ÉLÜNK (AKUSZTIKA)

"Ez igazából egy remix, egy érdekesség a lemezen. Én nagyon szeretem ezt a dalt. Ez megvan más hangszerelésben is, de így is nagyon szeretjük és ezért felraktuk így is a lemezre bónuszként."

Az új Replika lemez egy blogos ismertetője

www.myspace.com/replikacore

 

Hozzászólások

[002203]
Brigusz
Sziasztok!
Én lennék a blogos ismertető tulajdonosa! Szeretném megköszönni, hogy kitettétek a linket! ^^
Nagyon örültem ennek a cikknek, mert most derült fény néhány, számomra kicsit homályos részre. Persze, az ismertetőt első hallgatásra írtam, azóta már megemésztettem, másképp látom, pedig csak pár hét telt el azóta! :)
Boldog vagyok, mert nem értelmeztem félre az albumot és megtaláltam az egyezéseket Csató szavai és az én ismertetőm között! :)
A Replikának és Nektek ezúton is kívánok sok sikert! Csak így tovább!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS