IRON MAIDEN - Dalról dalra a The Final Frontier album!

Siebert kolléga már hallotta az új lemezt

2010. július 23. (péntek) 15:38 | utoljára módosítva: 2017. augusztus 16. (szerda) 08:39

Augusztus 16-án, két nappal a Szigetes koncert után jelenik meg az Iron Maiden új stúdióalbuma. A The Final Frontier címet viselő 15. Maiden nagylemezről elsőként az El Dorado című dalt lehetett megismerni, amit digitális formában tett letölthetővé a brit metal legenda. Az amerikai turnét épp a napokban lezárt Iron Maiden már egy új klipet is nyilvánosságra hozott pár napja, azonban a videó egy másik dalhoz készült, a nagyszabású intróval megtámogatott Satellite 15... The Final Frontier tételhez.

Rainer Siebert kollégánk a Maidennel készített interjú előtt kétszer végighallgathatta a teljes albumot, benyomásait pedig egy kattintás után máris elolvashatod.

  IRON MAIDEN - The Final FrontierSATELLITE 15…
THE FINAL FRONTIER
(8:40 – Smith/Harris)
 
„Terebélyes instrumentális bevezetéssel indul az új Maiden album, amit amolyan törzsinek nevezhető dobolás kísér, majd jön a címadó dal egy olyan riffel, ami ízig-vérig Maiden. Az időközben már klipként kikerült szám felépítése hagyományosnak mondható, és két finom szóló is hallható benne. Engem határozottan az 1986-os Somewhere In Time és az 1988-as Seventh Son albumokra emlékeztetett a hangulata. A refrén is kellemes, bár annyira azért nem, hogy libabőrös legyek tőle.”


IRON MAIDEN - El Dorado (The Final Frontier)


 

EL DORADO
(6:49 – Smith/Harris/Dickinson)

„Az első kicsúsztatott dal, a digitális kislemeznóta. Egy kis gitáros bevezetés után irgalmatlan erővel jön szembe a riff, amire aztán még rágyúr egy keveset Dickinson mester is a dél-amerikai mitikus aranyföldről szóló témáival. Itt-ott egyenesen ördögi hangokat bocsát ki magából… Sajnos a refrén itt sem lett igazán telitalálat. Ha már szerzőként is feltüntették, egy kicsit izgalmasabb, fifikásabb kórust is kidolgozhatott volna… Szerintem ez kislemezként elég karcsú. A Maiden nyilván nem a slágerekről szól (majd’ 7 perces ez a nóta is), de azért a pályafutásuk során írtak néhány fülből kivakarhatatlan témát. Ez sajnos nem ezek közül való.”


 
MOTHER OF MERCY
(5:20 – Smith/Harris)

„Ez a háborús tematikájú nóta akár az A Matter Of Life And Death-re is felkerülhetett volna. Vagy onnan maradt le? Lassan, balladisztikusan indul, de később sem pörög fel igazán. A nyugis nóta a lemez gyengébb pillanatai közé tartozik, noha a középrésze igencsak monumentális lett, és a refrénre sem lehet panasz. Otthon hallgatós, lassan beérő dal, de sokaknak nem lesz türelmük hozzá.”


 
COMING HOME
(5:52 – Smith/Harris/Dickinson)

„Ez végre igazi Maiden nóta! Egy igazi himnusz a ’80-as évek szellemiségét követve, ráadásul igen finoman felépített szólóval. Dallamokban gazdag, ízléses, intelligens… A szöveg ugyan sci-fi hangulatú, de valójában a turnézás, a turnéélet inspirálta. Nagy kedvenc lesz erről az albumról, ezt akármibe lefogadom!”
 
 


 


THE ALCHEMIST
(4:29 – Gers/Harris/Dickinson)

„Az új album legrövidebb tétele, tele energiával. Egy pörgős Maiden dal, szintén a hőskorszakot felidézve. Fülbemászó dallamai vannak… ez egy igazi Dickinson remekmű, akár a szöveget, akár az énektémákat nézem. Direkt felépítésű szerzemény, nincsenek benne kanyarok, úgyhogy ezt a bulikon is játszani fogják, az tuti! Igazi koncertszám, amire lehet ugrálni, amit lehet üvölteni. Igazság szerint ezek a rövidebb (a Maiden szintén, persze) dalok is nagyon jól állnak a csapatnak. Talán érdemes volna néha nyesegetni a túlburjánzó ötletekből…”

 


 
ISLE OF AVALON
(9:06 - Smith/Harris)
 
„Egy 9 perces monumentális eposz. Azok a rajongók, akik élnek-halnak az effajta Harris-dolgokért, itt aztán csúcsra juthatnak! Ehhez a misztikus témához persze illik az epikus fogalmazás, de a nóta szerkezete elég nehezen követhető. Az emésztést az sem könnyíti, hogy ehhez a dalhoz jószerivel refrén sem született… Jó sokat kell hallgatni, el kell benne merülni, amire sajnos nekem nem volt módom. Azt azért megjegyezném, hogy a klasszikus Maiden-gitározás hívei imádni fogják ezt a tételt, a fifikás játék ugyanis a régi időket hozza majd elő belőlük is.”
 

STARBLIND
(7:48 – Smith/Harris/Dickinson)

„Lassan, nyugisan indul a dal, és már épp kezdenél mérgelődni, hogy megint egy líraibb hangulatú nóta következik, amikor eszelős tempók és ritmusok kerülnek elő. Nicko McBrain dobiskoláját hallhatjuk ebben a tételben! Imádnivaló, ahogy dobol! Éppen az izgalmas, komplex ritmusalapok miatt ez egy igencsak szokatlan szám lett, de ugyanakkor nagyon érdekes is. Pláne, hogy a refrén valósággal himnikusra sikeredett! Összességében azért ez a tétel is a nyugisabbak közé sorolható, ez is felkerülhetett volna az A Matter Of Life And Death-re, viszont a gitárharmóniák és az überdallamos ének nagyot dob rajta. Ez egy olyan szám, amit én biztosan agyon fogok hallgatni a lemez megjelenése után.”

 
 
THE TALISMAN
(9:03 – Gers/Harris)

„Egy kicsit folkos hangulatú bevezetővel indít az újabb epikus tétel: akusztikus gitár és Dickinson, sztorizás, semmi más… majd beindul a Maiden-galopp. A történelmi tematikájú dal jól illeszkedik a Final Frontier koncepcióba, zeneileg pedig a progos betét teszi igazán érdekessé. Adrian Smith szólója pedig egyszerűen zseniális! Összességében ez is egy nehezebben befogadható tétel, kevés igazi kapaszkodóval, de meghálálja a törődést.”
 
 
 

A japán kiadás borítója 
THE MAN WHO WOULD BE KING
(8:28 – Murray/Harris)

„A 9 perces eposzt egy 8 és fél perces követi, úgyhogy itt azért el lehet tévedni a témaerdőben… A felépítése a Maiden eposzok vonalát követi, azaz egy hangulatos bevezető után keményedik be a nóta, itt-ott klasszikus rockosan odaszúrt tempókkal, másutt pedig vérbeli Maiden ritmusokkal. Nagy meglepetés, nagy hűha azonban nem éri az embert. Talán nem véletlenül helyezték el ezt a dalt az anyag vége felé. Igazi albumtétel, ami aligha lesz koncertfavorit. Mondjuk a szólóbetét itt is hibátlan…”
 
 

 WHEN THE WILD WINDS BLOWS
(10:59 – Harris)

„Az új album leghosszabb dala nem is jöhetett volna mástól, mint a konok főnöktől, a basszer Steve Harristől. Érdekesen, folkosan indul, majd egy olyan epikus téma fejlődik ki ebből, amit csakis a Led Zeppelin klasszikus Kashmirjához lehet hasonlítani. Epikus dalhoz epikus gitárszóló passzol, és persze, hogy arról sem feledkeztek el. A 11 perces hossz ellenére ez a dal azonnal elkapott, valami félelmetesen hangulatos darab! Egy ismert brit illusztrátor és szerző, Raymond Briggs 1982-es műve (amikor fújni kezd a szél a magyar cím) szolgáltatta az inspirációt. A meg is filmesített sztori egy Angliára mért orosz nukleáris támadást vázol fel egy nyugdíjas házaspár szemszögéből, és Harris remek munkát végzett. A szöveg és a zene is 10 pontos! Az indító- és záródallam egyszerűen beül az ember fülébe, ha akarja, ha nem.”


www.ironmaiden.com

 

Hozzászólások

[002560]
Sentinel
Jó a lemez szerintem - a Dickinson reunion óta talán a legjobb, főleg ha a zene, a dalok mellé ideértem a produkciót is. Kalandozós, progos, hard rockos itt-ott, de hogy jövő ilyenkor is ad még új élményeket, az biztos. Nem év albuma kaliber azért, de tartalmas és - önmagukhoz mérten - bátor, előremutató anyag. Megérdemlik érte a tiszteletet.
[002360]
mackings
Gyerekek én úgy vagyok vele mostmár hogy előre nem merek mondani semmit.Elsőre nem ájultam el,de az előttem szólókhoz csatlakozván kell több hallgatás.(a Maiden lemezek főleg az utóbbiak nem azok azelsőreslágeres námbertothehills)
A Matter lemeznél pl. elég skeptikus voltam és eljött az idő(hetek-hónapok)mire libabőrös-könnyezős nótákká váltak a szerzemények,az album.
Ma már szinte minden nem csak Maiden lemezzel így vagyok öregségemre(35.haha).
Egy példa a Suicidal T. Art of rebellion lemezét akkoriban
1992es megjelenésekor ki nem álhattam(mint sokan hola hácé stb.)és pár év múlva a legnagyobb favoritom lett.
MegrögzöttS.T. rajongóként nem tudtam lenyomni a torkomon.
Az idő nagy úr és mi emberek is változunk hozzáérünk dolgokhoz.
Aztán hogy ki mennyire az 1 dolog,csak nem kell erőltetni.
Mire rendes lemezbemutató turnéval idejönnek már mindenki érettebben fog hozzáálni.
Köszönöm és nem akartam okoskának tünni,de én így érzek ezekkel kapcsolatban.Up the Irons!
[002356]
W666W
MI aki szeretjük a Maident azoknak ha a Maiden csak Rászellentett volna a CD-re és azt veszik fel az is tetszene..A Többiek meg hallgassanak azt amit akarnak....Úgy imádom azokat a zenehallgatókat akik 2-3 hallgatás után meg tudják egy lemezröl mondani, hogy az milyen..Basszus !!!!! Egy Maiden attól Maiden, hogy vannak tipikus dallamik, de ennek ellenére a számok csak 5-10-15 hallgatás után teljesednek ki és mindig lehet találni bennük valamit amitöl elkap az a HÜHA érzés....

Nekünk MAIDEN Rajongóknak ez a lemez egy földöntúli gyönyörüség a többiek meg...............csak LILU örökbecsü szavait tudnám ajánlani
[002347]
lokiha
Én sem szoktam letöltögetni, de ezt nem tudtam kihagyni...Nagyon vártam, és már 4x meghallgattam egyhuzamban,most pörgettem 5ször. :D
Nekem bejön maximálisan, megveszem eredetiben is, hiszen az az igazi! De addig is ronygyá hallgatom. :D
[002324]
morningrise
Kari ne húzd fel magad ,csak azért mert nem eggyezik a véleményünk . A Hard Rock jelzőt nem fikázásból írtam (Szeretem a JÓ Hard Rock-ot). Én viszont szoktam letölteni , mert szeretem tudni ,hogy milyen az adott lemez mielött kiadom rá a pénzem . Azért töltöttem le mert nagyon kiváncsi voltam rá (Ez nem zárja ki azt , hogy megvegyem az eredetit is ). Szerinted a hozzászólások csak pozitívak lehetnek ?(-Vidám vasárnap szint ) Csak a véleményemet írtam le , nem muszáj egyetérteni velem.
[002323]
Metalkari
Az, hogy az album milyen lesz még nem tudom.Megvárom a hétfőt, mert minden eredetiben a legjobb!!! Nem szeretem a letöltösdit!!! Az nem az én műfajom! Hallani ezt-azt! ...és ha Hardrock? Akkor mi van? Ti állandó elégedetlenkedők!!!
[002305]
morningrise
Lehet , hogy jelenleg ez a Metál Világ legfontosabb lemeze , de nem a legjobb az tuti. Sőtt ez már nem is Metál , hanem inkább Hard Rock . Még csak párszor hallgattam végig , de nem fogom rongyá pörgetni az már most biztos. Azért még nem temetem őket mert vannak jó pillanatai is az albumnak .
[002207]
morningrise
Mérpont a méjpont ? Ez Neo Magyar rövidítés , nem tudtad? :-) (Kazinczy büszke lenne rám)
[002201]
tjoko
Hozzászólásod mélypontja a méjpont!
[002195]
morningrise
Már kezdtem azt hinni ,hogy ez a lemez lessz a Maiden méjpontja ,de ezen beszámoló után úgy érzem , van remény ! A kiszivárgott számokró nagyjából megeggyezik a véleményünk ,ezért elhiszem , hogy lesznek itt még gyöngyszemek .
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS